Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Koniec z serwisem FD na Żytniej.....

oxeno
21-01-2008, 23:35
Dziś otrzymałem potwierdzenie z Żytniej, że przestają serwisowac sprzęt systemu FD. Do nie dawna można było jeszcze pare rzeczy naprawić, dziś już tylko czyszczenie....
Chciałem aby wyregulowali mi lustro w T-90, do czego potrzeba specjalnego klucza. Niestety nawet już go nie mają.

Pewnie niedługo przestaną serwisować EOS'a w analogu.... :)

Pozostają jednynie serwisy niezależne, które w mojej opinny już dawno przewyższyły jakość usług z Żytniej ....

Pozdrawiam

crater
22-01-2008, 01:07
czyzby koniec z moja ukochana puszka do zabijania dzikow -Canon AE-1 Program :((

enter
22-01-2008, 01:46
oxeno
tutaj zastukaj

Adam Bieniek
Kontakt
Warszawa,
Al. Jerozolimskie 113 /115,
tel. 022 6299959

bardzo dobry serwis

mort_subite
22-01-2008, 09:52
Coś jakby koniec pewnej epoki, czyż nie?
Z praktycznego punktu widzenia jest to chyba faktycznie kwestia bez większego znaczenia, coś, jakby VAG ogłosił, że przestaje oficjalnie serwisować Golfa II (który posiadacz tego toczydełka korzysta z autoryzowanego warsztatu?). Poza tym akurat mnie osobiście to niezbyt dotyka także dlatego, że - dla kogoś mieszkającego w sporej, poniemieckiej wsi z tramwajami na literkę "S" - Żytnia to niemal kraniec świata.
Niemniej swoje - symboliczne - znaczenie rzecz ma.
I niewykluczone, że analogowe EOSy faktycznie niedługo pójda śladem aparatów FD i zostaną skazane przez Canona na serwisowy niebyt.
Trudno, taka karma.

MacGyver
22-01-2008, 10:07
Pewnie niedługo przestaną serwisować EOS'a w analogu.... :)

Póki jest w oficjalnej sprzedaży to raczej nie. Nie zmienia to jednak faktu że takie teraz czasy nastały, że w trosce o własną wygodę wszystko co może się zepsuć należy wymieniać co 3 lata, bo inaczej mogą być kłopoty z naprawą.

solti
22-01-2008, 10:17
A czasem już nie ma problemów z serwisowaniem analogowych EOS'ów?
http://canon-board.info/showthread.php?p=415079#post415079

gwozdzt
22-01-2008, 10:22
takie teraz czasy nastały, że w trosce o własną wygodę wszystko co może się zepsuć należy wymieniać co 3 lata, bo inaczej mogą być kłopoty z naprawą.
Nie ma tak lekko.
Na co mam wymienić 6-letni telefon Nokia 6310...? (nie mam zamiaru go oczywiscie wymieniać, ale w końcu też się zepsuje)

MacGyver
22-01-2008, 10:32
A czasem już nie ma problemów z serwisowaniem analogowych EOS'ów?
http://canon-board.info/showthread.php?p=415079#post415079
Są, tyle że kupując Canona nie podpisujesz umowy, która zapewni Ci serwis pogwarancyjny. Niewykluczone ze te gwarancyjne gdzieś wysyłają, a w przypadku tańszych modeli (300V) wymieniają na nowe egzemplarze. Przykre, ale prawdziwe.

Nie ma tak lekko.
Na co mam wymienić 6-letni telefon Nokia 6310...? (nie mam zamiaru go oczywiscie wymieniać, ale w końcu też się zepsuje)
Poszukać lepiej zachowanego egzemplarza... ale to do czasu aż wszystkie sieci będą pracować wyłącznie w 3G, wówczas pozostanie Ci wyłącznie wybór któregoś ze współczesnych ultra-multimedialnych cacek, zawieszających się co 15 minut.

oxeno
22-01-2008, 11:07
oxeno
tutaj zastukaj

Adam Bieniek
Kontakt
Warszawa,
Al. Jerozolimskie 113 /115,
tel. 022 6299959

bardzo dobry serwis

znam, znam :) od 5 lat chodze tylko tam do serwisu. O ile z A-1 to nie było problemu to z T-90 tak. Chciałem wyregulować lustro ale pan Adam nie ma właśnie tego kluczyka do regulacji wiec wybrałem się na Żytnia.

Co ciekawe, kiedyś rozmawiałem z panem Adamem i powiedział mi że T-90 nigdy nie był serwisowany w Polsce tylko wysyłali go do Niemiec, bo nie było u nas specjalistów.
Nawet jeśli chodzi o F-1 to najlepszy serwis był przy WFD na Chełmrzyńskiej ( czy jak się zwie ta ulica )

Pozdrawiam

KMV10
22-01-2008, 12:02
Nawet jeśli chodzi o F-1 to najlepszy serwis był przy WFD na Chełmrzyńskiej ( czy jak się zwie ta ulica )

Pozdrawiam
Chełmskiej raczej :)
Chełmżyńska to na Grochowie a nie na Czerniakowie.

iczek
22-01-2008, 13:36
i tak gowno umieli naprawic... to najgorszy serwis na swicie. Nawet "pan Henio" spod mojego bloku potrafi wiecej niz oni ;)

oxeno
22-01-2008, 16:26
Chełmskiej raczej :)
Chełmżyńska to na Grochowie a nie na Czerniakowie.

dzięki ;) i to na Chełm i to :) :) ale ogólnie chodziło mi właśnie o Chełmską.

Canon T 70
05-04-2008, 20:06
Przeniesione z: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31652

...W rzeszowie jest serwis który sie reklamuje ze robi sprzęt Canona, pare lat temu obbawałem u nich Zenita do naprawy migawki i zrobili szybko, skutecznie i tanio....

Witaj, kolego mam prosbe czy mozesz podac mi dokładny adres tego serwisu w Rzeszowie mam do przejrzenia T 70 i T 90. Pozdrawiam Henryk.

plyszczarz86
06-04-2008, 10:51
http://www.fotoserwis.ipr.pl/
To ich strona razem z mapką dojazdu.
Pozdrawiam
Paweł

Canon T 70
06-04-2008, 19:35
Dzięki za podanie namiarów do nich.Pozdrawiam Henryk.

rbit9n
09-04-2008, 11:23
nie sądzę żebyś coś załatwił w tym serwisie. pan który tam pracuje, odmówił smarowania a-1, bo nie ma narzędzi do rozebrania pudełka.

plyszczarz86
09-04-2008, 12:02
Coś faktycznie ten serwis nie psuje, poszedłem zeby mi zrobili przegląd Jupitera 85/2 to pan powiedział, że juz nie robią sprzętu do zenitów (na stronie wraźnie pisze, że robią). Szkoda bo zenka mi zrobili naprawde super.
Pozdrawiam
Paweł

oxeno
09-04-2008, 17:50
nie sądzę żebyś coś załatwił w tym serwisie. pan który tam pracuje, odmówił smarowania a-1, bo nie ma narzędzi do rozebrania pudełka.

jakich narzędzi ??? co to za serwis ?? A-1 rozkręca się jednym srubokrętem i takimi widełkami - jak każdy aparat z tej epoki !

Po zdjęciu góry i dołu, trzeba odkleić przednie okładziny, odlutować parę kabelków od płytki nad pryzmatem , naciągnąć migawkę ( ?) bez baterii i wykręcić 4 (?) srubki i wyjąć całą komorę lustra . Pisze (?) bo już dokładnie nie pamiętam....

Co to za serwis ? Poprostu ludzią nie chce się robić prawdziwych aparatów zajmują się tylko już cyfrą .

Pozdrawiam

Fotos
09-04-2008, 18:08
Z T-90 moznaby sprobowac w Wawie u Bykowskiego. Ale stare aparaty w ogole malo kto chce serwisowac - nie ma czesci, a czasem przy rozbieraniu mozna wiecej zepsuc niz naprawic. U P. Bienka jest super, bo gosc sie zna i uczciwy - od razu mowi co i jak.

oxeno
09-04-2008, 18:27
Dzwoniłem ostanio do Bykowskiego i powiedział 350pln za serwis T-90 z problemem EEE - HELP

Bieniek T-90 ani F-1 nie podejmuje się, zresztą jak sam mi powiedział, teraz 85-90% to same cyfrowe robi, mówił że analog (klasyk) pojawia się w ilości 2 na miesiąc lub 1 na dwa !

Powoli era aparatów analogowych odchodzi.. dziwne , ale np w Anglii za naprawe T-90 chcą 60funtów ....( tak było rok temu )

Pozdrawiam

Fotos
10-04-2008, 10:42
>>analog (klasyk) pojawia się w ilości 2 na miesiąc lub 1 na dwa !

To chyba o mnie mowa :-))):D
Jak sie nie ma czesci, to co mowic o naprawie. Zytnia nie ma nawet czesci do starych EOSow. Mechaniczne prace to jeszcze da sie zrobic, tak samo jak czyszczenie czy smarowanie. Dlatego stary obiektyw M42 czy FD zrobi prawie kazdy mechanik, ale stary korpus z elektronika do sterowania migawka czy ekspozycja - praktycznie zero szans. I tak cud, ze np. wyswietlacze LCD zyja znacznie dluzej niz zakladaja producenci.
Sprzet FD moznaby uratowac wypuszczajac nowy korpus, ale Canon nie ma w tym zadnego interesu, a inni producenci musieliby kupic zapewne licencje, ktorej byc moze Canon w ogole nie sprzedaje (nigdy nie slyszalem o aparacie zgodnym z FD, tak jak np. liczne z bagnetem K)

szwayko
10-04-2008, 14:39
>>analog (klasyk) pojawia się w ilości 2 na miesiąc lub 1 na dwa !

Sprzet FD moznaby uratowac wypuszczajac nowy korpus, ale Canon nie ma w tym zadnego interesu, a inni producenci musieliby kupic zapewne licencje, ktorej byc moze Canon w ogole nie sprzedaje (nigdy nie slyszalem o aparacie zgodnym z FD, tak jak np. liczne z bagnetem K)

Albo mogliby zrobic korpus FD w wersji cyfrowej z matryca od 5D, tylko
zeby wygladal i mial wielkosc jak typowy np. AE-1P.
Ciagle przyjemniej tym sie fotografuje, a szkla sa duzo zgrabniejsze.

rbit9n
10-04-2008, 17:10
Albo mogliby zrobic korpus FD w wersji cyfrowej z matryca od 5D, tylko
zeby wygladal i mial wielkosc jak typowy np. AE-1P.
Ciagle przyjemniej tym sie fotografuje, a szkla sa duzo zgrabniejsze.

he, he kiedyś mi sie śniło, że taki mam, ale się obudziłem i nici z cyfry FD.

moregun
08-05-2008, 18:22
w sumie to bardzo interesujące - lajka świetnie wygląda cały czas. Jednak canon - tak jak mówicie- nastawiony jest na zyski

oxeno
09-05-2008, 15:01
Nie dziwię się , ponad 20 lat system EOS - EF więc nie będa patrzeć wstecz.
Juz prościej by było aby sprzedali patent na bagnet i system FD, którego nie używaja jakieś zewnętrznej firmie. Ta mogłaby zbudować lustrzankę na bazie np F-1 New czy A-1 albo T-90 to by było super i jeszcze FF :) :) :)

darek-td
18-05-2008, 06:13
Czyli na Żytniej nie smarują już nawet luster w A-1 ? Czy zna może ktoś dobre miejsce na wykonanie tej usługi w okolicach Szczecina?