Zobacz pełną wersję : backfocus w 50/1.2L
hmm,
Skandal, wg mnie.
Czy komuś tez się przytrafiło takie coś?
ustawienie af do przysłony 1.2 - 1.8 to po prostu loteria!
Dodatkowo, przy cągłym af oraz AI - i odległościach poniżej 2metrów af nie ustawia ostrości praktycznie wcale - cały czas "szuka" (szczególnie przy wszystkich aktywnych polach af)
(te same objawy dla 5D, jak i 20D, choc dla 20 troche mniejsze... )
dobrze, ze chociaż gwarancja :/
paweleverest
30-06-2008, 21:56
Ameryki nie odkryłeś - trzeba było poczytac trochę o tym szkle przed zakupem --otrryjnośc af dla tego modelu jest powszechnie opisywana :(
Flowenol
30-06-2008, 23:06
Za paweleverest dużo się pisze o BF i shift AF na 50 1.2L, szczególnie na FM (fredmiranda.com). Ale na Canon Digital Forum chłopaki doszli do wniosku, że wadą tą obdarzone są pierwsze egzemplarze z nowszymi modelami już raczej ten problem nie występuje. Recenzenci na photozone też wystawili szkiełku cenzurkę Highly Recommended więc chyba masz pecha.
Inna sprawa, że przy dziurze 1.2 GO staje się totalnie minimalna i trzeba naprawdę wiedzieć co chce się oddać w ostrości i jak tą ostrość łapać szczególnie na 5D.
Ja mam BF ale powtarzalne. Nie winie ani szkla ani puszki tylko zytnia....
Mam swiadomosc i biore poprawke ze takie ewady maoga istniec (choc cholera bierze) ale nie moge tego wyslac na Zytnia bo
a) nie ufam im ze potrafia to zrobic
b) nie ufam ze zdaza w jeden ttydzien (co sobote mam slub..
Misiaque
30-06-2008, 23:42
Wow, niezły majstersztyk z tą winą Żytniej...
50L to cholernie kapryśne szkło. optycznie super, ale AF do niego musiała projektować sigma.
eh, no u mnie bf też jest powtarzalny - tylko czasem nie mam czasu, zeby sie cofnąć z aparatem, albo przekadrować i cholera, za każdym razem brakuje tej sekundy i wiesz ze już nie zdążysz - i to najbardziej wkurza.
a przy f 1.2 - pomylisz sie o 1cm i fota do kosza.
Natomiast z żytnią to własnie o ten czas chodzi, eeh...
A czy potrafią? to chyba żadna filozofia - jak mają odpowiedni sprzęt i potrafią go obsługiwac to pewnie kwestia kilkunastu minut tak naprawde...
inne wyjscie to 1d kupić z korekcją af :)
eh, no u mnie bf też jest powtarzalny - tylko czasem nie mam czasu, zeby sie cofnąć z aparatem, albo przekadrować i cholera, za każdym razem brakuje tej sekundy i wiesz ze już nie zdążysz - i to najbardziej wkurza.a przy f 1.2 - pomylisz sie o 1cm i fota do kosza.
oczywista sprawa
Natomiast z żytnią to własnie o ten czas chodzi, eeh...
A czy potrafią? to chyba żadna filozofia - jak mają odpowiedni sprzęt i potrafią go obsługiwac to pewnie kwestia kilkunastu minut tak naprawde...
inne wyjscie to 1d kupić z korekcją af :)
:)
Ciesze sie ze tak myslisz.
Powiem ci tylko czym sie rozni optymista od pesymisty.
Pesymista to jest dobrze poinformowany optymista:)
wieści z placu boju na żytniej:
zrobione w 24h (usługa expresowa - "jedyne" 122 pln - na gwarancji - normalnie czas oczekiwania około tygodnia ) - tylko trzeba sie pofatygować do wawy samemu i ładnie panu wytłumaczyć, że ma to być zrobione na JUŻ.
dostroili obiektyw do body (podstawowego) - tak, że działa bez zastrzeżeń również z innymi korpusami - ale jeśli ktoś ma różne ustawienia af w różnych body, to polecam jednak zabrać cały arsenał.
pozdr.
Przemo
ja mam 50L z lutego 2008 i wszystko jest ok.
sebcio80
02-08-2008, 11:46
wieści z placu boju na żytniej:
zrobione w 24h (usługa expresowa - "jedyne" 122 pln - na gwarancji - normalnie czas oczekiwania około tygodnia ) - tylko trzeba sie pofatygować do wawy samemu i ładnie panu wytłumaczyć, że ma to być zrobione na JUŻ.
dostroili obiektyw do body (podstawowego) - tak, że działa bez zastrzeżeń również z innymi korpusami - ale jeśli ktoś ma różne ustawienia af w różnych body, to polecam jednak zabrać cały arsenał.
pozdr.
Przemo
troche smieszne zeby placic jakies pieniadze za regulacje skoro sprzet jest na gwarancji, ja niestety w mojej tez mam BF (z trzema puszkami) i w przyszlym tygodniu mam zamiar wyslac na zytnia, mam nadzieje ze w body nic mi nie przestawia... bo z pozostalymi 6 obiektywami wszystkie trzy body ostrza dobrze
hmm,
Skandal, wg mnie.
Czy komuś tez się przytrafiło takie coś?/
Potwierdzam, zastanawiałem się nad kupnem, ale na moich puszkach był solidny BF ! Z innymi szkłami nie mam żadnych problemów, postawiłem na 50 1.4 USM i jestem zadowolony. Gdzieś mam nawet fotki porównawcze. Szkiełko było nowe, przyjechało do kraju ok. 2 miesięcy temu.
@cichy
hmm, wg mnie jednak widać różnice między 50/1.4 i 50/1.2 - największa dla 1.4 - 1.8 (a własnie o takie przysłony mi chodziło). tak do 2.0 - 2.8 - potem juz w zasadzie nie sprawdzałem... tylko pytanie, czy chcesz za ta różnice płacić 3000 pln.
@sebcio80
troche smieszne zeby placic jakies pieniadze za regulacje skoro sprzet jest na gwarancji,
płaciłem za usługę expresową - nie mogłem czekać całych 7 dni (plus czas wysyłki - czyli własciwie 11 dni)
anyway - pamietaj, żeby wysłać jedno body jako wzorzec i zaznaczyć, że mają wyregulowac obiektyw a nie body.