Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie we Wrocławiu zrobić plener ślubny ?

balta
09-06-2008, 22:05
Z uwagi na to ze jestem zaproszony na slub do przyjaciela we Wrocławiu. obiecałem mu zrobić zdjęcia ślubne (robie całkiem niezłe :) ). Problem polega na tym, iż nie znam na tyle miasta i nie wiem, gdzie zwyczajowo we Wrocku robi się ślubne zdjęcia plenerowe. Zapewne zabiore ich na Ostrów Tumski wieczorkiem ... ale co jeszcze ? Prosze o pomoc fotografów z Wrocławia o jakies sprawdzone i dobre miejsca. Słyszałem o Ogrodzie Japońskim ? (jak sie nie myle) ... i .... ?

TomS
09-06-2008, 22:14
Mieszkam niedaleko Wrocławia i tak średnio go znam ale ogród Japoński jest nudny i strasznie oklepany. Lepiej zabrać ich do parku Szczytnickiego jest tam parę ciekawych miejsc. Może też młodzi znają jakieś ciekawe miejsca.

100dool
09-06-2008, 22:32
O fotografii ślubnej zbyt wiele nie wiem ale w szczytnickim w zeszłe wakacje często widywałem sesje ślubne, tak samo w ogrodzie japońskim (jest oklepany ale nie da się ukryć, że ładny). W parku południowym też często widać jakieś sesje ślubne, ale to w mniejszym stopniu niż w wyżej wymienionych.

TomS
09-06-2008, 22:35
jeszcze jest rynek i okolice, gdzie też można trochę fajnych ujęć porobić

MacGyver
09-06-2008, 23:27
Kilka pytań:
- gdzie odbędzie się ślub, czy sesja plenerowa będzie w tym samym dniu co ceremonia ?
- ile będziesz miał czasu na zdjęcia (i dojazdy)
- w jakim klimacie chciałbyś zrobić te zdjęcia: parkowo - sielankowym, staromiejskim, wielkomiejskim, industrialnym itd ?
Wrocław to duże miasto, jakkolwiek nie jestem szpecem od fotografii ślubnej to tak na szybko przychodzi mi do głowy przynajmniej 20 ciekawych lokalizajcji :-)

balta
10-06-2008, 21:36
juz odpisuje, gdyz spotkałem sie z jeszcze kawalerem

- plener odbedzie się w niedziele (dzien po weselu) w godzinach do południowych (południowych)
- czas (raczej nieograniczony)
- klimat ma byc różnorodny, bedzie kilka ujec w ogrodzie japonskim (pytanie czy focenie jest tam odpłatne?) z natury "ładnych zdjęc, będzie ostrów tumski w dzien i mysle ze porwe ich tez noca, no i rynek bedzie pod nosem wiec cos zaaranżuje na rynku (zdjęcia w tłumie itp) ogolnie jestem za zdjeciami "innymi" a co wyjdzie sie zobaczy, para nie sprawia wrazenia mocno wymagających jednak z załozenia fuszerki nie zakładam.

MacGyver - porosze o kilka godnych miesc z okolic o jakich wspomniałem. oraz cos moze czego nie wiem. chetnie bym zakombinował cos z ... miejscami pełnymi ludzi (moze centrum handlowe - tłok, para zastana reszta w ruchu, moze tramwaj .. itp. w pomysły płodny jestem

dziekuje

TomS
10-06-2008, 23:31
W ogrodzie Japońskim płaci tylko fotograf. A co do klimatu zdjęć to wszystko zależy jaka to para. A pomysł sam przyjdzie :)

MacGyver
10-06-2008, 23:47
MacGyver - porosze o kilka godnych miesc z okolic o jakich wspomniałem. oraz cos moze czego nie wiem. chetnie bym zakombinował cos z ... miejscami pełnymi ludzi (moze centrum handlowe - tłok, para zastana reszta w ruchu, moze tramwaj .. itp. w pomysły płodny jestem

- Park Szczytnicki: polecam mniej uczęszczaną część po drugiej stronie ulicy Mickiewicza (stawek, mostki, polanki itp)
- Stadion Olimpijski: trochę ciekawej architektury sportowej, w tym mały stadion lekkoatletyczny z tartanem i zrujnowany kompleks otwartych basenów, na które można sobie po prostu wejść
- stateczki muzea, przy Wybrzeżu Wyspiańskiego: http://www.nadbor.pwr.wroc.pl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=51
- Rondo Reagana na pl. Grunwaldzkim: dość dziwny twór architektoniczny, ale na plener może być dość oryginalny, nawet w niedzielę powinno być tam sporo ludzi; zaraz obok duża galeria handlowa, ale rczej nie pozwolą Ci tam w środku focić, możesz próbować na zewnątrz
- Ogród Botaniczny: bezpośrednio przy Ostrowiu Tumskim, dużo ciekawszy od Ogródka Japońskiego

merger
11-06-2008, 00:32
z takich 'innych' plenerow w okolicy masz tez zajezdnie tramwajowa, rzeke z jazami i sluzami, fajna architekture willi i kamieniczek, a takze budynek c13 politechniki (duzo betonu i charakterystyczne okragle okna), statki na wodzie, zoo.
jest tam pare ciekawych miejsc w okolicy na takie 'inne zdjecia slubne'.

mk307
11-06-2008, 07:54
Parki mają swoje klimaty proponuje ci dodatkowo hala ludowa z iglicą i pergola pod wieczór kolorowe piękne niebo, umiejscowione nieopodal ogrodu z japoni, sam rynek, fontanna z piłkami, piwnica świdnicka, zegar, ciekawy park to na Wrocław Brochów, klimatyczny labirynt z rzywopłotu.

pawelsz
11-06-2008, 11:03
1. Ogród botaniczny- wiele ładnych miejsc, wraz z mostkami, stawami itd
2. Park szczytnicki- po drugiej stronie Mickiewicza na wysokości parku japońskiego
3. Parę miejsc wzdłuż Odry - choćby koło elektrowni

caveman
11-06-2008, 11:21
Z Ciekawych miejsc nieopodal ogrodu botanicznego to proponuję Wyspę Słodową, Wyspę Młyńska, Wyspę Piasek. Nocą niezły jest też most Milenijny. Można też rejs barką po Odrze sobie zafundować. Jest także przeuroczy park wraz z ładnym budyniem Wydziału Architektury PWr, ale wydaje mi się zę teraz remontują tam chodniki.
Pozdrawiam

tomko66
11-06-2008, 14:03
a jakby i pomyśleć nad ogrodem botanicznym, wszak to rzut beretem od Katedry...

QBUŚ
11-06-2008, 18:57
Z nietypowych plenerów: złomowisko :-)

rob76
11-06-2008, 20:46
wtrące swoje typy:
1) ogr botaniczny jaknajbardziej
2) ogr japoński
3) hala tysiąclecia (ludowa jak kto woli) i okoliczne pergole, staw, park szczytnicki mi osobiście za bardzo się nie podobał - ogr japoński rulez :-) byłem w sobotę i 3 śluby były właśnie focone ;-)
to ze standardu, jak zwiedzałem WRC, spodobały mi się jeszcze:
4) kamienne fotele (w tym jeden z rzeźbą) w parku koło muzeum naradowego(?). Sam budynek też fajny, obrośnięty zielonym czymś
5) nieopodal, na przedłużeniu trasy mostu grunw. przejścia podziemne z fajnymi graffiti, do tego estakady - zależnie jaki klimat jest założony

Pzdr

mamiski
12-06-2008, 13:33
Polsat co wieczór katuje widzów serialem "Pierwsza (albo inna?) miłość". Fabuła do niczego, ale zdjęcia Wrocławia niezłe - dla Ciebie to może być niezastąpiona ściąga.

balta
15-06-2008, 19:52
dziękuje wszystkim za rady, skorzystałem połowicznie, park szczytnicki "zaliczyłem" i ogr. japoński. niedaleko zaliczyłem przystanek tramwajowy.

a dokładnie: ogr. japonski nieco zatłoczony - klimat "lekko nie moj" ale para zachwycona (i o to chodzi), był jeszcze jeden fotograf z tobołkami canona (moze zyje na CB)
w wieczór weselny przeszliśmy się przez plac solny i rynek - kilka ciekawych ujęć, kwiaciarki itp. ładne bramy przy rynku - dość klimatyczne

natomiast naciąłem sie na ciętego ksiedza, całe szczęście ze zostałem uprzedzony informacją o tym księdzu przez przemiła pani (młoda) fotograf ( z tobołkami canona także - pozdrawiam o ile tutaj na CB pisze) wiec lekko spasowałem podczas mszy ze zdjeciami

headless-horseman
10-12-2009, 13:11
Polecam odwiedzić bloga www.pleneri.com
Grupa fotografów amatorów umieszcza tam od jakiegoś czasu zdjęcia interesujacych miejsc na plener fotograficzny. Można znaleźć tam też coś na plener ślubny. Mają już kilka fajnych lokalizacji właśnie we Wrocławiu i okolicach. Gorąco polecam