PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 1Ds mark III

merlin9274
06-06-2008, 18:08
Witam,
od kilku dni jestem szczęśliwym (o mało co) posiadaczem 1Ds markIII. Przesiadka z 40D... tu okazuje się że mam kilka problemów.

- Szukam gdzieś instrukcji w j. polskim do niego bo niestety ta dołaczona na płycie angielska jest dla mnie mało czytelna. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał jakiegoś linka do PDFa czy podesłał na maila.
-Aparat niby umożliwia robienie zdjeć seryjnych do 5kl/s w trybie szybkim i odpowiednio mniej w trybie wolnym.
Okazuje się że w przypadku mojego egzemplarza chyba coś jest nie tak.
Używam karty SanDisk Extreme III 4GB przy zdjęciach seryjnych szybkich (ustwienia w konfiguracji aparatu na 5kl/s)dostaję takie wyniki:
- RAW+L 2 kl i przerwa 5s (busy)
- RAW 2kl 2s(busy) i znów 2 kl
- tak samo L
- przy S - 3 serie po 2 klatki z przerwami po 2 s
- sRAW podobnie.
Podejrzewam że karta jest zbyt wolna... więc pojawia się pytanie
Jakiej karty użyć żeby móc wykorzystać pełne możliwości aparatu? Macie może jakieś konkretne modele kart?

z góry dzięki za informacje

iktorn92
06-06-2008, 18:53
Nie jest to mozliwe aby ta karta byla za wolna on i tak zapisuje zdjecia w buforze aparatu a Ty masz po prostu przestawione szybkosci fps gdzies w Cfn zapewne....:) Gratuluje zakupu

merlin9274
06-06-2008, 19:39
A dzięki...;)
Heh no niestety... zresetowanie do ustawień fabrycznych niewiele daje... Przy niższych rozdzielczościach jakby było troszkę lepiej... ale niewiele.
Jak sprawdzałem CFki są oryginalne.
Może jakiś uzyszkodnik CB będzie miał instrukcję po polsku, albo więcej doświadczenia... bo narazie to kieruję się głównie intuicyjnie na podstawie podobieństwa funkcji z 40D... i cienko na tym wychodzę.

iktorn92
06-06-2008, 19:46
Wydawalo mi sie ze mkIII ma polskie menu...no widac sie pomylilem no ale proste chyba bedziesz widzial jak po angielsku gdzie ejst cos z shutter fps albo cos takiego...;)

merlin9274
06-06-2008, 19:53
A i owszem ma polskie menu... tylko że czasem występują pewne interakcje pomiędzy ustawieniami Cfn.... Np. szczegóły w jasnych partiach obrazu nie będę wspołdziałały z ekstremalnymi ustawieniami ISO) kóre niestety opisane są w instrukcji. No ale jest opcja ustawiania ilości kl/s w trybie H i w trybie L... tyle że po ustawieniu tak jakby nic się nie działo.

Bahrd
06-06-2008, 20:28
Skoro przy "małych zdjęciach" też masz taki wynik, to raczej nie karta - zwłaszcza, że pierwsze klatki i tak idą do bufora.
Mniejszy brat, 1D Mk III, "wykręca" 10 kl/s pod warunkiem, że jest na tyle jasno, że czasy migawki pozwalają jeszcze "w międzyczasie" złapać ostrość. Ponadto, przy wysokich ISO jest wolniej, przy dużych wartościach przysłony też jest wolniej. Dodatkowo, AF ma jeszcze tryb "najpierw ostrość, potem zdjęcie" i wtedy też bywa wolniej "jak nie ma na czym oka zawiesić" ;)

żeby usłyszeć taką serię (http://media.the-digital-picture.com/Sounds/Canon-EOS-1D-Mark-III-10fps-Burst.mp3), ustawiłem, w trybie M, czas 1/8000, wyłączyłem AF, przesłonę ustawiłem największą i... udało się ;)

iktorn92
06-06-2008, 20:28
Hmm dziwne to to co piszesz. Moze wrzuc M i 1/500 iso 100 do tego ta szybka seria powinien jechac te 5fps..jezeli nie to, to wylacz moze redukcje szumow bo ona daje takie efekty....:)

merlin9274
06-06-2008, 20:41
Brawo iktorn92... redukcje szumów to był problem... po wyłaczeniu daje w H 10 klatek w serii na ustawieniach P ;D czyli jeden problem rozwiązany... jednak 40D nie była aż tak czuły na to. Ustawiałem redukcje automagiczne i brykało. A tu jednak .... no ale to większa ilość danych.

iktorn92
06-06-2008, 21:16
hehe fajnie ze pomoglem..:) a masz jeszcze jakis problem z nim;>

merlin9274
06-06-2008, 21:19
No narazie chyba nie ma problema... no przynajmniej na pierwszy rzut oka. Teraz w teren trzeba ruszć... a potem na coś wiekszego... na Syberię;D

habakuk
06-06-2008, 21:21
Merlin, opisz wrażenia ;)

merlin9274
06-06-2008, 22:35
No ja patrzę na ten aparat jako na ustrojstwo które ma mi pomoc zrobić dobre zdjęcia na wyprawie na Syberię pod tym kątem dostałem go go od sponsora;) No i będzie to porównanie do 40D ;)
Pierwsze wrazenie... ciężki ale ma w sobie już możliwość robienia zdjęć w pionie... i bardzo pojemny akumulator więc może być.
No ale w zestwie z 70-200/2.8 L IS to już troszkę waży... nie da się długo tym robić zdjęc bez odpoczynku.
Bardzo intuicyjnie rozłożone przyciski no i rzeczywiście ograniczają się tylko do tego co niezbędne. Jak na klasę profi przystało nie ma tematycznych programów (i tak z nich nidy nie korzystałem). Ciekawym udogodnieniem jest cicha migawka. Pewni się przyda przy zdjęciach na spektaklach.
Zaskoczyła mnie mnogość funkcji w menu... jeszcze ich nie rozpracowałem do końca...(nie mam polskiej instrukcji) ale mimo iż bazuje na tych samych procesorach to jednak jest kolosalna róznica - nie tylko w cenie.

Trudno się jeszcze przyzwyczaić do rozbudowanego układu AF. ale jest on widac wiele precyzjniejszy.
He he a teraz troszkę spraw co mnie odstraszyły. W zestwie jest ogromna ładowarka :/ - no niestety jak na noszenie w plecaku to troszkę za duża:/ ale może znajdę jakiś zamiennik na ten czas.
Kapitalnym rozwiązaniem jest ustawienie ogniskowania (poprawianie) dla poszczególnych obiektywów. To może się przydać.
Co mnie troszkę zmartwiło to ... moje przyzwyczajenie do LiveView...
W 40D miałem podgląd LiveView i do tego przyciskiem AF-ON ogniskowanie. Tu LV owsem działa... ale ne mam pojęcia jak pod AF-ON wpiąć ogniskowanie pod LV...
No więcej może napiszę jak przejdzie chrzest bojowy w terenie.
Narazie wygląda bardzo obiecująco mimo przerażającej wagi.

ripek
06-06-2008, 22:52
A jak wyświetlacz? Jesteś w stanie ocenić za jego pomocą ostrość rawów?

merlin9274
06-06-2008, 23:50
Powiem tak. Zrobłem taki w sumie przypadkowy test - fotografię kota, bo sie akurat nawinął. I w 40D nigdy takich efektów nie uzyskałem na szkle 17-40/4 L jak na 1Ds... na powiększeniu 1:1 moglem kotu wloski wokół oka liczyć. Na 40D to już było mydło. Ocena ostości Rawa to jednak chyba subiektywna ocena. Jest róznica na + w porównaiu z 40D. Z resztą ja raczej uzywam wyświetlacza do kontroli kadru i naświetlania (histogramu) albo do LV... reszta to juz raczej przetestowanie i zaufanie do sprzętu. Choć można ocenić ostroś rawa powiększając do odpowiednich rozmiarów... Nie mniej jednak jakość wyświetlacza moim subiektywnnym zdaniem jest lepsza niz w 40D choć nie tak porażająco jak np. AF.

kchmielu
09-06-2008, 21:36
No to niestety musze Cie zmartwic - w trybie LiveView nie da sie automatycznie ustawic ostrosci - mozesz to zrobic tylko recznie, albo bez LV

merlin9274
09-06-2008, 22:45
Heh w sumie nie jest to wielki problem, choć funkcjonalność ciekawa. Z tego wynika że w 40D troszkę lepiej to zorganizowali.

Kolekcjoner
10-06-2008, 02:56
Heh w sumie nie jest to wielki problem, choć funkcjonalność ciekawa. Z tego wynika że w 40D troszkę lepiej to zorganizowali.

Jak to niestety zwykle u Canona jedną ręką coś dają drugą biorą :(. Tłumaczy ich może jedynie to, że w 40D jest inna konstrukcja migawki niż w jedynkach i umożliwa specyficzne tryby pracy LV. Ale mogli przecież dać tryb ustawiania ostrości jak w kompaktach :(.