PDA

Zobacz pełną wersję : [350D] Made in .....

mxw
01-06-2005, 23:06
przede wszystkim witam wszystkich i pozdrawiam na tym forum, bo dopiero zaczynam tu aktywne życie :twisted:
(pasywnie już od pewnego czasu was czytuję i ta wiedza już kilkakrotnie mi się przydała :D )

mam pytanie dotyczące EOSa 350D:

z jakimi produkcjami tych aparatów się zetknęliście: Made in... Japan... Malaysia... China...? :?

gdzie były kupowane te aparaty??
czy wg was miejsce produkcji wpływa na cokolwiek? (głównie jakość, awaryjność, cena, promocje)
czy w ogóle należy się tym przejmować?

gdy kupowałem swojego pierwszego EOSa (kilkanaście lat temu - EOS 1000, jeszcze bez lampy błyskowej, pełen wypas ;) - pamięta jeszcze ktoś?), to był japoński - wtedy nie było innych... gdy kupowałem prawie dziesięć lat temu kolejnego EOSa, to sprzedawca zapytał mnie (to było w usa), czy chcę "Made in Malaysia", czy - za US$100 więcej - "Made in Japan".... a jak to jest dzisiaj?

sorry, jeżeli temat już był wałkowany, ale mi jakoś nie wpadł w oko, a wyszukiwarka znalazła tylko jeden post - i nie do końca związany z moim pytaniem :roll:

tpop
01-06-2005, 23:13
moj jest Japan. Nie wiem czy to dobrze czy zle. No niby Japan to Japan ale jak kiedys mialem kompakta minolte to okazalo sie ze te ktore mają Japan są gorsze (zacinalo sie lustereczko i soczewki byly plasticzane) od tych made in Korea (szklane soczewki)

marekbp
01-06-2005, 23:16
Mój też jest made in Japan, ale czy to ma jakieś znaczenie? (no, made in USSR to bym nie chciał:) )

gonzo44
01-06-2005, 23:21
ja tez mam z Japoni i mysle, ze we wspolczesnym swiecie ma to juz male znaczenie. Duzo sprzetu high-tech wymysla sie w Japoni a produkuje w okolicznych krajach z tansza sila robocza. W Poslce tez jest pare(nascie?) fabryk w ktorych sklada/produkuje sie produkty zagranicznych firm i chyab nie sa one wcale gorsze od tych z rodzimych krajow ich projektantow.

Semtex
02-06-2005, 20:42
japan oba co mam

Juzer
02-06-2005, 22:15
350D - made in Japan
Tamron - assembled in China

KuchateK
02-06-2005, 22:27
Miejsce produkcji nie ma przeciez znaczenia...
Tak samo mozna badziew zrobic w USA i Japonii jak sie nie zachowa jakichs odpowiednich standardow i norm.

Semtex
03-06-2005, 08:43
u mnie Tamron też japan+china ale chodzi bezproblemowo

Madroz
03-06-2005, 09:30
A ja mam 300D ver. Black. I do teraz nie wiem gdzie była wyprodukowana. Bo na naklejce nic nie jest napisane.

jotka
03-06-2005, 11:45
mam to samo : 300D black
na naklejce brak MADE IN...
ale na pudełku:
camera: made in japan
lens: made in taiwan

Kaszek
03-06-2005, 17:35
A ja mam 300D ver. Black. I do teraz nie wiem gdzie była wyprodukowana. Bo na naklejce nic nie jest napisane.

Może ruscy jakieś podróby wypuścili? ;)