PDA

Zobacz pełną wersję : AI Servo a panoramowanie??

bebesky
10-06-2008, 10:38
Jak sobie z tym radzicie?
Ale od początku.
40 D + 70-200/2,8
Po pierwszym dniu Góraszki zaglądając w zdjęcia miałem dziwne wrażenie że jest coś nie tak. Nieostre, rozmyte. Nie miałem czasu żeby dokładnie je oglądać i zobaczyłem tylko kilka (trzeba się było śpieszyć na piwko) ale światełko alarmowe w głowie się zapaliło.
Nawet przeszkadzałem w niedzielnym wypoczynku Viteziowi (dzięki) żeby się upewnić że dobrze się obchodzę z moją 40D (bo to pierwsze pokazy tym aparatem)
Ustawienia AI Servo, wszystkie punkty aktywne, Tv 1/200 i wyższe (rzadko 1/160, przesłony zawsze powyżej 8, monopod - generalnie reszta mało ważna.

Teraz opiszę problem:
Samolot nadlatuje (zbliża się) łapię ostrość i seria - te zdjęcia są ok.
Ale oczywiście samolot w końcu lecąc nad pasem przez pewien czas nie zmienia odległości od aparatu lub zmiana jest minimalna - PANORAMOWANIE serią - i te zdjęcia są w większości do d.... (przesłony rzędu 10-11). Wiem co to panoramowanie i robiłem to w 350 bez żadnego problemu wielokrotnie uzyskując bardzo dobre rezultaty nawet na czasach 1/125 (ogniskowa 200+crop). Tu nie daję rady.
potem samolot zaczyna się oddalać i te zdjęcia są też ok.

o co chodzi??
w 350 nie miałem tego problemu tyle że używałem głównie One Shot i AI Focus.
Czy AI Servo może błądzić w chwili gdy odległość między aparatem a obiektem się nie zmienia? Miał ktoś podobny problem?

Vitez
10-06-2008, 12:18
Na końcu nicka mam z nie ź więc odmienia się Vitezowi :evil: .

U mnie jest wszystko w porządku... panoramowanie ładnie wyszło (kiedys pokażę :roll: ).
Więc nie szukaj na siłę problemu w sprzęcie "bo na 350D było ok" . Wygląda na to że nie jesteś przyzwyczajony do używania AI Servo.
Ewentualnie jak się uprzesz to po prostu wróć do 350D jeśli 40D nie daje ci zadowalającyuch wyników ;) .

Tomasz Golinski
10-06-2008, 12:49
Bliżej samolot ma większą prędkość kątową, więc łatwiej go poruszyć. Ja takich problemów nie miałem (30d+70-200/4), więc na sprzęt bym nie zwalał.

MacGyver
10-06-2008, 12:56
Też mi czasami takie panoramowanie 40-tką nie wychodzi (rajdy) ale wina leży po stronie:
- drgnięcia pionowe ręki (to wyeliminowałem przesiadając się na szkło z IS-em)
- niedostosowanie prędkości kątowej, do prędkości przemieszczającego się obiektu
A AI Servo działa w tej puszce zadziwiająco dobrze, nawet przy aktywnych wszystkich punktach AF. Oczywiście spory procent fot ma ostrość nie tam gdzie trzeba, ale przy fotografowaniu piekielnie szybkiego kolorowego obiektu na bardzo zróżnicowanym tle nie ma się czemu dziwić.

bebesky
10-06-2008, 13:35
Vitez przepraszam jakoś tak mi się odmieniło :)

czyli po prostu muszę poćwiczyć przed następnym pokazem :)
no to kruca bomba malo czasu bo tylko do soboty :)

dzięki panowie

muszę popracować nad tym dostosowaniem prędkości

Tomasz Golinski
10-06-2008, 13:54
Jaki pokaz będzie w sobotę?

bebesky
10-06-2008, 14:25
Jaki pokaz będzie w sobotę?

jadę do Hradec Kralowe (CZ)
http://www.airshow.cz/clanek-51-CZ-Hradec-08-Home.html