PDA

Zobacz pełną wersję : W jaki sposób konwerter zwiększa ogniskową?

wiwo
02-06-2008, 17:59
Niedługo chcę kupić Sigme 70-200 2.8 a później jakiś konwerter x1.4 zastanawia mnie to w jaki sposób konwerter zwiększa ogniskową?

Np przy 200mm na obiektywie x1.4 daje nam 280mm to znaczy że mamy teraz obiektyw z ogniskowej do 280mm i odpowiadającą temu głębie ostrości?
Czy nadal mamy 200mm ale po prostu ze zmniejszonym kontem widzenia obiektywu tak jak jest to przy cropie?

się rozpisałem i nie wiem czy zrozumiałe.. chodzi mi o to czy jak podepnę konwerter do szkła to głębia ostrości się zmniejszy tak jak przy zastosowaniu obiektywu przy dłuższej ogniskowej czy nie?

werek
02-06-2008, 18:49
soczewki w telekonwerterze powoduja dodatkowe przesuniecie wzgledem plaszczyzny obrazu (oraz korekcje), co w efekcie daje ci konstrukcje jakbys mial wlasnie odpowiadajacy obiektyw. niestety kazdy element optyczny w tym torze moze spowodowac spadek jakosci obrazu, w wiekszosci przypadkow widzoczny jako obnizenie jasnosci

an_zak
02-06-2008, 19:44
niestety kazdy element optyczny w tym torze moze spowodowac spadek jakosci obrazu, w wiekszosci przypadkow widzoczny jako obnizenie jasnosci
Spadek jasności akurat wynika z praw optyki i nie nic wspólnego ze spadkiem jakości:)

werek
02-06-2008, 19:48
jest przez wielu tak postrzegany, ale zgadza sie z praw optyki wynika spadek jasnosci.

jezyk przystepny dla osob poczatkujacych nie zawsze jest precyzyjny

wiwo
02-06-2008, 20:05
czyli efekt jest taki jak bym fizycznie zwiększył ogniskową, no ale oczywiście tracę trochę na jakości i jasności
dzięki za pomoc, temat można zamknąć ;)