Zobacz pełną wersję : [350D] Filtr UV do Kita
Mam pytanko czy Hoya HMC wystarczy czy trzeba kupic Hoya HMC Pro ???
Pozdr
Janusz Body
02-06-2005, 13:11
Mam pytanko czy Hoya HMC wystarczy czy trzeba kupic Hoya HMC Pro ???
Pozdr
Może troche przewrotnie ale zapytam czy ten filtr wogóle potrzebny. Na wiekszosci obiektywów w "normalnych" warunkach wogóle nic nie zakładam. Jesli już koniecznie musisz to (wg. mnie) HMC w zupelnosci wystarczy. Kitowy obiektyw sam w sobie to nie L-ka wiec...
Janusz
Między wymienionymi przez Ciebie filtrami jest jeszcze Hoya HMC Super (czarne pudełko jak pro).
Było już na tym forum o filtrach (warto poszukać i przeczytać) - w skrócie :
wiadomo, że nawet najlepszy filtr degraduje jakość optyczną szkła. Powinno się więc kupić jak najlepszy, jednak ważny jest również aspekt ekonomiczny. Hoya HMC Super to wydatek około 130-150 zł a więc 50% wartości KITa. Czy warto? Musisz odpowiedzieć sobie sam ;)
Jeśli planujesz zakup lepszego szkła to kup Hoyę SHMC o średnicy planowanego szkła i pierścień redukcyjny do KITa, nie bedziesz musiał kupować dwa razy, zwróć tylko uwagę czy założysz osłonę obiektywu na taki zestaw - nie dekielek (tego napewno nie :) ) tylko osłonę przeciwsłoneczną. Jeśli pozostajesz przy KITcie na dłużej kup Hoyę HMC - nie powinieneś zauważyć różnicy.
ja mam filtry hoya hmc - super ale na l-ki na kit-a bym sobie darował
ja kupiłem B+W MRC za 139zl jutro bedzie u mnie...
zwróć tylko uwagę czy założysz osłonę obiektywu na taki zestaw - nie dekielek (tego napewno nie )
Mam nakrecony filtr na kita i dekielek normalnie sie zaklada.
Nie zrozumiałeś mnie Gonzo44 :)
Napisałem, że gdyby chciał kupić filtr odrazu do docelowego obiektywu, czyli zakłada filtr + redukcja na kita wtedy dekielek nie będzie pasował na większy filtr. W takiej sytuacji może też nie pasować osłona przeciwsłoneczna, ale z Kitem chyba nie ma osłony?
korbusiatko
03-06-2005, 11:57
mi sie wydaje ze warto nawet jakas niedroga UV-ke miec nakrecona, zawsze to jakas ochrona, jakby co - porysujesz filtr a nie szklo, ja mam SHMC na Sigmie na stale
Ale chyba SHMC nie nazywasz tanią UVką ?
froolk rzeczywiscie nie zrozumialem :-)
mi sie wydaje ze warto nawet jakas niedroga UV-ke miec nakrecona, zawsze to jakas ochrona, jakby co - porysujesz filtr a nie szklo, ja mam SHMC na Sigmie na stale
Wlasnie sie przyjzalem moim na stale dokreconym filtrom i nie znalazlem nawet najmniejszej ryski, nawet sladow paluchow nie ma - a dosc "luzno" podchodze do sprzetu. I chyba doroslem do tego zeby te filtry wywalic w kat - sa to zwykle tanie UV
korbusiatko
03-06-2005, 12:35
kazdy wg uznania i mozliwosci finansowych, ja tam wole porysowac nawet SHMC niz obiektyw, bo byl drozszy. nikogo nie namawiam do stosowania, ja uwazam ze warto. tez nie mam porysowanego - ale strzezonego ...
nie uwazam SHMC za tania UV-ke, uwazam ze warto miec nawet tania nakrecona jako ochrone, a ze mi sie akurat trafil SHMC to juz inna bajka
Kilka przykladow:
- wystawa kotow, rozdrazniony albo tylko ciekawski paskud pac - lapka z pazurkami (choc oficjalnie to musza byc przyciete) po szkle = filtr zmiekczony, szklo gdyby bylo bez filtra... do wymiany prawie (zalezy ile i jak mocnych rys zostawil)
- wycieranie rekawem, chusteczka, byle czym - filtr bez obaw bo jak sie zaplami na amen czy porysuje od takiego wycierania byle czym - wymieniamy. Szklo - troche drozej sie wymienia po takim traktowaniu.
- autentyk - prowadzacy kurs foto opowiadal. W czasie lazenia po gorkach wypadl z plecaka zle umieszczony tam obiektyw. Glebnal "na pyszczek" - filtr w drzazgi, szklo cale.
Tomasz Kolorowy
05-06-2005, 17:54
Polecam HOYA UV HMC-Super. Na allegro można dostać nówkę poniżej 100 zł (cena dla średnicy 58 mm).
Tyle, że na Kit'a nie zakładam, mam stale na Sigmie.
Ja posiadam Super HMC jednakże na kita w zupełności wystarczym Hoya HMC. Sprawdź sobie przed zakupem czy "szlag cię nie trafi" przy czyszczeniu gdyż przy tych filtrach to wyższa szkoła jazdy jeżeli ktoś jest "pedantem" :-)
Jeżeli kupujesz większy filtr z redukcją i planujesz zakup lepszych obietywów w przyszłości np. 17-40 to lepsza jest Hoya Super HMC.
Sprawdź sobie przed zakupem czy "szlag cię nie trafi" przy czyszczeniu gdyż przy tych filtrach to wyższa szkoła jazdy jeżeli ktoś jest "pedantem" :-)
Dzxieki tylko jak mam to sprzwdzić.... zabrudzic w sklepie a nastepnie czyscić?
:-)
Pozdrawiam
Pszczola
06-06-2005, 09:23
Plyn do naczyn Ludwik rozwiazuje u mnie problem czyszczenia filtrow doskonale ;-) Bylo juz o tym na forum.