PDA

Zobacz pełną wersję : canon 450D

lawok
07-06-2008, 07:19
witam i proszę o pomoc tych którzy znają się na sprzęcie, wczoraj byłem po pierwszą moją lustrzanke w sklepie i tam zaproponowali na początek do nauki fotografowania Canona 450D z kitem + EF 50 mm f/1,8 II + EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS to ma mi wystarczyc do zabawy w domu na wycieczki w góry na spacerkach i nad wodą gdy karmie kaczki.
Mam dwa kompakty nikona colpixa i hp o ile w domu dają rade i są ładne zdjęcia to w ogródku zrobic ładne fotki kwiatkom żony jest problem (z bliska) czy uchwycic mojego wilka w biegu to już poważny problem a zrobic fotke kolorowym ptaszkom które zamieszkały u mnie w ogrodzie to rzecz nie wykonalna są zbyt płochliwe i nie idzie podejśc na tyle blisko by pstryknąc fotke.
Z góry dziękuje za pomoc.

Ps. sorry za błędy matura była prawie 20 lat temu.:smile:

Tomiblax
07-06-2008, 08:15
Ale w czym Ci pomóc, bo pytania tu żadnego nie widzę...

Taki zestaw jak na początek IMO powinien wystarczyć, oczywiście wiadomo że obiektywy z serii "L" są lepsze, ale niestety droższe, wszystko zależy od zasobności portfela...

tigerstyle
07-06-2008, 09:12
Zastanów się czy czegoś z szerokiego kąta nie będzie tobie brakowało.

Mumin
07-06-2008, 09:32
Jeśli ten zestaw ma służyć do nauki to kupuj i ucz się na 100% Ci wystarczy. Na tym forum najlepszy sprzęt to "doskładaj" czytając dłużej to forum i tak w końcu skończysz na L'kach, wiem co mówię 8-)

JG

Dragunov
07-06-2008, 09:37
Proponuję dobrze przestudiować instrukcję aparatu, jeśli to Twoja pierwsza lustrzanka. Na forum jest natomiast wiele informacji odnośnie robienia zdjęć w różnych warunkach oraz obiektów w ruchu.
Udanych fotek życzę. :)

Jasper
07-06-2008, 09:49
Mam ten sam zestaw plus 50 1,4 i sigma 24-70 2,8. jak na początek aż nadto. A 55-250 canona mile mnie zaskoczył. Jakość zdjęć owszem a stabilizacja super. Spokonie mogę polecić.

lawok
07-06-2008, 09:52
czyli Gośc w sklepie który wygłosł mi wykład nie sprzedawca poprostu zgadaliśmy się przy aparatach miał racje, mówił że obiektywy nie są drogie ale nie są złe a potrzebe kupna lepszych obiektywów odczuje z czasem gdy zrozumiem co fotografuje i to nie z dnia na dzień.:smile:

marfot
07-06-2008, 09:53
Jeżeli ten kit to IS to masz gruby zestaw, zapewniający wysoką jakość zdjęć i raczej umiarkowane poczucie prestiżu. W stosunku do kompaktów to przepaść jakościowa a obsługa sądzę dużo prostsza. Proponuję kupić to wszystko i focić do napotkania jakichś ograniczeń sprzętowych. Oby wszyscy tak trafnie dobierali zestaw na początek...

lawok
07-06-2008, 09:58
i skoro na początek to wystarczy jak mówicie to od poniedziałku jak się wyrobie z robotą i przekonam żonke że to nie jest kolejna moja zabawka będe canonistom.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Zbycholek
07-06-2008, 10:03
Ja bym dołożył jeszcze 18-55 IS Kit, szeroki kąt napewno Ci się przyda.

spoon
07-06-2008, 12:31
[ciach] zaproponowali na początek do nauki fotografowania Canona 450D z kitem + EF 50 mm f/1,8 II + EF-S 55-250 mm f/4-5,6 IS

Ja bym dołożył jeszcze 18-55 IS Kit, szeroki kąt napewno Ci się przyda.

a po co mu dwa - jeden kit bedzie wystarczajaco szeroko ; )

XGrzesX
07-06-2008, 13:31
Jak kupisz 450d z kitem to napisz czy AF działa prawidłowo. Przy zakupie życzę dużo szcześcia bo mi ono nie dopisało i miałem już trzy egzemplarze 450z z kitami i wszystkie oddałem sprzedawcy z powodu problemów jakie miały z ustawianiem ostrości.

byniu
07-06-2008, 13:56
Jak kupisz 450d z kitem to napisz czy AF działa prawidłowo. Przy zakupie życzę dużo szcześcia bo mi ono nie dopisało i miałem już trzy egzemplarze 450z z kitami i wszystkie oddałem sprzedawcy z powodu problemów jakie miały z ustawianiem ostrości.

Ja mam 450d i nie zaobserwowalem nieprawidlowosci w działaniu AF. Co jest wogle istotą problemu, nie trafia AF, FF/BF?

Pozdro

XGrzesX
07-06-2008, 14:27
Zrób kilka zdjęć testowych w dwóch trybach:
1) za pomocą centralnego punktu AF
2) za pomocą trybu LiveView z ustawionym AF w trybie detekcji kontrastu (włączona opcja "Tryb bez przerw LiveView")

prawdopodobnie zdjęcia zrobione w trybie 2) będzie ostrzejsze od zdjęcia zrobionego w trybie 1).

U mnie takie różnice najczęściej wychodziły przy fotografowaniu obiektów w odległości większej niż 100 metrów i najmniejszej przysłonie. Chętnie bym zobaczył Twoje zdjęcia testowe, jeśli możesz to pokaż je i napisz gdzie była ustawiana ostrość.