PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o exif

kyoudai
31-05-2008, 10:04
Witam

Mam pytanie odnośni danych po zrobieniu zdjęcia
Sprawdzam exif w ps i naprzykład
w polu f-stop wartość przysłony f5,6
a w polu aperture value jest f5,7
pomiar światła jest matrycowy
zauważyłem że te zdjęcie gdzie występuje ta różnica są mniej doświetlone
są fotki gdzie nie ma tej różnicy i są lepej doświetlone
czym to jest spowodowane?
natomias porównałem z innym programem opanda iexif
po otwarciu tego samego zdjęcia
f-stop f5,6
a aperture value f5,0
też jest róznica i to jeszcze większa
dlaczego są te różnice w doświetlenie zdjęcia?
aparat canon 5d

adikPL
31-05-2008, 12:09
Mam podobny problem - sprawdzam pliki w programie ExifRead i zauważyłem 2 różne wrtości przysłony... trochę to dziwne.

jceel
31-05-2008, 12:20
Witam

Mam pytanie odnośni danych po zrobieniu zdjęcia
Sprawdzam exif w ps i naprzykład
w polu f-stop wartość przysłony f5,6
a w polu aperture value jest f5,7

Pewnie rozbija się o przybliżenie dziesiętne. Olać trzeba. Arytmetyka zmiennoprzecinkowa w komputerach rządzi się swoimi prawami, jak np. zwykle ograniczona precyzyjność. ;)

Misiaque
31-05-2008, 12:43
Mało prawdopodobne wyjaśnienie...

Tomasz Golinski
31-05-2008, 13:16
Podobnie jest z czasami - też niektóre programy wyświetlają dziwne wartości.

C80
15-12-2008, 10:12
Odświeżę nieco temat.

Czy ktoś z was zna jakiś program do odczytu informacji o obiektywie z EXIFa? Chodzi o to by program podawał konkretny obiektyw jakim robiono zdjęcie np. 70-200 mm f/2.8, a nie samą przesłonę i ogniskową.

galekeg
15-12-2008, 10:24
Czy ktoś z was zna jakiś program do odczytu informacji o obiektywie z EXIFa? Chodzi o to by program podawał konkretny obiektyw jakim robiono zdjęcie np. 70-200 mm f/2.8, a nie samą przesłonę i ogniskową.
Ta i jeszcze numer fabryczny , ograniczyło by to robienie zdjęć kradzionym sprzętem.(tak sobie kombinuję)

Toffic
15-12-2008, 10:31
Odświeżę nieco temat.

W Lightroomie są takie informacje, jest też nr seryjny ale aparatu. Można np. bardzo fajnie filtrować zdjęcia po obiektywach którymi były robione.

C80
15-12-2008, 10:38
Ta i jeszcze numer fabryczny , ograniczyło by to robienie zdjęć kradzionym sprzętem.(tak sobie kombinuję)

Taki soft istnieje, widziałem kiedyś coś takiego. Niestety nie pamiętam nazwy, dlatego się pytam.

To był inny soft niż Lightroom.

galekeg
15-12-2008, 11:04
Może trochę poza tematem ale czemu ma to służyć(jaki obiektyw).Dwóch gości tym samym sprzętem zrobi zupełnie inne zdjęcia tego samego kadru , a i z tego co się już nauczyłem nie da się powtórzyć ujęcia zawsze jest inne (patrząc na swoje zdjęcia pamiętam czym je robiłem a przynajmniej tak mi się wydaje)

majcz
15-12-2008, 20:10
Odświeżę nieco temat.

Takie dane poda Ci ZoomBrowser ;prawy przycisk myszki na miniaturkę zdjęcia i Properties . Te informacje poda Ci też DPP prawy przycisk myszki na miniaturce zdjęcia i Info

fazid_66
17-12-2008, 00:54
Odświeżę nieco temat.

Pod linuxa jest exiftool. Podaje tyle informacji, że gdybym wkleił to bym bana na forum dostał. ;)

tantal
17-12-2008, 01:36
Pod windą wygodny z nakładką ExifToolGUI

trampek
17-12-2008, 02:50
Odświeżę nieco temat.

Takie dane poda Ci ZoomBrowser ;prawy przycisk myszki na miniaturkę zdjęcia i Properties . Te informacje poda Ci też DPP prawy przycisk myszki na miniaturce zdjęcia i Info

jescze prosciej.

w menu zaznaczasz zeby ci pokazywal to na View (mozesz nawet kastom fankszyns dac jak masz taka ochote). oczywiscie mowa o zumbrołserze.

MaciekH
17-12-2008, 04:24
IrfanView tez daje rade.

SlaVa
21-12-2008, 23:58
IrfanView tez daje rade.

Nie podaje info o szkle.

MaciekH
22-12-2008, 01:56
Pewnie, że nie! Mówie tak, bo sobie to wymyśliłem!:evil:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/irfan.jpg)

mamut9
22-12-2008, 02:53
Może trochę poza tematem ale czemu ma to służyć(jaki obiektyw).Dwóch gości tym samym sprzętem zrobi zupełnie inne zdjęcia tego samego kadru , a i z tego co się już nauczyłem nie da się powtórzyć ujęcia zawsze jest inne (patrząc na swoje zdjęcia pamiętam czym je robiłem a przynajmniej tak mi się wydaje)

np. masz obiektyw o ogniskowej 28-105 mm , a drugi 70-200mm w exifie jest 80mm - a chciałbyś wiedzieć, którym z tych dwóch obiektywów robiłeś TO zdjęcie ( sądzę, że po kilku tygodniach nie będziesz już pamietał, którego obiektywu używałeś):roll:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie podaje info o szkle.

a kolega którą wersją Ifrana się posługuje:?: 4.20 pokazuje tylko trzeba dane przewinąć w dół:-P

SlaVa
22-12-2008, 09:47
Pewnie, że nie! Mówie tak, bo sobie to wymyśliłem!:evil:

a kolega którą wersją Ifrana się posługuje:?: 4.20 pokazuje tylko trzeba dane przewinąć w dół:-P

Przepraszam, moja wina. Sprawdzałem ifrana na zdjęciu, w którym nie było zawartej informacji o ogniskowej szkła :(

mamut9
23-12-2008, 00:05
Przepraszam, moja wina. Sprawdzałem ifrana na zdjęciu, w którym nie było zawartej informacji o ogniskowej szkła :(
Cieszę się, ze udało się koledze pomóc.
Pozdrawiam:-D

darkon
23-12-2008, 17:04
PhotoMEhttp://www.photome.de/download_en.html podaje takie informacje, i dużo, dużo innych

mamut9
23-12-2008, 23:39
PhotoMEhttp://www.photome.de/download_en.html podaje takie informacje, i dużo, dużo innych

fajny program:-D