Zobacz pełną wersję : 350D + M42 a tryby pomiaru swiatla
Robilem dzisiaj zdjecia 350D + jupiter 135/3,5. To ze body przeswietla bylo juz omawiane, daje -1EV i jest ok. Interesuje mnie jednak inna kwestia, czy jezeli body nie widzi obiektywu (a tak jest w przypadku podpiecia m42) poprawnie dzialaja tryby pomiaru swiatla (matrycowy, centralny wazony, centralny)? Mialem przypadek ciemnego zwierza na tle jasnego nieba i jakiego trybu bym nie ustawil, body zachowywalo sie jakby byl ustawiony matrycowy. :|
Silent Planet
29-05-2005, 22:06
Bo jest właśnie taki ustawiany.
Bo jest właśnie taki ustawiany.
Czy moglbys rozwinac swoja wypowiedz?
Czyli jezeli body nie widzi obiektywu to dziala tylko pomiar matrycowy?
Czyli jezeli body nie widzi obiektywu to dziala tylko pomiar matrycowy?
Szczerze powiem, ze pierwszy raz spotkalem sie z taka opinia. Moglbys podac jeszcze zrodlo?
Jaka opinia, jakie zrodlo? Ja sie pytam czy tak jest czy nie wlasnie. ;)
o sorki myslalem ze to Silen Planet rozwinal swoja wczesniejsza wypowiedz. Łikend byl wyjatkowo meczacy wiec chyba sie juz poloze ;-)
Robilem dzisiaj zdjecia 350D + jupiter 135/3,5. To ze body przeswietla bylo juz omawiane, daje -1EV i jest ok. Interesuje mnie jednak inna kwestia, czy jezeli body nie widzi obiektywu (a tak jest w przypadku podpiecia m42) poprawnie dzialaja tryby pomiaru swiatla (matrycowy, centralny wazony, centralny)? Mialem przypadek ciemnego zwierza na tle jasnego nieba i jakiego trybu bym nie ustawil, body zachowywalo sie jakby byl ustawiony matrycowy. :|
Nie miałem tego problemu.. Wydaje mi sie ze pomiary działają. Ja robie na AV z pomiarem średnio ważonym. Robiłęm foty 350d + m42 Pentacon 2.8/100 . ciemny budynek i jasne niebo. Jak dawałem na budynek to mi go rozjasniało, ale niebo było przepalone. Jak dawałem na niebo, to było ok, ale budynek był zaciemniony. (mam na kompie gdzies te foty..)
Dla mnie wynika z tego, że wsio jest ok.
Jest ok, jeśli przyciemniam do f8 i powyżej (no, jeszcze 5.6...)- w przeciwnym wypadku prześwietla dość często. (testowane z heliosem i jupiterem) (AV)
u mnie dzialaj wszystkie 3 tryby, generalnie w 99,9% uzywam tylko centralnego robiac wszystkimi szklami: m42, EF, EF-S