Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zenit 12XP i baterie

comatus
25-06-2008, 21:24
Mam problem.
Mam pożyczonego Zenita 12XP, który "rozładowuje" baterie. Po kupnie zestawu (2 baterie) i włożeniu ich w aparat po około dobie batrie są już rozładowane (mam już 3 komplet, a wypstrykałem 27 zdjęć). Nie wiem, może jest jakaś opcja wyłanczania światłomierza albo coś w tym stylu? A może jakaś usterka aparatu. Jak narazie radzę sobie tak, że wyjmuję baterie, kiedy nie robię zdjęć.
Ktoś ma pomysł czemy te baterie padają tak szybko.
Właściciel raczej mi nie podpowie czemu jest jak jest, bo to zupełny laik.

Earl Grey
25-06-2008, 21:36
Musi jakieś zwarcie jest. Sprawny aparat nie ma prawa tak szybko wykańczać baterii.

peet_peet
25-06-2008, 21:38
A nie jest tak że światłomierz pracuje cały czas ? Z tego co pamiętam to światłomierz włączał sie po wstępnym naciśnięciu spustu migawki.... być może tu leży problem... może jakieś zwarcie w układzie tego elementu

comatus
25-06-2008, 21:42
No właśnie światłomierz pracuje cały czas. Tak myślałem, że to trochę dziwne. Czyli jakieś zwarcie? Ktoś wie ile może kosztowac naprawa? I czy nie lepiej kupić "nowy" egzemplarz?

Earl Grey
25-06-2008, 21:48
Na allegro "idealny" Zenit 12 XP to około 30zł. Nie wiem, czy da się naprawić taniej inaczej niż samemu.

Kolekcjoner
25-06-2008, 23:50
No właśnie światłomierz pracuje cały czas. Tak myślałem, że to trochę dziwne. Czyli jakieś zwarcie? Ktoś wie ile może kosztowac naprawa? I czy nie lepiej kupić "nowy" egzemplarz?

Światłomierz ma pracować tylko po naciśnięciu spustu do połowy więc coś jest źle.

Na allegro "idealny" Zenit 12 XP to około 30zł. Nie wiem, czy da się naprawić taniej inaczej niż samemu.

Też bym sobie dał spokój z naprawami - chyba że samemu. To nie jest japońska ;) technologia - wiem bo grzebałem 8).

mk307
26-06-2008, 06:59
Witam ja miałem podobnie zmieniłem baterie a we wnęce popryskałem kontakt sprayem i wyczyściłem, mi pomogło. Dodatkowo zwarcie raczej jeśli jest to od długiego nieużytkowania, przycisk migawki pryśnij jakimś smarowidłem może gdzieś rdza się dostała i to powoduje zwarcie w przycisku migawki.

Kolekcjoner
26-06-2008, 09:51
Witam ja miałem podobnie zmieniłem baterie a we wnęce popryskałem kontakt sprayem i wyczyściłem, mi pomogło. Dodatkowo zwarcie raczej jeśli jest to od długiego nieużytkowania, przycisk migawki pryśnij jakimś smarowidłem może gdzieś rdza się dostała i to powoduje zwarcie w przycisku migawki.

WD-40 :)

Peri Noid
26-06-2008, 10:13
W 12XP spust stanowi jednocześnie zintegrowany, obracany przełącznik. Służy on m.in. do tego, żeby NA STAŁE włączyć pracę światłomierza. Osiąga się to po przekręceniu spustu w jedną stronę (nie pamiętam którą, na literkę T albo V). Sprawdź, czy nie masz go obróconego. Powinien być ustawiony w pozycji środkowej.

comatus
26-06-2008, 10:38
Peri Noid
Niezależnie od ustawienia spustu światłomierz dział.

mk307
Baterie już zmieniałem, wnękę tez "przedmuchałem". A aparat, z tego co mi powiedziała właścicielka, przeleżał swoje.
Jak skończę rolkę to może pokuszę się o rozkręcenie. W końcu "to nie jest japońska technologia" ;-)

mjastrzebski
26-06-2008, 11:31
Peri Noid
Niezależnie od ustawienia spustu światłomierz dział.

mk307
Baterie już zmieniałem, wnękę tez "przedmuchałem". A aparat, z tego co mi powiedziała właścicielka, przeleżał swoje.
Jak skończę rolkę to może pokuszę się o rozkręcenie. W końcu "to nie jest japońska technologia" ;-)

Jestem przekonany, ze rozkrecic to Ci sie go akurat uda ;-))))

A gdyby to byla wlasnie japonska technologia, to pewnie by Ci sie go i udalo poskladac. Bo zeby zlozyc ruska dopracowana i przemyslana technologie to trzeba przez pol zycia wodke pic.

A jak masz mozliwosc to "po kazdej odkreconej srubce" pstrykaj zdjecie syfruwka/telefonem celem dekumentowania demontazu. A jak przypadkiem zlozysz to nie zdziw sie jak cos innego wyjdzie - kalasznikow dajmy na to, tudziez reczna wyrzutnia rakiet itp ;-)

Powodzenia :-)

Marcin

P.S.
Tez kiedys mialem takeigo zenka. Jak mnie juz wnerwil do konca, to go usmiercilem. Pomysl jest prosty: Ustawiasz czas B, wciskasz i trzymasz spust, i przekreczasz czas na 1/30. Migawka tego nie przezywa :D. I wszystkie Zenkowe problemy ustepuja jak reka ucial :-)

comatus
26-06-2008, 15:47
Jestem przekonany, ze rozkrecic to Ci sie go akurat uda ;-))))
(...)

Wiesz, to nie jest mój aparat więc wypadałby oddać go w takim stanie, w jakim go dostałem :roll:
No i nie wygląda on na jakąś strasznie skąplikowaną konstrukcję (tak jak i kałasznikow;-) ) to chyba nie powinno być problemów ze złożeniem wszystkiego w jedną całość. Ale przed rozpoczęciem prac zapytam właścicielkę o zdanie :D