PDA

Zobacz pełną wersję : 420ex / 430ex vs SUNPAK PZ42X

snil
11-06-2008, 14:56
jak w temacie. wiem że canon to canon... ale kusi cena, dostałem opinie od użytkującego takową że jest ok, szybka i bezproblemowa.
Czy ktoś coś wie, słyszał, doradzi?
- 420 trzyma się w cenie, 430 ma więcej możliwości ingerencji w lampie..
- Sunpak pz42x - nie mam pojęcia na dzisiaj.
Zastosowanie: amatorszczyzna, do pomieszczeń, wystaw, doświetlania w plenerze, jakieś makro czasami się popełni.
Warto czekać na spadek cen skoro lada chwila wejdzie 430exII ?
Sprzęt to na dzisiaj 300d, bg-e1, najbliższy 1,5 miesiąc to tamron 17-50 2,8., dodatkowo, 55-250 is, jakieś m42... amatorka, jak się zdarzy jakaś uroczystość to dla własnych celów.

duss
11-06-2008, 19:45
ja wlasnie rozpakowalem moja 430 ;).......(zaplacilem 655zl).......jak ja potestuje to powiem jak sie spisuje ;P

dusss EOC 400D, 18-200, 430 EX

gwozdzt
11-06-2008, 21:31
ja wlasnie rozpakowalem moja 430 ;).......(zaplacilem 655zl).......jak ja potestuje to powiem jak sie spisuje ;P
O 430EX to juz chyba wszyscy wszystko wiedzą :-)
http://www.canon-board.info/search.php?query=430ex&titleonly=1
5 stron wyników :roll:

tu potrzeba info o o Sunpaku pz42x :-)

snil
12-06-2008, 11:25
no dokładnie. raczej by się przydały info o tymże Sunpaku.

szarlatan
03-09-2008, 20:06
no dokładnie. raczej by się przydały info o tymże Sunpaku.

mam tego Sunpaka, można śmiało brać zamiast 430ex, tańsza, obracana w pionie i NA BOKI, solidnie wykonana, dobra powtarzalność, szybka, mała gabarytem(nie polecana dla forumowiczów z kompleksem;P)
pisk jak w każdej lampie przyprawia mnie o migreny:)

talarczyk
03-09-2008, 20:09
Można ją obracać o 180* w obie strony czy tak jak w 430 o 180* w lewo i 90* w prawo?

szarlatan
03-09-2008, 20:12
w jedną 180 w drugą 120

szarlatan
03-09-2008, 20:18
Można ją obracać o 180* w obie strony czy tak jak w 430 o 180* w lewo i 90* w prawo?

mówisz o obracaniu w 430 II?

talarczyk
03-09-2008, 20:22
Chodziło mi o pierwszą wersję, nie mam pojęcia jak w wygląda w dwójce ;)

Slider
04-09-2008, 21:44
Chodziło mi o pierwszą wersję, nie mam pojęcia jak w wygląda w dwójce ;)

Raczej trudo sie spodziewać, żeby Canon zdecydował sie na taki krok jak uniemozliwienie tej regulacji;-) chociaż widzac "oszczędnosci" jakich dopuszcza się przy obiektywach, kto wie..;-) co do samych lamp.. ma ktos może jakąś wiedzę, lub (bardziej wskazane) doswiadczenia z lampami firmy "Metz"? np model 48 AF-1? mocniejszy od wspomnianego Canona, ma też (chyba) wszystkie mozliwosci obrotu i odchylania palnika, a przy tym jest tansza (chyba o ok 100zł) no więc jak? godne polecenia urządzonko?;-)

ertop
11-12-2008, 21:28
Czy ktoś z użytkowników używał sunpaka jako 2-giej lampy sterowanej przez inną?
Innymi słowy, czy ma ona tryb slave jak w 430 Ex II i może kompatybilnie współpracować z inną oryginalną zewnętrzną lampą canona?

maciej76
12-12-2008, 16:35
sunpak chyba nie ma slav'a, za to ktorys metz ma i teoretycznie powinno dzialac

senner
08-09-2009, 12:19
czy sunpak PZ42X

1. odpala bez problemów na 2 lamerkę? [gdzieś znalazłem że podobno nie.. :? ]
2. działa z 400d? a 40d?
3. czy podświetlenie wyświetlacza naprawde jest czerwone? :]
4. czy da się go kupić za ok 550 w warszawie, czy takie ceny tylko w chorzowie?

maciej76
08-09-2009, 17:21
1.z moim informacji nieodpala na 2 kurtyne- juz potrwierdzone

2.z 450d dziala na pewno

znane mi sa tez problemy z komunikacja z poziomu body

"w cfn w menu nie"- w cfn nie widac, info od uzytkownika lampy

senner
08-09-2009, 17:30
1.z moim informacji nieodpala na 2 kurtyne- juz potrwierdzone

2.z 450d dziala na pewno

znane mi sa tez problemy z komunikacja z poziomu body

"w cfn w menu nie"- w cfn nie widac, info od uzytkownika lampy

lipa, a tak ładnie się lampka zapowiadała ;/
to jakiś produkt zastępczy w tej cenie o jak najabrdziej zbliżonych parametrach i możliwościach?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
już znalazłem Tumax DPT386AFZ

http://canon-board.info/showthread.php?t=9967

pszczółka_maja
14-09-2009, 23:22
senner zobacz jeszcze na to http://www.foto-tip.pl/sklep/fomei_thunderbolt_pf420_canon-p-1377.html i na to http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_canon-p-1383.html Obie są niezłe i moim zdaniem lepsze od Tumaxa.

senner
14-09-2009, 23:35
senner zobacz jeszcze na to http://www.foto-tip.pl/sklep/fomei_thunderbolt_pf420_canon-p-1377.html i na to http://www.foto-tip.pl/sklep/nissin_speedlite_di622_canon-p-1383.html Obie są niezłe i moim zdaniem lepsze od Tumaxa.

1. za późno - kupione, tumaxa odbiór osobisty+testy na miejscu w tym tygodniu ;]
2. cen też 'niezłe' - dla mnie różnica 100 to jednak różnica
3. nissin na oko ubogo uposażony, nie czytałem dokładniej
4. jak tumax sie zbuntuje 2 razy to kasa wraca i coś wtedy pomyśle

pisaki
10-01-2010, 12:36
Nissin Di622 to strata pieniędzy, ponieważ za tą cenę można dostać chociażby ww. Sunpaka, który jest dużo bardziej funkcjonalny.

NISSIN Di622 jest problemową lampą. Pierwszą poważną wadą dla mnie jest to, że nie odpala z nadajnika radiowego, nawet kiedy zastosuje się modyfikacje, do których można znaleźć tutoriale w sieci. Z fotocelą jest problem, bo nie odpala na błysk, ale sygnał, który musi dać podczerwień, także w trybie SLAVE nie pracuje z lampami bez podczerwieni. Wykonanie lampy bardzo słabe. Ta lampa byłaby świetną propozycją w tej cenie, gdyby nie miała takich konkurentów jak ww. Sunpak.

Jeżeli chodzi o tą FOMEI THUNDERBOLT 420 z linka, to jest to ta sama lampa co ww. Sunpak, ale sprzedawana pod nazwą Sunpak w Polsce, także wracamy do punktu wyjścia =)
W tej cenie Sunpak PZ42X bije inne lampy na głowę:

Wysoka liczba przewodnia,
Regulacja palnika w poziomie i pionie,
Kompatybilność nawet z najtańszymi nadajnikami radiowymi (np. Phottix PT-04 II),
Duży czytelny wyświetlacz LCD z czerwonym podświetleniem,
Bardzo krótkie czasy błysku,
Krótki czas ładowania (około 3 s. przy pełnych akumulatorach),
Możliwość strzelenia do 10 zdjęć w serii z szybkim błyskiem (co do tego, to muszę prześledzić jeszcze temat, ale faktycznie takie informacje podają sprzedawcy i osoba od której kupuję swojego Sunpaka też to potwierdza),
Sunpak PZ42X - Cena: od 480zł w sieci na nową!!! (ja znalazłem używaną w świetnym stanie za 390zł, więc szukanie takiej okazji to też dobra metoda na obniżenie kosztów).

Tyle jeżeli chodzi o Sunpaka. Nie jestem jeszcze posiadaczem tego modelu, ale już niedługo będę. Do mnie również przemówiła różnica w cenie pomiędzy tą lampą, a canonem z tego przedziału. Info o niej śledzę w sieci od jakiegoś czasu i bardzo dobrze jest recenzowana w przeciwieństwie do Nissina.
Jeżeli chodzi o Nissina Di622, to mam ten model i stąd ta opinia. Cieszę się, że będę go miał jako drugą lampę działającą w trybie SLAVE bo do tego się nadaje... tylko do tego ;) Jako MASTER to utrapienie.

Soundman
10-01-2010, 12:49
NISSIN Di622 jest problemową lampą. Pierwszą poważną wadą dla mnie jest to, że nie odpala z nadajnika radiowego, nawet kiedy zastosuje się modyfikacje, do których można znaleźć tutoriale w sieci.

A jak się zastosuje te nowe 2,4GHz ?? Problemy z radiowym wyzwalaniem to miała nawet 580EX II

senner
10-01-2010, 14:40
Możliwość strzelenia do 10 zdjęć w serii z szybkim błyskiem (co do tego, to muszę prześledzić jeszcze temat, ale faktycznie takie informacje podają sprzedawcy i osoba od której kupuję swojego Sunpaka też to potwierdza),

właśnie nie wiem jak z tym jest. mi się póki co nie udało strzelać serią z tą lampą.. jak u ciebie się da, to daj znać jak ro robisz, ja u siebie [400d] jakoś nie mogę :/

jasiu_32
10-01-2010, 14:48
Mam właśnie pytanie w kwestii 430EX. Chciałem zrobić prowizoryczne studio w domu ( małe pomieszczenie). Czy jeżeli zakupie sobie parasolkę białą dyfuzyjną na tym zamontuje lampę błyskową 68Ws oraz lampę pilotującą tylko nie wiem jaką moc tej pilotującej żeby nie oślepić fotoceli. Na aparacie chciałem zamotnować swoją lampę 430EX z dyfuzorem i skierować światło na ściane albo sufit . Czy taki zestaw mi odpali i czy da radę oraz czy lampe muszę mieć w manualu czy może być automatyka? Czy założona 430 na stopce aparatu odpali mi lampę 68Ws bo ma przecież wbudowana fotocelę. Nigdy nie bawiłem sie w zdjęcia "studyjne" a chciałem troche sie z tym pobawić. Pozdrawiam.

Soundman
10-01-2010, 19:47
Mam właśnie pytanie w kwestii 430EX. Chciałem zrobić prowizoryczne studio w domu ( małe pomieszczenie). Czy jeżeli zakupie sobie parasolkę białą dyfuzyjną na tym zamontuje lampę błyskową 68Ws oraz lampę pilotującą tylko nie wiem jaką moc tej pilotującej żeby nie oślepić fotoceli. Na aparacie chciałem zamotnować swoją lampę 430EX z dyfuzorem i skierować światło na ściane albo sufit . Czy taki zestaw mi odpali i czy da radę oraz czy lampe muszę mieć w manualu czy może być automatyka? Czy założona 430 na stopce aparatu odpali mi lampę 68Ws bo ma przecież wbudowana fotocelę. Nigdy nie bawiłem sie w zdjęcia "studyjne" a chciałem troche sie z tym pobawić. Pozdrawiam.

Ogólnie powiem że najlepiej w manualu bo wtedy nie tylko jest kontrola ale też powtarzalność. Nie mam pojęcia co Ty tam zamierzasz focić ale jeśli masz biały sufit i jasne sciany to jak założysz na tą 430 stke dyfuzor coś jak stofen i skierujesz w sufit to samym tym zestawem zrobisz znośne zdjęcia produktowe. Natomiast jeśli chodzi ci o parasolkę to jak najbardziej ale przy błyszczących i temu podobnych fotach będziesz miał na przedmiocie odbicie parasolki co w niektórych przypadkach jest denerwujące... Jeśli chodzi o Twoje pytanie to wszystko powinno odpalić

Vitez
10-01-2010, 22:50
Mam właśnie pytanie w kwestii 430EX.

A nie wiesz że to bardzo nieładnie pisać identyczny post w kilku miejscach forum? Nie rób tak więcej.

_igi
10-01-2010, 23:58
mówisz o obracaniu w 430 II?

W jedynce masz 90* góra dół, 180* w lewo i 90* w prawo. Lampka bardzo przyjemna, mam swoją dwa lata i nie mam powodów do narzekania ;)

Lukis
19-01-2010, 18:28
Reasumując ten wątek - Sunpak PZ42X jest lampą godną polecenia, bije Nissina Di622, współpracuje z radiowymi wyzwalaczami, brak zastrzeżeń co do jakości wykonania, obsługuje automatykę aparatu i ma tryb manualny, tak?