PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do 300d???



pegaz
27-05-2005, 12:50
Witam wszystkich
Mam Canona 300d i niestety wraz z nim kitowski obiektyw Ledwo zacząłem robić zdjęcia a już wiem, że ten obiektyw jest naprawdę do kitu:(
Czy w cenie do 1200(1500)zł dostanę jakiś dobry obiektyw? powiedzmy od 28-200 mm i w miare dobre światło???Lub inne godne polecenia parametry??

Poza tym dlaczego ten aparat nawet przy dobrym świetle wyrzuca lampę gdy robi się zdjęcia na automacie??? Poza tym dużo zdjęć wychodzi prześwietlonych?? W czym rzecz??

Czy ktoś mi może doradzić w tych kwestiach???


Dziękuję serdecznie za okazaną pomoc

Vitez
27-05-2005, 14:26
Czy w cenie do 1200(1500)zł dostanę jakiś dobry obiektyw? powiedzmy od 28-200 mm i w miare dobre światło???Lub inne godne polecenia parametry??

Przed mnoznikiem czy po?
Zdecydowanie lepsze to tylko Sigma 18-50 2.8 EX , oraz Canon 17-40 4L . Ceny sprawdz sobie sam ale raczej nie mieszcza sie w twoim zakresie.



Poza tym dlaczego ten aparat nawet przy dobrym świetle wyrzuca lampę gdy robi się zdjęcia na automacie???

Bo robisz na automacie :roll: .
Aparat ma program automatyczny ustawiony tak by nie poruszyc, i gdy przy maksymalnie otwartej przyslonie i podbitym iso czas zejdzie mu ponizej jakiegos zadanego (chyba 1/60). Dodatkowo masz ograniczenie podbijania iso w automacie (by niby nie bylo szumow - do 400 chyba).
A gdybys z automatu przeszedl na P, ustawil iso800 i wiedzial ze utrzymasz np 1/30 - to bez obaw moglbys robic bez lampy.
Ewentualnie - kup 50 1.8 .


Poza tym dużo zdjęć wychodzi prześwietlonych??
Kwestia doboru pomiaru swiatla, parametrow, kwestia nauki fotografowania, automat nie jest doskonaly... w zadnym aparacie.

Flanel
27-05-2005, 14:37
Poza tym dużo zdjęć wychodzi prześwietlonych?? W czym rzecz??

Czy ktoś mi może doradzić w tych kwestiach???


a to ciekawe. Mi jak i kilku znajomym użytkownikom, problem sprawia najczęsciej NIEDOŚWIETLENIE (300d i 350d). Wiekszość fot robie przy +1/3 EV zeby tego uniknąć..

akustyk
27-05-2005, 14:43
Witam wszystkich
Mam Canona 300d i niestety wraz z nim kitowski obiektyw Ledwo zacząłem robić zdjęcia a już wiem, że ten obiektyw jest naprawdę do kitu:(


hmmm... to moze problemem jest fotograf, nie obiektyw?

ten gosc: http://www.photo.net/photodb/member-photos?include=all&user_id=767381 jakos nie narzeka na kitowy obiektyw... :confused:

Flanel
27-05-2005, 14:53
hmmm... to moze problemem jest fotograf, nie obiektyw?

ten gosc: http://www.photo.net/photodb/member-photos?include=all&user_id=767381 jakos nie narzeka na kitowy obiektyw... :confused:


niezłe foty, ale zauważam miejscami NAD WYRAZ WYDATNE wpomaganie softem obrabiarskim.

Moje, po obróbce z KIT-a też lepiej wyglądają niż surówka :)

Maco
27-05-2005, 15:49
hmmm... to moze problemem jest fotograf, nie obiektyw?

ten gosc: http://www.photo.net/photodb/member-photos?include=all&user_id=767381 jakos nie narzeka na kitowy obiektyw... :confused:

Ten gość nie narzeka na obiektyw, ponieważ zdecydowaną większość czasu siedzi przed komputerem i obrabia zdjęcia Photoshopem. Pytanie - co opanował bardziej: focenie, czy obróbkę graficzną?!

jacam
27-05-2005, 18:59
Witam wszystkich
Mam Canona 300d i niestety wraz z nim kitowski obiektyw Ledwo zacząłem robić zdjęcia a już wiem, że ten obiektyw jest naprawdę do kitu:(
Czy w cenie do 1200(1500)zł dostanę jakiś dobry obiektyw? powiedzmy od 28-200 mm i w miare dobre światło???Lub inne godne polecenia parametry??

Poza tym dlaczego ten aparat nawet przy dobrym świetle wyrzuca lampę gdy robi się zdjęcia na automacie??? Poza tym dużo zdjęć wychodzi prześwietlonych?? W czym rzecz??

Czy ktoś mi może doradzić w tych kwestiach???


Dziękuję serdecznie za okazaną pomoc

IMHO KIT na początek jest całkowicie wystarczający, do robienia „fotopstyków” i na
odbitki 10x15.
Po jakim czasie wyklaruje Ci się, jaki jest ci potrzebny obiektyw lub obiektywy.

Jeśli nie jesteś zadowolony ze swoich zdjęć, nie zwalaj winy tylko na sprzęt tylko, zastanów
czy wykorzystałeś go najlepiej jak można.

Zacznij od kupienia jakieś książki o fotografii :) .

Poniżej link do zdjęć pamiątkowych wykonanych w 95% kitem, zdjęcia nie są mocno obrabiane, tylko przygotowane na potrzeby WWW.

http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/index.php?cat=7

pegaz
27-05-2005, 20:22
hmm:)

pegaz
27-05-2005, 20:26
hmmm... to moze problemem jest fotograf, nie obiektyw?

ten gosc: http://www.photo.net/photodb/member-photos?include=all&user_id=767381 jakos nie narzeka na kitowy obiektyw... :confused:


Może i początkuję w fotografii cyfrowej ale obrabiane zdjęcia potrafię poznać i to właśnie widzę pod podanm adresem. Oczywiście dziękuję za udzielenie się w wątku ale o poziomie piszącego wstyd się wypowiadać skoro nie potrafii rozpoznac obrabianych zdjęć:)))

pegaz
27-05-2005, 20:31
IMHO KIT na początek jest całkowicie wystarczający, do robienia „fotopstyków” i na
odbitki 10x15.
Po jakim czasie wyklaruje Ci się, jaki jest ci potrzebny obiektyw lub obiektywy.

Jeśli nie jesteś zadowolony ze swoich zdjęć, nie zwalaj winy tylko na sprzęt tylko, zastanów
czy wykorzystałeś go najlepiej jak można.

Zacznij od kupienia jakieś książki o fotografii :) .

Poniżej link do zdjęć pamiątkowych wykonanych w 95% kitem, zdjęcia nie są mocno obrabiane, tylko przygotowane na potrzeby WWW.

http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/index.php?cat=7


Dzięki
Na pewno potrzebujemy obiektywu dobrego do makro bo moja druga połowa jest grafikiem komputerowym i często będzie musiała wykonywac tgo typu ujęcia.
Poza tym już teraz zauważam, ze przydałby się obiektyw którym będę mógł zrobić w miarę rozsądne zdjęcie osobie znajdującej się powiedzmy około 10m ode mnie a nie tak jak teraz komus kto stoi przy mnie. To już głuptaki kompaktowe mają 10krotny zoom dzięki czemu potrafią odpowiednio coś przyblizyc.
Czyt jest obiektyw, który potrafi pogodzić i makro i odległośc za rozsądną cenę??
Poza tym jakie marki obiektywów rozpatrywać i na co patrzeć??
Pozdrawiam

pegaz
27-05-2005, 20:37
Przed mnoznikiem czy po?
Zdecydowanie lepsze to tylko Sigma 18-50 2.8 EX , oraz Canon 17-40 4L . Ceny sprawdz sobie sam ale raczej nie mieszcza sie w twoim zakresie.



Bo robisz na automacie :roll: .
Aparat ma program automatyczny ustawiony tak by nie poruszyc, i gdy przy maksymalnie otwartej przyslonie i podbitym iso czas zejdzie mu ponizej jakiegos zadanego (chyba 1/60). Dodatkowo masz ograniczenie podbijania iso w automacie (by niby nie bylo szumow - do 400 chyba).
A gdybys z automatu przeszedl na P, ustawil iso800 i wiedzial ze utrzymasz np 1/30 - to bez obaw moglbys robic bez lampy.
Ewentualnie - kup 50 1.8 .


Kwestia doboru pomiaru swiatla, parametrow, kwestia nauki fotografowania, automat nie jest doskonaly... w zadnym aparacie.




Dzięki
Już jutro wypróbuję na działce jak robi na iso800 a za naukę fotografowania już się wziąłem. Cóż nie od razu Rzym zbudowano ale dobre rady są jak najbardziej wskazane i za wszystkie bardzo dziękuję.
Na pewno potrzebujemy obiektywu dobrego do makro bo moja druga połowa jest grafikiem komputerowym i często będzie musiała wykonywac tgo typu ujęcia.
Poza tym już teraz zauważam, ze przydałby się obiektyw którym będę mógł zrobić w miarę rozsądne zdjęcie osobie znajdującej się powiedzmy około 10m ode mnie a nie tak jak teraz komus kto stoi przy mnie. To już głuptaki kompaktowe mają 10krotny zoom dzięki czemu potrafią odpowiednio coś przyblizyc.
Czyt jest obiektyw, który potrafi pogodzić i makro i odległośc za rozsądną cenę??
Poza tym jakie marki obiektywów rozpatrywać i na co patrzeć??

jacam
27-05-2005, 21:07
Dzięki
Na pewno potrzebujemy obiektywu dobrego do makro bo moja druga połowa jest grafikiem komputerowym i często będzie musiała wykonywac tgo typu ujęcia.
Poza tym już teraz zauważam, ze przydałby się obiektyw którym będę mógł zrobić w miarę rozsądne zdjęcie osobie znajdującej się powiedzmy około 10m ode mnie a nie tak jak teraz komus kto stoi przy mnie. To już głuptaki kompaktowe mają 10krotny zoom dzięki czemu potrafią odpowiednio coś przyblizyc.
Czyt jest obiektyw, który potrafi pogodzić i makro i odległośc za rozsądną cenę??
Poza tym jakie marki obiektywów rozpatrywać i na co patrzeć??
Pozdrawiam

Do makro jak zwykle polece KITa na początek :) + soczewka +4d lub
Raynox-DCR250, przykład z kita poniżej z soczewką:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło ( http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/displayimage.php?pos=-146)

Zestaw nisko budżetowy, pokrywający mniej więcej potrzeby w ogniskowych + makro to:
KIT – szeroki kąt,
Tamron 28-75mm/2.8 dobra jakość za rozsądną cenę (~1300zł)
Sigma 70-300mm APO II MACRO – przyzwoite tele z makro (1:2) (~900zł)
do makro: soczewka +4D (~50zł), lub Raynox-DCR250 (~230 zł) – lepsza jakość
dodatkowo jeszcze: EF 50mm/1.8 – oddałem szwagrowi ( miałem od niego odkupić), zbieram na Tamrona.

pegaz
27-05-2005, 22:03
Do makro jak zwykle polece KITa na początek :) + soczewka +4d lub
Raynox-DCR250, przykład z kita poniżej z soczewką:
http://www.jac0m.netlook.pl/wfoto/displayimage.php?pos=-146

Zestaw nisko budżetowy, pokrywający mniej więcej potrzeby w ogniskowych + makro to:
KIT – szeroki kąt,
Tamron 28-75mm/2.8 dobra jakość za rozsądną cenę (~1300zł)
Sigma 70-300mm APO II MACRO – przyzwoite tele z makro (1:2) (~900zł)
do makro: soczewka +4D (~50zł), lub Raynox-DCR250 (~230 zł) – lepsza jakość
dodatkowo jeszcze: EF 50mm/1.8 – oddałem szwagrowi ( miałem od niego odkupić), zbieram na Tamrona.


Dziękuję
Niezłe zdjęcia:)))

Semtex
28-05-2005, 08:06
Jacam piękne masz te zdjęcia - chyba kupię sobie tego Raynoxa tylko nie mam już KIT-a ale może pod tamrona 28-75 podejdzie. 225 pln na allegro to nie jakiś kosmos
pozdr

Mac
28-05-2005, 08:18
Jacam, fotki bardzo dobre, pełne uznanie. Chyba się skuszę na Twoje sugestie co do rozwiązań technicznych.

jacam
28-05-2005, 09:07
Dzięki za uznanie :).

Niestety nie ma róży bez kolców, używając Raynoxa lub soczewki, otrzymujemy dużo mniejszą odległość ostrzenia i trzeba mocno zbliżyć się do obiektu.
IMHO jest to dobry dodatek, żeby zwiększyć skalę odwzorowania, ale dedykowanego
obiektywu do makro nie zastąpi.

I jeszcze jedno, jakością Raynoxa jestem mocno zaskoczony, działa nawet z sigmą przy 300mm, gdzie z soczewki powyżej 100mm obraz był już nie do zaakceptowania,

Semtex
28-05-2005, 10:06
Czy mógłbyś nam podpowiedzieć jakiej ogniskowej i jakiego obiektywu używałeś przy tych zdjęciach np. biedronka ? z góry thanks

p13ka
28-05-2005, 12:04
Dzięki za uznanie :).

Niestety nie ma róży bez kolców, używając Raynoxa lub soczewki, otrzymujemy dużo mniejszą odległość ostrzenia i trzeba mocno zbliżyć się do obiektu.

Sorry za OT ale a propos Raynoxa DCR-250 to widzieliście, że można go dokręcić do 100-400 i focić z odległości 5-6 cm? W lekkim szoku byłem jak przeczytałem tę aukcję http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52238807

jacam
28-05-2005, 21:00
Czy mógłbyś nam podpowiedzieć jakiej ogniskowej i jakiego obiektywu używałeś przy tych zdjęciach np. biedronka ? z góry thanks

Biedronki robiłem jeszcze kompaktem G5, używałem dwóch soczewek +4D, +10D, po zakupie lustrzanki pozbyłem się +10D, bo była nieprzydatna, a +4D zamieniłem na Raynoxa,

Z reguły jak używam kita to jest to największa ogniskowa, z sigma jest trochę zabawy bo trzeba ostrzyć ręcznie, AF za dobrze nie działa, za to przednia soczewka w sigmie przy zmianie rozdzielczości się wysuwa i tak ustawiam ostrość :mrgreen:

trochę informacji też napisałem w wątku z moimi zdjęciami :rolleyes:
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=46133#post46133

pegaz
29-05-2005, 21:42
Faktycznie świetne zdjęcia. Dużo czasu (heh i pieniędzy) trzeba będzie poświęcić aby ten poziom osiągnąć ale jak widać warto.
Mam pytanie o zgrywanie zdjęć z karty bo gry robię to bezpośrednio z aparatu to można usnąć (1GB karta). Czy te czytniki kart podłączane jako urządzenia zewnętrzne robią to szybciej?? Jeśli tak to jaki jest warty polecenia???

Pozdrawiam :roll:

Vitez
30-05-2005, 11:44
Jesli masz w komputerze USB 2.0 to wez dowolny czytnik na USB 2.0 przy czym ja osobiscie radze jednak czytniki tylko CF a nie 8w1 czy 20w 1 ;)
Na przyklad ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51649070

albo ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51739074

pegaz
30-05-2005, 19:40
Jesli masz w komputerze USB 2.0 to wez dowolny czytnik na USB 2.0 przy czym ja osobiscie radze jednak czytniki tylko CF a nie 8w1 czy 20w 1 ;)
Na przyklad ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51649070

albo ten:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51739074


Tak też myślałem, że te czytniki "wszystko w jednym" mogą nie być za dobre.
Mniemam, że posiadasz jeden z polecanych czytników lub też miałeś okazję z nich korzystać.
W takim razie zaufam Twojej opinii i dokonam zakupu czytnika takiego właśnie typu.


A teraz wracam do tematu robienia zdjęć.
Niestety trudne te moje początki.
Zacząłem robić zdjęcia na programie tv i ustawiam iso około 800 w świetle dziennym i jakoś te zdjęcia wychodzą (choć i tu czasem są prześwietlone)
Nie rozumiem dlaczego na automacie zdjecia robione np. w pokoju (ta sama nastawa obiektywu odległość, oświetlenie w pomieszczeniu itp.) przy robieniu paru zdjęć kilka jest w porządku a kilka prześwietlonych (oczywście z lampą)
Rzecz jasna doszukuję się tu mojej winy jako początkującego ale może też coś z aparatem jest nie tak????Może jakieś podpowiedzi? :confused:
No nie rozumiem w czym rzecz

Pozdrawiam

KuchateK
30-05-2005, 19:47
No nie rozumiem w czym rzecz
Patrzysz na to co pokazuje aparat czy tak tylko cykasz? Tam miga na wyswietlaczu i w wizjerze jak brakuje zakresu... To co pokazuje tez czasami jest wazne.
Moze zacznij robic na AV? TV ma jednak stosunkowo maly zakres... ISO800 to tez sporo na zewnatrz...

pegaz
30-05-2005, 19:56
Patrzysz na to co pokazuje aparat czy tak tylko cykasz? Tam miga na wyswietlaczu i w wizjerze jak brakuje zakresu... To co pokazuje tez czasami jest wazne.
Moze zacznij robic na AV? TV ma jednak stosunkowo maly zakres... ISO800 to tez sporo na zewnatrz...


Wiesz patrzę i czas jest np 1/60 sekundy, przesłona np.4.5 nic nie miga czyli, że wszystko jest w porzadku i robie kilka zdjec z tej samej pozycji
No i pare wychodzi super a kilka do kitu???
A jesli chodzi o zdjecia na zewnatrz to jesli ustwiam iso ponizej 800 to zwykle sa prawie wszystkie zdjecia przeswietlone (gdy jest slonce i nie robie zdjec pod slonce jakby co heh). A nie wspomnę o zblizeniach. Tu tez sporo w warunkach zewnetrzych jest przeswietlonych.

Pozdrawiam

KuchateK
30-05-2005, 20:13
Wszystkie na tych samych parametrach i kilka zle? To nie jest normalne. Pokaz jakis przyklad.

Vitez
30-05-2005, 21:14
Tak też myślałem, że te czytniki "wszystko w jednym" mogą nie być za dobre.
Mniemam, że posiadasz jeden z polecanych czytników lub też miałeś okazję z nich korzystać.
W takim razie zaufam Twojej opinii i dokonam zakupu czytnika takiego właśnie typu.

Mam ten drugi i smiga. Ten pierwszy podalem bo wyglada identycznie a jest tanszy.

Co do przeswietlen - a jakas ksiazke nauki fotografowania masz juz za soba?
W sloneczne dni czy przy zdjeciach lampa - blokuj * na to co chcesz prawidlowo naswietlic (najlepiej w trybie pomiaru obszarowym, w programie Av) a przeswietleniami sie nie przejmuj - czesto scena jest zbyt kontrastowa (szczegolnie w sloncu) by matryca pomiescila.
Ewentualnie mozesz rowniez blokowac na najjasniejszy element kadru by miec pewnosc ze przeswietlen nie bedzie.

pegaz
05-06-2005, 12:19
Mam ten drugi i smiga. Ten pierwszy podalem bo wyglada identycznie a jest tanszy.

Co do przeswietlen - a jakas ksiazke nauki fotografowania masz juz za soba?
W sloneczne dni czy przy zdjeciach lampa - blokuj * na to co chcesz prawidlowo naswietlic (najlepiej w trybie pomiaru obszarowym, w programie Av) a przeswietleniami sie nie przejmuj - czesto scena jest zbyt kontrastowa (szczegolnie w sloncu) by matryca pomiescila.
Ewentualnie mozesz rowniez blokowac na najjasniejszy element kadru by miec pewnosc ze przeswietlen nie bedzie.

Czytnik już mam, kupiłem ten droższy i faktycznie śmiga bezproblemowo.
Serdeczne dzięki za radę.
A może znasz godną polecenia baterię sprzedawaną na allegro (jakby nie spojrzeć zapasowa się przyda). Bo widzę, że spory wybór ich tam jest ale nie chciałbym trafić na lipę.
Nad robieniem zdjęć pracuję. Poza tym czytałem, że prześwietlanie zdjęć jest wadą 300d i zostało to dopracowane w 350. Tak więc, aż taka duża moja wina w tym nie jest:)) Oczywiście wszystko można dopracować stosując odpowiednie nastawy:))
Pozdrawiam

Vitez
05-06-2005, 17:25
A może znasz godną polecenia baterię sprzedawaną na allegro (jakby nie spojrzeć zapasowa się przyda). Bo widzę, że spory wybór ich tam jest ale nie chciałbym trafić na lipę.

Ja swoje zapasowe kupowalem u APTEL z Allegro (Ale chyba teraz nie ma ich w ofercie) oraz kolejne dwie na foto-tip.pl .


Poza tym czytałem, że prześwietlanie zdjęć jest wadą 300d i zostało to dopracowane w 350.

Nie czytaj bajek. Problem przeswietlen to problem fotografa. A problem zbyt malej pojemnosci tonalnej to problem ogolny matryc (z kilkoma wyjatkami np Fuji S2/S3 ). Nie ma tu nigdzie miejsca na problem konkretnego egzemplarza, chyba ze ktos sie upiera ze chce miec idealny automatyczny pomiar swiatla niezaleznie od warunkow fotografowania... to wtedy po co komu fotograf :roll: .


Tak więc, aż taka duża moja wina w tym nie jest:))

Nie pocieszaj sie tym - z przeswietleniami musisz sobie radzic TY a nie automat w aparacie. I to niezaleznie od modelu aparatu.
Spot/pomiar obszarowy i unikanie najjasniejszych partii, w przypadku zbyt kontrastowej sceny - albo machnac reka albo stosowac mocno zaawansowane rozwiazania ale z glowa - zaden automat glowy ci nie zastapi. A te zaawansowane rozwiazania to np RAW z naswietlaniem punktowym/obszarowym na najjasniejszy punkt a pozniej wyciaganie cieni przy konwersji/w PS, albo naswietlanie kilku klatek i laczenie ich pozniej.

Dorn
05-06-2005, 20:54
A te zaawansowane rozwiazania to np RAW z naswietlaniem punktowym/obszarowym na najjasniejszy punkt a pozniej wyciaganie cieni przy konwersji/w PS, albo naswietlanie kilku klatek i laczenie ich pozniej.

Czyli (nie wiem czy dobrze rozumiem) pomiar punktowy * na najjaśniejszy punkt, a potem PS i Neat Image ?

PS.
pegaz

Nie wiem, które 300D robią podobno zawsze prześwietlone zdjęcia, bo ja coś zawsze mam niedoświetlone.

KuchateK
06-06-2005, 05:23
Ja tam tez praktycznie wszystko z korekta +2/3 robilem...
Co kto lubi.

pegaz
20-06-2005, 21:05
Mam pytanie odnośnie obiektywu?
Czy Sigma 18-200mm /3.5-6.3 DC do CANONA nadaje się do 300d i czy jest dobry (tudzież wystarczający). Jak jest z mocowaniem czy jest potrzebna jakaś przejściówka czy też mocowanie jest normalne??
Co powiecie na ten temat??
Zarazem czy 1500 zł za niego to cena do przyjęcia???

Pozdrawiam

Golibroda
20-06-2005, 21:56
Mam pytanie odnośnie obiektywu?
Czy Sigma 18-200mm /3.5-6.3 DC do CANONA nadaje się do 300d i czy jest dobry (tudzież wystarczający). Jak jest z mocowaniem czy jest potrzebna jakaś przejściówka czy też mocowanie jest normalne??
Co powiecie na ten temat??
Zarazem czy 1500 zł za niego to cena do przyjęcia???


Tak, jest taka Sigma z mocowaniem Canona. To wersja DC czyli do lustrzanek cyfrowych (m.in.. 300D) bez żadnych przejściówek. Pewnie wielu napisze - wystarczający dla amatora. Z opinii w necie ..przeciętny.Na dużej dziurze - mydlasty.Po środku zakresu - całkiem nieżle.
Cena - za te pieniądze nie ma na rynku tak szerokiego zakresu uniwersalizmu choć jakość jest też uśredniona.