PDA

Zobacz pełną wersję : Ktory wybrać - Tamrac Velocity 7x czy 8x?

_Doman_
14-06-2008, 11:29
Witam.

Planuje zakup plecaka typu "sling". Zdecydowalem sie na Tamraca model Velocity, ale nie wiem ktory rozmiar wybrac. Zastanawiam sie nad 7x oraz 8x.

W chwili obecnej mam body oraz 2 obiektywy, w tym jeden dluzszy zoom, okolo 12-15cm. Drugi obiektyw jest krotszy, okolo 9cm. Do tego jakies drobne akcesoria.

A wiec na chwile obecna odpowiedni by byl 7x, a nawet i moze 6x. Ale mysle troche bardziej przyszlosciowo. Podono juz w 7x ciezko jest zmiescic aparat z gripem.

Sklanialbym sie wiec bardziej ku wersji 8x. Prosilbym uzytkownikow ktorzy maja te plecaki lub ktorzy mieli okazje widziec je na zywo, o wypowiedz. Jak wyglada np w takim 8x aparat bez gripa i z krotkim obiektywem? Bo wg specyfikacji w 8x miesci sie aparat z obiektywem o dlugosci do 20cm. Czy jak pozostanie te 10cm niewykorzytanych to aparat ma prawo byc w tym plecaku niestabilny, luzny, czy cos w tym stylu?

Niestety nie mialem okazji obejrzec zadnego z plecakow Tamrac Velocity na zywo, bo nigdzie w Poznaniu ich nie znalazlem. Ale moze ktos forumowiczow zna jakis sklep? Bylbym wdzieczny za namiary.

Kubak82
14-06-2008, 11:40
Podono juz w 7x ciezko jest zmiescic aparat z gripem.

teg nie wiem ale do velocity 8 upychalem 350d z gripem i podpietym tamronem 17-35 a pod nim byla 50'tka 1.4 .. do tego miescila mi sie bigma 50-500 (z lewej strony aparatu), lampa w przedniej kieszonce a z prawej jeszcze 10-22 i 100'tka 2.8 macro :mrgreen:

owszem, wszystko bylo spasowane na milimatry ale miescilo sie :mrgreen: .. inna kwestia bylo to, ze po godzinie tak wyladowany sling byl malo wygodny w noszeniu..

teraz z trudem mieszcze sie to tamraca expedition 8 wiec velocity lezy nieuzywany - jak chcesz moge go sprzedac :-) .. jest w stanie "sklepowym" :-)

_Doman_
14-06-2008, 21:18
Dzieki. Jezeli zdecyduje sie na 8x to na pewno rozwaze Twoja oferte.

Ale po Twojej wypowiedzi wydaje mi sie, ze juz ta 8x moze byc za duzo :) To ma byc plecak na wypad w plener (rower, wedrowka, itp...), gdzie na pewno nie bede zabieral tyle sprzetu ile Ty do niego zmiesciles :)

... 350d z gripem i podpietym tamronem 17-35 a pod nim byla 50'tka 1.4...
A powiedz mi jak ta 350tka "wisiala sobie na drugim obiektywem w plecaku? Czy one sie na sobie opieraly, obcieraly sie o siebie? Bylo to bezpieczne?

Kubak82
15-06-2008, 09:15
Ale po Twojej wypowiedzi wydaje mi sie, ze juz ta 8x moze byc za duzo :)

8ka wcale wizualnie nie jest duza - sam bylem zdziwiony ile pomiesci ;-)

zreszta sam zobacz - to roznica gora kilku cm..

Velocity 7
Wymiary wewnętrzne [cm]: 22x11x25
Wymiary zewnętrzne [cm]: 29x14x30

Velocity 8
Wymiary wewnętrzne [cm]: 24x14x28
Wymiary zewnętrzne [cm]: 31x15x34

A powiedz mi jak ta 350tka "wisiala sobie na drugim obiektywem w plecaku? Czy one sie na sobie opieraly, obcieraly sie o siebie? Bylo to bezpieczne?

350'tke nosilem na 2 sposoby - w opcji "full zestaw" lezala sobie na srodku obiektywem w dol.. po otwarciu klapy po srodku bylo body a z prawej i lewej szkla.. w opcji "zestaw minimum" wyjmowalem wiekszosc przegrodek i wkladalem body prostopadle do tylnej scianki na sam dol, z podpietym jednym szklem i zalozona 430ex.. z boku miescil sie jeszcze jakis obiektyw :-)

nie masz tez sie czym martwic - szkla nigdy sie o siebie nie ocieraly itp... mozna spokojnie jezdzic z tak napchanym plecakiem na wycieczki rowerowe itp. :-) .. jedyne ogranieczenie to "udzwig" twojego kregoslupa ;-)

Widelec
04-07-2011, 00:27
8ka wcale wizualnie nie jest duza - sam bylem zdziwiony ile pomiesci ;-)

zreszta sam zobacz - to roznica gora kilku cm..

Velocity 7
Wymiary wewnętrzne [cm]: 22x11x25
Wymiary zewnętrzne [cm]: 29x14x30

Velocity 8
Wymiary wewnętrzne [cm]: 24x14x28
Wymiary zewnętrzne [cm]: 31x15x34

że tak odkopię - patrząc po wymiarach, do siódemki powinien się teoretycznie dać upchać 70-200/2.8 zapięte do większego body (bez gripa).
jak jest w praktyce? da się czy dopiero ósemka jak producent deklaruje?
rozważam akurat te dwa i potrzebuję minimalnego plecaka w który da się wepchać taki zestaw...