Zobacz pełną wersję : Narescie
gegebgege
18-06-2008, 15:05
Dzis dostalem decyzje o dotacji unijnej :smile: 14000 na sprzet oczywiscie canona ja kupuje Cannon 40 D body Cannon EF-S 17-55 F/2,8 USM SI Canon 100 f/2,8 makro Canon EF 70-200 f/2,8 USM L i lampa 580 EX II Czy to dobry sprzet a Wy co byscie wybrali za tą kwote czekam na wasze opinie
o ile dobrze mi wiadomo, to aby dostać tę dotację musiałeś najpierw dokładnie określić, co chcesz kupić. Nie wiem więc czy się pytasz, czy tylko chcesz pochwalić - niezależnie od tego co ci tu ludzie powiedzą będziesz musiał kupić to co podałeś, ewentualnie tylko innego producenta - ale to również nie tutaj.
a można na coś takiego dostać dotacje z uni ??????:confused: jak to zrobiłeś?
Witam.
Sugeruję na początek słownik poprawnej polszczyzny.
BP, NMSP.
gegebgege
18-06-2008, 15:21
Pytam się o wasze zdanie na temat mojego wyboru . Przecież dotacje każdy może dostać i nie ma czym się chwalić (każdy bezrobotny) Może źle zrobiłem ze wybrałem to a nie inne rzeczy.
to trochę za późno się pytasz.
jar14, można - trzeba być bezrobotnym i mieć biznes plan na własną działalność. I trzeba pamiętać, że ponosi się pewne zobowiązania.
to nic tak tylko pytałem. ja niestety [stety] jak narazie jestem robotny ;)
gegebgege
18-06-2008, 15:26
Kubaman a Ty coś byś zmienił w zestawie
Kubaman a Ty coś byś zmienił w zestawie
a ty jaki masz biznes plan, fotografia ślubna czy jeszcze cóś innego, ja myślę, że zestaw jest ok
gegebgege
18-06-2008, 15:31
jar14 składałem na fotografie ślubną a w planach mam też zdjęcia katalogowe jakiś stół bezcieniowy i do tego mi makro
JESLI (!!!) dostales taka kase, to swiadczy to tylko o idiotyzmie urzedników ktorzy przyznaja kase osobom ktore tak do konca nie wiedza co chca z nia zrobic.. niby jakies splany sa ale nie wiadomo za pomoca czego chcesz je realizowac.. najpierw starasz sie o kase a potem pytasz "czy dobrze wybrales".. sory ale to sie kupy nie trzyma..
tak sie sklada ze tez staram sie o dofinansowanie dla jednostki w ktorej pracuje i potrzebuje do tego nawet plan architektoniczny z dokladnym kosztorysem ktory musi byc zawarty do projektu (jako uwierzytelnienie ram finansowych projektu) .. no ale jesli Tobie dali kase "na gebe" to nie mam pytan :lol:
tigerstyle
18-06-2008, 18:25
Dzis dostalem decyzje o dotacji unijnej :smile: 14000 na sprzet oczywiscie canona ja kupuje Cannon 40 D body Cannon EF-S 17-55 F/2,8 USM SI Canon 100 f/2,8 makro Canon EF 70-200 f/2,8 USM L i lampa 580 EX II Czy to dobry sprzet a Wy co byscie wybrali za tą kwote czekam na wasze opinie
Ja osobiście pozbyłbym sie kita i makro. Za to skoncentrowałbym sie na 16-35 2.8 L lub 17-40 i kupił wersje 70-200 2.8 z IS. To moje zdanie.
Mały OT :) Z tego co pisze gegebgege, to raczej nie jest to dotacja z UE, tylko z urzędu pracy. Przy tej dotacji nie trzeba pisać aż tak dokładnego biznesplanu itp, więc nie ma się co dziwić, że nie wie na co wydać.. Prawdziwe schody zaczynają się przy staraniu o dotację z Unii (w tej chwili będzie wchodził program PO KL 6.2), ale coś za coś - z UP można max. dostać ok 13.600 a z UE do 40.000..
Z ta dotacja z Unii lekkie schody sa - od stycznia zapowiadaja ze "juz za tydzien, dwa", jest czerwiec i dalej nikt dokladnie nie wie kiedy bedzie to wszystko realizowane... Wiec nie napalal bym sie raczej:)
gegebgege
19-06-2008, 09:41
To dotacja z unii przez urząd pracy dawana ale pieniądze są unijne i jest tego 14400 dokładnie jak chcecie wiedzieć
Ja osobiście pozbyłbym sie kita i makro. Za to skoncentrowałbym sie na 16-35 2.8 L lub 17-40
zanim coś napiszesz, to przeczytaj dobrze o jakim obiektywie jest mowa, bo tu nie chodzi o żadnego kita lecz 17-55/2.8 IS i to jest do 40D rozsądny, sensowny i o wiele lepszy wybór, niż Twoje propozycje...
To dotacja z unii przez urząd pracy dawana ale pieniądze są unijne i jest tego 14400 dokładnie jak chcecie wiedzieć
szczegóły nie są takie ważne :-)
do podanych celów ("fotografie ślubną a w planach mam też zdjęcia katalogowe")
sprzęt (40D + 17-55 F/2,8 IS + 100 f/2,8 makro + EF 70-200 f/2,8L + 580EX II)
z pewnością da radę (moze lepiej byłoby 5D + 24-70/2,8L) ale ja nie o tym chciałem...
Zastanawiam się czy pomyslałeś odpowiednim sprzęcie do obróbki (a wiec porządny komputer i przede wszystkim nie byle jaki monitor); a także o oprogramowaniu, bo nie będziesz chyba piracił...
Nawet nie wspominając o choćby małym studio, a biorąc pod uwagę powyzsze, to wymieniona kwota wcale nie jest taka duża, jakby się mogła wydawać.
BTW, masz jakie doświadczenie w tym co chcesz robić? bo chyba nie obudziłeś się rano, wpadłeś na ten pomysł, złozyłeś wniosek i dostałeś pieniądze...?
Kubaman - jakie sa późniejsze zobowiązania?? przy takiej dotacji?
Wojkij, to zależy od województwa, ale z tego co wiem, to w większości dopiero teraz zaczynają rozpisywać przetargi dla beneficjentów, którzy będą organizowali szkolenia i do których będzie można składać wnioski o dotację.. Znaczy to mniej więcej tyle, że przy dobrych wiatrach, wnioski będzie można składać w październiku/listopadzie.. :/ Więcej szczegółów TU (http://www.biznesforum.pl/dotacja-po-kl-6-2-krok-po-kroku-vt26402.html)
Pozdrawiam
tigerstyle
19-06-2008, 18:23
zanim coś napiszesz, to przeczytaj dobrze o jakim obiektywie jest mowa, bo tu nie chodzi o żadnego kita lecz 17-55/2.8 IS i to jest do 40D rozsądny, sensowny i o wiele lepszy wybór, niż Twoje propozycje...
Oj przepraszam, nie doczytałem. Masz rację. Zgadzam się również z faktem, że należy mieć też sprzęt typu komputer.
Pozdrawiam