Zobacz pełną wersję : Canon 35/1.4L, "używany, jak nowy"?
piro-chan
14-06-2008, 15:30
Jaka jest realna cena takiego sprzętu w wspomnianym stanie?
Nowy z usa masz za 3500zl od kilku tipow z forum.
Wiec pewnie gdzies 3000-3200zl
i teraz pytanie - czy warto pchać się w używane ? ja wolałbym dorzucić te dwie, trzy stówy i mieć nowy, pewny egzemplarz. chyba, że to szkło od naprawdę dobrego znajomego, którego znamy na tyle dobrze, iż znamy jego "dbałość" o sprzęt.
Jak cena atrakcyjna to czemu nie - szkła mają to do siebie że w ciągu kilku godzin/dni sprawdzisz je ze wszystkich stron i albo od razu będzie ok albo nie - szansa że coś padnie owszem jest ale prędzej w body coś się zwali niż w samo padnie w szkle..
wg mnie jeśli szkło jest w bardzo dobrym stanie i możesz je mieć trochę taniej, a na nowe i tak nie będziesz miał gwarancji, to ja bym sie nie zastanawiał, tylko wziął tańsze, faktycznie, body to inna sprawa
Nowy z usa masz za 3500zl od kilku tipow z forum.
Wiec pewnie gdzies 3000-3200zl
Nowy z USA od tipów, to można mieć za 2900
A dlaczego niby na nowe nie będzie miał gwarancji...?
ok, źle się wyraziłem. jeśli na nowe miałby byś nie mieć gwarancji, a idealna używka trochę taniej, to wolał bym używkę
Nowy z USA od tipów, to można mieć za 2900
Zareklamuj sprzedajacego bo mam zamiar spore zakupy zrobic a takiej ceny to jeszcze nigdy nie widzialem ;)
bucefal14
15-06-2008, 00:52
moze ten ze znanej giełdy ?
http://www.al.....o.pl/item368889798_canon_ef_35mm_f_1_4l_wide_angle_lens .html
Malo to wiarygodne raczej, myslalem o jakims w miare sprawdzony sprzedawcym ze spora oferta/wyborem ;)
ja kupiłem w sklepie w marcu za 4300 z FV czyli -22% czyli za 3524zł -19% dochodowy czyli za 2961zł i mam gwarancję i nówkę...:) Więc jesli masz firmę to bierz na fakturę...:)
Tak trochę OT - bo już któryś raz to widzę na forum. MarkuB - spróbuj mi wyjaśnić w jaki to cudowny sposób odliczasz sobie od ceny te 19% podatku dochodowego od zakupu?
Tak trochę OT - bo już któryś raz to widzę na forum. MarkuB - spróbuj mi wyjaśnić w jaki to cudowny sposób odliczasz sobie od ceny te 19% podatku dochodowego od zakupu?
Nie jestem MarkiemB ale raczej robi to normalnie - jak kupuje na fakturę na firmę to całość wpuszcza "w koszty" czyli odlicza 19% kwoty netto faktury od podatku który firma musi zapłacić.. czyli jak by nie liczyć kasa zostaje w kieszeni czy na koncie
Nowy zawsze teoretycznie lepszy ale ja kupiłem używaną i jest idealna - nie narzekam bo to zawsze 5 stówek taniej
ArturzeS :) - piszcie jednak o obiektywach a nie mieszajcie ludziom w głowach podatkowym science-fiction. W przypadku podatku dochodowego, który nie jest podatkiem pośrednim to działa inaczej. Wliczenie zakupu w koszty wpływa owszem na podatek dochodowy ale po prostu poprzez obniżenie zysku z prowadzonej działalności. To, że obniżenie podatku wynosi 19% (w przypadku przyjęcia akurat TEJ stawki podatkowej) wartości zakupu nie oznacza żadnego odliczenia. Przedsiębiorca płaci niższy podatek bo osiągnął niższy dochód. Nie jest tak, jak przy podatku vat gdzie rzeczywiście następuje realne odliczenie wartości bo vat naliczony faktycznie pomniejsza nam vat należny.
Koledzy faktycznie wyrazili sie niejasno ale efekt jest ten sam;)
ArturzeS :) - piszcie jednak o obiektywach a nie mieszajcie ludziom w głowach podatkowym science-fiction. W przypadku podatku dochodowego, który nie jest podatkiem pośrednim to działa inaczej. Wliczenie zakupu w koszty wpływa owszem na podatek dochodowy ale po prostu poprzez obniżenie zysku z prowadzonej działalności. To, że obniżenie podatku wynosi 19% (w przypadku przyjęcia akurat TEJ stawki podatkowej) wartości zakupu nie oznacza żadnego odliczenia. Przedsiębiorca płaci niższy podatek bo osiągnął niższy dochód. Nie jest tak, jak przy podatku vat gdzie rzeczywiście następuje realne odliczenie wartości bo vat naliczony faktycznie pomniejsza nam vat należny.
A co za różnica? skoro wrzuca w koszty całą kwotę netto i potem odejmuje tą kwotę od podstawy i oblicza z tego podatek to w skrócie odlicza z tego 19%.. jak zwał tak zwał - ważne że kasa zostaje w kieszeni.. przecież napisałem że "całość wpuszcza "w koszty" czyli odlicza 19% kwoty netto faktury od podatku który firma musi zapłacić.."
- czym to różni się od tego co napisałeś bardziej zawile? kolega pytał o zasadę a nie szczegóły w nazewnictwie
Chodzi o to, że różnica jest - a ja nie napisałem tego samego - wystarczyłoby dokładnie przeczytać co napisałem . W przypadku vatu pieniądze realnie zostają w kieszeni bo ten podatek nie ma wpływu na zysk. W przypadku podatku dochodowego żadna "kasa w kieszeni" nie zostaje. Realne odliczenie od podatku dochodowego to np. ulga budowlana a nie zakup obiektywu. Ok, jaśniej nie potrafię i obiecuję, że więcej nie będę bo jeśli poprawia wam samopoczucie myśl, że mniej wydaliście to w sumie co mi do tego ;-)
dzielwit
16-06-2008, 09:29
ja kupiłem w sklepie w marcu za 4300 z FV czyli -22% czyli za 3524zł -19% dochodowy czyli za 2961zł i mam gwarancję i nówkę...:) Więc jesli masz firmę to bierz na fakturę...:)
kupujac w USA na firme, tez mozesz sobie odliczyc vat z UC, i wliczyc w koszty czyli zmniejszyc podatek. Mozesz tez wykupic gwarancje miedzynarodowa jak koniecznie komus potrzeba na L, jak akurat uwazam ze nie warto bo i tak roznica wcenie pokryje chyba praktycznie kazda ewentualna naprawe.
Czyli np. koszt szkla z transportem 1100$ okolo 2420 zł + okolo 6,5 % cla + 22% vat, razem koszt szkla 3145zł.
Jezeli kupujesz na firme odliczasz vat ok. 550 zl i dodatkowo tak jak piszesz podatek 19% jakies 500 zl, wiec jakby nie liczyc szklo wyjdzie ok. 2000 zl, wiec roznica ogromna, przy 3 takich obiektywach 1 masz za darmo ( za darmo oczywiscie w porownaniu do polskiej ceny)
Jezeli ktos jednak chcialby koniecznie pochwalic sie europejska (czyli rowniez polska) gwarancja to i tak najczesciej lepiej jest kupic np. w Niemczech, albo w innym Luksmeburgu bez cla, a Vat i dochodowy jak normalnie do odliczenia.
Zareklamuj sprzedajacego bo mam zamiar spore zakupy zrobic a takiej ceny to jeszcze nigdy nie widzialem ;)
Sprzedawca "jcich", tyle że trzeba popytać.
towersivy
17-06-2008, 08:34
kupujac w USA na firme, tez mozesz sobie odliczyc vat z UC, i wliczyc w koszty czyli zmniejszyc podatek. .
Wszystko to prawda, jesli ktos jest vatovcem to zakup w usa staje sie jak najbardziej opłacalny, jedynym prblemem pozostaje gwarancja.....:)
Wszystko to prawda, jesli ktos jest vatovcem to zakup w usa staje sie jak najbardziej opłacalny, jedynym prblemem pozostaje gwarancja.....:)
też nie do końca, bo znając opieszałość żytniej to wysłanie do USA terminowo może wyjść podobnie... i tak naprawdę jedyna różnica to w wysyłce (koszcie i bezpieczeństwie) :)