PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z bilansem bieli w D30 POMOCY!!!

Stinkfist
29-06-2008, 20:04
Witajcie
Otóż kupiłem na allegro używaną lecz (przynajmniej z wierzchu) wyglądającą na mało wymęczoną D30 Jest to moje pierwsze lustro cyfrowe. W końcu uznałem, że nie wyrabiam się z kasą płacąc za filmy, wywołanie i wszystkie odbitki.
No i problem jest taki, że przy zmianie bilansu bieli z słoneczka na żaróweczke nic sie nie dzieje. Tak samo przy jakiejkolwiek innej zmianie. W świetle żarowym nawet po zmianie na odpowiedni rodzaj bilansu zdjęcia wychodzą bardzo czerwone, zbyt ciepłe. Albo czaem wychodzą zbyt niebieskie i nie mam na to wpływu. Automatyczny bilans bieli nie dobiera wszystkiego tak jak powinien a tryby nie działają:( Działa za to bilans ręczny. Może to kwestia jakiś ustawień fabrycznych, niewiem. Nie znam się jeszcze za dobrze na cyfrakach. Kumpel ma też D30 i u niego wszystko sobie śmiga gites. Ponoć D30 są znane z tego że trafiają z bilansem bieli a moja cosik nie bardzo.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

many74
30-06-2008, 01:30
Witaj a czy przypadkiem z tym balansem to nie było tak przy swietle zastanym z zarówki? Jak jest w dzień.Napisz coś więcej .Najlepiej zrób RAW*a wywołaj w DPP poustawiasz sobie tam wszystko co chcesz.Pozdrawiam i czekam na odp'Kowiedz.AAAAAAAAA i jeszcze jedno spróbuj jeszcze ustawic temp.barw. w "K" Kelwinach. zobacz czy przy 2800K jest tak samo jak przy 10000K.Nara

Mellan
30-06-2008, 02:30
:)
Zapewne jest to canon 30D, a nie D30. Zapewne mówisz o balansie bieli, nie bilansie. "Słoneczko" od "żaróweczki" dzieli ponad 2000K i nie sposób by nie było żadnej różnicy. Zapewne nie czytałeś też instrukcji obsługi aparatu, polecam jego lekturę.
Ustaw AWB na początek, a w menu ustaw format zapisu RAW+jpeg jakości jaką uważasz. Użyj DPP (lub innego RAW konwertera) do wywołania RAWa, tam będziesz mógł ustawić właściwą temperaturę światła jaka cię zadowoli.
Życzę sukcesów i pożytecznej lektury postów na forum.

vbel
30-06-2008, 08:26
:)
Zapewne jest to canon 30D, a nie D30...

Może chodzi o D30 (http://www.canon.com/camera-museum/camera/dslr/data/1995-/2000_eos-d30.html?lang=us&categ=crn&page=1995-) ?

Stinkfist
30-06-2008, 08:40
W istocie mam D30 (sprzęt już dość archaiczny) nie 30D. I chodzi dokładnie o to, że zmieniam bilans bieli. Tam jest automatyczny, żarówkowy, w słońcu, przy zachmurzeniu, światło jarzeniowe, przy lampie błyskowej i bilans ręczny. I tak: wieczorem w oświetlonym sztucznie pokoju pokoju powinno się wykorzystywać bilans do światła żarowego. Ustawiam taki a zdjęcia wychodzą czerwone jak cholera jak by w ogóle nie działał. Kolega ma taki sam aparat i robiliśmy porównanie na tych samych ustawieniach. U mnie czerwone u niego normalne. Pomiędzy wszystkimi rodzajami bilansu nie ma jakiejkolwiek róznicy. Robiłem zdjecia tej samej sceny w tych samych ustawieniach tylko z innym bilansem bieli i za każdym razem to samo;( Wiem że bilans bieli można sobie dowolnie ustawić na kompie ale skoro mam to w aparacie to fajnie jak by też działało. Może to wina softu, a może body jest do **** i serwis.

gwozdzt
30-06-2008, 10:01
I chodzi dokładnie o to, że zmieniam bilans bieli.
bAlans!
ale mniejsza o to ... :-)

I tak: wieczorem w oświetlonym sztucznie pokoju pokoju powinno się wykorzystywać bilans do światła żarowego. Ustawiam taki a zdjęcia wychodzą czerwone jak cholera jak by w ogóle nie działał. Kolega ma taki sam aparat i robiliśmy porównanie na tych samych ustawieniach. U mnie czerwone u niego normalne. Pomiędzy wszystkimi rodzajami bilansu nie ma jakiejkolwiek róznicy. Robiłem zdjecia tej samej sceny w tych samych ustawieniach tylko z innym bilansem bieli i za każdym razem to samo;
jesli pozostałe ustawienia aparatów macie obaj identyczne, to wygląda, że Twój aparat jest uszkodzony.

i mam nadzieję, ze nie robisz tych prób w "idioten" strefie aparatu, ponieważ ustawienia balansu są skuteczne tylko w trybach P, Av, Tv, M oraz A-DEP; natomiast w pozostałych (zielonym i tematycznych) cały czas działa AWB (automatycznie, niekoniecznie dobrze)

( Wiem że bilans bieli można sobie dowolnie ustawić na kompie ale skoro mam to w aparacie to fajnie jak by też działało.
Jeli robisz RAW (pliki *.crw) to nie ma a problemu - ustawisz balans bieli przy konwersji.

Może to wina softu, a może body jest do **** i serwis.
http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/

Locter
30-06-2008, 16:21
Kupiłes ośmioletnią cyfrówke ? Kurde, ja bym sie nie odważył. Radze sprzedać to cudo i kupić choćby uzywany 350D, efekty będą kilka razy lepsze.

Stinkfist
01-07-2008, 21:39
Kupiłes ośmioletnią cyfrówke ? Kurde, ja bym sie nie odważył. Radze sprzedać to cudo i kupić choćby uzywany 350D, efekty będą kilka razy lepsze.

Miałem nieprzyjemność mieć 350d w reku. Bardzo nie wygodny i tandetnie wykonany. D30 na początek mi starcza po za tym to taniocha i zdjęcia robi przyzwoite.

Wszystkie próby na manualu oczywiście:) Zadzwonię do serwisu, jak będzie tanio to luz jak nie to trzaskam tylko rawy:)

Mellan
01-07-2008, 22:19
Wobec tego wypada pogratulować zadowolenia z użytkowania.
D30, nie pomyślałem o tym. Aż z ciekawości poczytałem test na fotopolis.