Zobacz pełną wersję : Canon EOS 400D + EOS Utility - Jak zgrac pliki,dlaczego nie wykrywa ?
Witam
Zestaw jak w temacie.
Po podłączeniu po USB aparat jest wykrywany automatycznie i widoczny w MOJ KOMPUTER lecz po wejsciu do niego niestety nic w nim niema.
Do tej pory bywało tak ze po ok minucie,lubnieco dłuzej automatycznie odpalał sie EOS Utility i zgrywałem tylko nowe lub wszystkie zdjecia.
Teraz czekam 3-5 min i nic.Zero reakcji.Aparat wykryty.Widoczny w "menadzer urzadzen" jako Canon tak samo w "moj komp" ale na aparacie wciaz nie zapala sie niebieska dioda...
Czy jest jakis uniwersalny soft do zrzucania fotek ? Zalezy mi na opcji "Zgraj tylko nowe obrazy"
Z góry wielkie dzieki za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam
Najlepiej na początek programy dolączone do aparatu i czytnik kart.Sprawdż w menu "comunication' powinno byc ustawienie typu "PC conect".Sprawdż z instrukcją w ręku wszystkie kroki.Nie miałem nigdy 400d więc dokładniej nie mogę.Pozdrawiam.
Sprawdż w menu "comunication' powinno byc ustawienie typu "PC conect".....
Niestety nie mam w MENU zakładki "komunikacja" ani nic gdzie mozna ustawic PC connect...
Witam ponownie.
Własnie udało mi sie zgrac foty za pomoca Windows - Pobierz obrazy z aparatu ...
Nastepnie zrobiłem formata karty i juz jest ok.EOS Utility wykrywa w moment.
Czy sądzicie ze 2.9 GB na karcie mogło wydłuzac czas oczekiwania na urzadzenie ?
Teraz mam na karcie 3 zdjecia wykrywa w kilka sec.
Pozdrawiam
Zgadza się.jest inaczej.Masz 'Transfer order"Sprawdż kartę pamieci,spróbuj uzyc innej.W instrukcji pisza o problemach w wypadku nadmiernego zapelnienia [???] i zalecaja usuniecie kilku zdjęc.Generalnie używalbym czytnika.Koszt żaden a problemów mniej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W instrukcji piszą o karcie CF 2GB lub wiekszej.Nie rozumiem "co autor ma na myśli ??".Bo jezeli do dwóch to jasne ale co znaczy większa/ Moze warto sprawdzic na stronie producenta karty do jakich aparatów jest dedykowana.
Pozdrawiam.
Mój aparat to 400D podpinam go do komputera z systemem Windows Vista HOME PREMIUM. Po zainstalowaniu wszelkiego oprogramowania wraz z update'ami mój aparat po podłączeniu widzialny jest tylko jako urządzenie w MÓJ KOMPUTER natomiast w EOS Utility (2.5.1.1) mam aktywną jedynie funkcję MONITOR FOLDER. Nie mam możliwości sterowania aparatem z komputera itp. Wyświetlacz na aparacie gaśnie, i mam dostęp do zasobów karty jednak i tyle. Proszę o pomoc.
Chciałem odinstalować sterownik i podstawić nowy jednak nie ma sterowników 400D dla Visty, po wyrzuceniu z systemu aktualnego sterownika i resecie instaluje się on jeszcze raz (prawidłowo) ale Utility nie widzi nadal. Czytnik nie załatwi mojego problemu, zależy mi na sterowaniu aparatem z kompa. Zmiana OS też nie wchodzi w grę.
Mój aparat to 400D podpinam go do komputera z systemem Windows Vista HOME PREMIUM. Po zainstalowaniu wszelkiego oprogramowania wraz z update'ami mój aparat po podłączeniu widzialny jest tylko jako urządzenie w MÓJ KOMPUTER natomiast w EOS Utility (2.5.1.1) mam aktywną jedynie funkcję MONITOR FOLDER. Nie mam możliwości sterowania aparatem z komputera itp. Wyświetlacz na aparacie gaśnie, i mam dostęp do zasobów karty jednak i tyle. Proszę o pomoc.
Chciałem odinstalować sterownik i podstawić nowy jednak nie ma sterowników 400D dla Visty, po wyrzuceniu z systemu aktualnego sterownika i resecie instaluje się on jeszcze raz (prawidłowo) ale Utility nie widzi nadal. Czytnik nie załatwi mojego problemu, zależy mi na sterowaniu aparatem z kompa. Zmiana OS też nie wchodzi w grę.
Spróbuj odłączyć wszystkie inne urządzenia USB i dopiero podłącz aparat. Czasem niektóre urządzenia gryzą się z aparatem i nie pozwalają systemowi prawidłowo go wykryć. U mnie np takim urządzeniem jest PDA Fujitsu Siemens. Jeśli jest podłączony do komputera, Vista nie wykrywa aparatu.
giltoniel
03-12-2008, 12:10
miałem podobnie z 350d. Zakupiłem czytnik kart pamięci i przestałem się bawić w podłączanie aparatu do komputera.
Witam ponownie.
Własnie udało mi sie zgrac foty za pomoca Windows - Pobierz obrazy z aparatu ...
Nastepnie zrobiłem formata karty i juz jest ok.EOS Utility wykrywa w moment.
Czy sądzicie ze 2.9 GB na karcie mogło wydłuzac czas oczekiwania na urzadzenie ?
Teraz mam na karcie 3 zdjecia wykrywa w kilka sec.
Pozdrawiam
Hej.
Ja miałem taki problem z 350D i pełnej karcie 2GB. Czasem musiałem długo czekać, nim zdjęcia były widoczne w "mój komputer" i wystartował EOS utility. Dlatego teraz zawsze po zgraniu zdjęć na kompa formatuje kartę.
Fakt, że jak nie miałem cierpliwości czekać używałem czytnika.
miałem podobnie z 350d. Zakupiłem czytnik kart pamięci i przestałem się bawić w podłączanie aparatu do komputera.
Ludzie czy wy w ogóle czytacie posty??? Czytnik nie rozwiązuje mojego problemu!!! Chodzi mi o sterowanie aparatem!
Karta nie ma nic do rzeczy, formatuję ją za każdym razem, Ponadto nie zmieniałem karty, ma 4 GB i w poprzednim kompie działała. Sprawdzę poszlakę z innymi urządzeniami choć zostają mi tylko bluetooth (mysz i E61)
castor_101
14-12-2008, 15:06
Witam wszystkich!
Mam ten sam problem co wwj, mój laptop z Vista wykrywa 400D, komp go widzi jednak EOS Utility cały czas pokazuje błąd połączenia. Pościągałem już wszystkie aktualizacje softu ze strony Canona, poinstalowałem je, karty CF mam po formacie, żadnego innego sprzętu nie mam podpiętego pod USB, kabel przekładałem już do każdego gniazda USB - ciągle nic, ciągle brak komunikacji. Na stacjonarnym PC z XP nigdy nie miałem z problemu! Czy udało się Komuś z Was już rozwiązać ten problem?
Czy udało się Komuś z Was już rozwiązać ten problem?
Mnóstwo osób kupiło po prostu czytnik kart pamięci i są zadowoleni :roll: .
Tylko że to jest oczywiście obejście, nie rozwiązanie problemu.
Udało mi się przypadkowo znaleźć rozwiązanie problemu zatem zamieszczam je dla wszystkich, którzy mają podobny problem.
Wyłączyłem (przełącznikiem na obudowie) Wifi i BT i dopiero po tym podłączyłem aparat do USB. O dziwo EOS Utility uruchomił się ze wszystkimi funkcjami aktywnymi. Nie wiem czy to wina komórki, która również widzi się jako urządzenie WIA, myszki BT czy Wifi ale choć kulawe - jest to rozwiązanie problemu.
Na stronach Canona znalazłem informację, że przygotowywana jest poprawka.
Witajcie jeszcze dobrze nie zaczęłam a juz mam problem ze zgraniem zdjęc z aparatu poprzec USB na komputer. ZAinstalowałam wszystko co potrzeba z płytki z oprogramowaniem. Podłączyłam aparat do kompa (Windows XP) i włączyłam - komputer znalazł nowy sprzęt i zapytał czy ma instalowac oprogramowanie (domyślnie) wiec to dalam i szukał, szukał i... nic nie znalazł....;/ Tzn pojawiło się okienko, że jesli był dołączony soft ze sprzetem zeby zainstalowac a ja to juz przeciez zrobiłam..
Kiedy otwieram EOS UTILITY nie mam aktywnych funkcji zgrywania zdjęc (aktywne jest tylko Monitor Folder)....
Nie wiem pewnie cos zle zrobiłam ale nie wiem co bardzo prsiłabym o pomoc, czym moze byc spowodowane ze komputer nie chce mi wykryc sprzetu i zaraz po podlaczeniu nie otwiera Eosa Utility?
POwyższe pytanie nieaktualne już pogodziłam komputer z aparatem i wszystko działa jak powinno (nawet czytnik kart, który uznałam za zapsuty okazało sie, że z innym kabelkiem USB działa aż miło):)
POwyższe pytanie nieaktualne już pogodziłam komputer z aparatem i wszystko działa jak powinno (nawet czytnik kart, który uznałam za zapsuty okazało sie, że z innym kabelkiem USB działa aż miło):)
W jaki sposób się tu Tobie udało, bo borykam sie bezskutecznie z tym problemem z 40D?
glasseye
30-08-2009, 16:12
Ja mam podobny problem, tyle że poprzez czytnik. Z dnia na dzień EOS Utility przestał widzieć kartę podłączaną przez czytnik do kompa. w opcjach autoodtwarzania (win xp) również nie ma eos util. zawsze było tak, że podłączałem kartę poprzez czytnik do kompa i otwierało się okienko autoodtwarzania, gdzie wybierałem opcję zgrania obrazów i uruchamiało się okno eos utility, teraz tylko otwiera się folder karty i muszę robić wszystko ręcznie.
Jeszcze inaczej. okno autoodtwarzania otwiera się tylko wtedy, kiedy na karcie znajdują się jpg-i. jeśli RAW-y, to nie działa
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, formatowanie karty nic nie daje, problem występuje na wszystkich kartach jakie mam
glasseye
19-09-2009, 16:27
odświeżę wątek, bo nadal mam ten sam problem. może nie jest to super paląca sprawa, ale jednak przyzwyczajony byłem do tego, że podłączam przez czytnik kartę, po czym wyskakuje mi okienko autoruna z opcją "Lets you select and download pictures" itd. Z dnia na dzień stało się tak, że okienko się nie wyświetla, a zamiast tego otwiera się folder karty pamięci. i grzebanie w ustawieniach autoodtwarzania nic nie daj, bo tam mogę ustawić tylko żeby wyświetlał okno autoruna przy konkretnej zawartości karty (muzyka, wideo, obrazy itd.), jednak windows rawów nie traktuje jako pliki obrazów
Mi od momentu reinstalacji XP (po formacie dysku) wszystko działa jak należy. Zatem podejrzewam, że wina leży po stronie systemu operacyjnego. Ale jak temu zaradzić w inny sposób? Nie wiem. Jeśli masz jakiś stary dysk (HD) weź go podłącz do kompa i postaw system, po czym wgraj oprogramowanie od aparatu i sprawdź czy ruszyło. Będziesz miał pewność, że to system. Moje doświadczenie mówi, że to chyba jedyny sposób na rozwiązanie problemu.
Witam podłączam się pod problem. U mnie z dnia na dzien laptop przestał widzieć aparat po podłączeniu go poprzez USB ( EOS 400D), nie robiłam z tego wielkiego problemu tylko kupiłam czytnik kart, jednak kupiłam czytnik za 30zł i powyginały się te druciki w nim i już nie czyta mi karty, więc stwierdziłam, żee musi bbyć jakieś rozwiązanie problemu aby laptop widział aparat. Jak podłączam aparat i go uruchamiam to przez dosłownie 5 sekund jest napis na LCD Busy, a po chwili on znika i nic się nie dzieje - laptop nie widzi aparatu. Płytkę gdzieś zgubiłam od aparatu, zainstalowałam ze strony Canona EOS utility, ale to nie pomogło, nie wiecie co można zrobić??
Pozdrawiam
RobertON
13-01-2014, 23:28
Może ten wątek jakoś pomoże:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/problem-z-softem-600d-93729/index2.html
Pytanie jaki system ?
--- Kolejny post ---
W pierwszej kolejności - Zarządzanie, Kontrolery magistrali szeregowej - Czy pali się żółty alert ?
tomphoto
14-01-2014, 10:10
Rozwiązanie:
Wyłączamy kartę bluetooth.
Podłączamy aparat i uruchamiamy canon utilities
Kartę można wyłączać w różny sposób. Są przełączniki na obudowach laptopów, ale również możemy wyłączyć ją na pasku systemowym. Oczywiście wyłączamy ją na chwile ściągania.
grzesław
14-01-2014, 12:11
Na laptopie mam zainstalowany win xp prof,oprogramowanie pobierałem ze strony producenta,wszystko działa. Rozwiązaniem problemu może być zainstalowanie programu revo uninstaller,który oprócz tego że jest bardzo dobrym programem do usuwania tego co zbędne,ma też pełną kontrolę nad auto startem. Należy przy jego pomocy wyłączyć zbędne oprogramowanie,które uruchamia się wraz ze startem systemu,powinno pomóc.
Może ten wątek jakoś pomoże:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/problem-z-softem-600d-93729/index2.html
Pytanie jaki system ?
--- Kolejny post ---
W pierwszej kolejności - Zarządzanie, Kontrolery magistrali szeregowej - Czy pali się żółty alert ?
pali się....zaktualizowałam niby sterowniki ale nadal nie widzi....
wyłączałam bluetooth i też to nie pomaga...
Windows XP to porządny i stabilny system. Wywal całe oprogramowanie jak leci poprzez funkcję odinstaluj oprogramowanie.
Potem pobierz wszystko stąd EOS 400D (http://www.canon.pl/Support/Consumer_Products/products/cameras/Digital_SLR/EOS_400D.aspx?type=download&page=1)
i zainstaluj kolejno od nowa. Po każdym zainstalowanym komponencie wykonaj restart systemu. Powodzenia.
RobertON
16-01-2014, 22:30
WinXP nie potrzebuje niczego ze strony Canona, aby "widzieć" Urządzenie do obrazowania.
Zdaje się, że znalazłem rozwiązanie, a przynajmniej drogę do niego.
Podłącz aparat do kompa, ale go nie włączaj. Otwórz Zarządzanie komputerem.
Włącz aparat. Powinno do listy dopisać się kolejne Urządzenie do obrazowania i pod nim Canon EOS 1100D.
Wejdź w ten odnośnik i właściwości. Sterownik i szczegóły pliku sterownika.
drivery sa takie
\usbscan.dll
\ptpusb.dll
jak nie ma tego drugiego można go skopiować do katalogu C:WINDOWS\SYSTEM32
lub wskazać ścieżkę poprzez aktualizację.
Wpierw sprawdzić czy jest ten driver w system32. Jak tam go nie ma, to jest w SP2 lub 3, lub pisz na priva to Ci podeślę.
Nie ściąga tego z netu, bo dostaniej jakieś świństwo.
To samo jest na forum:
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_xp-hardware/cant-transfer-pictures-from-camera-to-computer/40e777c5-5175-47c1-bd94-422c1bf7d832
--- Kolejny post ---
Oczywiście pomiń dywagacje na temat wirusów i malwarów, bo wszystko lipa na tym forum, ale widać że takie problemy są możliwe.
Można spróbować to wszystko obejść drogą baaaardzo okrężną, a mianowicie "puścić" Service Pack 2 lub 3 do XP-eka, taki jaki masz ostatni i pewnie "samo się naprawi".
Upsss zapomniałam dodać, że mam Vistę a nie XP.... czy postępować tak samo jak napisaliście?
A czy jest szansa, że jak znajdę oryginalną płytę, która była dołączona do aparatu to się naprawi ?
RobertON
18-01-2014, 15:44
Oryginalna płyta niczego nie załatwi, bo to Win ma mieć sterowniki do aparatu.
Dla Win7 jest mam nadzieję podobnie jak dla Vista nie wiem czy 32 czy 64 bit.
Procedura podobna
Włącz aparat. Powinno do listy dopisać się kolejne Urządzenia przenośne i pod nim Canon EOS 1100D.
Wejdź w ten odnośnik i Sterownik i Szczegóły pliku sterownika.
Powinno być tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/841/ntrt.png)
--- Kolejny post ---
Sprawdź czy są w lokalizacjach wymienione na foto drivery. Napisz jakiego Ci brakuje.
Oryginalna płyta niczego nie załatwi, bo to Win ma mieć sterowniki do aparatu.
Dla Win7 jest mam nadzieję podobnie jak dla Vista nie wiem czy 32 czy 64 bit.
Procedura podobna
Włącz aparat. Powinno do listy dopisać się kolejne Urządzenia przenośne i pod nim Canon EOS 1100D.
Wejdź w ten odnośnik i Sterownik i Szczegóły pliku sterownika.
Powinno być tak:
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/841/ntrt.png
--- Kolejny post ---
Sprawdź czy są w lokalizacjach wymienione na foto drivery. Napisz jakiego Ci brakuje.
Hej, zrobiłam tak jak napisałeś i niestety ale nic...
Nie pokazuje mi żadnego modelu Canona tylko jest informacja "sprzęt obrazów nieruchomych" - czy jakoś tak podobnie...klikam w to i nic....aktualizuję te sterowniki do tego urządzenia i nadal nic.
Postaram się jutro z rana pokazać na zrzucie ekranu jak to u mnie wygląda...
Mogę jeszcze zrzucać zdj na PS3 i z konsoli wrzucać sobie na pen drive (co prawda jeszcze nie sprawdzałam, ale pomysł jest), jednak wolałabym robić to bezpośrednio do laptopa...
RobertON
20-01-2014, 18:31
Kabelek sprawdź komp-Canon.
Odszukaj w systemie czy masz drivery takie jak na foto ?
Jak masz VISTĘ, to wejdź w panel sterowania - urządzenia, znajdź to urządzenie o którym piszesz i daj usuń.
Potem zrób restart systemu, oczywiście podłącz do komputera aparat i daj systemowi poszukać nowe urządzenie.
VISTA powinna dać radę jeśli komputer podłączony do internetu.
No więc mam coś takiego:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://pl.fotoalbum.eu/images1/200807/42320/755519/00000013.jpg)
RobertON
23-01-2014, 14:02
Skopiuj je z tych lokalizacji, a potem wywal je wszystkie z System32 ale TYLKO TE PLIKI CO NA OBRAZKU, NA KOŃCU WIERSZA.
Drivery są dostępne z kompa masz to w nawiasie (vista_rtm ...).
Restart kompa.
Sprawdź kabelek !!!
Otwórz zarządzanie i Menedżera urządzeń.
Odłącz AV i firewalla, podłącz się do netu.
Dopiero wtedy podłącz aparat i włącz go.
Sterowniki same się powinny doinstalować lub skanowanie w poszukiwaniu zmian... Powodzenia.
--- Kolejny post ---
Nie ma u ciebie w lokalizacji pliku winusb.sys w DRIVERS.
Sprawdź w systemie - wyszukaj, bo być powinien.
Skopiuj je z tych lokalizacji, a potem wywal je wszystkie z System32 ale TYLKO TE PLIKI CO NA OBRAZKU, NA KOŃCU WIERSZA.
Drivery są dostępne z kompa masz to w nawiasie (vista_rtm ...).
Restart kompa.
Sprawdź kabelek !!!
Otwórz zarządzanie i Menedżera urządzeń.
Odłącz AV i firewalla, podłącz się do netu.
Dopiero wtedy podłącz aparat i włącz go.
Sterowniki same się powinny doinstalować lub skanowanie w poszukiwaniu zmian... Powodzenia.
--- Kolejny post ---
Nie ma u ciebie w lokalizacji pliku winusb.sys w DRIVERS.
Sprawdź w systemie - wyszukaj, bo być powinien.
Zastanawiam się czy nie jest to dla mnie wysoka poprzeczka w kombinowaniu w tych ustawieniach... jak mam AV odłączyć na laptopie? do netu mogę się podłączyć przez wifi?
tego pliku winusb.sys nie mam nigdzie...
czyi mam usunąć te 3 ostatnie z prt scr tak? a te 3 pierwsze zostawic?
edit. mam ten winusb.sys w system32 a nie w drivers.
i nie mogę usunąć tych plików z system32 bo niby nie mam uprawnień, a mam bo ja jestem administratorem i robię to z konta głównego.
RobertON
26-01-2014, 13:40
Skopiuj ten plik winusb.sys do DRIVERS.
Bardzo ciężko jest Ci tak radzić na odległość i w sporym czasie. Spróbuj poprosić jakiegoś "biegasa", niech zrobi tak jak napisałem.
Można to również zrobić w trybie awaryjnym.
A myslisz, że format na laptopie pomoże?
RobertON
03-02-2014, 17:01
Format C: to ostatnia rzecz jaką można radzić, trzeba walczyć.
Ale jak odczuwasz, że system tego już wymaga, to czemu nie.
Jeżeli to laptop, to zapewne ma ukrytą partycję i musisz o tym poczytać.
Cz sprawdziłać aparat z kabelkiem na innym kompie ? Czy tam Canon jest wykrywany ?
Bo może gniazdo w aparacie już padło z jakiegoś powodu ?
Format C: to ostatnia rzecz jaką można radzić, trzeba walczyć.
Ale jak odczuwasz, że system tego już wymaga, to czemu nie.
Jeżeli to laptop, to zapewne ma ukrytą partycję i musisz o tym poczytać.
Cz sprawdziłać aparat z kabelkiem na innym kompie ? Czy tam Canon jest wykrywany ?
Bo może gniazdo w aparacie już padło z jakiegoś powodu ?
Tak sprawdziłam, normalnie zgrałam fotki na innym kompie, TV też widzi aparat jak podłączam tym samym kabelkiem. Zamówiłam dzisiaj drugi czytnik, bo tamten padł więc pewnie zrobię format na dniach tylko plytę z Vistą znajdę. ale dzięki za poświęcony czas, mimo że nie udalo mi się :(