PDA

Zobacz pełną wersję : Pocket Wizard Plus II zasięg?

andres
10-06-2008, 19:50
no dobra... po okresie marzenia zakupiłem w B&H Pocket Wizardy Plus II w liczbie sztuk 4.
Skompletowałem kostki z gorącą stopką kable itd.
Postanowiłem sprawdzić jak się spisują w terenie. Pierwsze strzały były jak najbardziej ok, ale z czasem zaczęły się schody. Postanowiłem sprawdzić ich zasięg i okazało się że około 15m już nie łapały sprawdzałem kable wymieniając je na inne, lampy EX580 i EX430 z naładowanymi bateriami.
Teren ścieżka w lesie. I teraz pytanie czy to normalne? Jedyne czego niestety nie miałem jak przetestować to zmiana baterii na świeże, ale zastanawiam się czy może mieć to jakikolwiek wpływ?

merger
10-06-2008, 20:21
z moich doswiadczen, to lampy canona maja standardowy problem z wyzwalaczami radiowymi. sprobuj dorobic kabelki i umiescic pocketa w pewnej odleglosci od lampy. cos te canony maja, ze emituja jakies dupne pole i zagluszaja.

przez to ja swojej 430ex nie stosuje z pocketami. za duzo nerwow.

co do zasiegu, to w zamknietym pomieszczeniu sprawdzalem w katowickim spodku. lampa na samym dole areny. ja na samej gorze. duzo metrow i 100% odpalen.

na otwartym tez jest super. trzeba pamietac jednak, zeby antenki byly w te sama strone z grubsza ustawione. jak sa do siebie prostopadle, to moze nie chwycic.

Army
10-06-2008, 22:44
Mam to samo (tez uzywam 580tek) raz gubi po 40 metrach raz po 80, piana mi dzisiaj ryj zalala jak na swierzych bateriach (alkaliczne paluchy bo takie trza) nie chcialy blyskac. Masz info ile trzeba przedlozyc okablowanie zeby nie gubilo sygnalu?(20-30 cm czy raczej metr, dwa?). Jezeli zadziala twoja rada to posylam ci poczta szesciopak.

andres
10-06-2008, 23:03
ufff a już się obawiałem że coś z moimi wizardami jest nie tak.
No dobra to teraz spróbujemy zrobić to na kablu dwumetrowym bo taki posiadam zobaczymy różnicę.
Teraz kable miały około 30cm i wisiały na statywach pod lampami.
Zastanawiałem się jeszcze nad jedną sprawą... drzewo, może pochłaniać fale stąd też problemy?

merger
11-06-2008, 00:24
kabel tez nie moze byc za dlugi, bo zgubi sygnal, tez sie mi zdarzalo.
ja podlaczalem na takim 30-50cm i chodzilo.. ale potrafilo zgubic co ktorys blysk. nie do pomyslenia przy starych manualnych lampach, ktore blyskaja ze skutecznoscia 100%. dlatego po kolejnej probie zabawy 430ex+PW olalem sprawe i teraz mam zdecydowanie fajny zestaw odpowiednio blyskajacych lampek :)

andres
11-06-2008, 01:37
kabel tez nie moze byc za dlugi, bo zgubi sygnal, tez sie mi zdarzalo.
ja podlaczalem na takim 30-50cm i chodzilo.. ale potrafilo zgubic co ktorys blysk. nie do pomyslenia przy starych manualnych lampach, ktore blyskaja ze skutecznoscia 100%. dlatego po kolejnej probie zabawy 430ex+PW olalem sprawe i teraz mam zdecydowanie fajny zestaw odpowiednio blyskajacych lampek :)

tzn??? jakieś szczegóły? :)

merger
11-06-2008, 08:39
cytujac swoja stopke:
"2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | vivitar 283" ;)
przy czym vivitar 283 bedzie szedl pod mlotek, bo nie ma regulacji mocy, a nie chce mi sie wydawac kasy na ten modul do niego.