Zobacz pełną wersję : Tulipan - sposób założenia + problem z dekielkiem
Fakungio
02-07-2008, 20:17
Witam.
Może się Wam to wydawać trywialne ale mam pytanie dotyczące nakręcenia na obiektyw tzw. "tulipana". W instrukcji jest narysowane że czerwona kropka na tulipanie ma się zgrać z tą na obiektywie i wtedy przekręcamy.
Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??
Chciałbym się Was również spytać jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków jak np jest w Olympusach??
Pozdrawiam
Wszystko jest w porządku tak to już jest zrobione
... jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków...
Dobre pytanie do Canon'a :lol:
Zakładam go tylko kiedy chowam sprzęt, nigdy w międzyczasie fotografownia. Przy grubych palcach może sprawiać to trudności. Alternatywą jest zdjęcie osłony, czego nie czynię często.
... Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole...
:lol: Faktycznie! Nie zwróciłem na to uwagi, aż pobiegłem sprawdzić i rzeczywiście, na dole!
Tak zrobiłem tylko że napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??
chyba tylko dla lansu :mrgreen:
Chciałbym się Was również spytać jak radzicie sobie z nakładaniem i zdejmowaniem dekielka gdy tulipan jest założony. Przecież to istna katorga.
Dlaczego Canon nie wymyślił tych wewnętrznych przycisków jak np jest w Olympusach??
dekielek to drobiazg - można dokupić z wewnętrznymi przyciskami.
spróbuj uzywac tulipana łącznie z polarem....
To rzeczywiście masakra... Ja najczęściej ustawiam polara a później zakładam tulipana. Chyba, że mi się nie chce to próbuje z tulipanem:evil:
napis Canon jest na dole..czy ma to jakieś znaczenie jeśli obróciłbym odwrotnie??
no cóż, jedni zaklejają wszystkie napisy, żeby nie było widać jakim sprzętem fotografują, a inni wprost przeciwnie ;) Tak jak napisał gwozdzt:
chyba tylko dla lansu
spróbuj uzywac tulipana łącznie z polarem....
to też nie jest takie straszne... w miniony weekend byłem na sesji gdzie kręciłem polarem zakręconym na 70-200/2.8 z założonym tulipanem i jakoś dawałem radę, a zaznaczam, że nie mam jakichś super długich palców :mrgreen:
ja ostatnio zamieniłem 24-105, w którym tulipan jest bardzo znośny, na 24-70 i to co przeżywałem ostatnio, kręcąc szarą połówką, nie są w stanie opisać żadne kulturalne słowa.
Dekielek - podobnie jak Mellan - trzymam na zewnątrz, aż nie chowam aparatu.
Teraz coraz bardzie obawiam sie mojej letniej wyprawy z połówką i polarem :twisted:
Dekielek - podobnie jak Mellan - trzymam na zewnątrz, aż nie chowam aparatu.
z reguły też tak robię, ale zwykle mam taki problem, że jak już zdejmę dekielek to go gdzieś zawsze tak schowam, że potem nie umiem znaleźć i po 5 minutach szukania po kieszeniach aparat ląduje w torbie bez dekla 8)
Przy moim obiektywie nie mam kłopotów z ustawianiem polara lub zakładaniem dekielka przy założonej osłonie (oryginalnej) - być może przy C 17-85 mm (akurat tym modelu) jest poprostu łatwiej to zrobić mimo, że moje kończyny są słusznych rozmiarów. Co ciekawe dokupiłem sobie zapasowy dekielek Hama w stylu nikonowskim. Mimo zacisków usytuowanych od wewnątrz wcale łatwiej mi się tego dekla nie zakładało, niż ten oryginalny (zostałem przy canonowskim). Z napisem (stosując się do instrukcji zakładania) na tulipanie rzeczywiście wychodzi, że jest on umieszczony na dole - w sumie niewidoczny. Jeśli chcę, aby napis był widoczny, to osłonę zaczynam zakładać w ten sposób, że logo wraz z czerwona kropką mam z prawej strony. Po wkręceniu osłony na obiektyw napis jest wtedy na właściwym (widocznym) miejscu. Być może japończycy wyszli z ogólnego założenia, że część obiektywów podczas zmiany ogniskowej ma ruchome tubusy, więc i tak napisy będą w trakcie użytkowania różnie umieszczone względem obiektywu. Najprościej byłoby zadać stosowne pytanie Canon Polska :lol: - odpowiedzi jednak być może doczekalibyśmy się w przyszłej dekadzie :!: A apropos Canon Polska to bardzo mnie dziwi, że canonowska centrala toleruje taki oddział, który nie tylko canonierów, ale przede wszytkim zasady marketingu i zarządzania ma w "głębokim poważaniu". Miejmy nadzieję, że kiedyś to się zmieni ;-) A wracając do tematu, to chyba różnie jest w poszczególnych modelach obiektywów z trudnością zakładania dekielków lub ustawiania polarów przy założonej na nich osłonie przeciwsłonecznej - ten mój chyba należy do tych łatwiejszych w tej kwestii.
Fakungio
07-07-2008, 01:32
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi.
Za parę dni sprofanuję mojego Canona deklem 58mm od Nikona. Zobaczymy czy się nada :) Choć może się okazać że Nikon specjalnie w dekielku zrobił inne ząbki, które nie będą pasowały do obiektywu Canona hehe ;)
Pozdro!!
ewa_olsztyn
10-07-2008, 13:48
Ja też mam problem z kręceniem polarem, gdy mam założoną osłonę na 70-200. Ale już wiem jak to rozwiązać. Widziałam u kolegi na plenerze, że na górze osłony ma zrobiony podłużny otworek, przez który wystaje kawałeczek gwintu, tyle tylko, żeby się dało nim pokręcić. Proste i bardzo przydatne.
Przy okazji mam pytanie - jak sobie radzicie z deklami, gdy na obiektywach są na stałe filtry UV? Moje dekle nie pasują na filtr, więc używam dekli B+W. Spadają jednak..
Przy okazji mam pytanie - jak sobie radzicie z deklami, gdy na obiektywach są na stałe filtry UV? Moje dekle nie pasują na filtr, więc używam dekli B+W. Spadają jednak..
Ale wersje slim, czy normalne? Bo do normalnych B+W dekielki pasują idealnie...
Widziałam u kolegi na plenerze, że na górze osłony ma zrobiony podłużny otworek, przez który wystaje kawałeczek gwintu, tyle tylko, żeby się dało nim pokręcić. Proste i bardzo przydatne.
Pomysł b. dobry. Ja bym jednak zakładał osłonę tak, aby otworek był na dole. Z dołu bardzo rzadko pada światło. :)
ewa_olsztyn
10-07-2008, 14:28
Pomysł b. dobry. Ja bym jednak zakładał osłonę tak, aby otworek był na dole. Z dołu bardzo rzadko pada światło. :)
Słusznie! Każę sobie zrobić na dole!
Dzięki!
Ale wersje slim, czy normalne? Bo do normalnych B+W dekielki pasują idealnie...
wszystkie slim..
Słusznie! Każę sobie zrobić na dole!
ale to chyba nie ma znaczenia, bo osłonę można założyć, albo tym nieszczęsnym napisem do góry albo na dół, więc rozwiązanie będzie działało w dwie strony :wink: