Zobacz pełną wersję : Canon Usm 3,5-5,6, 75-300 Is
Witam
Czy warto za to dać 1300. Uzywane oczywiscie.
Jarek
Na forum ten obiektyw zbiera zdecydowanie kiepskie oceny jeżeli chodzi o jakość zdjęć. Kiedyś wpadł mi w łapy i szybko z nich wypadł. Spadek jakości fot powyżej 200mm był baaardzo widoczny. AF gubił się w ciemniejszych miejscach i w dodatku był powolny mimo USM.
Chwalona jest Sigma 70-300 II APO Macro. Nie znam ale skoro ludzie dobrze ją oceniają to coś w tym jest. Sporo tańsza od tego 75-300 IS, ładnie rysuje no i makro 1:2 może się przydać.
Poczytaj forum i obejrzyj fotki.
Ja bym w ogóle nie zwracał sobie głowy 75-300 IS.
P.S. Zobacz ten test: http://www.pbase.com/argylemonkey/lens_comp
Co prawda porównanie z wersją Canona bez IS ale to nie ma znaczenia. Optycznie non-IS i IS są takie same
Dzieki wielkie. Pytalem sie o niego bo wydal mi sie jakis inny niz ten co teraz sprzedaje Canon (4-5,6). Ale skoro tak mawiaja to nie bede sie czepial tego ustrojstwa :)
Pozdro
Jarek
Bawilem sie i 75-300 (kiepski) i jego wersja z IS (jeszcze gorszy - jakosc, powolnosc, tylko IS w nim w miare dzialal).
Teraz chwilke mam Sigme 70-300 i wprawdzie nadal twierdze ze Canon 100-300 lepszy to jednak ta Sigma jest na pewno lepsza od obu Canonow 75-300 a i namiastka makro w niej calkiem mila 8)
Bawilem sie i 75-300 (kiepski) i jego wersja z IS (jeszcze gorszy - jakosc, powolnosc, tylko IS w nim w miare dzialal).
Teraz chwilke mam Sigme 70-300 i wprawdzie nadal twierdze ze Canon 100-300 lepszy to jednak ta Sigma jest na pewno lepsza od obu Canonow 75-300 a i namiastka makro w niej calkiem mila 8)
Vitez, czy to jest "Twoja" Sigma z podpisu?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57098085
Kurde jest tyle oznaczeń modeli, czasami różnią się jedną literą.
Szukam czegoś długiego tak do 300mm, 75-300 Canona jest do d... bo jest nieostry.
Jak w Sigmie z AF? Czy jest porównywalny do Canona USM?
Pozdr
Jak w Sigmie z AF? Czy jest porównywalny do Canona USM _>>>
Mam tu na myśli szybkość ostrzenia.
santiblue
11-07-2005, 23:54
Tylko HSM sigmy jest porownywalna szybkosciowo z USM Canona ale zdecydowanie glosniejsza.
używałem EF75-300 z IS i bez (dla mnie bez lepszy) to szkła amatorskie, teraz mam EF100-300 i to napewno lepsze szkło , Sigmą 70-300 "bawiłem" sie kilka godzin wydaje sie nienajgorsza , ale klasa to dopiero EF70-200 i to nawet to z F4
pozdrawiam
Sporo wolniejsza i sporo glosniejsza. W tej Sigmie (70-300 APO Super Macro II) AF jest zdecydowanie gorszy od Canonowskich USM... ale i tak nie az tak wolny jak w 75-300 IS (ktory niby ma USM :O ).
Aha ta moja Sigma to nie ta co podajesz link na Allegro, ale prawie ta sama. Ta co podajesz to nowsza wersja - DG czyli zoptymalizowana niby pod dSLR ... ale ja i tak na swoja nie narzekam ;)
Sporo wolniejsza i sporo glosniejsza. W tej Sigmie (70-300 APO Super Macro II) AF jest zdecydowanie gorszy od Canonowskich USM... ale i tak nie az tak wolny jak w 75-300 IS (ktory niby ma USM :O ).
Bo to niestety jest Micro USM :-?
Jeszcze jedno pytanie do Sigmowców, powiedzcie mi jak z ostrością powyżej 200mm?
Bo z canona 75-300 mam straszne mydło :(
W secie z 300D
...Tak i gdzie mozna kupic tanio ta sigme ? Moze ktos ostatnio sie zaopatrywal ?
Ostrość jest nie najgorsza.. ostatnio ustrzeliłem ptaszka (tak od niechcenia) w locie (300mm)i byłem zaskoczony ostrościa.... :p Natomiast jeśli chodzi dostępnośc tego obiektywu to musiałem się troche naszukać bo nie wiem czemu ale są dość trudno dostępne (chyba że miałem poprostu pecha). W końcu dorwałem jedną sztuke w Blue City (999zł) a czy taniej da rade...? napewno ale albo trzeba czekać aż przywiozą z magazynów albo wogóle nie mają na stanie... :(
...Tak i gdzie mozna kupic tanio ta sigme ? Moze ktos ostatnio sie zaopatrywal ?
pastor popatrz na link w moim poście w tym wątku - na Allegro nwa PLN 900