Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjecia pokoi / apartamentow

quins
16-06-2008, 00:24
Witam, jestem tu nowy - od 2 dni wertuje to forum.
Wykonuje zdjecia na potrzeby stron WWW.
Dysponuje aparatem SONY R1.
W tym tygodniu zamawiam CANONa 40D body i dodatkowo szkla CANON EF 10-22/3,5-4,5 USM oraz cos 24-70/2,8 ( pisze cos bo na razie z Canona cena okolo 4k mnie zabija :(

Mam dodatkowe oswietlenie halogenowe 2x500/1000W oraz softboxy.

Moje pytanie:
Wykonuje dosc czesto zdjecia pokoi hotelowych i w 70% sa to zdjecia robione na okno :( Raz zrobilem zdjecia w nocy przy swietle sztucznym ale brzydko wtedy wygladalo czarne okno. Czy mozecie mi doradzic jak mam wykonywac moim nowym aparatem takie zdjeca albo moze czy mam dokupic lampe blyskowa - jesli tak to jaka ?

Tomasz Golinski
16-06-2008, 00:51
Ustawiasz aparat w Av/Tv - mierzysz światło zza okna. Jeśli lampy doświetlą wnętrze to ok, jak nie - to robisz, jak będzie trochę ciemniej lub kupujesz większe lampy :)

quins
16-06-2008, 01:20
Jesli dobrze zrozumialem:
- robie aparatem pomiar swiatla na okno
- doswietlam moimi stacjonarnymi halogenami pokoj i jesli lampy sa wystarczajaco mocne to powinno byc OK ?

MacGyver
16-06-2008, 01:36
Jesli dobrze zrozumialem....
Tak. Pamiętaj też o zablokowaniu ekspozycji (pomiaru światła) przyciskiem *.
Możesz też ustawić sobie światło w trybie M, pomiar oczywiście na okno.

marfot
17-06-2008, 20:19
W tym tygodniu zamawiam CANONa 40D body i dodatkowo szkla CANON EF 10-22/3,5-4,5 USM oraz cos 24-70/2,8 ( pisze cos bo na razie z Canona cena okolo 4k mnie zabija :(

C 10-22 to idealny wybór. Może potanić inwestycję kupując C 24-105/4 zamiast C24-70/2,8. Obiektyw ciemny ale przy tego typu zdjęciach i tak musisz przysłaniać ( tak sądzę). Tyle samo kosztuje również świetny C 17-55/2,8. Może sprawdź co daje na cropie ogniskowa 55 wpomieszczeniu :-).

quins
18-06-2008, 19:03
Dzieki wielkie za sugestie. Jak tylko przyjedzie moj nowy sprzet, to niezwlocznie przetestuje go i pochwale sie rezultatami. Wczesniejsze foty robilem SONY R1 ustawionym na auto wiec ciekaw jestem jak z moim nowym sprzetem i waszymi podpowiedziami to wyjdzie :)

JerzyC
22-06-2008, 17:10
Mając aparat Sony R1 możesz zrobić znakomite zdjęcia wnętrz. Twoim problemem jest nieznajomość fotografowania i mając najdroższy aparat i obiektyw nie zrobisz tego dobrze, to wynika z pytania.
Od kilku lat robię zdjęcia wnętrz dla agencji nieruchomości i przestałem już targać lampy studyjne i inny ciężki sprzęt. Kwestią zasadniczą przy takich zdjęciach jest światło, ja teraz posługuję się kilkoma lampami reporterskimi, które podłączane do fotocel rozstawiam w fotografowanym pomieszczeniu, wykorzystując też światło zastane. Nie ma znaczenia jakie jest światło za oknem, zawsze można tak ustawić aparat i dobrać czas i przesłonę że zdjęcie wyjdzie tak jak chcę.

Pozdrawiam