Zobacz pełną wersję : szkla 50 i 17-40
witam,
sporo dobrego pisze sie tu o 50 i 17-40 l. zachecony dobrymi opiniami mam zamiar sprawic sobie taki zestaw. prosze tylko o info czy:
50mm 1,4 usm jest wart swojej ceny?
co kupic powyzej 17-40?
pozdrawiam,
50mm 1,4 usm jest wart swojej ceny?
A jaka to cena?
Na tak postawione pytanie dostaniesz wiele różnych odpowiedzi. Dla jednych będzie wart tyle ile za niego zapłacili a inni powiedzą, że jest przeszacowany bo 50/1.8...
co kupic powyzej 17-40?
A co chcesz fotografować dłuższym szkłem i jaki masz budżet?
cena 50mm 1,4 to ok. 1300 zl. ma niby nowsza optyke od 50mm 1,8 II.
co do dlozszego szkla mam na mysli sytuacje, kiedy np. chce sie zciagnac kaczke ze srodka stawu, badz uchwycic architektoniczny detal gdzies wysoko.
poza tym rozumiem, ze 17-40 L, to dobry wybor?
cena 50mm 1,4 to ok. 1300 zl. ma niby nowsza optyke od 50mm 1,8 II.
Powiedzmy, że ma inną optykę (bokeh) a przede wszystkim jakość wykonania jest znacznie wyższa (m.in. bagnet, ilość listków przysłony, skala odległości). Było już o piećdziesiątkach Canona na forum więc nie będę powtarzać.
1300 zł. jest to standardowa, giełdowa cena nowego szkła (sam kiedyś za tyle kupiłem) i nie jest ona czymś niezwykłym. Gdybym chciał oszczędzić to szukałbym 50/1.8 Mk I za ok. 500-600 zł. (jakość wykonania podobna do wersji 1.4).
co do dlozszego szkla mam na mysli sytuacje, kiedy np. chce sie zciagnac kaczke ze srodka stawu, badz uchwycic architektoniczny detal gdzies wysoko.
No dobrze ale nie podałeś budżetu.
Można polecić zakres 70-300/75-300/100-300/135-400 w granicach 1-2 tys. zł. a można też 100-400 za 5,5-6 tys. zł.
poza tym rozumiem, ze 17-40 L, to dobry wybor?
Ja Ci powiem, że dobry wybór, ale jak poczytasz dość świeży wątek nt. jakości 17-40L to zauważysz, że egzemplarz należy dokładnie sprawdzić.
dzieki za opinie. pomogla mi podjac decyzje.
co do budzetu, to moze on sie wahac w granicach 2-3 tys. zl. czy jakas L-ka jest za te pieniadze dostepna w tym przedziale ogniskowych?
czy jakas L-ka jest za te pieniadze dostepna w tym przedziale ogniskowych? 70-200/4
dzieki za opinie. pomogla mi podjac decyzje.
Opini to bylo w poprzednich wypowiedziach jak na lekarstwo :-)
Popatrz sample na http://www.pbase.com/cameras
i przeszukaj archiwum tego i innych for, polecam tez forum nikona: http://forum.nikon.org.pl
Pozdr.
OK. dzięki. a czy mozecie napisac jak sprawdzic szklo? bedzie to kupowal kolega w usa i musze mu napisac co i jak. ja przyznam, ze nie wiem jak sie sprawdza obiektywy.
OK. dzięki. a czy mozecie napisac jak sprawdzic szklo? bedzie to kupowal kolega w usa i musze mu napisac co i jak. ja przyznam, ze nie wiem jak sie sprawdza obiektywy.
Niech zrobi zdjecia testowe na aberacje chromatyczna. IMHO na FF/BF nie ma co robic bo Twoj korpus moze byc inaczej ustawiony.
Niech zrobi zdjecia testowe na aberacje chromatyczna. IMHO na FF/BF nie ma co robic bo Twoj korpus moze byc inaczej ustawiony.
Właśnie, kurcze, tego się czasem boję.. kiedyś zgłupieję na tyle, żeby kupić 1D - i okaże się, że moja starannie dobrana (pod 20D) kolekcja szkiełek jest do niczego :-/
Właśnie, kurcze, tego się czasem boję.. kiedyś zgłupieję na tyle, żeby kupić 1D - i okaże się, że moja starannie dobrana (pod 20D) kolekcja szkiełek jest do niczego :-/
Ja tez sie matwie ze jak bede zmieniac (kiedys za pare lat) aparat to sie okaze ze wszystko poleci do serwisu, ale co na to poradzimy ? A pamietaj ze w 1-kach jest jeszcze mniejsza GO, wiec lepiej widac ;)
A pamietaj ze w 1-kach jest jeszcze mniejsza GO, wiec lepiej widac ;)
Możesz mi wytłumaczyć, to stwierdzenie jest dla mne niezrozumiałe?
Większa matryca -> większy "circle of confusion" -> mniejsza głębia ostrości.
Dokladnie tak jak powiedzial Muflon, jest taki programik DOFMaster, wpis jakas wartosc przyslony, odleglosci ostrzenia, ogniskowa i pozmieniaj "aparat" (35mm, DSLR, sredni format, itp) i zobacz jak sie zmieniaja wartosci GO.