Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Książki o malarstwie

lamuszka
14-06-2008, 22:13
Witam,

Jak w temacie - poszukuję dobrych książek o malarstwie, czegoś na kształt samouczka, skąd możnaby nabrać dobrego, ogólnego rozeznania na temat stosowanych w malarstwie materiałów, technik, kompozycji, etc. Innymi słowy: czegoś na początek ale na poziomie.

Mam w domu samorodny - moim zdaniem - talent, nie poddany jednak do tej pory żadnemu systematycznemu treningowi. Staram się wspierać go jak mogę - kupując przy różnych okazjach farby, blejtramy i inne sprzęty; jednak z powodu obaw przed ich "zmarnowaniem", zazwyczaj okupują szuflady, czekając na te bliżej nieokreślone, "lepsze" czasy :neutral: Ponieważ wielkimi krokami zbliżają się urodziny osoby, o której piszę, w tym roku postanowiłem "uszczęśliwić" ją jakąś pomocą merytoryczną. Znacie jakieś ciekawe pozycje lub chociaż autorów?

Pytanie to zadaję na C-B, ponieważ mam do Was oraz Waszych gustów i rozeznania spore zaufanie. Ponieważ malarstwo nierzadko rządzi się podobnymi co fotografia zasadami, mam nadzieję, że ktoś z userów będzie w stanie wspomóc mnie rozsądną radą. Z góry dziękuję :)

marfot
14-06-2008, 22:30
W biblioteczce mojego dziecka (studenta ASP :smile: ) wypatrzyłem:
1. Szkoła Rysowania i Malowania - Ray Smith, Michael Wright, James Horton
2. Jak malować - konsultacja Helen Douglas Cooper.
Obie pozycje wydane przez Arkady, ta pierwsza to ciężki kaliber. Obie konkretne.

lamuszka
15-06-2008, 14:12
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Nie pozostaje mi nic innego, jak skorzystać z Twojej rekomendacji, bo ja jestem zupełnie zielony w tym temacie :-) Pozdrawiam.

Bahrd
15-06-2008, 15:13
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Nie pozostaje mi nic innego, jak skorzystać z Twojej rekomendacji, bo ja jestem zupełnie zielony w tym temacie :-) Pozdrawiam.

A na prezent za rok polecam osiem tomów Malarstwa Białego Człowieka Waldemara Łysiaka.

marfot
15-06-2008, 16:21
Rekomendowane przeze mnie pozycje to dobre podręczniki do nauki malarstwa na wysokim poziomie w różnych technikach. Z prac teoretycznych dotyczących historii malarstwa, rozwoju technik malarskich na przykładach wielkich mistrzów polecam ksiązki Marii Rzepińskiej:
Historia koloru w dziejach malarstwa europejskiego oraz Siedem wieków malarstwa europejskiego. Lektura fascynująca ale malowania się z niej nie nauczy - raczej rozumienia tego co już namalowano i jak :-) .

lamuszka
15-06-2008, 19:31
Jeszcze raz dziękuję. Książki już zamówiłem (były tylko w jednej księgarni internetowej, mam więc nadzieję, że regularnie robią inwentaryzację i aktualizują stronę :) ) i mam nadzieję, że już wkrótce będę mógł napisać jak się "sprawdziły".

PS. Na razie chodzi raczej o zmierzenie się z praktyką i - przede wszystkim - sensowne spędzenie wolnego czasu oraz sprawienie przyjemności bliskiej osobie. Choć przyznam, że przez wzgląd na fotografię, sam chętnie zajrzę do jakiegoś tekstu teoretycznego. Myślę, że może okazać się to rozwijające. Jeszcze raz więc dziękuję za zaangażowanie :)