PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 20Da bedzie sprzedawany na calym swiecie

Polaco
01-06-2005, 15:45
Wlasnie przeczytalem na dpreview.com http://www.dpreview.com/news/0506/05060101canon20da.asp

dziwi mnie jedno, jak sie chce robic normalne zdjecia to trzeba uzyc filtru ktory "obcina" promienie IR, troche bezsensu...

KuchateK
01-06-2005, 15:53
Mogl bym napisac "a nie mowilem" :) To bylo w sumie do przewidzenia jak czarne trzysety...

Sa rozni tacy co siedza tylko z telepami i w niebo gapia a o normalnym foto malo co...
Pozatym jedna taka firma (nazwa mi wyleciala z glowy) tnie normalne body z filtrow, wiec czemu Canon ma nie sprzedac swojego :)

Polaco
01-06-2005, 16:18
Mogl bym napisac "a nie mowilem" :) To bylo w sumie do przewidzenia jak czarne trzysety...

Sa rozni tacy co siedza tylko z telepami i w niebo gapia a o normalnym foto malo co...
Pozatym jedna taka firma (nazwa mi wyleciala z glowy) tnie normalne body z filtrow, wiec czemu Canon ma nie sprzedac swojego :)
Moze i sie myle, ale wypuszczanie nowej puszki na rynek zeby kilku zapalencow ja kupilo chyba sie mija z oplacalnoscia, przeciez w 20Da nie tylko zmienili ten filtr (a raczej go wywalili), ale rowniez dodali pare nowych rzeczy. To trzeba zaprojektowac, przetestowac, itp. A ile osob moze kupic taki aparat ?? Chyba niewielu....

Pitgrupa
01-06-2005, 18:14
Myśle ze zdziwilibyście się ile osób na świecie wywalało już filtry z matrycy (dla osób z mocnymi nerwami) i jak bardzo stały się popularne Canony 300D, 350,10, 20 w astrofotografii.
W astrofotografii uzywa sie zwykle ISO od 800 w zwyż z czasami średnio od 30s do oporu( ile montaz uciągnie nie poruszając gwiazd) i problemem niestety dalej pozostaje szum matrycy , który szybko maleje w temperaturach ujemnych . NIestety nie zauwazylem aby canon obnizył temperaturę pracy a zdaza sie za migawka potrafila wysiaść nawet gdy aparat wracał do temperatury pokojowej w dobrym pokrowcu czy nawet pojemniku ze styropianu przez całą noc.

POzdrawiam
Piotr

pazurek
01-06-2005, 18:16
Jak sie grzeje to sie chlodzi ;)

http://ghonis2.ho8.com/rebelpeltier.html

Pitgrupa
01-06-2005, 18:33
:-) ciekawe rozwiązanie ale zaloze sie ze dluzsze studzenie do temepratury ok 20 st ponizej otoczenia bedzie skutkowac zaszroniona matryca i zima.
To takie lajtowe studzenie powiedziałbym :)

Ale dzięki za link. Podoba mi sie patent :)

Piotr

KuchateK
01-06-2005, 18:34
Grzeja to sie nikunowosuniakowe CCD siejac rozem po zdjeciach...

Uwzgledniajac ilosc tych ktorzy sie szarpneli na samodzielne wydlubywanie matryc to uwazam ze to bedzie dosyc popularny produkt. Ceny astro akcesoriow sa takie, ze 20'stka to tam jednym z tanszych elementow czasami jest ;)

A szum to sie tnie multiekspozycjami dosyc dobrze... Nie trzeba odrazu chlodzic niewiadomo ile...

Pitgrupa
01-06-2005, 18:54
Jasne ze sie szum usuwa stosujac tzw DARKi i robiac np 60x1min zamiast 1 x 60min. Ale to zbyt malo.
Poza tym czesto slabiutkie obiekty gina w szumie a walczac z nim wywala sie również z materiału ładne drobiazgi.

Patrzac na poczynania firm robiących kamery do celów astro nie ma lepszego rozwiazania jak chłodzenie matrycy do temperatur mooocno ujemnych.

Pozdrawiam
Piotr

KuchateK
01-06-2005, 19:40
Wszystko i tak jak zwykle sie rozbija o to jak daleko chcesz siegnac... finansowo ;)

Pitgrupa
02-06-2005, 11:24
Dokładnie :)
Stąd biorą się te przeróbki aby mieć tą namiastkę :)

POzdrawiam
Piotr