Zobacz pełną wersję : Błysk wstępny w 430EX
Proszę o poradę w następującym temacie:
Mam nową 430EX i wydaje mi się że nie wyzwala ona błysku wstępnego. Wszystko w niej jest ustawione zgodnie z instrukcją podpięta jest do 30D.
Pytam o poradę bo wydaje mi się że błysk wstępny powinien być dostrzegalny.
Jeśli ktoś wie jak to sprawdzić proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam
stań przed lustrem i zrób zdjęcia. widziałeś błysk? To był właśnie przedbłysk.
Wszystko jest ok. Dopiero jak założyłem dyfuzor widać wyrażnie przedbłysk , lustro nie pomogło.Dziękuję za sugestie i serdecznie pozdrawiam.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ale wątek !
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Wszystko jest ok. Dopiero jak założyłem dyfuzor widać wyrażnie przedbłysk , lustro nie pomogło.Dziękuję za sugestie i serdecznie pozdrawiam.
Obawiam się że z dyfuzorem to coś namieszałeś..
Co do lustra to nie ma możliwości żeby nie zadziało, a nie zadziałało to pewnie dlatego że nie wiesz do końca jak to działa.. mianowicie.. najpierw jest błysk wstępny, potem podnosi się lustro, obraz w wizjerze znika, otwiera się migawka i lampa odpala, lustro się zamyka i obraz w wizjerze wraca -- z tego wynika że jak popatrzysz w wizjer i zobaczysz błysk to bedzie błysk próbny bo tego właściwego nie masz szans zobaczyć w wizjerze bo wtedy gdy jest wyzwalany lustro jest podniesione i wizjer jest ciemny..
Drugi sposób jest taki że ustaw aparat na M, w CFach ustaw błysk na drugą kurtynę, ustaw czas rzędu 1 czy 2 sekund, do tego dobierz jakąś przysłonę i odpal.. błysk właściwy będzie odpalony dopiero PRZED ZAMKNIĘCIEM migawki więc zobaczysz na pewno dwa błyski w odstępie czasu jaki ustawisz..
Chyba sobie jaja robisz.
Nikt sobie jaj nie robi - sposob z lustrem jest własnie bardzo dobry na udowodnienie istnienia przedbłysku.
arturs wyczerpał temat.
Dziękuję.