PDA

Zobacz pełną wersję : 40D + wyzwalanie lamp studyjnych - ciekawe spostrzezenie

miszaqq
06-07-2008, 00:28
Bawilem sie dzisiaj domowym studiem i probujac zdalnego robienia zdjec z komputera z aparatem podlaczonym do kompa po usb zauwazylem ciekawa rzecz. Zawsze wyzwalam lampy poprzez kabelek synchro, jako ze 40D ma wbudowane gniazdko pc to nie ma problemu, jedna lapma wyzwala reszte przez fotocele. Natomiast robi sie ciekawie bo po podlaczeniu aparatu do kompa przez USB i podlaczeniu jednej z lamp do gniazda PC aparat owszem i robi zdjecia ale nie wyzwala lamp studyjnych. Po starym 350D (ktory nie ma gniazda pc) odziedziczylem kostke na sanki z 4 gniazdami PC na niej, podlaczylem wiec jeszcze raz aparat do kompa i jedna lampe do aparatu, ale tym razem przez kostke na sankach i wszystko dziala. Ktos wie czy to moze jest ustawialne czy nie ? W sumie szczegol ale troszke denerwujacy bo bez kostki z gniazdami PC na sankach nie da sie w trybie remote shooting wyzwolic lamp studyjnych. Jesli ktos ma mozliwosc przetestowania to prosilbym o uwagi, moze to tylko ja tak mam ? Lamp ktorych uzywam do Elinchrom'ki + Chinczyki, ale kabel synchro jest zawsze podpiety do Elinchroma.

kchmielu
07-07-2008, 11:18
Hmm - dziwny przypadek. Aż z ciekawości sprawdzę jak wrócę z pracy. Generalnie raczej nie ma opcji, która pozwoliłaby włączyć/wyłączyć działanie gniazdka PC w aparacie. Rozumiem, że jak robisz zdjęcie fizycznie mając aparat w ręce to wszystko działa jak należy. Może kabel w gniazdku PC się poluzował i chwilowo nie łączył - mnie to się często zdarza. Gniazdko PC powinno działać tak samo jak stopka lampy...

MaXi_JaZz
07-07-2008, 12:52
A instrukcję czytali?? Zwłaszcza fragment odnośnie ustawieni trybu LiveView?? Wyłącz opcję CICHE ZDJĘCIA.
A poza tym nie mogłem się powstrzymać - RTFM