Zobacz pełną wersję : 450D ==> komputer
piotrek72
15-06-2008, 13:06
Witam i pozdrawiam wszystkich na tym forum.
Mam do Was wielką prośbę o poradę co zrobić z tym fantem:
od wczoraj stałem się posiadaczem nie złej maszynki jaką jest Canon 450D, a mój problem z którym jakoś nie mogę sobie poradzić to transwer zdjęć z aparatu na kompa.
Dokładnie to jest tak że kilka zdjęć się kopiuje i wyskakuje jakiś komunikat o braku połączenia czy coś w tym stylu. Instalowałem już nawet nowe stery z netu i dalej to samo. Do transweru zdjęć używam EOS Utility.
Proszę życzliwych o jakieś porady lub sugestie
Witam i pozdrawiam wszystkich na tym forum.
Mam do Was wielką prośbę o poradę co zrobić z tym fantem:
od wczoraj stałem się posiadaczem nie złej maszynki jaką jest Canon 450D, a mój problem z którym jakoś nie mogę sobie poradzić to transwer zdjęć z aparatu na kompa.
Dokładnie to jest tak że kilka zdjęć się kopiuje i wyskakuje jakiś komunikat o braku połączenia czy coś w tym stylu. Instalowałem już nawet nowe stery z netu i dalej to samo. Do transweru zdjęć używam EOS Utility.
Proszę życzliwych o jakieś porady lub sugestie
Witaj
Miałem ten sam problem z Canone 40D. Jak się potem okazało --> drobnostka.
Problem jest ukryty w ustawieniach portów USB. Otóż zrób to:
1. Ustawienia ---> Panel sterowania
2. Ikona System ---> zakładka Sprzęt
3. Menedżer Urządzeń ---> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej
4. Klikasz na tą pozycję i rozwijasz kilka pozycji
5. Klikasz na Główny koncentrator USB i wybierasz Właściwości a następnie zakładkę Zarządzanie Energią. Tam odznaczasz "ptaszka" przy Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu .....
6. Powtarzasz krok 5 tyle razy ile masz Głównych koncentratorów USB
7. Ponowny restart Windy i wszystko powinno grać jak trzeba. U mnie przynajmniej to pomogło, a też wgrywałem nowe stery, cuda wianki i bez efektu. Dopiero takie ustawienia sprawiły iż wszystko gra i buczy.
Pozdrawiam
piotrek72
15-06-2008, 13:55
Witaj
Miałem ten sam problem z Canone 40D. Jak się potem okazało --> drobnostka.
Problem jest ukryty w ustawieniach portów USB. Otóż zrób to:
1. Ustawienia ---> Panel sterowania
2. Ikona System ---> zakładka Sprzęt
3. Menedżer Urządzeń ---> Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej
4. Klikasz na tą pozycję i rozwijasz kilka pozycji
5. Klikasz na Główny koncentrator USB i wybierasz Właściwości a następnie zakładkę Zarządzanie Energią. Tam odznaczasz "ptaszka" przy Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu .....
6. Powtarzasz krok 5 tyle razy ile masz Głównych koncentratorów USB
7. Ponowny restart Windy i wszystko powinno grać jak trzeba. U mnie przynajmniej to pomogło, a też wgrywałem nowe stery, cuda wianki i bez efektu. Dopiero takie ustawienia sprawiły iż wszystko gra i buczy.
Pozdrawiam
Dzięki za pomoc ale to chyba nie to, zrobiłem jak napisałeś i dalej przerywa w czasie przesyłania zdjęć.
Zaczyna mnie to już niepokoić:evil:
Zapomniałem dodać że gdy wyskakuje ten wspomniany komunikat na komputerze to aparat też jakoś dziwnie się zawiesza, to znaczy ciągle tak jagby przesyłał zdjęcia nawet jak mu daję anuluj nic się nie dzieje, a w tym czasie program na kompie już się wyłączył.
Nie wiem czy trochę nie zamotałem, ale tak to wygląda.
Tak samo dzieje się przy kopiowaniu prostu z aparatu, bez użycia programu - tylko przez Windows?
Spróbuj z inną kartą (nie masz - pożycz od kogoś).
Jeśli nie zależy Ci na zdjęciach, użyj funkcji "format" (zerknij do instrukcji). Potem próbuj jeszcze raz.
Sprawdź, czy nie masz w aparacie ustawienia "printer" (ma być "PC").
Powodzenia.
I.
piotrek72
15-06-2008, 14:25
Tak samo dzieje się przy kopiowaniu prostu z aparatu, bez użycia programu - tylko przez Windows?
Jak przenoszę zdjęcia bezpośrednio do kompa nie używając programu to przenosi ale samą ikonkę "pusta 0 bajtów".
Co do formatowania to już dwa razy formatowałem w tym pełne formatowanie, a kartę wkładałem inną i już wydawało się że to ona ale za drugą prubą przesyłu zdjęć z tej samej karty bach błąd.
Ten komunikat to: The camera was disconected during downloading.
Pomocy!!:sad:
Nie wiem gdzie to się ustawia w aparacie PC, bo z tego co ja widzę u siebie tego nie mam a i w instrukcji nie znalazłem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Problem rozwiązany.
Przepraszam za zamieszanie ale sprawa jak to zazwyczaj bywa była banalnie prosta, czyli wina po stronie usb próbowałem ciągle na tych dwóch z przodu kompa aż wreszcie przełożyłem kabel do wejścia usb z tyłu kompa bezpośrednio na płytę główną i wszystko śmiga super, za pomocą programu jak i z pod windy da się teraz przenosić zdjęcia.
Prawdopodobnie ustawienie parametrów tego portu usb jest inne niż tych z przodu.
Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie.
Pozdrawiam
Problem rozwiązany.
Przepraszam za zamieszanie ale sprawa jak to zazwyczaj bywa była banalnie prosta, czyli wina po stronie usb próbowałem ciągle na tych dwóch z przodu kompa aż wreszcie przełożyłem kabel do wejścia usb z tyłu kompa bezpośrednio na płytę główną i wszystko śmiga super, za pomocą programu jak i z pod windy da się teraz przenosić zdjęcia.
Prawdopodobnie ustawienie parametrów tego portu usb jest inne niż tych z przodu.
[QUOTE=piotrek72;485146]Jak przenoszę zdjęcia bezpośrednio do kompa nie używając programu to przenosi ale samą ikonkę "pusta 0 bajtów".
Co do formatowania to już dwa razy formatowałem w tym pełne formatowanie, a kartę wkładałem inną i już wydawało się że to ona ale za drugą prubą przesyłu zdjęć z tej samej karty bach błąd.
Nie wiem gdzie to się ustawia w aparacie PC, bo z tego co ja widzę u siebie tego nie mam a i w instrukcji nie znalazłem
Problem rozwiązany.
Pozdrawiam
[QUOTE=piotrek72;485146]Jak przenoszę zdjęcia bezpośrednio do kompa nie używając programu to przenosi ale samą ikonkę "pusta 0 bajtów".
Problem rozwiązany.
Pozdrawiam
A na innym porcie USB masz to samo ??
Wszystko jasne.
Nie parametry portu tylko jakość tych kabelków prowadzących USB do przodu obudowy jest zwykle porażająca. Często jest to zwykła taśma wielożyłowa. Nie spełniają one norm wymaganych dla USB i są przez to zonki.
Sugestia podstawowa na tego typu problemy: kupić czytnik kart za 10 zł, olać kabelek, i kopiować zdjęcia normalnie w przeglądarce plików, a nie jakichś super - hiper - bajeranckich programach do transferu. Zdjęcie cyfrowe jest plikiem, i powinno być traktowane jak plik. Wszelkie obejścia (w stylu eos utility) zazwyczaj prędzej czy później generują problemy.
asdfasfd
15-06-2008, 19:10
Jak wyżej --> kup czytnik i nie zgrywaj przez aparat bo to jest bez sensu.
Jeśli USB na froncie obudowy to bryndza to kłopoty mogą się pojawić i przy pracy z czytnikiem.