Zobacz pełną wersję : Grecja - Chalkidiki, czego sie spodziewać?
awakening
03-06-2008, 18:47
Witam!
Za miesiąc planuje wyjazd do Grecji na płw Chalkidiki, dokładnie do miejscowości Paliouri i powoli zaczynam planować co muszę zabrać (oczywiście chodzi o sprzęt foto).
Może ktoś był i jest w stanie powiedzieć mi jakie warunki tam zastane? Nastawiać się głównie na fotografowanie ludzi, budynków, zabytków itp. Czy są może jakieś ciekawe miejsca na poranny plener o wschodzie słońca, przyznam, że scenerie są moją ulubioną dziedziną fotografii i dlatego ubolewam, że prawdopodobnie nie uda mi się zabrać statywu ze względu na jego wagę (Manfrotto 055xproB + 808RC4). Nie wiem czy niezbędny jest polar, dysponuję w tej chwili dwoma neutralnie szarymi filtrami połówkowymi Hitecha (0.6 soft i 0.9 soft), planuje zakup fotobanku, jak na razie na pewno zabiorę body 350D, Tamrona 17-50, Tamrona 70-300 (badziewie, ale zawsze się może przydać chociażby do zabawy, albo zamiast lornetki), rozważam także zapakowanie do plecaka analogowego body eos-a 300v z pentaconem 29 f/2.8.
Najbardziej zastanawia mnie czy będzie mi potrzebny monopod, chciałbym uniknąć kolejnego wydatku, gdyż w Polsce pewnie i tak nie będę go używał, ale z drugiej strony nie byłoby miło gdyby okazało się, że Grecja ma do zaoferowania świetne scenerie wieczorowe/poranne.
Dzięki za pomoc i wszelkie informacje na temat warunków fotograficznych z jakimi przyjdzie mi sie zmierzyć :)
Pozdrawiam
Z tego co pamiętam cały półwysep to w większości miejscowości wypoczynkowe, więc jeżeli chcesz zobaczyć "surową" Grecję, to najlepiej samochodem i... byle dalej... Pogoda jest praktycznie codziennie, ale nawet w pełnym słońcu wydaje się, że niebo jest pokryte lekką mgiełką. Myślę, że UV i polar powinny się znaleźć w bagażu. Statyw - jeżeli chcesz fotografować o poranku (a warto) lub wieczorem, to bez niego będzie kiepsko... Może pozycz od kogos jakis lżejszy? A jak nie to monopod
Fotografia podwodna raczej odpada - ciemno i jakoś tak szaro-buro, nie to co Egipt :-)
Przygotuj się także na ew. rejs statkiem wzdłuz brzegu.
Jeśli samolot - to uwaga na statyw, znajomy ostatnio musiał zostawić na lotnisku, fakt, że tani i kiepski (więc nie było mu żal), ale nie mógł wnieść go na pokład (przy przesiadce, mimo, że z polski wywiózł bez problemu)
awakening
04-06-2008, 15:06
Niestety chyba nie mam szans na zabranie statywu, a szkoda, pomijając już to, że mogą mi go zabrać na lotnisku :shock: mam ograniczenie bagażu zasadniczego do 18kg, a sam statyw waży 4kg... Zastanawiam się nad monopodem, tylko nie wiem czy to coś da przy porannych zdjęciach, w grę wchodzi jeszcze opcja zakupu na miejscu statywu "jednorazowego", gorzej jak nie będzie gdzie kupić, albo będzie drogo. Sam fotobank i polar to wydatek ok. 600zł :( a jeszcze monopod, będzie ciężko...
... Sam fotobank i polar to wydatek ok. 600zł :( ...
w tesco polary są tańsze lub poszukaj w sklepach z używaną odzieżą :mrgreen:
Sorry, włączyła mi się szydera bo właśnie stoje przed podobnym wyzwaniem :-) za miesiąc lecę na Kretę i rozglądałem za tym i owym. Jestem świeżo po zakupie filtra polaryzacyjnego B+W Cir-Pol MRC 77mmm...więc budżet 600 PLN na te dwie rzeczy prawie zrealizowałem polarem ;-)
Rozważałem zakup fotobanku ale czytając opinię o tandetności tych dobrych bo tanich, wybrałem opcję dokupienia kart CF oraz dysku zew. na USB. Prawie każdy hotel udostępnia gościom komputer więc przerzucić z CF na dysk nie będzie problemem i w razie czego są jeszcze kafejki internetowe oferujące także wypalenie płyty.
Zrezygnowałem z brania ze sobą notebooka właśnie na korzyść dysku zew. i palenia płyt na miejscu.
Statywu też nie biorę, będę szukał oparcia w okolicznościach przyrody lub kupie jakieś badziewie na miejscu i porzucę.
Na razie mam problem z doborem właściwego plecaka jako bagaż podręczny...czytałem już w archiwum ale mam niedosyt bo szukam czegoś, gdzie zmieści mi się sprzęt i będie oddzielna przestrzeń "użytkowa" na inne drobiazgi - jakby ktoś miał coś do polecenia byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam i udanej 'sesji' 8-)
PS. czy czepiają się na lotniskach do płynów do czyszczenia optyki?
Niestety chyba nie mam szans na zabranie statywu, a szkoda, pomijając już to, że mogą mi go zabrać na lotnisku :shock: mam ograniczenie bagażu zasadniczego do 18kg, a sam statyw waży 4kg...
Ja tam wolałbym zostawić ciuchy a zabrać statyw (oczywiście nie w podręcznym)
Witam!
Za miesiąc planuje wyjazd do Grecji na płw Chalkidiki, dokładnie do miejscowości Paliouri i powoli zaczynam planować co muszę zabrać (oczywiście chodzi o sprzęt foto).
Może ktoś był i jest w stanie powiedzieć mi jakie warunki tam zastane? Nastawiać się głównie na fotografowanie ludzi, budynków, zabytków itp. Czy są może jakieś ciekawe miejsca na poranny plener o wschodzie słońca, przyznam, że scenerie są moją ulubioną dziedziną fotografii i dlatego ubolewam, że prawdopodobnie nie uda mi się zabrać statywu ze względu na jego wagę (Manfrotto 055xproB + 808RC4). Nie wiem czy niezbędny jest polar, dysponuję w tej chwili dwoma neutralnie szarymi filtrami połówkowymi Hitecha (0.6 soft i 0.9 soft), planuje zakup fotobanku, jak na razie na pewno zabiorę body 350D, Tamrona 17-50, Tamrona 70-300 (badziewie, ale zawsze się może przydać chociażby do zabawy, albo zamiast lornetki), rozważam także zapakowanie do plecaka analogowego body eos-a 300v z pentaconem 29 f/2.8.
Najbardziej zastanawia mnie czy będzie mi potrzebny monopod, chciałbym uniknąć kolejnego wydatku, gdyż w Polsce pewnie i tak nie będę go używał, ale z drugiej strony nie byłoby miło gdyby okazało się, że Grecja ma do zaoferowania świetne scenerie wieczorowe/poranne.
Dzięki za pomoc i wszelkie informacje na temat warunków fotograficznych z jakimi przyjdzie mi sie zmierzyć :)
Pozdrawiam
Halkidiki, czyli półwysep Halcedoński, to w rzeczywistości 3 półwyspy, jak trzy palce rozpostarte w morzu, z których najciekawszy - Athos - jest republiką mnichów i dostęp do niego jest bardzo utrudniony. Większość turystów ogląda go z pokładu motorówki, co i tak jest warte grzechu, bo z dosyć bliska można fotografować niezwykłe monastyry, w tym najciekawszy na samym końcu cypla.
Jest bardzo wiele wspaniałych krajobrazów i zapierających dech widoków.
Najbliższe duże miasto, do którego pewno przylecisz samolotem - Thessaloniki - niezbyt interesujące, ale nie przegap wycieczki do Meteory !!!
Koniecznie zabierz szkło UWA, polara, szarą połówkę i - jeśli to możliwe - statyw.
Poza tym nie zapomnij o kremach do opalania z porządnym filtrem, bo słoneczko zdrowo daje popalić.
Życzę wspaniałych fotek !!!
Pozdrówka
awakening
04-06-2008, 22:18
Jednak okazało się, że wyjazd nie wypali :( W ramach pocieszenia chyba kupie sobie Canona 10-22 :(
Jednak okazało się, że wyjazd nie wypali :( W ramach pocieszenia chyba kupie sobie Canona 10-22 :(
C10-22, to bardzo zacne pocieszenie, ale takich plenerów jak na Halkidiki, łatwo nie znajdziesz.
:-(((
Pozdrówka
Właśnie w połowie lipca jadę na półwysep Chalkidiki nieopodal miejscowości Athos. m_o_B_y możesz coś więcej mi powiedzieć na temat tego zakonu mnichów? Słyszałem że tam wizę trzba sobie załatwieć i wstęp mają tylko mężczyźni z długich spodniach i zakrytych ramionach.
Z tego co pamiętam: Athos jest zamknięty dla turystów i jest traktowany jak państwo w państwie. Kobiety nie mogą tam wejść (podobno zwierzęta płci żeńskiej także) a mężczyźni, jak piszesz, po uzyskaniu specjalnego zezwolenia. Uzyskanie wizy jest podobno b. trudne i nie sądzę by dali dlatego, że chcesz sobie porobić fotki.
Przewodnik opowiadał, że ktoś dostał zawału na statku płynącym obok i chcieli dobić do brzegu, by udzielić pomocy, ale mnisi stanowczo odmówili...
Na tym półwyspie monastyrów jest sporo, ale największy jest na samym końcu. To ten, w którym był wielki pożar 2-3 lata temu i który prawie całkiem spłonął, bo NIE WOLNO było go ratować ludziom z zewnątrz - bez wiz...
Okolice piękne, ale chyba raczej przyda ci się długie i jasne tele :-)
Za to koniecznie wybierz się do Meteorów! Wspaniałe miejsce - klasztory na niedostępnych skałach (kręcili tam jeden z odcinków Bonda z Moorem)
Dzięki RNz, ostatnio na TVP2 widziałem dokument o tym właśnie miejscu. Oprócz ekipy telewizyjnej kręciło się tam paru turystów, więc może z tą wizą nie jest tak do końca źle jak piszesz. Pojedziemy, zobaczymy.
mor_feusz
06-06-2008, 12:40
Niedawno wrocilem z Santorini - powiem mialem Sigme 12-24 (cudo), Canona 24-105/4 IS do tego B+W 77mm MRC - powiem tak Sigma sie "nadala" canon tez (wiecej go uzywalem - znacznie). Brakowalo mi cos kolo 70-200 lub tez 100-400. Z oddatkowych rzeczy to (nawet jesli nie lubisz): czapeczka z daszkiem - nie da rady bez. Polar jak najbardziej - piekne niebieskie niebo wychodzi :)
No fajny zestaw masz. Ja niestety tylko Sigma 18-200 OS. Z chęcią bym popełnił Canona 10-20 ale jakos mi kaski szkoda. Natomiast polara to kupię na 100% i to specjalnie na tą wycieczkę. Nie wiem jeszcze tylko jaki dokładnie. B&W troche drogie, nie mówiąc juz o heliopanie. Chyba na Marumi stanie ale nie bede tu o polarach bu mi zaraz moderatorzy kartki wlepią. A jeszcze pytanko do Ciebie morfeusz: nie poniszczył Ci sie sprzęt od tych wypraw? Żadnego piachu w obietywie? Może masz jakies tips&tricks jak sie wystrzec tego rodzaju historii?
Pozdrawiam
Teraz zwiedzający Republikę Mnichów na Świętej Górze Atos nie muszą już starać się o zgodę władz greckich.
dobrze jest jednak wcześniejsze skontaktowanie się z Biurem Pielgrzymstwa /Office for Pilgrimsto Mount Athos/ tel. (031) 833-733 celem uzgodnienia terminu wizyty. Ubiór istotnie wszędzie jest wymagany (w meteorach też) czyli dlugie spodnie i zakryte ramiona.
Z Paliouri to do starych uznanych zabytków masz trochę daleko ale do tych co polecali poprzednicy śmiało mogę polecić Dion, fajną panoramę z zamku w Platamonas, jak znajdziesz czas to Delfy (wyjeżdżając z Delf można podjechać do Galaksidi stare portowe miasteczko), Ateny, Korynt, Zante wspaniała linia brzegowa z zatoką wraku i generalnie wyspy.
W paśmie Olimpu tez jest przyjemnie ale w tym okresie wędrówki piesze to męka ( przynajmniej dla mnie )
Wspaniałych fotek życzę.
borkomar
01-09-2008, 22:20
Witam kolegów obieganych widzę po wyspach greckich.
W środę 03.09.2008 wybieram sie na Krete do Heraklionu.
Może powiecie co warto czego nie warto oglądać(wycieczki itd)
Jeśli auto to gdzie najlepiej się wybrać na wypadzik - planuję wziąć jakiś pojazd coby przemierzyć wyspę.
Z góry wielkie dzięki za wskazówki.
Odnośnie Mnichów to Mnie sie nie uda raczej - za daleko będę do nich miał ;-)