Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fundacja "Mam Marzenie" - marzenie o aparacie - nowa akcja!

Strony : [1] 2 3

Chris_11
05-06-2008, 07:55
wydzielone z wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=13370

Zajrzałem na stronę tej fundacji i znalazłem jeszcze jedno marzenie związane z tym co łączy wszystkich Użytkowników naszego forum, czyli aparatem cyfrowym.

http://www.mammarzenie.org/poznan/2008/sylwia_b.php

Wpadł mi do głowy pewien pomysł... Może zrobilibyśmy ogólnoforumową zbiórkę pieniędzy i kupili chociażby jakąś używaną (ale oczywiście w bardzo dobrym stanie) 300 lub 350D w zestawie z obiektywami?? Z tego co widzę po alledrogo można się zamknąć w cenie 1500 zł i wydaje mi się, że jest to suma, którą wspólnymi siłami spokojnie możemy osiągnąć... Tym bardziej w szczytnym celu.

[gwozdzt]
"Streszczenie" dalszego przebiegu naszej akcji tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=43212

MacGyver
06-06-2008, 11:56
Pomysł jak najbardziej wart poparcia. Potrzebny jest tylko ktoś, kto byłby gotów przeprowadzić zbiórkę. Ponieważ zakładanie osobnego rachunku na pojedynczą zbiórkę jest zdecydowanie niecelowe ktoś z forumowiczów musiałby się podjąć przyjmowania wpłat na swoje prywatne konto i następnie dokonania zakupu sprzętu.
Przy odrobinie wzajemnego zaufania można to w szybki i sprawny sposób przeprowadzić. Trzeba by jeszcze poinformować fundację o naszym zamiarze i ustalić gdzie, jak i kiedy moglibyśmy ten sprzęt przekazać.

gwozdzt
06-06-2008, 12:10
Pomysł jak najbardziej wart poparcia. Potrzebny jest tylko ktoś, kto byłby gotów przeprowadzić zbiórkę. Ponieważ zakładanie osobnego rachunku na pojedynczą zbiórkę jest zdecydowanie niecelowe ktoś z forumowiczów musiałby się podjąć przyjmowania wpłat na swoje prywatne konto i następnie dokonania zakupu sprzętu.
Przy odrobinie wzajemnego zaufania można to w szybki i sprawny sposób przeprowadzić. Trzeba by jeszcze poinformować fundację o naszym zamiarze i ustalić gdzie, jak i kiedy moglibyśmy ten sprzęt przekazać.
Ja mam w pełni funkcjonalne konto w mBanku, którego praktycznie na codzień nie używam, więc mogłoby ono do tego posłużyć; tylko nie wiem, czy wystarczy zaufania...

Prosze o deklaracje w tym wątku (lub na priv), czy w ogóle ktoś byłby skłonny w taki sposób dokonywać wpłat, a jeśli zbierze się kilka/kilkanaście potencjalnych ofiarodawców, to podam nr tego konta.
Wszelkie inne pomysły również mile widziane.

Chciałbym tylko dodać, że przejrzałem WSZYSTKIE miejscowości:
http://www.mammarzenie.org/ourKids.php
i jest to w tej chwili jedyne dziecko, którego marzeniem jest aparat fotograficzny.

MacGyver
06-06-2008, 12:22
Ja mam w pełni funkcjonalne konto w mBanku, którego praktycznie na codzień nie używam, więc mogłoby ono do tego posłużyć; tylko nie wiem, czy wystarczy zaufania...
Znakomicie, jako że jesteś userem z bardzo długim stażem i dorobkiem a tak że moderatorem, więc chyba nikt z chętnych do wsparcia akcji nie będzie miał problemu z zaufaniem.
Co do samego aparatu, proponuję sprobować nazbierać na Olka E-410 z 14-42 i 40-150. Zawsze to nowy sprzęcik, dla dziecka to też może być ważne. Ewentualnie 350D + 18-55.

RafalR
06-06-2008, 12:25
Gwozdzt, myślę, że jako jeden z moderatorów jesteś osobą zaufania publicznego na tym forum ;)
Deklaruję udział w zbiórce.

gwozdzt
06-06-2008, 12:35
OK. sa pierwsze zgłoszenia tutaj i priv, zatem podaję nr tego konta:

[tutaj był nr rachunku]
pozostał on do wiadomości adm/mod. forum, ponieważ nasza akcja z założenia ma charakter jednorazowy (post #2) i nie mam kompetencji oraz zwyczajnie nie dam rady bezterminowo przyjmować wpłat na swoje konto.

Tytułem: Spełniamy Marzenie: nick_z_ CB;

nicki będa publikowane (bez wysokości wpłat), a jeśli ktoś sobie tego nie życzy, proszę o dopisek w tytule przelewu: nie wyrażam zgody na publikację mojego nicka w wątku

konto startuje z początkową kwotą 10zł.

Nie wiem jeszcze jak sie potem z tego rozliczyc? może każdy wpływ będę potwierdzał w tym wątku?

przypomnę jeszcze cel zbiórki:
http://www.mammarzenie.org/ourKids.php - wybieramy marzenia o aparacie fotograficznym.

Marek69
06-06-2008, 12:42
Wiec ja zacznę jak będzie konto cos tam dorzucę do aparatu. Myślę że wchodzi tu tylko lustrzanka canona , widzę że dziewczyna lubi fotografować owady więc z miłą chęcią pozbędę się mojej lampy do macro z moją 40D nie hula super spisywała się na 350 D używałem dosłownie kilka razy z pudełkiem wyślę na podany adres na pewno będzie zadowolona. Co do statywu zwykły wysoki, ale żaden firmowy nowy mogę dorzucić.

MacGyver
06-06-2008, 12:44
Nie wiem jeszcze jak sie potem z tego rozliczyc? może każdy wpływ będę potwierdzał w tym wątku?
Moja propozycja: podawaj tutaj tylko stan środków, ewentualni nicki wpłacających (chyba że w ktoś w opisie przelewu zaznaczy że sobie tego nie życzy)

Ponadto proponuję opisywać przelewy w następujący sposób:

Tytułem: Aparat dla Sylwii: nick_z_ CB; wyrażam/nie wyrażam zgody na publikację mojego nicka w wątku

EDIT: skoro Marek69 chce dorzucić lampkę to zostaje nam 350-tka.

adikPL
06-06-2008, 12:45
Witajcie! Bardzo podoba mi się pomysł ze zbiórką. Przychylałbym się jednak do kupna nowego aparatu i pomysł Maca z Olkiem wydaje mi się najlepszy :) Sam jestem jeszcze studentem z długami po niedawnym zakupie 40D, ale przeleje dziś xx zł (a chciałbym xxx zł) na podane konto. Niech każdy da ile może. Pozdrawiam :)

gwozdzt
06-06-2008, 12:46
Moja propozycja: podawaj tutaj tylko stan środków, ewentualni nicki wpłacających (chyba że w ktoś w opisie przelewu zaznaczy że sobie tego nie życzy)

Ponadto proponuję opisywać przelewy w następujący sposób:

Tytułem: Aparat dla Sylwii: nick_z_ CB; wyrażam/nie wyrażam zgody na publikację mojego nicka w wątku
oczywiscie, że może tak być.

McKane
06-06-2008, 12:47
OK. sa pierwsze zgłoszenia tutaj i priv, zatem podaję nr tego konta:

Tomasz Gwozdz
66 1140 2004 0000 3002 3165 0210 / mBank

konto startuje z początkową kwotą 10zł.

przypomnę jeszcze cel zbiórki:
http://www.mammarzenie.org/poznan/2008/sylwia_b.php

Tomasz Gwozdz czy Tomasz Gwóźdź ?

gwozdzt
06-06-2008, 12:51
Tomasz Gwozdz czy Tomasz Gwóźdź ?
Obojętnie, ważny jest nr konta.
Ale poprawiam i niech będzie bedzie tak, jak mam w dowodzie :-)

Lesio'73
06-06-2008, 13:00
...Nie wiem jeszcze jak sie potem z tego rozliczyc? może każdy wpływ będę potwierdzał w tym wątku?
...
Po pierwsze dzięki, że wziąłeś na siebie ten ciężar i między innymi dzięki Tobie mogę komuś pomóc8-)

Po drugie, tak bardziej przyziemnie, to myślę, że kwestie wyboru sprzętu pozostawmy do czasu zakończenia zbiórki - ja po cichu mam nadzieję, że na 5d wystarczy:wink:

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za możliwość wzięcia udziału w takiej akcji.

PS. Pamiętajmy o statywie:roll:

EDIT:
Sorki MacGyver - za szybko przeczytałęm wątek ;-)

MacGyver
06-06-2008, 13:04
Ponieważ akcja zbiórki spotkała się z zainteresowaniem wątek przyklejam.

PS. Pamiętajmy o statywie:roll:

.....Co do statywu zwykły wysoki, ale żaden firmowy nowy mogę dorzucić.

romko
06-06-2008, 13:17
myślę, że kwestie wyboru sprzętu pozostawmy do czasu zakończenia zbiórki - ja po cichu mam nadzieję, że na 5d wystarczy:wink:

Ja również myślę, że puszka powinna być nowa i porządna, mam w dobrym stanie 350D, zostawiam na inną okazję, dorzucam więc "cegiełkę" na konto:D

gwozdzt
06-06-2008, 13:17
jest pierwszy wpływ!
KOLAJ - dziękujemy! :-)

stanu konta w tej chwili nie podaję, bo nie chcę ujawniać wysokości wpłaty.
od następnych wpływów będę podawał saldo.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mamy kolejnego darczyńcę!
chce pozostać anomimowy

Stan konta: 90zł

Marek69
06-06-2008, 13:51
EDIT: skoro Marek69 chce dorzucić lampkę to zostaje nam 350-tka.
Sprawdzę ją jeszcze na 400 D, ale po niedzieli więc dam znać co i jak.:smile: z
tymi modelami chodzi
http://canon-board.info/showthread.php?t=34773&page=2
niestety z 40D :mrgreen: nie.

Ps Parę groszy za lampę =nowy filtr.
Uśmiech obdarowanego bezcenny.

Kolaj
06-06-2008, 13:52
od następnych wpływów będę podawał saldo.Proponuje, zebys podawal tylko dzienne podsumowanie, bo jak po kazdej wplacie bedzie znana calkowita suma to sie z roznicowki wyliczy, kto i ile poslal.

gwozdzt
06-06-2008, 13:58
Proponuje, zebys podawal tylko dzienne podsumowanie, bo jak po kazdej wplacie bedzie znana calkowita suma to sie z roznicowki wyliczy, kto i ile poslal.
zdaję sobie sprawe :-) na razie tak podałem, ze się nie wyliczy. na przykład podam co 2-3 :-)
na początku dla zachęty staram się podawać cześciej, ale z głową :-)

McKane
06-06-2008, 14:00
Obojętnie, ważny jest nr konta.
Ale poprawiam i niech będzie bedzie tak, jak mam w dowodzie :-)

Porządek musi być :)

Mam kolegę o takim samym nazwisku ... mówił że miał ciężko w szkole bo koledzy twierdzili że jest głupi bo się daje bić po łbie ;)

RafalR
06-06-2008, 14:00
Proponuje, zebys podawal tylko dzienne podsumowanie, bo jak po kazdej wplacie bedzie znana calkowita suma to sie z roznicowki wyliczy, kto i ile poslal.
Słuszna uwaga.

A może zrobić tak - raz dziennie podawać całkowitą sumę bez nicków darczyńców a potwierdzać przez PW tylko na wyraźną prośbę?

Kolaj
06-06-2008, 14:08
A może zrobić tak - raz dziennie podawać całkowitą sumę bez nicków darczyńców a potwierdzać przez PW tylko na wyraźną prośbę?Juz nie kombinujmy za bardzo. Bo teraz najwazniejsze jest, zeby zebrac kase a nie ustalac szczegolowe procedury i zasady. Jak podasz w przelewie, ze nie chcesz, albo po prostu nie podasz nicka, to pozostaniesz anonimowy. Chyba dla nikogo nie powinno stanowic to utrudnienia.

gwozdzt
06-06-2008, 14:09
z miłą chęcią pozbędę się mojej lampy do macro
mam wątpliwości co do tej lampy, ponieważ:
- ogranicza wybór aparatu,
- do takiej lampy to trzeba mieć też obiektyw macro,
- urzadzenie jest dość specyficzne, moim zdaniem nawet niełatwe w użyciu.

Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby puścić ją na Allegro (moze podając cel sprzedaży?) a wylicytowaną kwotę po prostu dorzucić do puli.

Co o tym sądzicie?

Co do statywu zwykły wysoki, ale żaden firmowy nowy mogę dorzucić.
to super - rezerwujemy!
nie trzeba będzie kupować i cała pula pójdzie na aparat i szkła.

notabene mnie się podoba ten KIT Olympusa - już za 1500zł można to kupić:
http://www.allegro.pl/item371927731.html

Marek69
06-06-2008, 14:17
mam wątpliwości co do tej lampy, ponieważ:
- ogranicza wybór aparatu,
- do takiej lampy to trzeba mieć też obiektyw macro,
- urzadzenie jest dość specyficzne, moim zdaniem nawet niełatwe w użyciu.

to super - rezerwujemy!
nie trzeba będzie kupować i cała pula pójdzie na aparat i szkła.

Robiłem nią na kicie na 350 masz oświetlenie które jest strasznie potrzebne do takich zdjęć, fakt że soczewkami na obiektywie jak coś kurcze i je dorzucę , a ogranicza nas z canona tylko 40D po prostu nie wiem, co zrobili nie działa z nim:mrgreen: sam jestem ciekaw dlaczego z nim nie działa. Jeżeli będziecie uważać że lepiej ją wystawić na allegro to zrobię to będzie to moja pierwsza aukcja.
Co do statywu czeka do wysyłki jeszcze, go dziś odkurzę w pudełku z futerałem więc całkiem fajny mam dwa podobne więc niech ktoś się cieszy.:mrgreen:

Kolaj
06-06-2008, 14:18
No nie! Spolecznosc Canon-Board nie moze ufundowac sprzetu innego niz Canon! To profanacja! Damy rade z jedyna sluszna marka.

RafalR
06-06-2008, 14:21
Juz nie kombinujmy za bardzo. Bo teraz najwazniejsze jest, zeby zebrac kase a nie ustalac szczegolowe procedury i zasady. Jak podasz w przelewie, ze nie chcesz, albo po prostu nie podasz nicka, to pozostaniesz anonimowy. Chyba dla nikogo nie powinno stanowic to utrudnienia.

Bez przesady, nie chodzi o ustalanie skomplikowanych procedur.
Pomyślałem, że jak ktoś daje to nie ze względu na uznanie innych. Dlatego wydaje mi się, że "opcja domyślna" to niepodawanie nicka a jak ktoś chce potwierdzenie od Gwozdzia czy przelew doszedł to może poprosić na PW.
To tylko propozycja pod rozwagę zbierającego ;)

MacGyver
06-06-2008, 14:23
Robiłem nią na kicie na 350 masz oświetlenie które jest strasznie potrzebne do takich zdjęć, fakt że soczewkami na obiektywie jak coś kurcze i je dorzucę , a ogranicza nas z canona tylko 40D po prostu nie wiem, co zrobili nie działa z nim:mrgreen:....
Niezgodność E-TTL, mam to samo z lampką Soligor DG-340 DZ. Służyła mi z 300D, działa bez problemu z kliszakami a z 30-tką i 40-tką nie, wali z pełną mocą jak lampa manualna bez jakiejkolwiek regulacji.
Co do soczewek to też o nich pomyślałem, może uda się uzbierać, Ty i tak chcesz ofiarować bardzo dużo.

Lesio'73
06-06-2008, 14:23
No nie! Spolecznosc Canon-Board nie moze ufundowac sprzetu innego niz Canon! To profanacja! Damy rade z jedyna sluszna marka.
No też tak myślę... może nie tak dosadnie, ale wydaje mi się, że Canon w naszym przypadku to wybór optymalny8)

Jak zabraknie kasy to możemy jeszcze jedną kolejkę zrobić:wink:

gwozdzt
06-06-2008, 14:24
Pomyślałem, że jak ktoś daje to nie ze względu na uznanie innych.
to nie poda nicka lub napisze, żeby nie publikować.

Po prostu nie chcę już zmieniać zasad i tego się będziemy trzymać poniższych ustaleń:

nicki będa publikowane (bez wysokości wpłat), a jeśli ktoś sobie tego nie życzy,
proszę o dopisek w tytule przelewu: nie wyrażam zgody na publikację mojego nicka w wątku
lub zwyczajnie mozna nicka nie podać.

Marek69
06-06-2008, 14:43
:mrgreen: zgadzam się z tobą uzbieramy na canona a jakiego zobaczymy. Ja tam wierzę w ludziska :D .
Co do soczewek mam komplet 4 niech idą dobre ręce i niech niosą uśmiech na twarzy.:mrgreen: u mnie teraz będą się kurzyć.

TriPolis
06-06-2008, 15:14
Jeżeli padnie jednak na Canona, to mam zbędnego kita 18-55 (1,5 roku, w dobrym, moim zdaniem, stanie, pstryknięte około 3 tys. zdjęć). Jeżeli nie wypada dawać używanego sprzętu, albo uda się uzbierać na pełną klatkę :-), to ewentualnie mogę wystawić na allegro i przelać kasę na konto.

malinowski
06-06-2008, 17:26
Czekam na odbiór 400D jak przyjdzie (wczoraj wysłali) to coś dorzucę

adikPL
06-06-2008, 18:26
Ta akcja sprawia, że od rana mam dobry humor :) Fajnie jest pomagać, to naprawdę podnosi poczucie własnej wartości ;) "Zapodałem" linka do tego wątku na gadu-gadu, może ktoś z moich znajomych zdecyduje się wpłacić parę złotówek na ten szczytny cel :)

Merde
06-06-2008, 18:30
Pobieżnie oglądając stronę tej fundacji nie zauważyłem możliwości wsparcia innego niż finansowe i wolontariat. Jak sobie wyobrażacie przekazanie tego sprzętu tej dziewczynce?

Paenka
06-06-2008, 18:52
A na aparat dla mnie też się złożycie? :> Tez jestem biedna i się analogiem męczę :p Szkoda, że ja nie znajdę nigdy takich hojnych sponsorów ale co tam....jak dostane jakieś kieszonkowe to się dorzucę, a jak!...tylko do kiedy zbieracie, żebym zdąrzyła jeszcze ?

adikPL
06-06-2008, 18:57
Kiedyś interesowałem się tą fundacją. Do każdego "Marzyciela" są przydzieleni wolontariusze (mieszkający w okolicy gdzie przebywa Marzyciel- najczęściej w szpitalu). Warto się z nimi skontaktować i omówić tą kwestię, przy przekazaniu prezentu (w obecności samego zainteresowanego, wolonraiuszy i ew. darczyńcy) są robione fotki i zamieszczane na stronie fundacji pod imieniem Marzyciela, gdzie każdy może zobaczyć BEZCENNY UŚMIECH małego Marzyciela :)
Najlepiej przedzwonić do koordynatora tej fundacji w Poznaniu i omówić kwestie techniczne (ale to pewnie później jak się uzbiera odpowiednią sumę) Pozdrawiam

....jak dostane jakieś kieszonkowe to się dorzucę, a jak!...tylko do kiedy zbieracie, żebym zdąrzyła jeszcze ?

Na spełnienie marzenia nie ma terminu, kiedy się uzbiera kasę i zakupi prezent jest organizowane spotkanie, na którym się go przekazuje.

gwozdzt
06-06-2008, 21:03
Ludzie! jestem w szoku !!! :shock:

Na koncie zebrało się 800 zł!!!

Stalo się to dzięki ofiarności następujących forumowiczów: RAFALR, DR11, ADIKPL, romko, Lesio73, MacGyver, DOBERT oraz jednej osoby, która chce pozostać anonimowa.
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!!!

Jeszcze przed godz. 15:00 o naszej akcji poinformowalem mailem osoby, które sa wymienione na stronie w dziale: "Kontakty w Poznaniu"
http://www.mammarzenie.org/wolontariat.php?city=poznan

Pobieżnie oglądając stronę tej fundacji nie zauważyłem możliwości wsparcia innego niż finansowe i wolontariat. Jak sobie wyobrażacie przekazanie tego sprzętu tej dziewczynce?
o to również zapytałem w mailu: czy mamy zakupić aparat czy przesłać zebrane środki na konto fundacji?
Odpowiedzi na razie nie dostałem.

Kolaj
06-06-2008, 21:16
Byłbym jakiś spokojniejszy, gdyby udało się tak załatwić, że przekazujemy już zakupiony sprzęt a nie pieniądze. Siedzimy w fotografii po uszy i myślę, że lepiej będziemy w stanie zamienić pieniądze na sprzęt niż ludzie z fundacji.

gwozdzt
06-06-2008, 21:24
Byłbym jakiś spokojniejszy, gdyby udało się tak załatwić, że przekazujemy już zakupiony sprzęt a nie pieniądze. Siedzimy w fotografii po uszy i myślę, że lepiej będziemy w stanie zamienić pieniądze na sprzęt niż ludzie z fundacji.
Zdecydowanie popieram obiema rękami.
Pierwsze co mi przyszło do głowy, to właśnie fakt, że gdyby miała kupować fundacja, to najprawdopodobniej przepłacą (a konkretnie w tym przypaku za daną kwotę kupią słabszy sprzęt).

Marek69
06-06-2008, 21:34
zgadzam się z tobą lepiej jak my to kupimy
przynajmniej będziemy wiedzieć co dziewczyna dostała mamy ludzi którzy zajmują sie sprzedażą myślę że sprowadzą w tym przypadku tą szt bez marży.
Ps. daj cię mi znać gdzie wysłać sprzęt odemnie.

adikPL
06-06-2008, 21:38
Ja równiez popieram zdanie Kolaja. Najlepiej byłoby gdyby jedna z osób z CB zaangażowana w naszą akcję, a mieszkająca najbliżej Poznania mogła osobiście przekazać sprzęt już w dniu spotkania (najczęsciej weekend) w obecności osób z fundacji, rodziców i samego Marzyciela (to jest kewstia dogadania z osobami z fundacji). Jeśli ma niedaleko do Poznania "straci" najwyżej 3 godziny z dojazdem, bo cała uroczystość nie trwa zbyt długo, a fotki z tego wręczenia wszyscy będziemy mogli zobaczyć na stronie fundacji pod imieniem Marzyciela.
Co Wy na to?

gwozdzt
06-06-2008, 21:40
mamy ludzi którzy zajmują sie sprzedażą myślę że sprowadzą w tym przypadku tą szt bez marży.
Nie chciałem tego pisać, ale skoro już o tym wspomniałeś, to właśnie w Poznaniu i okolicach jest "zagłębie" forumowych TIPów i cały czas właśnie na nich liczę w tej kwesti.

Najlepiej byłoby gdyby jedna z osób z CB zaangażowana w naszą akcję, a mieszkająca najbliżej Poznania mogła osobiście przekazać sprzęt już w dniu spotkania (najczęsciej weekend) w obecności osób z fundacji, rodziców i samego Marzyciela (to jest kewstia dogadania z osobami z fundacji).
jednym zdaniem: szukamy "meża zaufania" z okolic Poznania.

Generalnie też tak to widzę: zgłaszamy się do fundacji, mamy aparat, mamy człowieka, ktory to przekaże i prosimy o organizację spotkania.

adikPL
06-06-2008, 21:49
jednym zdaniem: szukamy "meża zaufania" z okolic Poznania.

Generalnie też tak to widzę: zgłaszamy się do fundacji, mamy aparat, mamy człowieka, ktory to przekaże i prosimy o organizację spotkania.

Dokładnie tak :) Najpewniej i najbezpieczniej, z pełną świadomością co dajemy (a nie co i za ile kupią osoby z fundacji).

GOOFY
06-06-2008, 22:43
Jak coś to mam polarek fioletowa Hoya na 58mm chętnie ją podeśle,jeśli się przyda:)

djcargo
06-06-2008, 23:21
Miło wspomóc tak piękną akcję :)

Z mojej strony dodam: kupno innego aparatu niż Canon byłoby niewskazane, nie narażajmy dziewczyny na szok :D

Może da radę dostać jeszcze nowe 350D w dobrej cenie? Albo jak dobrze pójdzie to rzucić się na 400D z kitem...

diabelek275
07-06-2008, 00:02
Z wielką przyjemnością przyłączam się do akcji. Dodatkowo w dziale SPRZEDAM wrzuciłem dwie rzeczy. Pieniążki ze sprzedaży przeznaczam również na tą świetną akcję. http://canon-board.info/showthread.php?t=34792

ewa_olsztyn
07-06-2008, 13:31
Ale fajni jesteście wszyscy :)
Lecę do banku!

lamuszka
07-06-2008, 14:51
W poczekalni fundacji znalazłem jeszcze jednego marzyciela, któremu ktoś z nas mógłby pomóc i to raczej niewielkim kosztem: http://www.mammarzenie.org/poznan/2008/marta_w.php
Chodzi o profesjonalną sesję zdjęciową i portfolio. Ja jestem zdecydowanie za cienki, ale jestem pewien, że na CB znajdzie się niejeden artysta, który mógłby spełnić to marzenie. Zachęcam :smile:

Do Modów: nie chcąc robić bałaganu i mnożyć wątków, wkleiłem rzecz tutaj, jeśli jednak nie pasuje, najmocniej przepraszam :smile:

gwozdzt
07-06-2008, 15:05
W poczekalni fundacji znalazłem jeszcze jednego marzyciela, któremu ktoś z nas mógłby pomóc i to raczej niewielkim kosztem: http://www.mammarzenie.org/poznan/2008/marta_w.php
Chodzi o profesjonalną sesję zdjęciową i portfolio.
sprawa w tej chwili nie jest możliwa do realizacji:
http://canon-board.info/showthread.php?p=480694#post480694

lamuszka
07-06-2008, 15:21
sprawa w tej chwili nie jest możliwa do realizacji:
http://canon-board.info/showthread.php?p=480694#post480694

Dopiero po zamieszczeniu posta olśniło mnie, żeby sprawdzić czy przypadkiem już się nie pojawiło :oops: Pozwoliłem sobie jednak nie kasować, żeby sprawa nie odeszła w zapomnienie wraz z poprzednią, zakończoną już, akcją. Ostatecznie to, że nie ma możliwości spełnienia marzenia w tej chwili, nie oznacza (miejmy nadzieję), że nie da się zrealozować go w przyszłości. Taka taż zresztą jest psychologiczna wartość całego pomysłu "mam marzenie" - dając nadzieję, dawać siły do walki z chorobą. Jeśli więc znalazłby się ktoś chętny podjąć się zrobienia tej sesji w przyszłości, to byłaby już połowa sukcesu. W każdym razie, przepraszam za OT.

gotrek
07-06-2008, 23:04
Chciałem dokonać wpłaty ale mój Bank (WBK) musi mieć wpisane dokładne dane wraz z ulicą, miejscowością i kodem (przy przelewach przez www). Tak więc gwozdzt jeżeli możesz/chcesz to podaj mi je tutaj w wątku lub prześlij na prv, abym mógł dokonać wpłaty.

gwozdzt
07-06-2008, 23:27
Chciałem dokonać wpłaty ale mój Bank (WBK) musi mieć wpisane dokładne dane wraz z ulicą, miejscowością i kodem (przy przelewach przez www). Tak więc gwozdzt jeżeli możesz/chcesz to podaj mi je tutaj w wątku lub prześlij na prv, abym mógł dokonać wpłaty.
poszlo na priv.

BTW, polecam mBank, MultiBank, Inteligo itp nowoczesne bezproblemowe instytucje bankowe :-)

gwozdzt
08-06-2008, 14:02
Miło mi poinformować, że na rachunku zebrało się już 940zł !
Wielkie dzięki!!

listę ofiarodawcow podam przy następnej aktualizacji, ponieważ jeden z wpłacających niejasno sprecyzował, czy chce pozostać anonimowy.

papuziara
08-06-2008, 18:34
Czekam na zwrot z Canona. Jeśli akcja będzie jeszcze aktualna to podzielę się pieniążkami.

Wspaniała akcja, wspaniali ludzie z was/nas... :)

RafalTK
08-06-2008, 23:22
@gwozdzt:

temat powinien znaleźć się w każdym subforum na pierwszej pozycji ... coś na wzór linku do regulaminu. Wtedy dotrze to do większej liczby użytkowników. Sam przez przypadek wpadłem na tego posta - stąd może wniosek że nie każdy zagląda do Hydeparku ...

Chris_11
09-06-2008, 00:58
Jest mi niezmiernie miło, że akcja spotkała się z takią rekacją. To przywraca wiarę w ludzi...

Ze swojej strony chcę powiedzieć, że jestem z Poznania i jeśli żaden z TIPów nie będzie mógł/chciał przekazać sprzętu to z miłą chęcią będę uczestniczył w tym procederze. Wiem, że jestem mało wiarygodny, ale nie mam nic do ukrycia i jestem gotów odpowiedzieć na wszelkie pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości.

A póki co... Czas zrobić przelew. :)

gwozdzt
09-06-2008, 06:59
@gwozdzt:

temat powinien znaleźć się w każdym subforum na pierwszej pozycji ... coś na wzór linku do regulaminu. Wtedy dotrze to do większej liczby użytkowników. Sam przez przypadek wpadłem na tego posta - stąd może wniosek że nie każdy zagląda do Hydeparku ...
Postaram się to zrobić w ciagu dzisiejszego dnia, jednak nawet bez tego akcja jak widać promuje się dość dobrze z mojej stopki :-) i mimo weekendu (brak sesji międzybankowych) stan konta w tej chwili wynosi 980zł !!
Tym razem serdeczne podziękowania dla: DJCARGO, ORZEH oraz inicjatora całej akcji - CHRIS_11.

Krasuski
09-06-2008, 07:47
Piękna akcja - też pomogę.

an_zak
09-06-2008, 08:46
Ja też swego czasu spotkałem się z podobną ludzką życzliwością... więc jak najbardziej popieram akcję, świetna inicjatywa :)

kris6000
09-06-2008, 08:50
Dołanczam się z wielką przyjemnością, bardzo szczytny cel, marzenia powinny spełniać się.

TOP.Dorian
09-06-2008, 09:44
Ja również dołączam sie do akcji . Pieniążki już poszły. Może warto założyć od razu konto na naszym forum :lol: . W końcu dołączy do grona canonowców, a LOGIN , HASŁO i zaproszenie na forum ,wręczyć razem z aparatem.

yogur
09-06-2008, 09:47
Super sprawa, może któryś z naszych forumowych super sprzedawców zaproponuje na PW do gwozdzia jakąś specjalną ofertę z tej okazji

krisv740
09-06-2008, 09:47
do kiedy można wpłacać pieniądze? to pierwsze
po zakupie proszę o podanie rozmiaru gwintu, to może prześlę na ręce osoby przekazującej dwa filry: uv i polar-całkowicie nowe -to drugie

Cichy
09-06-2008, 10:08
Kto to podoklejał wszędzie ? Wygląda na jakiś spamerski atak..

gwozdzt
09-06-2008, 10:10
Rozmawiałem z Panią Prezes Ewą Stolarską.
Okazuje sie, że to marzenie jest już "adoptowane", tzn. nie jest wprawdzie zrealizowane, ale wcześniej zgłosił się sponsor.
Swoją drogą - szkoda, że nie piszą o tym na stronie :-? i szkoda, że nie reagują na maile, bo maila z informacją o naszej zbiórce wysłałem już w piątek przed godz. 15:00

Pytanie jest teraz krótkie - Co robimy z zebranymi środkami?

1/ wybieramy do realizacji jakiekolwiek marzenie?

2/ czekamy, aż znajdzie się inne dziecko marzące o aparacie fotograficznym? (Pani Prezes w rozmowie potwierdziła, że aparaty w marzeniach pojawiają się dość często)

Przy okazji, efekt naszej spontanicznej zbiórki osiągął już kwotę 1177,88 zł

Kolejni ofiarodawcy to: WEREK, zanussi, SEB.S, WESTU, DENTHARG i jedna osoba anonimowa.

Marek69
09-06-2008, 10:28
Moje zdanie, że poczekamy skoro pieniądze już są na koncie i zbierane były na aparat to może warto poczekać. Tomek myślę, że może pogadaj z Panią Prezes, że czekamy na informację i zrealizujemy wtedy to od ręki będzie ktoś inny się ucieszy.

adikPL
09-06-2008, 10:30
Szkoda :(
Skoro Pani Prezes mówiła o powtarzalności tego marzenia to myślę, że powinniśmy poczekać i śledzić stronkę fundacji. Pewnie wpłaty ustaną, ale kiedy znajdziemy nowego marzyciela odświeżymy akcję...

josif
09-06-2008, 10:36
najpierw wpłaciłem a potem przeczytałem że już po ptakach, zostawmy te pieniądze na następną okazję

gwozdzt
09-06-2008, 10:45
Sam się przeraziłem ;-)
ale spokojnie, tylko przez chwilę tak to wygląda... "przykryje się" nowymi postami i zostaną tylko pojedyncze przyklejone wątki na poszczególnych podforach.

Tomek myślę, że może pogadaj z Panią Prezes, że czekamy na informację i zrealizujemy wtedy to od ręki będzie ktoś inny się ucieszy.
to była jedna z opcji i zostawiłem mój nr telefonu.

Szkoda :(
Skoro Pani Prezes mówiła o powtarzalności tego marzenia to myślę, że powinniśmy poczekać i śledzić stronkę fundacji.
tylko, że jak widać, stronka jest 'srednio" aktualna i trzeba będzie wszystko potwiedzać telefonicznie.

najpierw wpłaciłem a potem przeczytałem że już po ptakach, zostawmy te pieniądze na następną okazję
Nie po ptakach lecz PRZED. Wszystko przed nami!
więcej optymizmu :-)

dr11
09-06-2008, 10:53
Ja jestem zdania, zeby zaczekac na nastepne fotograficzne marzenie.

dentharg
09-06-2008, 11:30
Ja też uważam, żeby zaczekać..
Kasę wrzucić na lokatę, żeby przynajmniej inflacja nie zjadała..

Liczę na uczciwość gwozdzta, że nie będzie sobie "pożyczał na tydzień/dwa" tej kasy i obracał nią na swój pożytek ;)

gwozdzt
09-06-2008, 11:33
Liczę na uczciwość gwozdzta, że nie będzie sobie "pożyczał na tydzień/dwa" tej kasy i obracał nią na swój pożytek ;)
Do głowy by mi to nie przyszło, ale bardzo chętnie przeleję zebrane środki np. na konto naszego admina (tylko trzeba go jeszcze zapytać, czy sie zgodzi?)

dentharg
09-06-2008, 11:45
Dla mnie nie ma problemu. Wypowiedziałeś się i jest ok. Ale wolałem, żeby temat został poruszony i zamknięty, żeby nikt nie trollował.

MacGyver
09-06-2008, 12:18
Usunąłem "zbędną" publicystykę. Wszelkie ewentualne reklamacje w tej sprawie proszę kierować bezpośrednio do mnie.

zanussi
09-06-2008, 12:19
Jetsem za przytrzymaniem tej kasy do następnej akcji która wcześniej lub później się pojawi. Oczywiście akcji związanej ze sprzętem fotograficznym bo przecież na temat sprzętu i ogólno pojętej fotografii się wypowiadamy na tym forum. Myślę że okazja do dobrego uczynku jeszcze będzie a ze strony gwozdzia liczyłbym na stały kontakt z fundacją (a raczej na stały kontakt fundacji z nami ;-) )w celu szybkiego reagowania w momencie pojawienia się prośby fotograficznej :-)

gwozdzt
09-06-2008, 12:27
Myślę że okazja do dobrego uczynku jeszcze będzie a ze strony gwozdzia liczyłbym na stały kontakt z fundacją (a raczej na stały kontakt fundacji z nami ;-) )w celu szybkiego reagowania w momencie pojawienia się prośby fotograficznej :-)
w celu szybkiego reagowania ja bym proponował aby każdy z forumowiczów zainteresowanych akcją klikał po swoim rejonie zamieszkania:

bo samemu przeklikać całość to jednak jest nieco procochłonne ;-)

bakulik
09-06-2008, 12:55

Przeklikałem całość. Jest tylko takie http://www.mammarzenie.org/rzeszow/2008/laura.php marzenie o aparacie.

sj_sj
09-06-2008, 12:59
ale jak my znajdziemy różowego eosa? :-)

gwozdzt
09-06-2008, 13:04
Przyszły przelewy międzybankowe z całego weekendu!

W ten sposób na koncie jest już 2177,88 zł :!:

Tym razem swoje Wielkie Serce okazali: SJ_SJ, BIPEREK, YARUS, gutek, RafalTK, GOOFY, MiC_a, Toffic, BuRton, Marek69, maxel, JurekGR, Kolekcjoner, krasuski, diabelek275, Lechu1980 oraz trzy osoby, które zastrzegły sobie anonimowość.

Serdeczne podziękowania!!!

Przeklikałem całość. Jest tylko takie http://www.mammarzenie.org/rzeszow/2008/laura.php marzenie o aparacie.
Popatrz, ja też raz przeklikałem całość, ale widać nie dość dokładnie :oops:

tylko różowy to moze by się udalo znaleźć z serii A400, a zebrana kwota :shock: pozwala już na coś zdecydowanie lepszego.

EDIT:
zobaczyłem co w tej sprawie mozna wykombinować:
http://www.allegro.pl/search.php?string=r%C3%B3%C5%BCowy&from_showcat=1&category=8942&description=1&country=1

zorientuję się czy ta sprawa jest aktualna.

MIC_a
09-06-2008, 13:08
Mysle ze dla 6-cio latki eos za duzy :)

http://allegro.pl/item373713737_sony_cyber_shot_dsc_w130_rozowy.html
http://allegro.pl/item378380888_aparat_olympus_mju_840_rozowy.html
http://allegro.pl/item378916769_aparat_olympus_mju_850_sw_rozowy.htm l
http://allegro.pl/item378639217_aparat_cyfrowy_pentax_optio_m50_rozo wy_2_lata_gw_.html
sa tez różowe ixusy i canony z serii A z różowym motywem...

o to przy takiej sumie moznaby bylo spelnic wiele marzen o różowych nie eosach :]

MacGyver
09-06-2008, 13:15
Z różowych canonów mamy A470 oraz iXUS 80 IS.
Moja propozycja: fundujemy ten aparacik, a z reszty zebranej kasy będzie na następny, dla innego dziecka, które marzy o aparacie.

BuRton
09-06-2008, 13:19
Moja propozycja: fundujemy ten aparacik, a z reszty zebranej kasy będzie na następny, dla innego dziecka, które marzy o aparacie.

Jestem ZA ! :D . Uważam to za najlepszy pomysł w zaistniałej sytuacji. Im więcej radości innym tym więcej dla Nas :D

Pozdrawiam

dr11
09-06-2008, 13:27
Podtrzymuje, jest fotomarzenie - jest poparcie :)

malinowski
09-06-2008, 13:44
a może w ogóle założyć jakiś pseudo fundusz na "spełnianie marzeń" z zastrzeżeniem że spełniamy tylko te fotograficzne :D

gwozdzt
09-06-2008, 14:06
a może w ogóle założyć jakiś pseudo fundusz na "spełnianie marzeń"
po co mielibyśmy dublować się z fundacją?

z zastrzeżeniem że spełniamy tylko te fotograficzne :D
fundacja robi swoje, a my mamy możliwość wyboru, i to właśnie robimy :-)

notabene, jakieś pół godziny temu wysłałem do nich maila, że marzenie o różowym aparacie możemy praktycznie spełnić od ręki. Poczekamy trochę na odpowiedz, a jak nie odpiszą to jutro się zadzwoni.

adikPL
09-06-2008, 14:08
Ja też jestem za propozycją MacGyvera, z częsci ufundujemy różowy kompakcik, a z czasem możliwe że trochę starsze dziecko zechce lustrzankę i wtedy dozbieramy na 400D lub 450tkę i będzie gites :)

m_o_b_y
09-06-2008, 14:15

Bardzo fajna inicjatywa z tym kupnem aparatu.
To chyba lepszy pomysł, aby kupić kompakt, bo kupowanie dziecku od razu zaawansowanej lustrzanki, to chyba niezbyt rozważne rozwiązanie.
Ale czy różowy?
Jeśli obdarowaną osobą będzie dziewczynka, to super, ale chłopcu może się nie spodobać taki kolor.
Chyba lepiej kupić aparat w jakimś bardziej neutralnym kolorze, np, srebrny.
Oczywiście wchodzę w ten pomysł.
Tylko chyba dobrze by było, aby skonsultować sprawę z prawnikiem (pewno tacy tu są), aby działając w dobrej wierze jednak nie popaść w konflikt z prawem.
Jako memento przypominam historię pewnego piekarza, który przekazywał w darze swoje produkty jakiejś instytucji dobroczynnej, za co US go puścił z torbami.
Pozdrówka

P.S.
Nie doczytałem, że adresatem prezentu będzie dziewczynka, a więc różowy kolor jest bardzo OK.
Już dawałem w prezencie dziewczynce różowego kompakta i była zachwycona, ale jeszcze wtedy Canon nie używał tego koloru, więc to był Sony. :-)
m.

Kolaj
09-06-2008, 14:22
Ale czy różowy? TO, konkretne dziecko marzy właśnie o różowym.

PS. I tak oto strzelił mi pierwszy tysiąc postów ;)

m_o_b_y
09-06-2008, 14:25
TO, konkretne dziecko marzy właśnie o różowym.

PS. I tak oto strzelił mi pierwszy tysiąc postów ;)

Gratulacje !

bakulik
09-06-2008, 14:34
Nie doczytałem, że adresatem prezentu będzie dziewczynka, a więc różowy kolor jest bardzo OK.

Więcej - ona właśnie taki by chciała. :)

Również popieram spełnienie tego marzenia.

Krasuski
09-06-2008, 15:13
Marzenie Laury : aparat fotograficzny
ok ale czy ta dziewczynka będzie miała na czym oglądać swoje zdjęcia ?

Przy tej kwocie to i na laptopa by starczyło :)

m_o_b_y
09-06-2008, 15:14
w celu szybkiego reagowania ja bym proponował aby każdy z forumowiczów zainteresowanych akcją klikał po swoim rejonie zamieszkania:

Zajrzałem na stronę FMM w Warszawie i stwierdziłem, że już jedna osoba (18-letnie dziewczyna) otrzymała aparat fotograficzny, a był to sprzęt
marki ... nie zgadniecie jakiej, więc powiem: CANON !
Lustrzanka + szkło+ lampa + statyw w komplecie.
Ale też donator był wyjątkowy: Fundusz Leasingowy Raiffeisen bank .
Na razie zamówień fotograficznych, poza prośbą o sesję zdjęciową, w warszawskim oddziale nie ma.
Myślę, że my powinniśmy raczej się nastawić na kompakty, co pozwoli obdarować większą ilość dzieci.
Pozdrówka

coca
09-06-2008, 15:48
http://www.mammarzenie.org/bydgoszcz/2008/natalia2.php

tez chce aparat z kamera....

a tutaj inna fundacja duzo dzieci tam marzy o sprzecie foto......

http://www.f-df.pl/index.php

Kolaj
09-06-2008, 16:18
Przy tej kwocie to i na laptopa by starczyło :)Nie przeginaj. 6-letnim dzieciom nie kupuje się laptopów.

Krasuski
09-06-2008, 16:22
Nie przeginaj. 6-letnim dzieciom nie kupuje się laptopów.

No nie wiem. Czasy się zmieniają :)
A zdjęcia przydało by się obejrzeć na czymś.

bakulik
09-06-2008, 16:23
Nie przeginaj. 6-letnim dzieciom nie kupuje się laptopów.

<OT>

http://prezenty.okazje.info.pl/komunia/

Co prawda to trochę starsze dzieci...

Nie, żebym popierał takie właśnie prezenty...

</OT>

My Nick
09-06-2008, 16:43
http://www.f-df.pl/dzieciece.html chyba 13 od góry.
Laptop to może przesada ale trzeba też pomyśleć o karcie, akumulatorkach (jeśli to na tzw "paluszki") itp. Mozna kogoś obdarowac i potem następny problem dla rodziców skąd kaska na akcesoria. Takie moje zdanie i oczywiście przelew idzie.

gwozdzt
09-06-2008, 16:49
w kwestii: co kupic danemu dziecku? będzie decydowała fundacja, ponieważ oni wiedzą więcej niż podają na stronie.
Najczęściej dziecko ma upatrzony model i osprzęt (tak też było w przypadku Sylwii, ale o konkrety nie pytałem, bo i tak było juz zarezerwowane).

baranek_85
09-06-2008, 18:11
Niestety nie mam możliwości aby dokonać przelewu na Polski rachunek. gwozdt czy istnieje możliwość aby wysłać Ci pieniądze za pośrednictwem systemu PayPal ?? Chętnie dołączę się do tej akcji. Sam zawsze marzyłem o porządnym sprzęcie jednak w Polsce nie mogłem sobie pozwolić nawet na "lepszy" kompakt.

RafalTK
09-06-2008, 18:47
Myślę, że Sylwia nie była pierwszą i ostatnią osobą marząco o lustrzance. Zbierajmy dalej żeby mieć na porządny aparat i jakieś 2 szkiełka + lampę a marzyciel sam się pewnie znajdzie. Takie moje skromne zdanie.

Kolaj
09-06-2008, 18:59
Myślę, że Sylwia nie była pierwszą i ostatnią osobą marząco o lustrzance. Zbierajmy dalej żeby mieć na porządny aparat i jakieś 2 szkiełka + lampę a marzyciel sam się pewnie znajdzie. Takie moje skromne zdanie.Czy spełnienie marzenia 6-latki, polegającego na podarowaniu jej różowego aparatu jest mniej warte niż spełnienie czyjegoś marzenia o lustrzance z kompletem L-ek?

RafalTK
09-06-2008, 19:05
Czy spełnienie marzenia 6-latki, polegającego na podarowaniu jej różowego aparatu jest mniej warte niż spełnienie czyjegoś marzenia o lustrzance z kompletem L-ek?

Oczywiście że NIE. Możemy spokojnie kupić kompakta i zbierać dalej .... Myślę że chętnych i środków wystarczy na 2 marzenia. Nie sądzisz?

gwozdzt
09-06-2008, 19:32
właśnie odebrałem maila:

Witam serdecznie. Mam dobrą wiadomość. Mamy w Poznaniu marzycielkę, 17
letnią Małgosię, chorującą na wznowę białaczki. Dziewczynka marzy
o:"Aparacie cyfrowym - małym, zgrabnym, kobiecym, lekkim, w ładnym
futerale". To wiadomość z ostatniej chwili, jak na zamówienie. Czy
jesteście nadal zainteresowani takim marzeniem? Jeżeli tak, to proszę o
wiadomość, chciałabym, aby chociaż przedstawiciel sponsora był obecny przy spełnieniu, no i chciałabym uzgodnić sam zakup aparatu. Czy mam to zrobić sama, czy wolelibyście zrobić to wy.

zaraz odpiszę, że jesteśmy zaiteresowani oraz że przedstawiciel się na pewno znajdzie.

Kolekcjoner
09-06-2008, 19:33
Fajnie :D.

Kolaj
09-06-2008, 19:34
Nie sądzisz?Sądzę, że ufam Gwoździowi (sorry, nie wiem, jak Cię odmieniać) i jestem pewien, że on, wspólnie z fundacją znajdzie najlepszy możliwy sposób wywołania uśmiechu na ustach dzieciaków :)

EDIT: O, proszę, ja tu sobie bazgram i nabijam posty a problem sam się w międzyczasie rozwiązuje.

gwozdzt
09-06-2008, 19:59
Teraz jestem po rozmowie z Panią Prezes Stolarską.
Na tę chwilę realizujemy to z maila 3 posty wyżej:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=482587&postcount=103

Jak napisałą Pani prezes - jest to nowa sprawa, za 2-3 dni ma się pojawić u nich na stronie. (gdy się pojawi to podlinkuję)
W przeciwieństwie do innych marzeń, tym razem nie ma konkretnego modelu i mamy coś wybrać. Przypominam jaki ma być aparat:"mały, zgrabny, kobiecy, lekki, w ładnym futerale".
Zatem piękniejsza część forum - do tablicy!

Wcześniej znaleźliśmy "różowy" aparat, ale to też już jest spełnione.

Z tym, że na tym nie koniec, bo jak wiadomo, taki "mały, damski aparat" kosztuje około 1 tys. a na naszym rachunku uzbierało się już 2527,88 zł !!

Tym razem serdeczne podziękowania dla: BAKULIK, KrzysK, rimko, marek75, JiNN, Kris6000, JOSIF, TOP.DORIAN, fotokor1, janmar, piotrgr oraz trzech osób anonimowych.

arekko
09-06-2008, 20:01

ale dzięki temu i ja zauważyłem tą akcję. Super akcja

djcargo
09-06-2008, 20:04
Co prawda nie jestem głosem kobiecym :D Ale proponuję http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Aparaty_cyfrowe,pro,Digital_IXUS_960_IS, p,816.html
Mały, zgrabny, elegancki :) Tylko kosztuje niestety trochę ponad 1000 zł (ok. 1200 na Allegro i ceneo)

czajna
09-06-2008, 20:17
Bardziej celowałbym w 860IS bo jest tańszy, ma szeroki kącik i nie aż tak wyżyłowaną matrycę...

adikPL
09-06-2008, 20:21
W przeciwieństwie do innych marzeń, tym razem nie ma konkretnego modelu i mamy coś wybrać. Przypominam jaki ma być aparat:"mały, zgrabny, kobiecy, lekki, w ładnym futerale".

No to świetnie, bo IXUSy Canona np. nowy 85 IS to jedne z bardziej eleganckich wizualnie kompaktów na rynku i żadnej damie wstydu nie przyniesie :)

terminator
09-06-2008, 20:48
Jest jeszcze marzycielka w Bydgoszczy:

illy
09-06-2008, 20:58
Bardziej celowałbym w 860IS bo jest tańszy, ma szeroki kącik i nie aż tak wyżyłowaną matrycę...Hehehe, juz sie zaczyna. Nie ten a tamten :)

gwozdzt
09-06-2008, 21:03
Jest jeszcze marzycielka w Bydgoszczy:

wysłałem zapytanie mailem.

Hehehe, juz sie zaczyna. Nie ten a tamten
zobaczymy do rana, co z tego wyjdzie :-)

ale ja się nie martwię, IXUSów zbyt wiele nie ma, z tych kilku bieżących modeli bez problemu coś się wybierze.

mammarzenie
09-06-2008, 23:16
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Jako koordynator Fundacji Mam Marzenie, Oddział Poznań, bardzo serdecznie dziękuję za chęć realizacji marzenia "fotograficznego". Marzenie Sylwii jest już w realizacji, ale w naszym oddziale pojawiła się kolejna dziewczynką, której marzeniem jest własnie aparat fotograficzny. Z wstępnych ustaleń telefonicznych wiem, że właśnie to marzenie będzie przez Państwa zaadoptowane. Raz jeszcze dziękuję za chęc pomocy!

Z pozdrowieniami,
Karolina Adamska
Koordynator Fundacji Mam Marzenie
Oddział Poznań
ul. Dettloffa 5
61-606 Poznań
tel +48 515 199 631
e-mail: karolina.adamska@mammarzenie.org

Fundacja Mam Marzenie
ul. Św. Krzyża 7, 31-028 Kraków
tel./fax: 012 426 31 11
www.mammarzenie.org
NIP: 676 225 12 70
Numer konta ING: 26 1050 1445 1000 0022 7647 0461 rolina Adamska

m_o_b_y
09-06-2008, 23:18
http://www.f-df.pl/dzieciece.html chyba 13 od góry.
Laptop to może przesada ale trzeba też pomyśleć o karcie, akumulatorkach (jeśli to na tzw "paluszki") itp. Mozna kogoś obdarowac i potem następny problem dla rodziców skąd kaska na akcesoria. Takie moje zdanie i oczywiście przelew idzie.

Myślę, że to oczywiste, że darowany aparat musi być w stanie gotowym do niezwłocznego użytku, a więc kompletny.
Pozdrówka

tez chce aparat z kamera....

A co to jest aparat z kamerą ?
Przecież kamera najczęściej ma funkcję aparatu i pozwala robić zdjęcia.
Pozdrówka

Kolekcjoner
10-06-2008, 01:40
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Jako koordynator Fundacji Mam Marzenie, Oddział Poznań, bardzo serdecznie dziękuję za chęć realizacji marzenia "fotograficznego". Marzenie Sylwii jest już w realizacji, ale w naszym oddziale pojawiła się kolejna dziewczynką, której marzeniem jest własnie aparat fotograficzny. Z wstępnych ustaleń telefonicznych wiem, że właśnie to marzenie będzie przez Państwa zaadoptowane. Raz jeszcze dziękuję za chęc pomocy!

Z pozdrowieniami,
Karolina Adamska
Koordynator Fundacji Mam Marzenie
(....)

Nam też bardzo miło :D.

Hehehe, juz sie zaczyna. Nie ten a tamten :)

No bo coś wybrać trzeba :). I to jak niektórzy tu słusznie podpowiadają nie "goły" aparat ale ze wszystkim co niezbędne do tego żeby od razu robić zdjęcia.

stratus
10-06-2008, 09:10
Jest jeszcze jedna marzycielka z rejonu Rzeszowa poza tymi już wcześniej wymienionymi innych nie ma :) sprawdziłem Mam tylko nadzieję ze się nie powtórzyłem ale starałem się czytać wszystkie posty :)

http://www.mammarzenie.org/rzeszow/2008/laura.php

RafalR
10-06-2008, 09:25
A co to jest aparat z kamerą ?
Przecież kamera najczęściej ma funkcję aparatu i pozwala robić zdjęcia.

Chyba chodzi o aparat z możliwością kręcenia filmów czyli każdy kompakt.

gwozdzt
10-06-2008, 10:18
Jest jeszcze jedna marzycielka z rejonu Rzeszowa poza tymi już wcześniej wymienionymi innych nie ma :) sprawdziłem Mam tylko nadzieję ze się nie powtórzyłem ale starałem się czytać wszystkie posty :)
jednak przeoczyłeś :-) to jest ten różowy aparat i to też jest nieaktualne.

Jak widać, informacje na stronie nie są najświeższe, ale fundacja jest juz doskonale poinformowana o naszej inicjatywie i będzie się do nas zgłaszać w sprawie realizacji marzeń o aparatach fotograficznych.
Na początek realizujemy to (post #103)
http://canon-board.info/showthread.php?p=482587#post482587

Na rachunku w tej chwili zgromadziliśmy 2 607,88 zł !!
jest to kwota, która przerosła nasze najśmielsze oczekiwania (post #1, #4) a za wpłaty tym razem gorąco dziękujemy nastepującym osobom: AREKKO i BROW.

Przy okazji chciałem poinformować, że postanowiliśmy przyjmować wpłaty do piątku (13/6/2008 ) do wieczora (potem ukryję nr konta-pozostanie do wiadomości adm/mod. forum), ponieważ nasza akcja z założenia ma charakter jednorazowy (post #2) i nie chcę, nie mogę i zwyczajnie nie dam rady bezterminowo przyjmować wpłat na swoje konto.
Wtedy też znikną przyklejone wątki w podforach, które bardzo niektórych poirytowały, za co ogromnie przepraszam.

Teraz trzeba zajać sie realizacją marzeń i tu znowu sytuacja nas nieco zaskoczyła, bo zamiast jednego marzenia będziemy realizować conajmniej dwa.

Odnośnie pierwszego:
http://canon-board.info/showthread.php?p=482599#post482599
kupimy najprawdopodobniej IXUS'a typu 860 IS/950 IS,
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_sd850is%2Ccanon_sd870is&show=all
przy spełnianiu tego marzenia podjął się reprezentować nas McGyver (za co ogromne dzięki!), natomiast termin realizacji na razie nie jest znany, ponieważ dziewczyna przebywa w szpitalu.

Właśnie dostałem mailem odpowiedź, że marzenie "aparat z kamerą" też jest zrealizowane (czego się spodziewałem mając na uwadze aktualność strony fundacji) zatem na kolejne marzenie na razie czekamy.

piotrgr
10-06-2008, 10:23
Po zakończeniu akcji mozna by w jednym poście wymienić wszystkich darczyńców

krisv740
10-06-2008, 10:39
a jeszcze lepiej zamieścić uśmiechniętą (ewentualnie) buźkę obdarowanego dziecka :)

MacGyver
10-06-2008, 11:06
Przejdźmy do konkretów:
Propozycja aparatu dla Małgosi z Poznania do IXUS 950 IS (ładowarka i aku w komplecie) i do niego karta 2 lub 4 GB. Pozostaje kwestia pokrowca, ma być ładny, więc w wyborze liczymy na pomoc forumowych koleżanek.

lamuszka
10-06-2008, 11:28
a jeszcze lepiej zamieścić uśmiechniętą (ewentualnie) buźkę obdarowanego dziecka :)

To MZ duzo ciekawszy pomysł niż lista darczyńców - jakieś fotki z przekazania prezentu :-)

piotrgr
10-06-2008, 12:01
Chodziło mi o zakończenie wpłat - ustalony termin. A co do samej akcji to oczywście zdjęcie(a) z przekazania jak najbardziej.

stratus
10-06-2008, 12:08
jednak przeoczyłeś :-) to jest ten różowy aparat i to też jest nieaktualne.

... no tak :confused: skoro kończymy wpłaty to śpieszę ze swoja cegiełką aby zdobyć uśmiech dziecka :)

terminator
10-06-2008, 12:26
http://www.f-df.pl/dzieciece.html

stratus
10-06-2008, 12:50
Tutaj jest trochę marzeń fotograficznych, chociaż tez niektóre mogą być nieaktualne :) Nowe wyzwanie? :)

gwozdzt
10-06-2008, 12:51
Proszę wstrzymajmy się chwilę.

Potrzebujących na pewno jest wiele, ale ponieważ tytułowa fundacja "Mam marzenie" zna stopień zaawansowania naszej akcji i jest już przygotowana na to, że spełnimy jej podopiecznym drugie marzenie, więc na razie nie chciałbym robić zamieszania.
Gdyby się sprawa przedłużała (np. poza bieżący miesiąc) to poszukamy alternatywnych mozliwości.

krisv740
10-06-2008, 12:56
kupować, przekazywać dzień dziecka już był :)
zgadzam sie z moderatorem żeby nie mieszać!
a koleżanki z forum mobilizuje do doboru kolorystycznego pokrowca - łącznie z wyborem aparatu -( musiałem to dodać) bo inaczej dostałbym po uszach -nie :) :)

romko
10-06-2008, 13:05

Joanna lat 17 chce aparat firmy canon i wiele innych dzieci czeka na podobną pomoc...
Wiem, że nasza akcja ma charakter jednorazowy, ale myślę, czy by wyjść z ofertą bliższej stałej pomocy od nas dla jednej czy dwóch organizacji, od forumowiczów. Wiązałoby się to czywiście z zaangażowaniem kilku chętnych osób do kontaktów z organizacjami, udostępnieniem na stałe przez kogoś konta, stałą aktualizacją wątku, który musiałby być oczywiście podklejony na stronie głównej. Jestem pełen podziwu dla Tomka, bo wszystko wziął na swoje bary i dzięki kilku osobom wkrótce uda się sfinalizować sprawę.
Chodzi o to, ze jest nas tu na forum wielu. W większości zgodnych i chętnych by coś podarować dzieciom, dla których spełnienie marzenie w całym nieszczęściu choroby i cierpienia może więcej znaczyć niż niejeden inny gest czy nawet leczenie. Wiem coś o tym bo pracuję wśród cierpiących i potrzebujących dla których każdy gest ma znaczenie. Nie mam co prawda kontaktu z chorymi dziećmi tylko z chorymi w opiece paliatywnej osobami dorosłymi ale głęboko czuję temat. Przepraszam za OT, myślę, że moglibyśmy spróbować i ruszyć ze stałą inicjatywą. Dla wielu z nas pomoc ograniczałaby się np do wpłaty, przesyłki, przekazania sprzętu, ale to szczególne wyzwanie dla osób bardziej znanych tu na forum, cieszących się autorytetem i zaufaniem, o ile mogliby się tego podjąć;-)

JiNN
10-06-2008, 14:10
Ooo ktoś z mojego miasta :) Pozdrawiam (a już myslałem,że jestem tutaj sam).

Sry za OT

gwozdzt
10-06-2008, 14:11
Wiem, że nasza akcja ma charakter jednorazowy,
Aby być w 100% konsekwentnym, to mozna powiedzieć periodyczny, ponieważ wcześniej juz jedna podobna akcja się odbyła (a z niej właśnie wyrosła obecna).
I w zasadzie ja bym taki charakter tych akcji widział; natomiast nie mam tyle "mocy przerobowych" aby np. bezterminowo przyjmować wpłaty celem realizacji kolejnych pojawiających się marzeń czy też prowadzic równolegle kilka akcji przy udziale większej liczby fundacji.
Już ta jedna akcja to jest mnóstwo danych do przetworzenia: przelewy, maile, telefony, posty na forum, PM...

Z kolei to o czym piszesz dalej:

myślę, czy by wyjść z ofertą bliższej stałej pomocy od nas dla jednej czy dwóch organizacji, od forumowiczów. Wiązałoby się to czywiście z zaangażowaniem kilku chętnych osób do kontaktów z organizacjami, udostępnieniem na stałe przez kogoś konta, stałą aktualizacją wątku, który musiałby być oczywiście podklejony na stronie głównej.
to jak sam zauważasz jest większe przedsięwięcie.

Mało tego, otwarte pozostają kwestie prawne, o których ktoś już w wątku wspomniał i byłbym wdzięczny, gdyby ktokolwiek mający jakieś pojęcie o tych rzeczach coś podowiedział (choćby na priv), bo ja juz w tej chwili zaczynam się obawiać, czy nie wpakuję się w jakieś tarapaty z US itp.

Jestem pełen podziwu dla Tomka, bo wszystko wziął na swoje bary i dzięki kilku osobom wkrótce uda się sfinalizować sprawę.

Dziękuję.

przy okazji informuję, że stan konta wynosi już 2 970,70zł !!
a kolejnymi osobami, którym ogromnie dziękuję są: STRATUS, MOBY R, KrzychK, buchalter, an_zak, Lamuszka, My Nick (naprawdę jest taki user :-)), TRAWELER, PHILIPE oraz dwie osoby, które chcą pozostać anonimowe.

zanussi
10-06-2008, 15:06
Gratulacej gratulacje.... Strasznie się cieszę i jestem z Was dumny koledzy. Tak Trzymać!

Chris_11
10-06-2008, 17:32
A pamiętam, jak pisałem do Gwozdzt'a na PW i obawiał się, że akcja nie będzie się cieszyć powodzeniem. ;)

Ja jestem z Poznania, więc, jeżeli Marzycielka jest z tego miasta (trochę się już w tym pogubiłem), to jak najbardziej oferuję swoją pomoc.

My Nick
10-06-2008, 19:39
No pewnie że jest taki user

gwozdzt
10-06-2008, 21:44
Może warto założyć od razu konto na naszym forum :lol: . W końcu dołączy do grona canonowców, a LOGIN , HASŁO i zaproszenie na forum ,wręczyć razem z aparatem.
to było dla mnie tak oczywiste, że nawet nie wspominałem :-) (tylko trzeba by ten profil jakoś wyróźnić, żeby nasz honorowy gość nie został potem przypadkiem zrugany za nieznajomość instrukcji :-))

Poza tym od Krzyśka wyszła inicjatywa na smycz i ID (za co mu w tym miejscu serdecznie dziękuję!), wiec nowy forumowicz bedzie kompletnie wyposażony :-)

A pamiętam, jak pisałem do Gwozdzt'a na PW i obawiał się, że akcja nie będzie się cieszyć powodzeniem. ;)
a ja sobie przypominam, kto wątpił, ze wstawienie linka do stopki moze nadać sprawie bieg :razz: ;-)

Ja jestem z Poznania, więc, jeżeli Marzycielka jest z tego miasta (trochę się już w tym pogubiłem)
tu masz małe podsumowanie:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=482839&postcount=119

No pewnie że jest taki user
ale miałem zagwozdkę :-) az musiałem sprawdzać userlistę :-)

tymczasem dalej wpływają środki i stan konta wynosi już 3120,70 zł !!
za wpłatę serdecznie dziękujemy uzytkownikom: krecio i marekk_ok

RafalTK
10-06-2008, 22:31
to było dla mnie tak oczywiste, że nawet nie wspominałem :-) (tylko trzeba by ten profil jakoś wyróźnić, żeby nasz honorowy gość nie został potem przypadkiem zrugany za nieznajomość instrukcji :-))

można by wprowadzić nowy profil ... to nie jest takie trudne.

Poza tym - fajnie zobaczyć, że coś faktycznie robimy a nie tylko dyskutujemy na tym forum ...

Kto jeszcze się nie udzielił to ... wiecie co macie zrobić (w miarę możliwości oczywiście) ... myślę że dzieci marzących o aparacie nie zabraknie!

Tak jak gwozdzt napisal - czekamy do piątku...

Pozdrowienia i oby tak dalej ...
Rafał

Sqid
10-06-2008, 23:42
Witam.
Bardzo szlachetny cel. Tak trzymać Forumowicze i postarajmy się w przyszłości obdarować jak najwięcej dzieci - nasze pokolenie przeminie a CB potrzebuje Administratorów i Mądre Głowy :-).

Marek69
11-06-2008, 11:34
Widzę piękną sumkę na koncie a mówiłem że wierzę w ludzi, naprawdę aż miło czyta się tą sumę.
Ps. lampa, i statyw czekają.

gwozdzt
11-06-2008, 12:43
Widzę piękną sumkę na koncie a mówiłem że wierzę w ludzi, naprawdę aż miło czyta się tą sumę.
która dalej rośnie ! i wynosi już 3321,04 zł !!
a kolejni ofiarodawcy to: GOOMIS, TERMINATOR, gotrek, Sqid, Stone
i im serdecznie dziękujemy!

Ps. lampa, i statyw czekają.
myśle jak to wykorzystać... na razie kupujemy IXUS'a dla Małgosi z Poznania; później jeszcze nie wiadomo, ale po kwocie mozna się spodziewać, że spełnimy jakieś marzenie o dslr, albo jeszcze dwa marzenia o kompaktach.

ale jest taki pomysł - dostałem na priv od jednego z userów następującą propozycję:
"mam do oddania w dobre ręce 300D z kitem i kartą 1MB (z nieorginalną baterią). Bez osprzętu typu kabelki, ładowarka i płyty. Moge za to dołaczyć orginalny wężyk spustowy. Całość w bardzo dobrym stanie. Mogę to przekazać na akcję."
Jakby z tego złożyć zestaw z Twoją lampą i statywem, to też można kogoś fajnie obdarować.

Pierwotnie zaproponowałem aby to sprzedał i wspomógł akcję przelewem, ale w obecnej sytuacji zapytałem go skąd jest i z jakim przebiegiem ma to 300D, następnie zapytam jeszcze o jakąś papierową dokumentację i gdyby coś z tego wyszło to moglibyśmy złożyć ten zestaw, a wybór celu należałby do Was obojga.

1jac
11-06-2008, 14:10
...ale jest taki pomysł - dostałem na priv od jednego z userów następującą propozycję:
"mam do oddania w dobre ręce 300D z kitem i kartą 1MB (z nieorginalną baterią). Bez osprzętu typu kabelki, ładowarka i płyty. Moge za to dołaczyć orginalny wężyk spustowy. Całość w bardzo dobrym stanie. Mogę to przekazać na akcję."
Jakby z tego złożyć zestaw z Twoją lampą i statywem, to też można kogoś fajnie obdarować.

Pierwotnie zaproponowałem aby to sprzedał i wspomógł akcję przelewem, ale w obecnej sytuacji zapytałem go skąd jest i z jakim przebiegiem ma to 300D, następnie zapytam jeszcze o jakąś papierową dokumentację i gdyby coś z tego wyszło to moglibyśmy złożyć ten zestaw, a wybór celu należałby do Was obojga.

Więc to ja złożyłem tę propozycję. Mam po prostu 300D z osprzętem i dokumentacją, które od ponad roku leżą sobie w pudle. Nawet kiedyś próbowałem to sprzedać (na forum) ale jakoś nie było zainteresowania. Wszystko jest w stanie bardzo dobrym i nie będzie obciachu z powodu obdarowania kogoś szmelcem. Co prawda 300D to dość stara technologia, ale może komuś sprawi jeszcze przyjemność.
Propozycje podtrzymuję i deklaruję gotowość do wysyłki sprzętu na podany adres w dowolnym terminie.

zanussi
12-06-2008, 08:08
Jak się toczą sprawy?

gwozdzt
12-06-2008, 09:06
Jak się toczą sprawy?
na koncie mamy juz 3376,04 zł !!
za wpłaty gorąco dziękujemy: EWA_OLSZTYN oraz RODZEN

Na poczatek spełniamy marzenie Małgosi z Poznania, realizuje McGyver:
Nie ma tego jeszcze na stronie fundacji; okazuje się bowiem, ze informacje na stronie pojawiają sie z pewnym opóźnieniem i wszystkie marzenia, które tam znaleźliśmy są już zrealizowane,natomiast to co realizujemy dopiero się pojawi - i tym samym gdy ktoś inny zapragnie to spełnić, to tak jak my wcześniej - dowie się, ze jest już w zarezerwowane.

następnie czekamy do końca miesiaca na kolejne marzenia "foto" z tytułowej fundacji:
http://mammarzenie.org/

a jeśli takie się nie pojawią, to podejmę współpracę z drugą zaproponowaną fundacją:

jednak na trochę innych zasadach, a mianowicie nie mam zamiaru pytać się o każde znalezione dziecko (i potencjalnie dowiadywać się, że nieaktualne); lecz po prostu zgłoszę mailem (+ link do tego wątku) naszą chęć do realizacji marzenia dziecka o aparacie fotograficznym i niech sami się odezwą z aktualną sprawą.

ewa_olsztyn
12-06-2008, 11:04
(...) wszystkie marzenia, które tam znaleźliśmy są już zrealizowane

Warto było to przeczytać :)

Tequil
12-06-2008, 14:21
proszę o odświerzenie tematu na jaki cel teraz są zbierane fundusze....chętnie sie dorzuce...

Kolaj
12-06-2008, 14:32
proszę o odświerzenie tematu na jaki cel teraz są zbierane fundusze....chętnie sie dorzuce...Czy tak trudno jest po prostu przeczytać cały wątek? :evil:

gwozdzt
12-06-2008, 14:34
Czy tak trudno jest po prostu przeczytać cały wątek? :evil:
please... tu jest taka sytuacja, że cel uświęca środki, a więc:
http://canon-board.info/showpost.php?p=482587&postcount=103

a co później - napisałem cztery posty powyżej (#143)

Tequil
12-06-2008, 14:37
dzieki gwozdz proszę o nr konta na ktory mam przelac kase....

MacGyver
12-06-2008, 14:43
http://canon-board.info/showpost.php?p=481267&postcount=6

papuziara
12-06-2008, 14:44
Wybraliśmy już jakiś futerał???

Widziałam ostatnio bardzo ładne, kobiece :) w saturnie we wro. Mogę tam się dzisiaj wybrać przy okazji wystawy i zrobić zdjęcia. Później razem coś wybierzemy.

Tequil
12-06-2008, 14:49
najładniejsze futerały do komaptow robi GOLLA , swietne wykonanie i milusie kolorki....

MacGyver
12-06-2008, 14:50
Wybraliśmy już jakiś futerał???
Nie

Widziałam ostatnio bardzo ładne, kobiece :) w saturnie we wro. Mogę tam się dzisiaj wybrać przy okazji wystawy i zrobić zdjęcia. Później razem coś wybierzemy.
Jako że dokonanie zakupu zestawu spoczęło na mnie bardzo chętnie skorzystam z pomocy, bo za diabła nie wiem jak wygląda ładny pokrowiec :-)

gwozdzt
12-06-2008, 14:55
najładniejsze futerały do komaptow robi GOLLA , swietne wykonanie i milusie kolorki....
Dzięki!

oglądamy!
http://sklep.vobis.pl/producenci/golla/akcesoria_foto/lista.aspx
http://www.allegro.pl/search.php?string=GOLLA&category=8847

Tequil
12-06-2008, 15:00
Mgyver zróbmy tak zamiast zamiast przepłacać w sklepach JA PODARUJE FUTERAŁ GOLLA mam kilka do wyboru , podaj mi na jaki aparat ma to być (rozmiar)... i jakie kolory? niebieski? rózowy?, czerowny?
Podrzuce Ci osobiście we wro .
Pasuje?
Daj mi namiary na siebie na priva... tel kom.

MacGyver
12-06-2008, 15:04
Ok, dzięki. Futerał ma być przeznaczony do aparatu IXUS 950 IS.
Kolor niech wybiorą koleżanki, oczekujemy propozycji :-)

papuziara
12-06-2008, 15:10
Moje propozycje:
http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/futeraly_i_torby/852693_futeral_do_aparatu_golla.aspx
http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesoria_foto/futeraly_i_torby/852692_fauteral_do_aparatu_golla.aspx

Tequil
12-06-2008, 15:23
http://www.allegro.pl/item376373915_golla_frost_czerwona_torba_do_aparat ow_cyfrowych.html

a taki może być? fotka na allegro marna.... jeśli nie ma sprzeciwu to Własnie taki futerał ODEMNIE....
;]

papuziara
12-06-2008, 15:26
Śliczny. Z tych ładny jest czarny ale nie wiem czy w tym wypadku będzie on kobiecy :)

vanish
12-06-2008, 16:45
Witam wszystkich
Naprawdę wspaniała akcja !!! Duże brawa dla wszystkich którzy się w nią zaangażowali. Ze swojej strony dodam że fajnie by było aby dzieci później korzystały z forum można by zobaczyć jakie robią postępy (tak wiem że już o tym było) rozumiem że jakieś fotki z przekazania pojawią się na CB fajnie by było zobaczyć uśmiech dzieci :smile: poza tym może osoby (korzystające z forum) które trudnią się sprzedażą sprzętu foto mogły by umożliwić zakup aparatu bez prowizji dla siebie ( lub też z jakąś mniejszą aby z tej kasy "wycisnąć" co tylko się da) oczywiście to pytanie kieruje do nich
Pozdrawiam

Tequil
12-06-2008, 17:21
dorzucam jeszcze nowy Poradnik o fotografii dla dzieci KODAK'a aby poza aparacikiem był full wypas! :)

adikPL
12-06-2008, 20:27
W imieniu wszystkich wielkie dzięki Tequil, bardzo fajne kolorowe prezenciki :)

kuka
13-06-2008, 10:20
moim zdaniem - może być - ładny i dziewczęcy

http://www.allegro.pl/item376373915_golla_frost_czerwona_torba_do_aparat ow_cyfrowych.html

a taki może być? fotka na allegro marna.... jeśli nie ma sprzeciwu to Własnie taki futerał ODEMNIE....
;]

gwozdzt
13-06-2008, 13:04
właśnie wpłyneły kolejne przelewy i tym samym stan konta wynosi już 3581,04 zł !!
Serdeczne podziękowania dla: REGNAR, KUKA, blum, vanish, Avadra_k

oraz specjalne podziękowania za zadeklarowane dary rzeczowe dla: Marek69, 1jac (bo oficjalnych chyba jeszcze nie było?:oops: ) i Tequil.

Jak wszystkim zainteresowanym zapewne wiadomo, dzis kończymy naszą zbiórkę; natomiast realizacja na razie bez zmian w stosunku do ostatnich podsumowań:
http://canon-board.info/showpost.php?p=483920&postcount=143

Jedyne co zauważyłem, to fundacja na swojej stronie wspomina coś o zmianach (może właśnie aktualizacja?)
http://www.mammarzenie.org/news.php
i moze informacje będą trochę aktualniejsze, tzn. znalezione przez nas wcześniej dzieci marzące o aparatach znajdą się w zrealizowanych, a pojawią się aktualne, z których będziemy mogli wybrać jakieś do spełnienia.

MacGyver
13-06-2008, 14:18
Sprawę przykazania futerału i książki omówiłem już z Tequilem, któremu w tym miejscu dziękuję za zaangażowanie :-)
Aparacik kupię w przyszłym tygodniu, chce się jeszcze tylko upewnić czy któraś z ofert sklepowych nie będzie lepsza od tych, które znaleźć można w internecie.

gwozdzt
13-06-2008, 22:17
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią zakończyłem przyjmowanie wpłat. Do tej pory zebraliśmy 3581,04 zł !! (i najprawdopodobniej ta kwota już taka pozostanie; gdyby jednak jeszcze coś wpłynęło, to oczywiście o tym natychmiast zamelduję).
Efekt naszej spontanicznej zbiórki przerósł najśmielsze oczekiwania, za co ogromnie wszystkim dziękuje w imieniu chorych dzieci, fundacji jak i własnym!

Oprócz marzenia Sylwii z Poznania, które wywołało naszą spontaniczną akcję (a później okazało sie nieaktualne) znaleźliśmy jeszcze dwa marzenia o aparatach fotograficznych:
które jednak również okazały się już zrealizowane, tylko internetowa strona fundacji nie jest z tym wszystkim na bieżąco.

W wyniku ustaleń telefonicznych z Panią Prezes fundacji jako pierwsze realizujemy marzenie Małgosi z Poznania:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=482587&postcount=103
http://www.mammarzenie.org/poznan/2008/malgosia_k.php
Dla Małgosi zostanie zakupiony aparat IXUS 860 IS/950 IS z kartą pamięci, a futerał mamy obiecany od jednego z forumowiczów. Realizacją osobiście zajął się McGyver.

Ponieważ jak się przekonaliśmy, wyszukiwanie marzeń na stronie nie przynosi efektów ze względu na jej słabą aktualizację, o następnych marzeniach do realizacji będziemy powiadamiani mailowo przez fundację, która została przeze mnie powiadomiona o naszych możliwościach spełniania marzeń.

Gdyby okazało się, że do końca czerwca nie pojawi się żadne marzenie "foto" wśród podopiecznych tytułowej fundacji:
http://mammarzenie.org/
to podejmę współpracę z drugą zaproponowaną fundacją:
jednak nie znając aktualności ich strony nie chciałbym już pytać się o każde znalezione tam dziecko marzące o aparacie fotograficzny (i potencjalnie dowiadywać się, że nieaktualne); lecz po prostu zgłoszę mailem (+ link do tego wątku) naszą chęć do realizacji marzenia dziecka o aparacie foto i niech sami się odezwą z aktualną sprawą.

Ponadto w efekcie naszej akcji dwie osoby zadeklarowały chęć oddania używanego sprzętu na cel dobroczynny. Powstaje z tego zestaw 300D + kit 18-55 + statyw + lampa macro, a posiadacze zapewniają, że jest w dobrym stanie i z dokumentami.
Nie wiem, czy fundacja zakłada mozliwość obdarowania swoich podopiecznych sprzętem używanym, z pytaniem wstrzymuję się do czasu wydania środków pieniężnych, a w międzyczasie oczekujemy ewentualnych propozycji co do rozdysponowania tego sprzętu, mając na uwadze jego specyfikę oraz oraz cel charytatywny związany z ciężkimi chorobami.

MacGyver
21-06-2008, 00:21
Jestem po rozmowie z panią prezes Stolarską. Przekazanie aparatu odbędzie się w następny weekend, szczegóły ustalimy w czwartek.

Aparat zostanie zakupiony (zamówiony) w poniedziałek, model w zależności od wyniku ankiety:
http://canon-board.info/showthread.php?t=35330

W sklepie przy ul. Kasprowicza 111 we Wrocławiu kupiłem w piątek kartę do aparatu: Lexar SDHC 4GB, kosztowała 50 zł.

MacGyver
27-06-2008, 09:07
Zestaw jest skompletowany i gotowy do przekazania :-)

Kupiłem Ixusa 860 IS, w Techmarkecie, za 913 zł (z oryginalną instrukcją w polskiej wersji językowej i gwarancją Canon Polska). Wcześniej kupiłem kartę Lexar 4GB, za 50 zł. Wieczorem Tequil przekazał mi pokrowiec i poradnik.
Jestem już umówiony z panią prezes Stolarską, prezent zostanie wręczony jutro w szpitalu, około południa.

gwozdzt
27-06-2008, 14:07
Zestaw jest skompletowany i gotowy do przekazania :-)
jeszcze raz dzięki :-)

Kupiłem Ixusa 860 IS, w Techmarkecie, za 913 zł (z oryginalną instrukcją w polskiej wersji językowej i gwarancją Canon Polska). Wcześniej kupiłem kartę Lexar 4GB, za 50 zł.
tym samym po zakupach na koncie pozostało 2 618,04 zł.

Wieczorem Tequil przekazał mi pokrowiec i poradnik.
ponownie wielkie dzięki!

Jestem już umówiony z panią prezes Stolarską, prezent zostanie wręczony jutro w szpitalu, około południa.
zatem jeszcze raz oficjalna prośba prośba o (foto)reportaż oraz podpytanie p.Prezes o kolejne marzenia do spełnienia. :-)

MacGyver
27-06-2008, 14:22
Przed chwilą zadzwoniła do mnie pani Stolarska, niestety sytuacja się zmieniła i nie będę mógł jutro przekazać aparatu (brak zgody lekarzy) :-(
Nowy termin ustalimy w przyszłym tygodniu.

adikPL
27-06-2008, 23:20
Szkoda :( ale fajnie ze wszystko jest juz zalatwione i gotowe do przekazania, oby tylko nasza Milusińska mocna powalczyła z chorobą przez ten tydzień i dała radę odebrać aparacik w przyszły weekend. Trzymajmy za nią kciuki :) Pozdrawiam

Kolaj
14-07-2008, 11:23
Jak wygląda sytuacja?

gwozdzt
14-07-2008, 11:30
Aparat IXUS + akcesoria skompletowane. MacGyver ustala z fundacją termin przekazania.

Ja właśnie powoli redaguję maila do tej drugiej fundacji (f-df), jednak najchętniej wstrzymałbym sie z wysłaniem do czasu aż zostanie przekazany IXUS, bo mam nadzieję, ze z osobistego spotkania z osobą(ami) z fundacji "mam marzenie" wynikną jakieś kolejne marzenia i nie bedzie potrzeby angażowania kolejnej.

MacGyver
14-07-2008, 12:05
Jak wygląda sytuacja?
Zestaw, tak jak pisał gwozdzt, jest gotowy do przekazania.
Przekazanie ma się odbyć w szpitalu w Poznaniu, ale termin niestety nie został jeszcze ustalony, czekam na telefon w tej sprawie. Przyczyną przedłużenia akcji jest stan zdrowi Małgosi, który aktualnie uniemożliwia bezpośredni kontakt z nią.

MacGyver
18-07-2008, 17:18
No i mamy termin, we wtorek jadę do Poznania :-)

gwozdzt
18-07-2008, 22:05
No i mamy termin, we wtorek jadę do Poznania :-)
Nawet nie wiesz jak się cieszę :!:
Trzymam kciuki, aby tym razem nic już nie stanęło na przeszkodzie i to marzenie się spełniło. Nie zapomnij zabrać ze soba aparatów (IXUSa do podarowania i swojego :-)); nie zapomnij tez podpytać o następne marzenia do spelnienia.
W imieniu wszystkich uczestnikow akcji (i własnym) jeszcze raz Ci dziękuję, że podjąłes się tego wyjazdu!

adikPL
18-07-2008, 23:34
No to elegancko, juz niedługo oczekiwany finał :) MIło będzie zobaczyć uśmiech Małgosi, nie zapomnij Jej pozdrowić od całej grupy "pstrykaczy", którzy wlączyli się w akcję :)

MacGyver
22-07-2008, 10:28
IXUS przygotowany do pierwszego użycia, zestaw do opstrykania wydarzenia również, za 3 godziny ruszam do Poznania :-)

Kolaj
22-07-2008, 10:30
Powodzenia!

zanussi
22-07-2008, 10:46
Czekamy na zdjęcia... i tą radość tego dzieciaka... :-D

gwozdzt
22-07-2008, 11:02
A tu po cichu znalazło się następne marzenie :-)
http://www.mammarzenie.org/olsztyn/2008/joasia_r.php
Potwierdziłem telefonicznie, że jest aktualne i zarezerwowałem do realizacji.

Dowiedziałem sie też, że drukarkę chce zasponsorować jedna z wolontariuszek fundacji, natomiast my będziemy sponsorowali aparat. Ponieważ to dziecko na pierwszym miejscu postawiło drukarkę, to ponadto umówiliśmy się, że osoba z fundacji kupi drukarkę komputerową, natomiast z naszej strony do aparatu dokupimy drukarkę termosublimacyjną do wydrukow bezposrednio z aparatu (bez pośrednictwa komputera).

Jeśli chodzi o sam aparat, to dowiedziałem sie, że raczej nie lustrzanka; a ponieważ dziewczynka tak bardzo chce fotografować zwierzęta, to pierwsze przyszło mi do głowy, że potrzebne bedą długie ogniskowe, więc na chwilę obecną proponuję S5IS + CP740 + ładowarka/ karta/ aku/ dodatkowe materiały do wydruków (papier, tusze) itd.
Czy są jakies uwagi do tego wyboru?

iktorn92
22-07-2008, 11:27
Moze jeszcze statyw bo zechce sobie zrobic fotke z ulubionym zwierzem? ;)

adikPL
22-07-2008, 12:53
A tu po cichu znalazło się następne marzenie :-)
Potwierdziłem telefonicznie, że jest aktualne i zarezerwowałem do realizacji.

Jeśli chodzi o sam aparat, to dowiedziałem sie, że raczej nie lustrzanka; a ponieważ dziewczynka tak bardzo chce fotografować zwierzęta, to pierwsze przyszło mi do głowy, że potrzebne bedą długie ogniskowe, więc na chwilę obecną proponuję S5IS + CP740 + ładowarka/ karta/ aku/ dodatkowe materiały do wydruków (papier, tusze) itd.
Czy są jakies uwagi do tego wyboru?

S5IS to w tym wypadku jedyny słuszny wybór jeśli chodzi o hybrydę (jesli zamykamy sie do jedynej słusznej marki jaka jest Canon ;) ) Duzy zakres ogniskowych swietnie nada sie do przyrody, jak i innego rodzaju fotek.

MacGyver
22-07-2008, 13:17
Wybór zestawu jest ok. Statyw też byś przydał, może coś w stylu Velbon-a DF-60 ?

gwozdzt
22-07-2008, 14:03
usilnie myślę nad tym statywem... prawie 2kg + dziecko (12 lat, dziewczynka, chora -> słaba) ??
Wiadomo, że statyw uzywa się najlepiej do 100m od samochodu, mnie się nie chce nie chce nosić mojego 2kg (funsports, 6101) i nie wydaje mi się to najlepszym pomysłem.
Natomiast nie napisałem o futerale, ale to jest "oczywista oczywistość" :-) natomiast statyw chyba sobie odpuścimy, zgoda?

iktorn92
22-07-2008, 14:27
Spoko;)Myslalem nad lzejszym statywem niz jakies 2kg przeciez do S5 nie potrzeba az tak ciezkiego solidnego statywu;) Fakt futral jest oczywsty..;)

gwozdzt
22-07-2008, 14:45
Spoko;)Myslalem nad lzejszym statywem niz jakies 2kg przeciez do S5 nie potrzeba az tak ciezkiego solidnego statywu;)
akurat sprawdziłem ten co zaproponował MacGyver i waży 1,84kg.
http://www.velbon-statywy.pl/?/content/czytaj/df

a prawo statywu pewnie znasz: "każdy statyw jest zbyt lekki, by zapewnić stabilność sprzętu; a jednocześnie zbyt ciężki, aby go ze sobą nosić" ;-)

MacGyver
22-07-2008, 20:28
Pierwsze marzenie spełnione :-)
Spotkanie było bardzo sympatyczne, radość Małgosi wielka. Dla jej uśmiechu na pewno warto było przeprowadzić tę akcję. Zaprosiłem ją oczywiście na nasze forum, obiecała, z pomocą opiekunki z fundacji, zalogować się i napisać Wam kilka słów
Pisze tego posta z pociągu relacji Poznań - Wrocław, więc zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.

gwozdzt
22-07-2008, 20:34
Brawo :!:

zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.
czekam z niecierpliwością :!:

adikPL
22-07-2008, 20:43
Świetnie, że wszystko poszło sprawnie i Gosia mogła odebrać prezencik :) Ja rowniez z niecierplowoscią czekam na Twoje fotki MacGyver i dzięki za wzorowo wykonaną misję :) Miłe są takie momenty, Pozdrawiam

MacGyver
22-07-2008, 21:33
akurat sprawdziłem ten co zaproponował MacGyver i waży 1,84kg.
Kurcze, miałem ten statyw przez rok i wydawał mi się leciutki :-) No ale może ja skrzywiony landszafciarz jestem (pomijają fakt że kumple śmieją się iż w poprzednim wcieleniu byłem szerpą) ;-)

marekk_ok
22-07-2008, 21:35
Spotkanie było bardzo sympatyczne, radość Małgosi wielka. Dla jej uśmiechu na pewno warto było przeprowadzić tę akcję. Zaprosiłem ją oczywiście na nasze forum, obiecała, z pomocą opiekunki z fundacji, zalogować się i napisać Wam kilka słów
Pisze tego posta z pociągu relacji Poznań - Wrocław, więc zdjęć jeszcze nie wrzucę. Postaram się to zrobić jutro przed południem.

Radosniej i cieplej sie robi jak mozna komus sprawic radosc i usmiech, szczegolnie tym dzieciom.

krisv740
22-07-2008, 23:25
także przyłaczam się do podziękowań dla wszystkich którzy sfinalizowali przekazanie "daru".
czekam na następną mozliwość sprowadzenia uśmiechu na dziecięcą twarz.

jedrucha
22-07-2008, 23:42
Kurde. Przeczytałem cały wątek i... się wzruszyłem. Szkoda że go przeoczyłem, bo bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.

Rafal913
23-07-2008, 09:04
Kurde. Przeczytałem cały wątek i... się wzruszyłem. Szkoda że go przeoczyłem, bo bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.

Ja też :(

Zawsze omijałem ten wątek myśląc, że jest tu grupa sprzętowych onanistów "marzących o sprzęcie do własnego plecaka". :neutral:

Dlatego jeżeli będzie powtórka z akcji to ja chętnie się dorzucę, może niewiele ale "grosz do gosza i..." :wink:

gwozdzt
26-07-2008, 21:17
czekam na następną mozliwość sprowadzenia uśmiechu na dziecięcą twarz.

bardzo bym chciał również dołożyć cegiełkę. Dlatego liczę na powtórkę.

jeżeli będzie powtórka z akcji to ja chętnie się dorzucę...
Serdecznie dziękuję Koledzy za te deklaracje :-)
Pożyjemy, zobaczymy... na razie musimy doprowadzić do końca bieżące sprawy. Choć różnie moze być, gdyby np. było trzeba cos dozbierać do trzeciego marzenia (na razie nieznane), to będę miał Was na uwadze i w razie potrzeby dam znać.

Dzisiaj skompletowałem zestaw dla Joasi z Olsztyna.
http://canon-board.info/showpost.php?p=501784&postcount=180

Ostatecznie zestaw składa się z:
- aparat Canon SX 100 - 770zł
- drukarka Selphy CP-740 - 199zł
- 2 kpl. materiałów do wydruków KP-108IP - 2x 99,99zł
- Sanyo Eneloop kpl. ładowarka + 4 Aku - 80zł
- karta Kingston 4GB - 49,99zł
----------------------------------------------
razem: 1298,97zł i po tych zakupach na naszym koncie pozostało 1319,07zł

Całośc skompletowałem w naziemnych sklepach (sprzęt posiada oryginalne drukowane polskie instrukcje, podbite gwarancje + paragony); poniewaz uważam, że w tej akcji nie ma miejsca na niewiadomego pochodzenia sprzęt z Allegro, zagubione przesyłki, dochodzenie winnych, itp.
Jedyną przesyłką będzie wysyłka powyższego sprzętu na adres olsztyńskiego oddziału Fundacji (pod zdjęciem wolontariuszy): http://www.mammarzenie.org/ourKids.php?city=olsztyn
i mam zamiar wysłać to w poniedziałek ubezpieczoną przesyłką kurierską.

Termin przekazania sprzętu choremu dziecku jest w gestii olsztyńskiej Koordynator FMM - pani Anny Góralskiej, ale chyba będzie to tym razem trwało krócej niz w Poznaniu, ponieważ w rozmowie telefonicznej pani Góralska wyraziła chęć jak najszybszego zrealizowania tego marzenia.
Przy przekazaniu sprzętu, jako przedstawiciej sponsora będzie nas reprezentowała ewa_olsztyn
http://canon-board.info/member.php?u=14860
za co Ewie serdecznie dziękujemy i prosimy o krótki fotoreportaż z tego jakże miłego wydarzenia.

teraz dwa wyjaśnienia :-)
- nie, nie zapomnielismy o futerale :-) dokupi go MacGyver i prześle bezposrednio do oddziału w Olsztynie.
- zmienił się model aparatu. Dlaczego? Już tłumaczę:
w zakupach towarzyszyła mi małżonka i gdy zobaczyła (oraz wzieła do ręki) S5IS a następnie skonfrontowała to z faktem, że ma to być dla 12-letniej dziewczynki, to powiedziała że chyba powariowaliśmy :-)
Brzydkie, wielkie, ciężkie i w ogóle be; a w jej ocenie dziecko zamiast sie ucieszyć to może się rozpłakać, że chciało fajną cyfrówkę a dostało takie "coś" ;-)
W sklepie oczywiście wskazała jakiegoś IXUSa, ale z drugiej strony wiemy, że nasza marzycielka chce fotografować zwierzątka (i w domyśle potrzebuje "duzo zooma"), więc drogą kompromisu, po telefonicznych konsultacjach z MacGyverem ostatecznie wybraliśmy właśnie tego SX'a.

EDIT:
zgodnie z ustaleniami został dokupiony futerał, wybraliśmy Tamrac Digital 1 Model 5691 w cenie 50zł i po tym zakupie na koncie pozostało 1269,07zł.

m_o_b_y
27-07-2008, 00:33
Pożyjemy, zobaczymy... na razie musimy doprowadzić do końca bieżące sprawy. Choć różnie moze być, gdyby np. było trzeba cos dozbierać do trzeciego marzenia (na razie nieznane), to będę miał Was na uwadze i w razie potrzeby dam znać.

Dzisiaj skompletowałem zestaw dla Joasi z Olsztyna.

Ostatecznie zestaw składa się z:
- aparat Canon SX 100 - 770zł
- drukarka Selphy CP-740 - 199zł
- 2 kpl. materiałów do wydruków KP-108IP - 2x 99,99zł
- Sanyo Eneloop kpl. ładowarka + 4 Aku - 80zł
- karta Kingston 4GB - 49,99zł
----------------------------------------------
razem: 1298,97zł i po tych zakupach na naszym koncie pozostało 1319,07zł

Całośc skompletowałem w naziemnych sklepach (sprzęt posiada oryginalne drukowane polskie instrukcje, podbite gwarancje + paragony); poniewaz uważam, że w tej akcji nie ma miejsca na niewiadomego pochodzenia sprzęt z Allegro, zagubione przesyłki, dochodzenie winnych, itp.
Jedyną przesyłką będzie wysyłka powyższego sprzętu na adres olsztyńskiego oddziału Fundacji (pod zdjęciem wolontariuszy): http://www.mammarzenie.org/ourKids.php?city=olsztyn
i mam zamiar wysłać to w poniedziałek ubezpieczoną przesyłką kurierską.

Termin przekazania sprzętu choremu dziecku jest w gestii olsztyńskiej Koordynator FMM - pani Anny Góralskiej, ale chyba będzie to tym razem trwało krócej niz w Poznaniu, ponieważ w rozmowie telefonicznej pani Góralska wyraziła chęć jak najszybszego zrealizowania tego marzenia.
Przy przekazaniu sprzętu, jako przedstawiciej sponsora będzie nas reprezentowała ewa_olsztyn
http://canon-board.info/member.php?u=14860
za co Ewie serdecznie dziękujemy i prosimy o krótki fotoreportaż z tego jakże miłego wydarzenia.

teraz dwa wyjaśnienia :-)
- nie, nie zapomnielismy o futerale :-) dokupi go MacGyver i prześle bezposrednio do oddziału w Olsztynie.
- zmienił się model aparatu. Dlaczego? Już tłumaczę:
w zakupach towarzyszyła mi małżonka i gdy zobaczyła (oraz wzieła do ręki) S5IS a następnie skonfrontowała to z faktem, że ma to być dla 12-letniej dziewczynki, to powiedziała że chyba powariowaliśmy :-)
Brzydkie, wielkie, ciężkie i w ogóle be; a w jej ocenie dziecko zamiast sie ucieszyć to może się rozpłakać, że chciało fajną cyfrówkę a dostało takie "coś" ;-)
W sklepie oczywiście wskazała jakiegoś IXUSa, ale z drugiej strony wiemy, że nasza marzycielka chce fotografować zwierzątka (i w domyśle potrzebuje "duzo zooma"), więc drogą kompromisu, po telefonicznych konsultacjach z MacGyverem ostatecznie wybraliśmy właśnie tego SX'a.

Ale kino !!! :mrgreen:
Całe szczęście, że czasem kobiety naprawiają głupoty wymyślone przez mężczyzn. :mrgreen:
Nb. uważam, że C SX 100, to też zbyt duży i zbyt ciężki aparat dla dziecka.
Powinna być jakaś małpka typu P & S.
Pozdrówka

usilnie myślę nad tym statywem... prawie 2kg + dziecko (12 lat, dziewczynka, chora -> słaba) ??
Wiadomo, że statyw uzywa się najlepiej do 100m od samochodu, mnie się nie chce nie chce nosić mojego 2kg (funsports, 6101) i nie wydaje mi się to najlepszym pomysłem.
Natomiast nie napisałem o futerale, ale to jest "oczywista oczywistość" :-) natomiast statyw chyba sobie odpuścimy, zgoda?

Dwukilogramowy statyw dla małej chorej dziewczynki !!!
Ludzie, chyba Wam odbiło !!!
:shock:
Po jakiego grzyba statyw dla dziecka ???
Trochę wyobraźni, please !!!
Pozdrówka

adikPL
27-07-2008, 05:12
Całe szczęście, że czasem kobiety naprawiają głupoty wymyślone przez mężczyzn. :mrgreen:

hehe, Wysmienite hasło reklamowe sieci komorkowej tylko dla kobiet (antymobilking) :)

Ale do meritum, Ja tez bylem za IS5, ale drugi wybor jest jednak rozsadniejszy (chwała kobietom :) ) Patrzylismy na to co najlepiej sie nada do focenia zwierzat, zapominajac kto będzie trzymał aparat w rękach. Milusinska mogłaby sie zniechecic (wiadomo jak kaprysne sa dzieciaki) gdyby ujrzala u swojej kolezanki malutkiego, ksztaltnego kompkacika. Teraz jest to najlepszy kompromis pomiedzy wygladem a mozliwosciami (np.x10 zoom).

Pozdrowki

gwozdzt
27-07-2008, 10:27
Dwukilogramowy statyw dla małej chorej dziewczynki !!!
Ludzie, chyba Wam odbiło !!!
:shock:
Po jakiego grzyba statyw dla dziecka ???
Trochę wyobraźni, please !!!

No, ale musisz przyznać, że akurat w tym miejscu moja wyobraźnia nie zawiodła - przecież to ja wyperswadowałem kolegom ów statyw :-)

jedrucha
27-07-2008, 15:23
A może jakaś książka o podstawach fotografii była by też dobrym dodatkiem?

MacGyver
28-07-2008, 15:11
Kilka pamiątkowych zdjęć z wtorkowego spotkania z Małgosią

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0079.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0080.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0081.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0083.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0086.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0092.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0108.jpg)

źródło (http://lukaszkoziarski.pl/cb_galeria/poznan/img_0103.jpg)

gunia1990
28-07-2008, 15:39
widać, że się Małgosia przygotowała na wasze przybycie ( kolczyki) :)

jedrucha
28-07-2008, 15:55
Super! :)
Uśmiech Małgosi - bezcenne. Za wszystko inne zapłacisz czymś tam...

adikPL
28-07-2008, 17:22
Dzięki Macgyver za fotki, widać, że Małgosia była zadowolona - uśmiech dziecka najważniejszy :)

My Nick
28-07-2008, 18:13
O kurcze byłem na wakacjach i troszkę przegapiłem a to z mojego miasta. Ale fajnie. Jak bym się do czegoś przydał to piszcie ten tydzień mam jeszcze wolny od następnego na galerę i do wioseł

krisv740
03-08-2008, 17:08
raz jeszcze dziękuję osobom które zaangażowały się w osobiste przeprowadzenie akcji, a Macgyver dodatkowo za fotografie.
ze zdjęć wynika, że warto było.

Rafal913
03-08-2008, 22:31

Także trzymam za słowo :)

Macie racje, uśmiech jest bezcenny i unikalny :)

gwozdzt
05-08-2008, 10:25
Kochani!
Z radościa informuję, że właśnie otrzymałem wiadomość od Ewy, iż w dniu wczorajszym przy naszym udziale spełniło się marzenie Joasi z Olsztyna:
http://canon-board.info/showpost.php?p=503913&postcount=195

Przypomnę tylko, że dla Asi skompletowaliśmy zestaw składający się z aparatu Canon SX 100, drukarki Selphy CP-740, ładowarki i akumulatorków Sanyo Eneloop, karty Kingston 4GB oraz 2 kpl. materiałów do wydruków wystarczających na wydrukowanie ponad dwustu zdjęc;
a dalej już zacytuję samą Ewę:

Wszystko się wczoraj odbyło zgodnie z planem. Aparat wręczyłam, Asia dostała w ogóle cały wór różnych różności - drukarkę, atramenty i dużo potrzebnych drobiazgów z tej branzy.[...] Ja - poza albumem fotograficznym - dałam jej jeszcze malowane filiżanki [..] i torbę ładnych gadżetów [...].

Cieszyła się bardzo. Umówiłam się, że odwiedzę ją jak będzie mocniejsza troszkę i pokaże dokładniej jak robić zdjęcia. Opowiedziałam o CB i zostawiłam adres, żeby zajrzała.[...] Był ze mną też kolega fotograf (namówiłam go do nas - henio.44), ale [...] został za szybą, żeby tłoku nie robić, bo salka malutka. Włożył tylko głowę i zapytał Asię i jej mamę, czy będą chciały go jesienią odwiedzić w domu na wsi, oczywiście że chciały - więc je zaprosił - mamę na grzyby a Asi obiecał wspólne fotografowanie lasu i jeziora.

Rzecz sama trwała krótko, bo lekarka o to prosiła, Asia jest jeszcze słabiutka po chemii. Rozmawiałam z nią w gabinecie - dziewuszka ma spore szanse, że z tego wyjdzie.

Zdjęć kilka zrobiłam, ale jeszcze nie oglądałam, [...]. jak tylko je obsprawię - zrobię relacyjkę, OK?
To tyle na razie.
Ewa, jeszcze raz dziękuję Ci w imieniu wszystkich ofiarodawców (i własnym) za dodatkowe prezenty dla dziewczynki oraz osobisty wkład w nasza akcję! Bardzo się cieszę, że znalazłaś się tam na miejscu i dopilnowałaś finału.
Teraz z niecierpliwością czekamy na obiecaną fotorelację.

EDIT:
Przypomniało mi się jeszcze, aby wkleić maila z podziękowaniami od Pani Anny Góralskiej z fundacji:

Panie Tomaszu
Marzenie Joasi spełnione:) Odwiedziliśmy ją wczoraj na oddziale ale była w słabej formie więc na salę weszła tylko Ewa z jedną wolontariuszką (tą, która kupiła drukarkę). Joasia dostała ogromną torbę z aparatem, 2 drukarkami, akumulatorami, no i całą resztą, o której Pan wie najlepiej:)

Ewa przyniosła też książkę o fotografii i obiecała trochę Asię poduczyć obsługi aparatu, robienia i obróbki zdjęć. Henryk i Ewa (fantastyczni ludzie) obiecali zabrać ją w plener jak zakończy obecny etap leczenia.
Może będzie to możliwe już we wrześniu. Joasia była bardzo przejęta i szczęśliwa, choć słaba więc uśmiech mizerniutki, ale zrobiła już pierwsze zdjęcia.
Mama też była bardzo wzruszona. Czekam teraz na zdjęcia od Ewy, bo ja nie wchodziłam na salę. Co prawda zrobiłam kilka przez szybę ale to nie to.

Chciałabym podziękować Panu za zorganizowanie tej pięknej akcji oraz przekazać podziękowania dla wszystkich, którzy ufundowali sprzęt. Bez Was marzenie Joasi nie mogłoby się spełnić a teraz ma motywację, zeby jak najszybciej opuścić szpital i ruszać w plener.

Serdeczne dzięki i pozdrowienia od wszystkich wolontariuszy z Olsztyna
Ania Góralska

MacGyver
06-08-2008, 10:46
Ewo, dziękuję :-)
Czas na realizację kolejnego marzenia, gdy tylko się pojawi :-)

ewa_olsztyn
06-08-2008, 12:29
Ewo, dziękuję :-)
Czas na realizację kolejnego marzenia, gdy tylko się pojawi :-)

Aj Łukasz! To ja dziękuję, że spotkał mnie zaszczyt spotkania z Asią i wręczenia jej naszego prezentu. To było bardzo wzruszające i.. chyba zdobędę nową Małą Przyjaciółeczkę :)

gwozdzt
08-08-2008, 09:17
Wlaśnie otrzymałem od Ewy zdjęcia zrobione podczas przekazania sprzętu Joasi z Olsztyna.

1.

źródło (http://img155.imageshack.us/img155/8744/01op9.jpg)

2.

źródło (http://img104.imageshack.us/img104/9681/02sj4.jpg)

3.

źródło (http://img104.imageshack.us/img104/4918/03hi6.jpg)

4.

źródło (http://img530.imageshack.us/img530/6463/04av1.jpg)

5.

źródło (http://img530.imageshack.us/img530/1810/05tv6.jpg)

Ewa! jeszcze raz dziękuję za cały Twój udział w akcji!

ewa_olsztyn
08-08-2008, 09:28
To ja raz jeszcze dziękuję, że miałam możliwość poznania Asi i przeżycia tych wzruszających chwil oraz za zaszczyt reprezentowania nas. A za jakość zdjęć przepraszam Asię i Was - ręce mi się trzęsły, robiłam je nie swoim aparatem, bez statywu, no i.. ja w ogóle nie umiem robić "ludziowych" zdjęć..
Na początku następnego tygodnia wybieram się do Asi, będzie się już lepiej czuła - poćwiczymy robienie zdjęć. Opowiem Wam.

terminator
08-08-2008, 11:59
Ewa, przecież wszystko jest w porządku. Dzięki za to, że tam byłaś.

gietrzy
08-08-2008, 12:07
Kurna czemu tu dopiero teraz tu zaglądam :evil:
Jak można pomóc, na co teraz zbieramy gdzie konto?

ewa_olsztyn: raz byłem slużbowo w takim miejscu, każdemu się tam ręcę trzęsą - ja miałem 17-85 IS, stąd ostre zdjęcia. Obiecałem sobie, że służbowo byłem tam pierwszy i ostatni raz!

Na co się traz zbiera?

gwozdzt
08-08-2008, 12:27
Jak można pomóc, na co teraz zbieramy gdzie konto?
Na co się traz zbiera?
Na razie nie zbieramy - zbieraliśmy przez tydzień, a teraz wydajemy zebrane środki.

Udostępniłem dla zbiórki swoje własne konto osobiste, ale z założeniem jednorazowej akcji i tłumaczyłem już, że nie czuję się kompetentnym zbierać pieniądze w sposób ciągły (poza tym miałbym obawy formalno-prawne). Uzasadnienie jest też w postach #2 i #6 na pierwszej stronie watku.

Na tejże pierwszej stronie prowadzę również "streszczenie" edytując post kolegi Chris_11 (bo to od niego właśnie wypłynął pomysł reaktywacji współpracy z fundacją) - poczytaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=34773

gwozdzt
12-09-2008, 15:03
Mamy kolejne marzenie do spełnienia!

Wczoraj miałem informację telefoniczną, a dziś właśnie odebrałem maila:

Witam serdecznie,
zgodnie z umową przesyłam kilka słów o naszej Marzycielce.[...]
Natalia ma 14 lat. Cierpi na guz mózgu. Pierwotnie jej marzenie dotyczyło aparatu typu Nikon. Jednak ostatecznie zdecydowała się na Canon eof 450 d. W związku z tym, w imieniu wszystkich wolontariuszy, zwracam się z ogromną prośbą o pomoc w spełnieniu tego marzenia. Lada dzień na naszej stronie internetowej (www.mammarzenie.org (http://www.mammarzenie.org)) pojawi się relacja z pierwszej wizyty u Natalii.
Z góry dziękuję za okazaną życzliwość!

Pozdrawiam.
Ola Kurlapska, wolonteriuszka Fundacji Mam Marzenie Łódź
Jak wiemy, z zebranych środków zostało nam 1269,07zł i w związku tym potrzeba trochę dozbierać.

Wiedziałem o tym Nikonie od pewnego czasu, zaproponowałem Canona i widać wolontariuszom udało się dziewczynkę przekonać. Ja z kolei jestem przekonany, że to była dobra decyzja; myśle, że LiveView w Canonie sprawi temu dziecku radosną niespodziankę i mam nadzieję, że damy radę dozbierac te brakujące kilkaset złotych!

Podaję zatem moje dane i konto do wpłat:

[tutaj był nr rachunku]
pozostał on do wiadomości adm/mod. forum.

mam nadzieję, że tydzień wystarczy, abyśmy te brakujące środki dozbierali, więc przewiduję przyjmowanie wpłat do dnia 19/09/2008r.

450D + 18-55 IS powinien zamknąć się kwotą 1900zł, do tego jakaś karta i ewetualnie torba/kabura, więc bedzie dobrze gdy dozbieramy do 2000zł.

Tak jak poprzednio, będę podawał stan konta oraz nicki wpłacających (bez kwot).
Jesli ktoś chce wpłacić animowo, to proszę w tytule przelewu o tym napisać lub po prostu nie podać nicka.

gietrzy
12-09-2008, 15:12
i ewetualnie torba/kabura

Jakby co to można kupić tą z Biedronki, jest OK na taki zestaw.

gwozdzt
12-09-2008, 16:12
Jakby co to można kupić tą z Biedronki, jest OK na taki zestaw.
chyba nie będzie trzeba z Biedronki :-) bo po upływie godziny od podania informacji o potrzebie dozbierania środków konto urosło o 360zł i mamy już 1629,07zł !! i po raz kolejny przeżywam szok :shock:

Ogromne dzięki dla: RAFALR i BAKULIK (obaj po raz drugi!!) oraz dwóch osób, które chcą pozostać anonimowe. Jestem niesamowicie zaskoczony Waszą ofiarnością:!:

gwozdzt
14-09-2008, 23:12
Widzę, że nasza akcja ma w wiekszości stałych uczestnikow :-) Wpłyneły przelewy od następujących osób: ZANUSSI, RODZEN (i znowu są to ponowne wpłaty!) oraz jeszcze jedna osoba wpłaciła anonimowo.
W ten sposób na rachunku jest już 1744,07zł !! i jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim ofiarodawcom.

gwozdzt
15-09-2008, 13:19
Przyszly kolejne przelewy i na koncie mamy 2269,07zł !!
Serdeczne podziękowania dla kolejnych darczyńców: PHILIPE, gutek, KOLEKCJONER, TROYAN, JurekGr, Rafal913, MacGyver, diabelek275, Kinski oraz 2 osoby anonimowo.

Aparat 450D + 18-55 IS już kupiłem w Fotojokerze za 1888zł, dokupiłem kartę pamięci KINGSTON SDHC 4GD za 49zł i po tych zakupach pozostało na koncie 332,07zł

Na tę chwilę myslę jeszcze o jakieś torbie do noszenia aparatu (sugestie mile widziane!) a co dalej to zobaczymy w zależności od tego, ile jeszcze nazbieramy (i albo dokupimy jeszcze coś dla tego dziecka albo też będziemy spełniać jakieś kolejne marzenie :-) - wszystko zależy od Was!)

Troyan
16-09-2008, 14:40
Ja byłbym za kupnem 50mm 1.8 za tą resztę, da to dziewczynie pogląd na głębię ostrości.

A moze Asia da się sfotografować ?

gietrzy
16-09-2008, 14:55
Ja byłbym za kupnem 50mm 1.8 za tą resztę, da to dziewczynie pogląd na głębię ostrości.

A ja nie. Poza tym można byłoby wytłumaczyć dziecku co i dlaczego jest jak jest w Av i dlaczego M jest super, szczególnie z lampą.
Poza tym prosiłbym o uświadomienie, że to co na monitorze/ekraniku to niekoniecznie to samo co na odbitce.

A moze Asia da się sfotografować ?

A z tym to bardzo, bardzo ostrożnie, z własnego doświadczenia powiem, że chłopczyk wpadł w szał/szok na widok aparatu w ciągu dosłownie 1-2 sekund, nie opłaca się denerwować.

terminator
16-09-2008, 17:12
Kupcie torbę (pokrowiec), a resztę zostawcie dla następnych marzycieli. Może pora zacząć współpracę z jakąś fundacją, ale tak, byśmy mieli pieniądze zebrane tutaj na oddzielnym koncie, do dyspozycji na marzenia fotograficzne?

krisv740
16-09-2008, 19:41
a ja raz jeszcze "wielkie podziekowania" dla osób "zamieszanych" :) w całość sprawy , za ich poświęcenie i chęć niesienia pomocy/radości innym/dzieciom.
dzięki

Paenka
16-09-2008, 20:27
przepraszam a gdzie jest numer konta jesli chcialabym sie dorzucic?

ja proponuję plecak/torbe slingshot lowepro albo książkę o fotografii czy coś w tym rodzaju

pplecke
16-09-2008, 20:45
Paenka... na poprzedniej stronie masz.... post 215 (http://canon-board.info/showpost.php?p=526538&postcount=215).
A książka to dobry pomysł -w szpitalu można poczytać i się teoretycznie dokształcić przed foceniem :)

terminator
16-09-2008, 20:46
Nową książkę " Fotografia cyfrowa w podróży" mogę przekazać jako dodatek do tej akcji..?

Paenka
16-09-2008, 21:54
yyy zapomniałam nicka napisać ale to chyba nie jest najważniejsze ...

gwozdzt
16-09-2008, 21:59
Kochani, miło mi poinformować, że marzenie Natalki już zostało spełnione! :-)

Do tak szybkiej realizacji doprowadził zbieg sprzyjających okoliczności; a mianowicie to, że dziewczynka jest w domu, czuje się w miarę dobrze, a także ja jestem akurat w okolicy.
Gdy wczoraj poinformowalem Fundację, że w zasadzie mam juz zakupiony komplet sprzętu gotowego do użycia i brakuje tylko jakiegoś "opakowania", to Panie z Fundacji same zaproponowały, że dokupią jakąs torbę i możemy przystąpić do działania. Tak też zrobiliśmy, umówiliśmy się dziś popołudniu i spełniliśmy marzenie Natalii.

Aparat sprawił dziewczynce wiele radości, ma już nawet pewne plany co do do jego wykorzystania, bowiem w drodze na leczenie widziała jakieś konie, które chciała sfotografować. Teraz ma już swoj aparat i będzie mogła to zrobić.
Oczywiście przy okazji naszego spotkania zrobiliśmy sobie kilka pamiątkowych zdjęć; zarówno Pani z Fundacji, jak i ja coś tam pstryknęliśmy, zdjęcia ukażą sie na stronie Fundacji, a moje na forum za jakiś dzień-dwa, gdy wrócę na swoje śmieci :-)

To by było na razie na tyle :) Jeszcze raz składam ogromne podziękowania dla wszystkich, którzy wzięli udzial w tej akcji - po prostu zrobiliśmy razem coś dobrego! Dzisiaj zobaczyłem to na własne oczy i zapewniam, że było warto!

Konto do wpłat zostawiam "otwarte" zgodnie z deklaracją do dnia 19/09/2008 i po upływie tego terminu zadecydujemy co dalej.
W tej chwili pozostała nam kwota 332,07zł i jeśli nic się nie zmieni, to po prostu przeleję ja na oficjalne konto Fundacji; natomiast gdyby znacząco wzrosła, pozwalając na spełnienie kolejnego marzenia to znowu będziemy rozgladać się za dzieckiem marzącym o aparacie fotograficznym.
Tak więc wszystko zależy od Was...

krisv740
16-09-2008, 23:32
moim zdaniem , nie przelewaj. jeśli możesz to poczekajmy jeszcze chwilę i może nastepne marzenie można będzie spełnić.
jestem przekonany, że dla tego widoku który miałeś możliwość dzisiaj oglądać - warto.

XLesio
17-09-2008, 13:20
No to się spóźniłem z $, a chciałem podtrzymać sugestię Paenki - że może by jakieś ABC foto..? No ale nic to. Następny krasnal dostanie wzbogacony zestaw :D

edit:
Podtrzymuję - nie przelewaj tych środków które są. Jak widać średnio raz na 2 miesiące możemy (niestety - ale w kontekście zdrowia tych dzieci) komuś pomóc..

MAM TYLKO JEDNĄ SUGESTIĘ: A może potraktujmy jako regułę, że do każdego aparatu dodajemy jakiś podręcznik???

gwozdzt
17-09-2008, 21:08
A zatem obiecane zdjecia ze spotkania z Natalią:

źródło (http://img241.imageshack.us/img241/84/img5046ue7.jpg)

źródło (http://img141.imageshack.us/img141/5491/img5047xx6qe3.jpg)

źródło (http://img141.imageshack.us/img141/7601/img5048rb9wr0.jpg)

źródło (http://img68.imageshack.us/img68/73/img5050rq5.jpg)

i przy okazji kilka spraw o charakterze organizacyjnym:

po pierwsze zgodnie z Waszymi sugestiami postanowiłem na razie nie przelewać reszty z nazbieranych pieniędzy na konto Fundacji, zatem nikt sie nie spóźnił i kolejne marzenie bedzie spełnione :-)
Tym bardziej, że wpłynęły nastepne przelewy, stan konta aktualnie wynosi 422,07zł !! a serdeczne podziękowania tym razem kieruję do nastepujących osób: Paenka, jedrucha oraz jednej osoby anonimowej.

a po drugie - sprawa podręcznika, ABC fotografowania itp.
W pełni się z tym zgadzam, może tym razem było to trochę przeoczone, a nie do końca :-) ponieważ nie wspominałem o tym do tej pory, ale dla Natalki przygotowałem CD-rom z PDF'em pt."Podstawy Fotografowania Aparatami EOS" :-) (jest to świetny IMHO poradnik, pochodzący jeszcze sprzed ery digitalizacji fotografii - a sami wiemy, jak czesto poleca się wszelkie podręczniki bez słowa "cyfrowa" w tytule :-)).
Oczywiscie nastepnym razem postaram się o wydawnictwo konwencjonalne.

i na koniec - dostaliśmy z Fundacji takie ładne podziękowania, w formie dyplomu w ramce. Ponizej zamieszczam miniaturkę JPG (można kliknąć i powiększyć) oraz link do PDF'a :-)

źródło (http://img54.imageshack.us/my.php?image=fmmhh7.jpg)
http://rapidshare.com/files/146231277/FMM.pdf.html

XLesio
18-09-2008, 08:53
No y cool :) DAJCIE NASTĘPNYCH CHĘTNYCH! ;)

Paenka
18-09-2008, 17:13
ale kurcze fajnie ;) w szczegolnosci u Natalii na buzi widać radość:)

gwozdzt
19-09-2008, 20:41
Zgodnie z ustaleniami zakończyłem dodatkowe przyjmowanie wpłat.
Wasza ofiarność znowu przerosła oczekiwania!! i w efekcie po spełnieniu trzeciego marzenia na koncie znajduje się 517,07zł !!
Za kolejne wpłaty serdecznie dziękuję następującym osobom: ZIELONY, XLesio oraz piotrek72t.

Tak jak już wspomniałem, za Waszymi sugestiami postanowiłem przechować zebraną kwotę do czasu, aż znajdzie się kolejne dziecko i spełnimy jeszcze jedno marzenie :-)
Zapewne znowu będzie potrzebna dogrywka, ale jestem przekonany, ze damy radę! :-)

krisv740
19-09-2008, 22:47
na pewno! i liczę na ew. przypomnienie :)
raz jeszcze wielkie brawa dla wszystkich "zamieszanych", szczególnie tych którzy tą akcję prowadzą i propagują!

SylwiaB
21-09-2008, 12:26
Trafiłam tutaj przez przypadek - dzięki linkowi od znajomego. I choć już jest sporo czasu po akcji, to czuję się zobowiązana napisać WIELKIE DZIĘKI ZA DOBRE CHĘCI! Jesteście wielcy! I powodzenia w spełnianiu kolejnych marzeń :)

gwozdzt
07-01-2009, 12:36
No i mamy Wielki Finał naszej akcji!
http://www.mammarzenie.org/warszawa/2008/natalia_c.php

Jak widać, poprzeczka tym razem postawiona jest dość wysoko, ale jestem przekonany, że uda nam się po raz kolejny!
Oprócz aparatu i obiektywu potrzeba będzie również dokupić kartę pamięci, a jeśli zebrane środki pozwolą ta równiez torbę/plecak, literaturę, itp.

Jak wszyscy zapewne zauważyli, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na forum; jednak skoro już obiecałem doprowadzić do realizacji czwartego marzenia to dokładam wszelkich starań, aby się z tej obietnicy wywiązać :-)

Przypomnę, że z poprzedniej zbiórki zostało nam 517,07zł !! i od tej kwoty startujemy. Konto do wpłat jak zwykle:

[tutaj był nr rachunku]
pozostał on do wiadomości adm/mod. forum.

w tytule wpłaty wpisujemy "mam marzenie" oraz nick wpłacającego (chyba że ktoś chce wpłacić anonimowo, to po prostu nie podaje nicka lub zastrzega sobie anonimowość)

Podobnie jak dotychczas, będe conajmniej raz dziennie publikował na forum niezastrzeżone nicki osób wpłacajacych oraz saldo konta, jednak bez wysokości wpłat od poszczególnych ofiarodawców.

Wpłaty przyjmuję do dnia 17.01.2009r.
W zależności od efektów zbiórki będziemy sponsorem całości lub współsponsorem; natomiast gdyby trafiła się nadwyżka, to zostanie ona przeznaczona na dodatkowe akcesoria dla naszej Marzycielki lub wpłacona na konto Fundacji, tak abym tym razem na moim rachunku nie została żadna kwota ze zbiórki.

Dla dla niezorientowanych link do pierwszego posta w tym wątku, gdzie prowadzę zapiski relacjonujące dotychczasowe nasze dokonania:
http://canon-board.info/showpost.php?p=480770&postcount=1

ripek
07-01-2009, 18:31
Przyklejony wątek: Go to first new post Przyklejony: Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA -WIELKI FINAŁ !!!
gwozdzt

Dzisiaj 12:09
gwozdzt Go to last post
0 7 Co? gdzie? za ile?

Przyklejony wątek: Go to first new post Przyklejony: Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA -WIELKI FINAŁ !!!
gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 10 Plenery

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 3 Wydarzenia

Przyklejony wątek: Przyklejony: Forumowa akcja charytatywna - SPEŁNIAMY MARZENIA -WIELKI FINAŁ !!!
gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 2 Pozostałe galerie

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 42 Dla początkujących

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 7 Pozostale

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 10 Obiektywy i Lampy blyskowe

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 29 Canon dSLR

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 6 Galerie użytkowników

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 2 Software

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 3 Technika robienia zdjeć

gwozdzt

gwozdzt Go to last post
0 6 Cyfrowe kompakty Canona

Na prawdę aż tyle trzeba było? Nie można po prostu dać ogłoszenia na głównej stronie?

gwozdzt
07-01-2009, 18:48
Na prawdę aż tyle trzeba było?
Rozumiem, że Ci to tak wyskoczyło w "nowych postach" ...
przykro mi, ale innego sposobu na umieszczenie informacji w poszczególnych działach nie znam :(

Nie można po prostu dać ogłoszenia na głównej stronie?
to może tylko Administrator, jednak nie chcę mu tą sprawą zawracać głowy.

Niemniej ogromnie mi miło, że mimo tego małego "zgrzytu" nasza akcja w dalszym ciągu cieszy się powodzeniem; na konto wpłynęły przelewy od dwóch osób pragnących zachować anonimowość i w ten sposób mamy już 689,07zł !!
Serdecznie dziękuję!

gwozdzt
08-01-2009, 09:15
Miło mi poinformować, że wpłynęły kolejne przelewy i w ten sposób zgromadziliśmy 864,07zł !!
Tym razem gorące podziękowania dla następujących forumowiczów: TERMINATOR, MALINOWSKI oraz jednej osoby anonimowej.

gwozdzt
08-01-2009, 13:37
Właśnie przyszła następna porcja przelewów! Na rachunku mamy w tej chwili 1139,07zł !!
Kolejni darczyńcy to: KAMI74, Pirx, biesik oraz jedna osoba anonimowa i do nich w tej chwili kieruję wielkie podziekowania!

Paenka
08-01-2009, 14:32
Ja mam takie małe pytanko...czyli w tym przypadku nie wchodzi w grę żaden inny model canona poza 50D?

gietrzy
08-01-2009, 14:47
Ja mam takie małe pytanko...czyli w tym przypadku nie wchodzi w grę żaden inny model canona poza 50D?

Cieszę się, że zadałaś to pytanie. Moja osoba na tym forum jest co najmniej kontrowersyjna - tak samo jak ten aparat ze średnim szkłem.
Jeśli to jest osobista preferencja marzycielki to OK, koniec dyskusji, jeśli nie, to imho należy się zastanowić, czy aby takie combo nie ZRAZI osoby do fotografowania.

gwozdzt
08-01-2009, 15:07
a czym podyktowane jest Twoje pytanie? Do czego zmierzasz?

Jeśli to jest osobista preferencja marzycielki to OK,
zakładam, że własnie dokładnie tak jest:
http://www.mammarzenie.org/komu.php

"Spełniając marzenie chorego dziecka wolontariusze zaangażowani w ten proces muszą upewnić się, że wypowiedziane marzenie jest jego własnym wyborem i że nikt z członków rodziny nie wpłynął na decyzję dziecka."

Paenka
08-01-2009, 15:29
Zadałam pytanie i chciałabym otrzymać na nie odpowiedź a nie pytanie. Jest wiele powodów dla których zadałam to pytanie a odpowiednie ich zaprezentowanie zajęłoby zbyt wiele miejsca a i tak podejrzewam, że nie wszystkie zostały by odpowiednio przyjęte. I nie ma nic wspólnego z tym czy jestem "be" czy "ok". Kieruje się różnymi motywami, które wynikają wprost z natury ludzkiej.

kubaj
08-01-2009, 18:55
"Spełniając marzenie chorego dziecka wolontariusze zaangażowani w ten proces muszą upewnić się, że wypowiedziane marzenie jest jego własnym wyborem i że nikt z członków rodziny nie wpłynął na decyzję dziecka."

... że Marysia chciałaby wybrać się na duuuuże zakupy (marzenie szmaciane jak określiła Mama Marzycielki).

hmm piec znakow kazal system wpisac

Kolekcjoner
08-01-2009, 19:04
Ja uważam, że nawet gdyby chciała Ds-a to nic nam do tego (po co i dlaczego). Sami decydujemy własnym portfelem czy wspieramy czy nie. Proste.

gwozdzt
08-01-2009, 21:48
Zadałam pytanie i chciałabym otrzymać na nie odpowiedź a nie pytanie. Jest wiele powodów dla których zadałam to pytanie a odpowiednie ich zaprezentowanie zajęłoby zbyt wiele miejsca a i tak podejrzewam, że nie wszystkie zostały by odpowiednio przyjęte. I nie ma nic wspólnego z tym czy jestem "be" czy "ok". Kieruje się różnymi motywami, które wynikają wprost z natury ludzkiej.
Sorry, ale nie mam czasu ani ochoty na takie przepychanki.

Odpowiadając na pytanie, wiem ze fundacja bardzo niechętnie ingeruje w marzenia dzieci. Musiałyby to być bardzo ważne powody, jednak ja ich nie widzę. Wg mnie 50D to porządny aparat, a obiektyw kompatybilny i też do najgorszych nie należy.
Jeśli więc masz jakieś konkretne i uzasadnione zastrzeżenia do 50D - pisz wprost o co chodzi, a wówczas będziemy się zastanawiać czy interweniować w fundacji.

a tak po polsku - o co chodzi?

Ja uważam, że nawet gdyby chciała Ds-a to nic nam do tego (po co i dlaczego). Sami decydujemy własnym portfelem czy wspieramy czy nie. Proste.
Proste! dokładnie tak.

ponadto z radością informuję, że na rachunku nazbierało się już 1389,07zł !! a przyczynili się do tego tym razem DIXI2006 oraz Atris, którym to osobom w tym miejscu ogromnie dziękuję.

jeod
08-01-2009, 22:50
pozwoliłem sobie poprosić kolegę o zalinkowanie tematu na innym forum fotograficznym, sam przed końcem akcji się dołączę. Przeczytałem cały wątek i się bardzo wzruszyłem (a jestem dorosłym facetem) Ta fundacja kiedyś pomogła mojemu bratu, w 100% popieram.

kubaj
08-01-2009, 23:04
a tak po polsku - o co chodzi?

uzywajac funkcji "szybka odpowiedz" zrobilem posta zawierajacego dwa cytaty, kliknolem 'wyslij' ale system forum powiedzial ze post musi miec conajmniej 5 znakow, czyli nie wliczyl w to cytatow wiec napisalem tamto zeby przeszlo