Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zgubiona zaslepka - canon 400d

profi666
29-06-2008, 16:06
Witam

Wyjalem dzis rano aparat z plecaka i stwierdzilem brak pewnej czesci po wczorajszym nocnym fotografowaniu. Chodzi mi o ten kawaleczek gumki/plastyku o szerokosci ok 1 cm i dlugosci ok 3 cm - w miejscu w ktorym uklada sie kciuk przy normalnym chwycie aparatu. Moje pytanie do Was: Czy sa jakies sklepy/serwisy w Szczecinie lub okolicy ktore moglyby miec taka czesc? Szukalem na allegro ale taka czesc raczej sie nie zuzywa to i pewnie nie sprzedaja.. Czy ktos z Was mial taki przypadek? Moze udalo sie jakos to dorobic domowym sposobem? Bede wdzieczny za porady.

Pozdrawiam
profi666

Mellan
29-06-2008, 18:01
Wątpię byś w Szczecinie dostał tą gumkę. Ja bym atakował żytnią telefonicznie. Może ci wyślą za pobraniem (?). Być może któryś z userów ma skasowane body i mógłby Ci dać.

Patryk_mirek
29-06-2008, 19:05
to i ja pod wątek ten podepnę się:
mam 350d. ostatnio stwierdziłem brak śrubki (lewy bok, brakuje srubki poniżej gumy zasłaniającej złącza usb/video/etc (są tylko 2 szt) jesli ma ktos skasowane body 350/400 najlepiej z wroclawia to wymienię za dobre duże złociste )
w zasadzie nie potrzebuję jej ale coś ostatnio zaczyna mi szwankować kółko od nastawiania (czasem nie reaguje na kręcenie w prawo i twierdzi że kręcę nim w lewo) - myślę o posłaniu niewybrakowanego aparatu na żytnią (jeszcze powinien być na gwarancji choć nie wiem czy mnie nie zrobili w balona i nie dali 12 mc)

profi666
02-07-2008, 23:38
Udalo mi sie zdobyc zaslepke, ale w miedzyczasie dzwonilem na Zytnia. Tak dla informacji - jak komus zabraknie takiej czy innej nietypowej a prostej do zainstalowania czesci to polecam telefon do nich - mozna dokonac zakupu wysylkowego. BTW na forach czytalem lepsze i gorsze opinie o serwisie, ale moje osobiste doswiadczenia sa bardzo pozytywne - wykonalem jeden telefon i napisalem emaila - w obu przypadkach bardzo kompetentna obsluga.

marekk_ok
02-07-2008, 23:41
Udalo mi sie zdobyc zaslepke, ale w miedzyczasie dzwonilem na Zytnia. Tak dla informacji - jak komus zabraknie takiej czy innej nietypowej a prostej do zainstalowania czesci to polecam telefon do nich - mozna dokonac zakupu wysylkowego. BTW na forach czytalem lepsze i gorsze opinie o serwisie, ale moje osobiste doswiadczenia sa bardzo pozytywne - wykonalem jeden telefon i napisalem emaila - w obu przypadkach bardzo kompetentna obsluga.
A ile taka zaslepka na Zytniej kosztuje z wysylka?

Mellan
02-07-2008, 23:56
Czyli jednak z tym serwisem nie jest tak do końca źle. To nowum na forum :wink:

profi666
03-07-2008, 09:26
A ile taka zaslepka na Zytniej kosztuje z wysylka?

To sa w zasadzie dwa elementy - jeden to zaslepka, drugi to dwustronna tasma - w sumie 20zl. Wysylka kosztuje 27zl (otrzymalem info ze wysylka tylko DHL).

C80
03-07-2008, 10:36
A nie prościej samemu zrobić sobie taką zaślepkę? Zrobić obrys kształtu, kupić za 5 zł np. podkładkę pod mysz z podobnego materiału lub cokolwiek innego taniego, przyciąć i przyklecić superglue/gumą arabską/taśmą dwustronną.

Gdyby to był marek to można by się zastanawiac, ale to 400D...

ewg
03-07-2008, 13:05
Czy pod tą gumką kryje się może jakaś śrubka?

Misiaque
03-07-2008, 13:16
A nie prościej samemu zrobić sobie taką zaślepkę? Zrobić obrys kształtu, kupić za 5 zł np. podkładkę pod mysz z podobnego materiału lub cokolwiek innego taniego, przyciąć i przyklecić superglue/gumą arabską/taśmą dwustronną.

Gdyby to był marek to można by się zastanawiac, ale to 400D...

Ale pomyśl jak to będzie wygladało np. przy ewentualnej odsprzedaży ;-)

profi666
04-07-2008, 11:53
Czy pod tą gumką kryje się może jakaś śrubka?

Nie, nie ma. Pod zaslepka sa w body trzy dziurki ale wchodza w nie trzy wypustki z tej gumki a nie srubki. Element trzyma sie na tasmie klejacej dwustronnej.

C80:
Pierwsze co zrobilem to probowalem dorobic ten kawaleczek. Mimo staran i najwiekszej precyzji efekt jest daleki od doskonalosci. Mimo ze caly aparat jak nowy dzieki takiej samorobce wygladal jak po przejsciech :)