Zobacz pełną wersję : Canon 300D vs 30D (szumy)
Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum, ale czytam je już od dłuższego czasu. Otóż niedawno przesiadłem się z C300D na 30D i pomimo, że nie uważam się za szumofoba zaskoczył mnie wysoki poziom szumów chromatycznych (zielone plamy) na zacienionych powierzchniach skóry i innch, o zbliżonym kolorze. Zjawisko to występuje praktycznie na wszystkich czułościach, a najbardziej zauważalne jest od ISO 400. W 300D mogłem bezstresowo korzystać z ISO 800, natomiast teraz konieczne staje się użycie odszumiacza. I teraz nie wiem, czy mam uwaloną puszkę, czy moje oczekiwania były zbyt wysokie.
Pozdrawiam wszystkich, Olo.
Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum, ale czytam je już od dłuższego czasu. Otóż niedawno przesiadłem się z C300D na 30D i pomimo, że nie uważam się za szumofoba zaskoczył mnie wysoki poziom szumów chromatycznych (zielone plamy) na zacienionych powierzchniach skóry i innch, o zbliżonym kolorze. Zjawisko to występuje praktycznie na wszystkich czułościach, a najbardziej zauważalne jest od ISO 400. W 300D mogłem bezstresowo korzystać z ISO 800, natomiast teraz konieczne staje się użycie odszumiacza. I teraz nie wiem, czy mam uwaloną puszkę, czy moje oczekiwania były zbyt wysokie.
Pozdrawiam wszystkich, Olo.
Miałem 300D , miałem tez 30D.....i w moich odczuciach ISO w 30D było lepsze o co najmniej +1EV (300D ISO 800 = 30D ISO 1600).Podpowiem Ci jedno....fotkę z wykonaną 30D na ISO 800 zmniejsz do rozdziałki jaką otrzymywałeś z 300D (ok 3000x2000) i wtedy porównaj czy ten szum jest taki duży.Jestem pewien ze będzie lepiej.BTW....na usunięcie kolorowej ''kaszki'' (szumu) mam akcję w ''szopce''....dobrze się sprawdza.
Pozdrawiam
a nie uzywasz przypadkiem pośrednich ISO? (500, 640, itp...)
http://canon-board.info/showthread.php?t=34363
Czytałem ten wątek. Używam tylko pełnych ISO. Rady akustyka bardzo się przydały. Jak wrócę z pracy do domu to wrzucę przykładowe fotki.