Zobacz pełną wersję : jak zrobic fotke makro?
trothlik
05-07-2008, 23:03
Witam was. Mam dwa pytania.
pierwsze: jakie parametry powinien mieć obiektyw żeby zrobić dobre zdjęcie makro? (przysłona, czas, ogniskowa...), proszę o wyrozumiałość.
drugie: widziałem w wielu postach wzmianki o L-kach. Czy możecie mi wyjaśnic co ten parametr oznacza?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
L to seria pro szkielek, wazne jest odwzorowanie np. 1:1 (canon 100mm macro), a zwiekszasz to pierscieniami posrednimi albo mieszkiem
[QUOTE=trothlik;494611]jakie parametry powinien mieć obiektyw żeby zrobić dobre zdjęcie makro? (przysłona, czas, ogniskowa...),
skala odwzorowania minimum 1:1, f najczesciej duze by uzyskac duza GO, czas krotki by nie poruszyc (i by fotografowany obiekt sie nie poruszył), ogniskowa zaleznie od wlasnych upodoban - jedni wola np. 100, inni 180, jeszcze inni 300 albo 50 - to bardzo indywidualna sprawa..
trothlik
05-07-2008, 23:13
skala odwzorowania minimum 1:1, f najczesciej duze by uzyskac duza GO, czas krotki by nie poruszyc (i by fotografowany obiekt sie nie poruszył), ogniskowa zaleznie od wlasnych upodoban - jedni wola np. 100, inni 180, jeszcze inni 300 albo 50 - to bardzo indywidualna sprawa..[/QUOTE]
przepraszam za pytanie ale co to oznacza "skala odwzorowania"?
Pozdrawiam
tu masz przyklady szkieł do makro
http://www.allegro.pl/item391227644_canon_ef_100_f_2_8_macro_400d_450d_4 0d_5d_fvat_rat.html
http://www.allegro.pl/item389160260_tamron_90_2_8_di_macro_canon_f_vat_n owy_.html
przepraszam za pytanie ale co to oznacza "skala odwzorowania"?
Pozdrawiam
oznacza dokładnie tyle, ze jeden mm. fotografowanego obiektu odpowiada jednemu mm. zarejestrowanemu na matrycy. Np. jeśli fotografowany żuczek ma 10mm wielkości i zostanie zarejestrowany w takiej samej wielkości na matrycy to bedzie to skala 1:1. Jeśli żuczek na zdjęciu będzie miał 5mm – wtedy skala bedzie wynosila 1:2, itd. :-)
to tak jak skala na mapie 1:1000 to ze 1cm na mapie to np. 1000 cm w terenie a wiec 10 metrow, a jak jest 5:1 to znaczy ze 5cm na mapie to ... nie to glupi przyklad :d, ale np. model atamu moze byc 100:1 znaczy ze jest 100 razy wiekszy od orginalu, ... chyba matematyka 4 klasa :d, mozesz usyskac w makro np. 5:1 jak masz mieszek i pierscienie i dobre szklo :D
http://www.stopa.cso.pl/index.php?st=technika/obecnyzestaw
ktore szklo jest lepsze ten tamron czy canon, canon ma dluzsza ogniskowa, ale tamron byl chyba ostrzejszy, dajmy na to zeby cenowo wyszlo canon vs. tamron + pierscienie ??
trothlik
05-07-2008, 23:43
skąd mam wiedzieć jaką skalę odwzorowania ma moje szkło? bo mam tak:
28-200mm (ogniskowa)
a potem 1:3.5-5.6 i nic ponadto...
pozdrawiam.
skąd mam wiedzieć jaką skalę odwzorowania ma moje szkło? bo mam tak:
28-200mm (ogniskowa)
a potem 1:3.5-5.6 i nic ponadto...
pozdrawiam.
wpisz sobie w google "tamron 28-200; skala odwzorowania" i bedziesz wiedzial ;-)
w twoim przypadku wynosi ona 1:4 a wiec bardzo malo.. jesli wiec myslisz o makrofotografii to najlepiej kupic odpowiedni obiektyw albo pierscienie posrednie.. albo jedno i drugie ale wtedy to juz by sie przydala i pierscieniowa lampa do macro ;)