PDA

Zobacz pełną wersję : Tulipan - sposób założenia + problem z dekielkiem

Fakungio
02-07-2008, 20:17
Witam.

Może się Wam to wydawać trywialne ale mam pytanie dotyczące nakręcenia na obiektyw tzw. "tulipana". W instrukcji jest narysowane że czerwona kropka na tulipanie ma się zgrać z tą na obiektywie i wtedy przekręcamy.
Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??

Chciałbym się Was również spytać jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków jak np jest w Olympusach??

Pozdrawiam

TomS
02-07-2008, 20:47
Wszystko jest w porządku tak to już jest zrobione

Mellan
02-07-2008, 20:58
... jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków...
Dobre pytanie do Canon'a :lol:
Zakładam go tylko kiedy chowam sprzęt, nigdy w międzyczasie fotografownia. Przy grubych palcach może sprawiać to trudności. Alternatywą jest zdjęcie osłony, czego nie czynię często.

... Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole...

:lol: Faktycznie! Nie zwróciłem na to uwagi, aż pobiegłem sprawdzić i rzeczywiście, na dole!

gwozdzt
02-07-2008, 21:05
Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??
chyba tylko dla lansu :mrgreen:

Chciałbym się Was również spytać jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków jak np jest w Olympusach??
dekielek to drobiazg - można dokupić z wewnętrznymi przyciskami.
spróbuj uzywac tulipana łącznie z polarem....

Elmarqo
02-07-2008, 21:19
To rzeczywiście masakra... Ja najczęściej ustawiam polara a później zakładam tulipana. Chyba, że mi się nie chce to próbuje z tulipanem:evil:

betinus
03-07-2008, 09:18
napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??

no cóż, jedni zaklejają wszystkie napisy, żeby nie było widać jakim sprzętem fotografują, a inni wprost przeciwnie ;) Tak jak napisał gwozdzt:

chyba tylko dla lansu

spróbuj uzywac tulipana łącznie z polarem....

to też nie jest takie straszne... w miniony weekend byłem na sesji gdzie kręciłem polarem zakręconym na 70-200/2.8 z założonym tulipanem i jakoś dawałem radę, a zaznaczam, że nie mam jakichś super długich palców :mrgreen:

ARN
03-07-2008, 10:46
ja ostatnio zamieniłem 24-105, w którym tulipan jest bardzo znośny, na 24-70 i to co przeżywałem ostatnio, kręcąc szarą połówką, nie są w stanie opisać żadne kulturalne słowa.
Dekielek - podobnie jak Mellan - trzymam na zewnątrz, aż nie chowam aparatu.

Teraz coraz bardzie obawiam sie mojej letniej wyprawy z połówką i polarem :twisted:

betinus
04-07-2008, 08:51
Dekielek - podobnie jak Mellan - trzymam na zewnątrz, aż nie chowam aparatu.

z reguły też tak robię, ale zwykle mam taki problem, że jak już zdejmę dekielek to go gdzieś zawsze tak schowam, że potem nie umiem znaleźć i po 5 minutach szukania po kieszeniach aparat ląduje w torbie bez dekla 8)

Jago
05-07-2008, 16:43
Przy moim obiektywie nie mam kłopotów z ustawianiem polara lub zakładaniem dekielka przy założonej osłonie (oryginalnej) - być może przy C 17-85 mm (akurat tym modelu) jest poprostu łatwiej to zrobić mimo, że moje kończyny są słusznych rozmiarów. Co ciekawe dokupiłem sobie zapasowy dekielek Hama w stylu nikonowskim. Mimo zacisków usytuowanych od wewnątrz wcale łatwiej mi się tego dekla nie zakładało, niż ten oryginalny (zostałem przy canonowskim). Z napisem (stosując się do instrukcji zakładania) na tulipanie rzeczywiście wychodzi, że jest on umieszczony na dole - w sumie niewidoczny. Jeśli chcę, aby napis był widoczny, to osłonę zaczynam zakładać w ten sposób, że logo wraz z czerwona kropką mam z prawej strony. Po wkręceniu osłony na obiektyw napis jest wtedy na właściwym (widocznym) miejscu. Być może japończycy wyszli z ogólnego założenia, że część obiektywów podczas zmiany ogniskowej ma ruchome tubusy, więc i tak napisy będą w trakcie użytkowania różnie umieszczone względem obiektywu. Najprościej byłoby zadać stosowne pytanie Canon Polska :lol: - odpowiedzi jednak być może doczekalibyśmy się w przyszłej dekadzie :!: A apropos Canon Polska to bardzo mnie dziwi, że canonowska centrala toleruje taki oddział, który nie tylko canonierów, ale przede wszytkim zasady marketingu i zarządzania ma w "głębokim poważaniu". Miejmy nadzieję, że kiedyś to się zmieni ;-) A wracając do tematu, to chyba różnie jest w poszczególnych modelach obiektywów z trudnością zakładania dekielków lub ustawiania polarów przy założonej na nich osłonie przeciwsłonecznej - ten mój chyba należy do tych łatwiejszych w tej kwestii.

Fakungio
07-07-2008, 01:32
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi.

Za parę dni sprofanuję mojego Canona deklem 58mm od Nikona. Zobaczymy czy się nada :) Choć może się okazać że Nikon specjalnie w dekielku zrobił inne ząbki, które nie będą pasowały do obiektywu Canona hehe ;)

Pozdro!!

ewa_olsztyn
10-07-2008, 13:48
Ja też mam problem z kręceniem polarem, gdy mam założoną osłonę na 70-200. Ale już wiem jak to rozwiązać. Widziałam u kolegi na plenerze, że na górze osłony ma zrobiony podłużny otworek, przez który wystaje kawałeczek gwintu, tyle tylko, żeby się dało nim pokręcić. Proste i bardzo przydatne.

Przy okazji mam pytanie - jak sobie radzicie z deklami, gdy na obiektywach są na stałe filtry UV? Moje dekle nie pasują na filtr, więc używam dekli B+W. Spadają jednak..

tomdz
10-07-2008, 14:02
Przy okazji mam pytanie - jak sobie radzicie z deklami, gdy na obiektywach są na stałe filtry UV? Moje dekle nie pasują na filtr, więc używam dekli B+W. Spadają jednak..

Ale wersje slim, czy normalne? Bo do normalnych B+W dekielki pasują idealnie...

piast9
10-07-2008, 14:27
Widziałam u kolegi na plenerze, że na górze osłony ma zrobiony podłużny otworek, przez który wystaje kawałeczek gwintu, tyle tylko, żeby się dało nim pokręcić. Proste i bardzo przydatne.
Pomysł b. dobry. Ja bym jednak zakładał osłonę tak, aby otworek był na dole. Z dołu bardzo rzadko pada światło. :)

ewa_olsztyn
10-07-2008, 14:28
Pomysł b. dobry. Ja bym jednak zakładał osłonę tak, aby otworek był na dole. Z dołu bardzo rzadko pada światło. :)

Słusznie! Każę sobie zrobić na dole!
Dzięki!

Ale wersje slim, czy normalne? Bo do normalnych B+W dekielki pasują idealnie...

wszystkie slim..

betinus
14-07-2008, 13:40
Słusznie! Każę sobie zrobić na dole!

ale to chyba nie ma znaczenia, bo osłonę można założyć, albo tym nieszczęsnym napisem do góry albo na dół, więc rozwiązanie będzie działało w dwie strony :wink: