Zobacz pełną wersję : Malowanie studia - sciany na mat czy polysk ?
Przymierzam sie do pomalowania na nowo pokoju ktory udalo sie wygospodarowac na uzytek jedynie fotograficzny i rodzi sie pytanie jak go najlepiej pomalowac ? Pokoik nie jest jakis wielki, chociaz klitka z PRL'owskiego bloku tez nie jest. Do blyskania uzywam Elinchrom x2 + chinczyki x2. Wiadomo ze ma byc snieznobiala zeby nie robila zafarbow, tylko jaka lepiej kupic ? MATOWA czy POLYSK ? prosze o jakies rady i porady
Mat - to chyba logiczne i ekspertem byc nie trzeba by to stwierdzic ;)
ArturBonoVox
15-06-2008, 15:13
Noooo :)
czemu snieznobiala? ja bym raczej polecial w szary. cos ala:
http://www.flickr.com/photos/seerich/2253625672/
narazie bedzie bialy mat, zawsze to latwiej przemalowac na szary pozniej niz z szarego na bialy
tak pytalem. myslalem, ze jest jakis konkretny powod malowania na bialo. wedlug mnie, to nie ma nic gorszego od bialego tla
nie rozrozniam czy lepsze czy gorsze, studio to ma sluzyc do produkcji masowej fotek na stocki, wiec ma na siebie zarobic i jeszcze troche na nowe zabawki
oczywiscie nie biala sciana ma tu byc tlem, ale zawsze latwiej jak calosc jest biala i nie ma takich klockow chockow przy obrabianiu RAW
pawel-foto
15-06-2008, 20:11
A ten biały to niby skąd się wziął?!!!! Jak można mieć kontrolę nad światłem jak blisko jest BIAŁA ściana? Niestety tylko czrna matowa lub ciemnoszary. Ale że pomalować tak ściany to jest bardzo przygnębiająco to polecam szynę i czarną zasłonkę na ścianie.Rozwiązanie niestety droższe ale bardzo praktyczne. Za zasłonką może już być ten biały mat. Ja mam tak u siebie a jednej ścianie która jest bardzo blisko i się sprawdza bardzo dobrze.
Przyłączam się do głosów że powinna być szaro a nie biało. A tak po prawdzie to czym ciemniej tym lepiej. Szczególnie przy robocie błyszczących rzeczy, np samochody. Przy małych, np butelki, można osłonić czarnym papierem, ale z większymi problem.
Ponieważ mam małe doświadczenie w tej kwestii to się wypowiem :)
Bardzo dużo zależy od wielkości pomieszczenia, jeśli jest ogromne (jak np. hala) to nie ma to najmniejszego znaczenia, jeśli natomiast jest to pokój 3m x 4m, to malując go na biało bardzo szybko się przekonasz, że to była pomyłka. Przy tak małych pomieszczeniach jedynym sensownym rozwiązaniem jest malowanie na szara, a jeszcze lepiej na czarno - wygląda to przytłaczająco, ale jedynie w tym wypadku masz możliwość manipulowania światłem.
Jeżeli mi nie wierzysz, to wejdź z lampą studyjną do małego pomieszczenie i światłomierzem zmierz światło za nią - efekt jest szokujący (wiem bo sprawdzaliśmy z kolegami).
Jeśli chcesz to mogę wysłać Ci na maila zdjęcia z naszego studio (w trakcie przygotowania i jakiś efekt :) )
Wiadomo ze ma byc snieznobiala zeby nie robila zafarbow, tylko jaka lepiej kupic ? MATOWA czy POLYSK ? prosze o jakies rady i porady
Wiadomo, że ma być czarna matowa.
Biała nie pozwoli zapanować nad światłem. Co z tego, że mat, skoro większość się odbija (-: