Zobacz pełną wersję : Długość naświetlania=długość zapisu (?)
Wybrałem się wczoraj na nocne zdjęcia i zauważyłem, że im dłużej trwa naświetlanie sensora, tym dłużej później zdjęcie jest zapisywane na karcie.
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego po półgodzinnym naświetlaniu muszę czekać pół godziny aż zdjęcie się zapisze (zgaśnie czerwona lampka) zanim będe mógł zobaczyć efekt i zrobić zdjęcie kolejne?
..przecież to można sie zaczekać na śmierć, a noce teraz krókie..
Poszukaj "Long exposure noise reduction" bo już było z tysiąc razy...
ok, czyli ta funkcja działa w ten sposób, że po zamknięciu migawki, matryca jest jeszcze raz naświetlana przez ten sam czas czarnościa. to ma sens, dzieki, ale ja ją już wyłączę
Jakiś nocny plener w Gdyni?:)
liquidsound
05-06-2008, 01:17
Co Ty naswietlales pol godziny?? :D
koło Gdyni, a właściwie koło Swarzewa, tamtejsze wiatraki, ale nic dobrego z tego nie wyszlo. za duzo światła znad miasta od strony południowej, a z północnej jasne niebo jak to ma w zwyczaju o tej porze roku. może trzeba spróbować w zimie, ale wtedy kalesony, termos i czekanie w samochodzie z włączonym silnikiem
Co Ty naswietlales pol godziny?? :D
jakis czas temu naswietlalem przez +/- 45 min i naswietlalbym dalej gdyby sie przednia soczewka rosa nie zaczela pokrywac :mrgreen:
liquidsound
05-06-2008, 16:06
jakis czas temu naswietlalem przez +/- 45 min i naswietlalbym dalej gdyby sie przednia soczewka rosa nie zaczela pokrywac :mrgreen:
I co wyszlo cos?? :D
a taki wiejsko/nocny landszafcik :wink:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img521.imageshack.us/my.php?image=01on0.jpg)
mam w planach podobne zdjecie, na dluzszych znacznie czasach ale tym razem bez swiatel wchodzacych w kadr... i tej nieszczesnej rosy ;-)
na razie, za kazdym razem gdy jestem z dala od cywilizacji pogoda jest kiepska i na niebie tylko chmury :evil:
sniper88
09-06-2008, 20:00
A przy takich czasach nie ma problemu z rozladowujacym sie aku?:)
PS. Fajne to zdjecie, ale ciemne troche:P
Ciekawa fota. Za dużo tej chałupy po lewej (jak dla mnie). Reszta ok :) . Na analogu to spoko przy takich czasach ale na cyfrze ? Jak z zasilaniem ? Pochmurną pogodą bym się nie przejmował. To jest i wyzwanie i dużo ciekawsze efekty - klimaty można uzyskać w "złą" pogodę.
A przy takich czasach nie ma problemu z rozladowujacym sie aku?:)
swiezo naladowany aku i nie ma najmniejszego problemu :-) .. spokojnie mozna naswietlac o wiele dluzej :-)
PS. Fajne to zdjecie, ale ciemne troche:P
jak to w nocy :mrgreen: .. gdyby nie ta rosa pewnie byloby lepiej/jasniej.. zreszta troche swiatel i tak musialem wyciagac w ps'ie..
Ciekawa fota. Za dużo tej chałupy po lewej (jak dla mnie). Reszta ok :)
a to tez jest ciekawa sprawa, bo gdy robilem zdjecie to kadrowalem "na czuja" - bylo tak ciemno, ze prawie nic nie bylo widac :mrgreen:
do tego fotka robiona 10-22 przy ktorym ciezko zapanowac nad kadrem w takich warunkach :-) .. swiatlo latarni na zdjeciu jest moze i mocne ale w rzeczywistosci bylo o wiele, WIELE slabsze.. zyskalo na sile w trakcie naswietlania :-)
przy obrobce z kolei stwierdzilem ze niebo z prawej strony jest zbyt "puste" wiec nie chcialem juz ciac zdjecia :-)
Pochmurną pogodą bym się nie przejmował. To jest i wyzwanie i dużo ciekawsze efekty - klimaty można uzyskać w "złą" pogodę.
pomysl dobry.. nawet probowalem ale na razie bez rezultatów ktore warto by pokazywac :|
talarczyk
10-06-2008, 21:01
Poszukaj "Long exposure noise reduction" bo już było z tysiąc razy...
Czy jeśli wyłączę redukcje szumów w puszce aby przyśpieszyć zapis to będą mógł poźniej (np. za pomocą DPP) uzyskać taki sam efekt jak "puszkowy odszumiacz"?
sniper88
10-06-2008, 21:13
Nie, LENR dziala w ten sposob, ze na poczatku otwiera migawke i normalnie naswietla zdjecie, a potem naswietla przy zamknietej migawce i tym samym czasie i odejmuje od siebie w ten sposob otrzymane obrazy. DPP Ci czegos takiego nie zrobi:)
talarczyk
10-06-2008, 21:15
A gdyby po serii, np. 5 astro fotek zrobić jedno zdjęcie dekielka, to można byłoby coś z tym później zrobić? DPP chyba odpada więc jaki soft nadaje się do takich operacji?
antyqjon
10-06-2008, 21:57
Na przykład ten:
http://www.astrosurf.com/buil/us/iris/iris.htm