PDA

Zobacz pełną wersję : Poruszone zdjęcia

XGrzesX
02-07-2008, 22:39
Mam problem ze zdjęciami nocnymi robionymi za pomocą 450d z obiektywem 18-55mm IS. Problem polega na tym, że wszystkie zdjęcia o długim czasie naświetlania są poruszone mimo, że korzystam ze statywu lub kładę aparat na parapecie. Poprzedni egzemplarz 450d jaki miałem nie miał tego problemu i zdjęcia robione w tych samych warunkach i o tych samym parametrach wychodziły OK. Próbowałem też korzystać z opcji blokowania lustra i przy włączonej udało się zrobić jedno nieporuszone ale pozostałe były już poruszone. Macie pomysł co może być powodem tych problemów ?

Przykład poruszonego zdjęcia (30s, f11):

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img399.imageshack.us/my.php?image=img0228bi4.jpg)

Przykład podobnego ujęcia wykonanego poprzednim 450d (30s, f11):

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img157.imageshack.us/my.php?image=img0299je2.jpg)

Yenox
02-07-2008, 22:43
Przy fotografowaniu ze statywu wyłącz stabilizację.

XGrzesX
02-07-2008, 23:12
Wyłączyłem stabilizacje i jest dużo lepiej choć nie tak dobrze jak w poprzednim egzemplarzu. Co dziwne w poprzednim nigdy nie wyłączałem stabilizacji i zdjęcia ze statywu wychodziły bardzo dobre. Szczerze mówiąc trochę nie rozumiem czemu stabilizacja w połączeniu ze statywem powoduje takie problemy.

bruckner
02-07-2008, 23:20
stabilizacja cały czas myśli że aparat się rusza, więc stabilizuje- porusza wewnętrzną soczewką. Gdy aparat jest na statywie to stabilizacia powoduje że zdjęcia są poruszone :)

janmar
02-07-2008, 23:26
Wyłączyłem stabilizacje i jest dużo lepiej choć nie tak dobrze jak w poprzednim egzemplarzu. Co dziwne w poprzednim nigdy nie wyłączałem stabilizacji i zdjęcia ze statywu wychodziły bardzo dobre. Szczerze mówiąc trochę nie rozumiem czemu stabilizacja w połączeniu ze statywem powoduje takie problemy.

W instrukcji obsługi obiektywu pisze czy należy wyłączać.Sa i takie rozwiązania że obiektyw rozpoznaje statyw i wyłącza układ stabilizacji.
IS koryguje drgania przemieszczając względem siebie szkła wewnątrz obiektywu.Jeżeli obraz jest nieruchomy a IS próbuje pracować i rusza szkiełkami to bywa że szkodzi a nie pomaga.Ale nie zawsze.W 24-105 często nie wyłączałem i było ok.Ale lepiej nie experymentować.Jak należy wyłączać to wyłączać.Pozdrawiam :-)

marekk_ok
02-07-2008, 23:48
...W 24-105 często nie wyłączałem i było ok.Ale lepiej nie experymentować.Jak należy wyłączać to wyłączać.Pozdrawiam :-)
U mnie w 24-105 mam wlaczone ciagle IS i nie widze problemow, moze to kwestia modelu szkla? Tez jestem ciekaw jak to z tym jest. Instrukcji do swojego przyznam sie iz nie czytalem - czy tam cos jest? Musze poszukac.

ARN
02-07-2008, 23:53
U mnie w 24-105 mam wlaczone ciagle IS i nie widze problemow, moze to kwestia modelu szkla? Tez jestem ciekaw jak to z tym jest. Instrukcji do swojego przyznam sie iz nie czytalem - czy tam cos jest? Musze poszukac.

myślę, że 24-105 "tak ma". Ja też nie wyłączałem i było OK.

kucza21
03-07-2008, 00:44

Ja używam 70-200 IS ! I instrukcje czytałem. Jest tam napisane, że przy dłuższych czasach, chyba ponad 1 sek nie należy używać stabilizacji również przy bardzo krótkich czasach. Przecież stabilizacja pobiera masę energi ! Więc po co jej używać kiedy jest nieużyteczna ? Dodatkowo jest napisane o ile dobrze pamiętam, że nie należy używać stabilizacji przy słabej baterii przy odcięciu obiektywu od zasilania mechanizm stabilizacji może się popsuć.

piast9
03-07-2008, 08:33
A co to za statyw?

zaitsev
03-07-2008, 08:36
Wyłączyłem stabilizacje i jest dużo lepiej choć nie tak dobrze jak w poprzednim egzemplarzu.
Zawsze możesz jeszcze włączyć blokowanie lustra podniesionego i użyć wężyka spustowego... ;) i upewnij się, że statyw jest stabilny.

ewg
03-07-2008, 09:13
Ciekawe uzasadnienie wyłączania ISa nawet w szkłach z detekcją statywu na przykładzie 70-200/4 (Ch. Westfall):

The EF70-200mm f/4L IS USM has the ability to detect when it is mounted on a tripod. If you keep the shutter button half-pressed, or better yet, use a remote switch to simulate a half-press, the stabilizer mechanism will drift the image downwards for the first second or so, then the mechanism will stop moving. (It's for this reason as well as battery power conservation issues that the instruction booklet recommends shutting off the IS system while the lens is mounted on a tripod.) You can see the effect if you look through the viewfinder while half-pressing the shutter button. However, it is important to understand that this form of disabling is different than shutting off the IS function with the mode switch on the lens. In the latter case, the IS mechanism is centered and locked into place, whereas in the former case, the IS mechanism shifts the image downward slightly for a second or so, then stops moving. It's not moving, but it's not centered or locked, either. It's effectively on standby, so that it can resume its corrective capabilities instantly if movement is detected. Again, you can see this for yourself by looking through the viewfinder while pressing the shutter button halfway for at least several seconds, assuming the lens is mounted on a tripod and the IS switch is on. To my way of thinking, this is not the optimum way to use the equipment. In my opinion, if you use the EF70-200mm f/4L IS USM on a tripod, it would be best to turn off the IS mechanism via the switch on the lens, rather than depending on the tripod detection capabilities of the IS mechanism. (źródło: http://www.digitaljournalist.org/issue0806/tech-tips.html)
Czyli nie chodzi o jakieś drżenia soczewki stabilzującej i tak wywoływane poruszenia obrazu tylko o nieoptymalne optycznie położenie nieruchomej już soczewki względem reszty układu - oś soczewki stabilizującej pozostaje poza osią optyczną całego układu. 8)

XGrzesX
03-07-2008, 14:14
W instrukcji jest napisane, że stabilizację można wyłączać przy korzystaniu ze statywu dzięki czemu oszczędza się pobór energii. Czyli teoretyczne stabilizacja nie powinna powodować, że zdjęcia wychodzą poruszone.

If the camera is mounted on a tripod, you can save battery power by switching the IS switch to <OFF>