Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luzy w obiektywie 18-55mm IS

AnitaKraft
20-06-2008, 07:16
Kupiłam 450d z obiektywem kitowym 18-55mm IS. Zauważyłem, że cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki. Nawet jak przechylam aparat z zamocowanym obiektywem to słychać jak część obiektywu delikatnie się "przemieszcza". Czy to jest normalne czy może lepiej reklamować obiektyw ?

Kubak82
20-06-2008, 07:32
ten obiektyw to generalnie sam plastik i jeden wielki "luz" ;-) .. nie masz sie czym przejmowac - rob dalej zdjecia, obiektyw jest jak najbardziej ok :-)

taka juz jego uroda ale jak na poczatek jest jak znalazl :-)

airhead
20-06-2008, 22:25
teoretycznie tak, ale pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien... przecież przesunie się płaszczyzna ostrości
(kit ostrzy przednim zestawem soczewek na rotującym tubusie - jeżeli ktoś miał przyjemność się z nim nie spotkać)

Kubak82
20-06-2008, 23:25
pod własnym ciężarem (przecież takim małym) wysuwać to się nie powinien...

a wysuwa sie ?? cyt:

cześć obiektywu która się wysuwa przy zmianie ogniskowej ma luzy tzn. można nią lekko poruszać na boki.

przecież przesunie się płaszczyzna ostrości

18-55 jest tanim urzadzeniem gdzie precyzja nie jest tak wazna.. widocznie jest na tyle duzy margines bledu, ze jest on niedostrzegalny na zdjeciach.. Canon zapewne wzial to pod uwage projektujac kit'a ;-)

emilus100
21-06-2008, 00:43
U mnie też ma luzy, chociaż nie są one bardzo odczuwalne:) A już na pewno nie mają wpływu na jakość zdjęć.

janmar
21-06-2008, 00:49
Ten typ tak ma.Nie ma to wplywu na działanie.Zapomnij o tym i fotografuj.Pozdrawiam

AnitaKraft
21-06-2008, 13:47
Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.

Kolaj
21-06-2008, 13:49
Obiektyw raczej się nie wysuwa do przodu tylko delikatnie chodzi na boki. Ciężko zmierzyć jakie to są luzy może około 1 mm. Przechylając aparat słychać lekkie pyk spowodowane stukaniem przedniej części obiektywu o drugą.Tak ma być. To nie eLka.

Misiaque
21-06-2008, 15:00
Smutna prawda - ten obiektyw MA taki być, żebyś w końcu zaczęła myśleć o czym innym, najlepiej oczywiście Canona ;)

AnitaKraft
21-06-2008, 15:04
Specjalnie dzisiaj wstąpiłam do sklepu i oglądałam inny 450d z kitem. Takich luzów jak mój nie miał. Widocznie mi się trafił jakiś bardziej wyluzowany obiektyw :-)

airhead
21-06-2008, 15:15
a wysuwa sie ?? cyt:

wcześniej tak to zrozumiałem, ale teraz autorka wyjaśniła, że chodziło jej o ruszanie się na boki - a mój się wysuwa, jak dokręcę na to semi-fisheye converter :P

swoją drogą to ciekawe - ten obiektyw jest niemożliwie tandetny, ale zdjęcia robi nieporównywalnie lepsze niż się wydaje na pierwszy rzut oka...

emilus100
22-06-2008, 14:21
Specjalnie dzisiaj wstąpiłam do sklepu i oglądałam inny 450d z kitem. Takich luzów jak mój nie miał. Widocznie mi się trafił jakiś bardziej wyluzowany obiektyw :-)

To może warto go reklamować

AnitaKraft
24-06-2008, 14:26
Może bym i mogła reklamować, ale obawiam się, że po wymianie mogą być inne problemy (np. z działaniem AF).

Dragunov
24-06-2008, 15:16
Masz rok gwarancji, więc jeśli przypadłość będzie pogłębiać się, możesz go zareklamować np. po 10 miesiącach...

maziboss
24-06-2008, 15:19
Moi drodzy gwarancji to my mamy dwa lata (chyba ze ktos z was kupowal na dzialanosc gospodarcza). Trzeba znac swoje prawa :) Pozdrawiam

Dragunov
24-06-2008, 15:22
Jeszcze lepiej. :)

tigerstyle
24-06-2008, 16:18

Teraz jest spięty bo nikt go nie kupił. Popracuje trochę to się wyluzuje :-)

jbwm
24-06-2008, 16:38
Moi drodzy gwarancji to my mamy dwa lata (chyba ze ktos z was kupowal na dzialanosc gospodarcza). Trzeba znac swoje prawa :) Pozdrawiam

Jak to?

Misiaque
24-06-2008, 16:41
pomyłka z niezgodnością towaru z umową, gwarancja trwa 1 rok

emilus100
24-06-2008, 23:15
Może bym i mogła reklamować, ale obawiam się, że po wymianie mogą być inne problemy (np. z działaniem AF).

To wymieniasz dotąd, aż będzie działał prawidłowo:) Po to jest gwarancja (Canon Polska daje 12 miesięcy) by z niej korzystać:) Często sklepy dają swoją własną gwarancję właśnie na 2 lata.

rychu
04-07-2008, 08:11
Canon daje gwarancję 1 rok sprzedawcom-firmom. Zgodnie z polskim prawem KONSUMENTOM - użytkownikom końcowym przysługuje 2-letnia RĘKOJMIA, a gwarancja nie jest obowiązkowa. Gwarancja to łaska (?) sprzedawcy, a uprawnień z rękojmi nie można w żaden sposób ograniczyć. Tylko klient musi być tego świadom i jasno wyrazić przy reklamacji z jakich praw chce skorzystać - z gwarancji (łaski) sprzedawcy, czy rękojmi. Ludzie często z niewiedzy wybierają papierową gwarancję, bo rękojmia jest zapisana w ustawie i jej po prostu nie znają!

jbwm
05-07-2008, 00:17
Canon daje gwarancję 1 rok sprzedawcom-firmom. Zgodnie z polskim prawem KONSUMENTOM - użytkownikom końcowym przysługuje 2-letnia RĘKOJMIA, a gwarancja nie jest obowiązkowa. Gwarancja to łaska (?) sprzedawcy, a uprawnień z rękojmi nie można w żaden sposób ograniczyć. Tylko klient musi być tego świadom i jasno wyrazić przy reklamacji z jakich praw chce skorzystać - z gwarancji (łaski) sprzedawcy, czy rękojmi. Ludzie często z niewiedzy wybierają papierową gwarancję, bo rękojmia jest zapisana w ustawie i jej po prostu nie znają!

A Ty znasz? Bo wydaje mi się, że nie jest tak jak piszesz.