PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 40D kalibracja body

Kubelek
05-07-2008, 14:51
Od dwoch tygodni jestem posiadaczem Canona 40D. Dzis po malym plenerze w studio fotografujac portret modelki, zauwazylem po przezuceniu zdjec na kompueter ze zdjecia nie sa ostre. Ostrzylem wiekszosc na oczy. Swiatlo padajace mierzone swiatlomierzem zewnetrznym.
Mam podejrzenia ze przyczyna niepowodzen jest w nie w pelni skalibrowanym body z 50 mm 1.8.
I mam pytanie. W jaki sposob i gdzie moge skalibrowac body z obiektywem lub samo body? Ile to trwa ewentualnie ile kosztuje choc mam nadzieje ze moge gwaranacja taka kalibracje obejmuje?
Macie jakies pomysly na inne przyczyny?

Dzieki wielkie za doradzwtwo.

Kubelek.

Vitez
05-07-2008, 19:19
Od dwoch tygodni jestem posiadaczem Canona 40D. Dzis po malym plenerze w studio fotografujac portret modelki, zauwazylem po przezuceniu zdjec na kompueter ze zdjecia nie sa ostre. Ostrzylem wiekszosc na oczy. (...)
Macie jakies pomysly na inne przyczyny?

Na jakiej przesłonie robiłeś zdjęcia? Jakie masz doświadczenie w pracy tym szkłem (nowy nabytek?) ?
Przekadrowywałeś po złapaniu ostrości na oczy?
Pokaż zdjęcia z exifami...

ukA
06-07-2008, 11:58
Poza tym wszystkim 50/1.8 nie jest ideałem pod względem precyzji AF-u, na jakimś innym szkle może być ostro tam gdzie chcesz. Popstrykaj na jakimś szkle z USM.

canonierman
06-07-2008, 15:09
Ja z tym szkłem podpiętym pod 40d na f1.8 nie uzyskałem ostrego zdjęcia.od f2.2 jest już ok.Przynajmniej u mnie.

Kubelek
06-07-2008, 16:13
Co z tym zrobić?

Szkło było podpiete kiedys pod 350D i wtedy ostrzyło super!
Nie przekadrowywałem bo zdjecia byly robione ze statywu.
Serwisowanie na Żytniej coś pomoże? Kalibracja?

violinman23
09-07-2008, 14:32
Słuchajcie, czy ktoś z Was zna inny serwis niż Żytnia który skalibruje poprawnie AF? Proszę Was o porady gdyż czasu coraz mniej...
Czy Pan Witold Bykowski jest Wam znany?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak znalazłem: Żurawia 32/34

Jesteśmy autoryzowanym serwisem sprzętu foto i wideo marki Canon.

Sprzęt można dostarczyć nie tylko osobiście, ale i spedycją. POWINIEN ON BYĆ PRZESYŁANY NA KOSZT WŁASNY, a jeśli zostanie zakwalifikowany jako naprawa gwarancyjna odeślemy go na nasz koszt.

Moze warto się nimi zainteresować?

tomdz
09-07-2008, 14:43
Wiem, że daleko, ale:
http://canon-board.info/showthread.php?t=32098&highlight=serwis+berlinie

W 1 dzień i bez dodatkowych opłat.

violinman23
09-07-2008, 15:09
Ale do Berlina troszkę sporo wyniesie podróż...

Vitez
09-07-2008, 17:17
Ale do Berlina troszkę sporo wyniesie podróż...

Taniej wyjdzie kurier...

tomdz
09-07-2008, 19:06
Sęk w tym, że serwis w Berlinie nie odsyła sprzętu. Jednak jeśli przekazują go dalej do serwisu centralnego DE, to ten już wysyła na swój koszt kurierem (tak, jak moją 50-tkę i jeszcze jednego forumowicza z berlińskiego wątku). Możliwe więc, że można tam bezpośrednio uderzać.

lokowaty
10-07-2008, 17:52
Witam!

A bym się jeszcze powstrzymał od pochopnych wniosków co do bf/ff body lub obiektywu...
Nie dostaliśmy żadnych sampli, także poprosimy o fotkę. Daj taką banalną czyli ustaw parę przedmiotów w rzędzie...staraj się nie poruszyć ciałem (przód/tył) ustaw f:2.8...

Pozdro!

michobo
12-07-2008, 18:39
Nie kilka przedmiotów tylko linijkę ustawioną pod kątem ale tak by większość skali była w kadrze (niższe liczby bliżej, wyższe liczby dalej) z zakresem 30 cm
Zdjecie wykonaj centralnie na 15 centymetr

justanimage
24-08-2008, 21:27
Cześć.
Czy ktoś z Was kalibrował własnoręcznie body 40D? Gdzieś czytałem na CB wątek bodjaże o kalibracji 300D i wynikała z tego że jest to całkiem proste zadanie, trzeba miec tylko klucz imbusowy 1.4 mm.

A jak to jest w 40D? Jaki klucz pasuje tutaj?
W internecie klucze imbusowe maja najmniejszą średnicę 1.5mm, czy taki się nada?

Podzielcie się doświadczeniami please...

artprof
24-08-2008, 21:53
A jak to jest w 40D? Jaki klucz pasuje tutaj?
W internecie klucze imbusowe maja najmniejszą średnicę 1.5mm, czy taki się nada?

to są jaja, czy tak na poważnie?:shock::shock::shock:

fret
24-08-2008, 22:01
W 350D to prosta sprawa, klucz to naprawdę 1,4mm. 1,5 trzeba piłować. Ja to zrobiłem śrubokrętem z zestawu Topexu (gwiazdka) po lekkim podpiłowaniu i zagięciu pod katem prostym.
Czy się da w 40D? Nie mam pojęcia, ale to chyba łatwo sprawdzić. Jeśli w korpusie po prawej stronie, za bagnetem jest srubka na taki imbus, to pewnie się da... Trzeba tylko pamietać, że operacja jest nieodwracalna, tzn. nie da sie zresetować do ustawień fabrycznych.

pkalamajski
24-08-2008, 22:15
Słuchajcie, czy ktoś z Was zna inny serwis niż Żytnia który skalibruje poprawnie AF?

Dlaczego zakładasz, że Żytnia skalibruje Ci go niepoprawnie? Ja miałem kłopot z body, nie ze szkłami. Z dokładnie wszystkimi ostrzyło tak samo błędnie (choć błąd był na granicy widoczności). Skalibrowali w jeden dzień, jest idealnie.*

* nie, nikt nie płaci mi za umieszczanie na forach internetowych pozytywnych opinii o CSI ;-)

Vitez
25-08-2008, 04:47
Dlaczego zakładasz, że Żytnia skalibruje Ci go niepoprawnie?

http://canon-board.info/showthread.php?t=32703 i parę innych wątków :roll: .

pkalamajski
25-08-2008, 08:44
Wiem, znam ten wątek. Mimo wszystko nie zakładam najgorszego, na CSI złego słowa powiedzieć nie mogę (fakt, raz jedno naprawili, drugie popsuli, ale natychmiast naprawili to co zepsuli + naprawili coś jeszcze gratis w ramach rekompensaty).

christina
27-08-2008, 22:13
Jestem po podobnych przejsciach z 50/ 1,8 i 30D... W serwisie na Żytniej naprawili (wyregulowali) bezpłatnie i obiektyw działa teraz bez zarzutu. Sprzet na gwarancji wysyla sie kurierem DHL na koszt serwisu. Na ich stronie jest pełna informacja jak to załatwić.

speed555
27-08-2008, 22:22
Dzis po malym plenerze w studio fotografujac portret modelki,

Moze sie czepiam ale jak plener moze byc w studio? ;)

Zapodaj jakies zdjecie z exifem to zobaczymy jak to wyglada... na jakiej przeslonie robiles??

Bogdan56_Ch
01-02-2011, 02:07
Kalibracja i przegląd serwisowy sprzętu.