Zobacz pełną wersję : Nikon Czy Canon Rządzi?
jxw27866
21-06-2008, 19:39
Witam wszystkich. Mój niestety zajmujący się profesjonalnie fotografia kolega powiedział mi ze niestety Nikon jest lepszy od canona. ze puszki niewazne ale zdjecia ze szkiel nikona wychodza lepsze. Zawalil cale moje życie zupelnie bez orientu. Już miałem mu wywalić z bani bez orientu... ale pomyślałem sobie że go "głową" spróbuje najpierw - no i odrazu pomyślałem o CB - prosze was koledzy o pomoc jakich argumentów (narazie merytorycznych) powinienem urzyć w rozmowie. Oczywiście prosze powiedzieć jesli nie mam racji w tym sporze i mam sprzedac swoj sprzet to to zrobie. No i nie przejmujcie sie za bardzo jeśli nie znajdziemy wspólnie żadnych argumentów zawsze moge wrócić do planu A :mrgreen:
Póki co, to chyba rządzi Lech... Donald... Waldek...
jxw27866
21-06-2008, 20:02
:grin: im też mogę plan A :mrgreen:
D3 ma 12mpx, a 1Ds Mark III 21 , najlepsze modele. Moze jakie byly jego argumenty.
asdfasfd
21-06-2008, 20:25
Co za różnica. Jeden i drugi system ma swoje lepsze i gorsze strony, a porównując najlepsze obiektywy canona i nikona zrobisz nimi tak samo dobre zdjęcia. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy mówili że któryś z tych systemów jest zdecydowanie lepszy. Każdemu pasują inne rozwiązania. Jeden woli kręcić pierścieniem w lewo, drugi w prawo. Są tacy, którzy używają obu systemów.
jxw27866
21-06-2008, 20:34
tego sie spodziewałem jednak trzeba było mu wy... :lol: ;)
oczywiscie, Minolta rulez!
Canon i Nikon kanalami...
Proponuję nie karmić trolla. To ewidentna prowokacja.
kwestia gustu a nie lepszości systemu. Śmieszne jest to że puszki się zmieniają ludzie się onanizują a zdjęcia które robią i tak można by było zrobić sprzętem sprzed "5 lat". Jeżeli się umie oczywiście. Wyższość danego sprzętu co za bzdura
jxw27866
21-06-2008, 20:43
tak łatwo się nie poddam czytałem gdzieś że oznaczenie światła w nikorach to lipa że 5,6 to może być 6,5 naprzyklad
A w Pentaxie w większości obiektywów 5,6 to 4,5, także Pentax rządzi jak nic!
Może i nikon lepszy, ale powrót do planu A to bardzo dobry pomysł :D złoooo...
jxw27866
21-06-2008, 20:50
no jak mu powiedziałem że hasselblat rządzi to się zamknął :mrgreen:
http://www.google.com/trends?q=canon%2C+nikon
i wszystko jasne 8-)
jxw27866
21-06-2008, 20:58
no tego(udziały rynku) bym nie podnosił bo powie że canon to komercja.
A jakie to ma znaczenie? Czyżby nowa próba wywołania odwiecznego sporu?
Tu ani nie Nikon, ani nie Canon rządzi , tylko kasa. Obydwie firmy strzelają do tej samej bramki. Oferta sprzętowa jest listą wzajemnych uzupełnień propozycji dla potencjalnego klienta na każdej półce cenowej. Z racji tego, że oferują najlepsze produkty dla masowego odbiorcy, na rynku światowym miejsca jest na tyle dużo, że nie ma między nimi wojny, a jedynie konkurencja. Myślę, że tak powinno być. A w segmencie high end i tak będzie królował Hasselblad :grin:
Canon to firma finansowo i ofertowo większa od Nikona. Od dawna oferuje zawodowcom pełną klatkę i ma kilka takich modeli w sprzedaży. Nikon dopiero niedawno wprowadził matryce FX w modelu D3. Niektórzy takich argumentów używają na korzyść Canona.
Nie ważne sprzęt, ważne jak zostanie wykorzystany. Można zrobić nim dokładnie tak samo wielkie, jak i tak samo mierne zdjęcia.
rzadzi dobre foto !!! AVE
jxw27866
21-06-2008, 21:08
uwaga ! Mellan mądry gość
ale jak mu tak wyjade (że się nie ma o co kłucić) to powie ze mięczak i że miał racje więc znowu plan A :mrgreen: a tak poważnie to dobry argument żeby wyciągnął coś z torby wreszcie i pogadamy :lol: (ma d200)
Ja się dowiedziałem wczoraj że Nikon jest de best bo ma najlepszą migawkę :) Nie wiem co to znaczy, osoba która głosi te mądrości też nie wie ale to nie ma znaczenia w ogólnym rozrachunku.
prosze was koledzy o pomoc jakich argumentów (narazie merytorycznych) powinienem urzyć w rozmowie.
Nie wdawaj się w głupie, bezsensowne dyskusje.
Ważne jest to czy posiadany sprzęt przeszkadza w robieniu zdjęć czy nie. Jeśli nie i uzyskane efekty są zadowalające to, co za różnica który system lepszy? Potrzebujesz aparatu do chwalenia się i zadowolenia z faktu że "najlepszy" czy do robienia zdjęć?
jxw27866
21-06-2008, 21:33
jaja by były jakbym zobaczył u niego sigme albo tamrona a nie niko:lol: ra
uwaga ! Mellan mądry gość
ale jak mu tak wyjade (że się nie ma o co kłucić) to powie ze mięczak i że miał racje więc znowu plan A :mrgreen: a tak poważnie to dobry argument żeby wyciągnął coś z torby wreszcie i pogadamy :lol: (ma d200)
Wyjedź mu z bani już na powitanie. To będzie element zaskoczenia, nie zdąży nawet zadać pytania. Ewentualnie weź 500/4L IS i przywal mu w czaszkę - sam poczuje lepszość Canona.
jxw27866
21-06-2008, 21:41
no nie jak wyciągne temat wagi obiektywu to przegramy po całości
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chociaż ich 600 wazy 6kg to prawie tyle co moj 70-200 hehe
no nie jak wyciągne temat wagi obiektywu to przegramy po całości
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chociaż ich 600 wazy 6kg :???:
Ale oni chyba nie mają 1200. Najlepiej nie wdawaj się w dyskusje tylko wyjedź z bani.
ErnestPierwszy
21-06-2008, 21:44
Przepraszam za mały off topic, ale mój sąsiad twierdzi, że najlepszy jest volkswagen:)
jxw27866
21-06-2008, 21:51
no tak to jednak mu wy..
No wiadomo że jakie forum taki system górą
jxw27866
21-06-2008, 21:53
chociaż faktycznie vw dobry jest :roll:
Najlepszy to jest SE K800i, ma 3Mpix i zdjęcia seryjne 9fps. ;) Prawie jak Nikon D3, a o ile lżejszy! No i stałka 5.2mm f/2.8 też niczego sobie.
fotokor1
21-06-2008, 22:03
Przepraszam za mały off topic, ale mój sąsiad twierdzi, że najlepszy jest volkswagen:)
może i najlepszy jest volkswagen ale my mamy swojego canona TRABANTA
asdfasfd
21-06-2008, 22:14
Skończmy z tym raz na zawsze.
Tu macie odpowiedź :)
http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=Canon&word2=Nikon
Przeglądając całą twórczość autora wątku stwierdziłem że szybko musimy się z nim pożegnać. Pewnie wróci... ciekawe tylko z jakim zapasem słownictwa :roll: .