PDA

Zobacz pełną wersję : S5 IS problem z wideo

jarhead
30-05-2008, 22:58
Witam.

Od miesiąca mam Canona S5 IS. Wczoraj wybrałem sięz nim na festyn i nagrałem kilka plików wideo. Ale tu pojawia się problem. Bo o ile po podłączeniu do telewizora przez kabel one normalnie są odtwarzane z aparatu o tyle po przerzuceniu ich na dysk nie odtwarza się ani jeden z nich.

W moim odtwarzaczu wyskakuje mi okienko BRAK CODEKA MJPEG. Pobrałem i zainstalowałem ten MOTION JPEG CODEK, ale to nic nie pomogło.

Może przydatna będzie informacja, że nie nagrywałem w trybie film, a w trybie AUTO. Plik zapisany na dysku ma rozszerzenie AVI.

Proszę o pomoc.

Mellan
31-05-2008, 00:11
Czy mógłbyś mi podesłać próbkę filmu na maila? Formatami filmowymi interesowałem się przed lusterkami :) adres na PW wysyłam

sprocket73
31-05-2008, 08:01
Zainstaluj sobie jakiś pakiet kodeków, przykładowo:
http://www.download.net.pl/105/K-Lite-Codec-Pack-Full/
powinno z całą pewnością pomóc.

jarhead
31-05-2008, 08:27
Z tym wysłaniem na maila to nie pójdzie, bo film ma ponad 370 Mb. Zaraz spróbuje z tymi codekami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i niestety z codekami nie wypaliło. Nadal nie działa. Filmik niby się odtworzył, ale trwał 41 sekund, a w rzeczywistości trwa 6 minut

Juriko
31-05-2008, 13:21
Wrzuć plik do virtualdub'a, zobaczysz co i jak. Poza tym można nim edytować i niektóre błędy też naprawia. Warunek to zainstalowany kodek m-jpeg w systemie, jako że sam virtualdub nie dysponuje kodekami.

jarhead
31-05-2008, 22:33
Pomogło ale nie do końca.
Po wrzuceniu do virtualdaba i drobnym przesunięciu dźwięku czas na zapis.

I tu kolejna niespodzianka: Plik AVI o długości 5:56 minut zajmuje...... 5GB:confused: Co z tym zrobić?????????

Mellan
31-05-2008, 22:37
Użyć kodeków do obrazu (DivX, XviD) i dzwięku (mp2 na przykład). Od ustawień jakości kodeków (bitrate) zależy docelowa wielkość pliku końcowego. Zrób plik jednominutowy z jakimiś ustawieniami i sprawdz, czy odpowiada ci jakość, a następnie przekalkuluj ile miejsca na dysku zabierze ci docelowa długość filmu. Warto zrobić taką próbkę.

jarhead
31-05-2008, 22:49
gdzie wybiera sięcodeka?? Bo po kilku próbach nie mogę nic znaleźć. Proszę o jakieś wskazówki gdzie znaleźć te opcje. Mam program po angielsku, więc wszystko trochęsię komplikuje:(

Znalazłem: to chyba compressed. Ale problem jest teraz taki, że po zmianie codeka nie mogę zapisać pliku

Juriko
01-06-2008, 01:39
Po wrzuceniu do virtualdaba i drobnym przesunięciu dźwięku czas na zapis.
Jak to rozumieć, Ty przesunąłeś dźwięk?
Jeśli nic nie edytowałeś, to możesz zapisać plik bez rekompresji, pozostanie wówczas w formacie m-jpeg. Żeby tak się stało, ustaw w zakładce video i audio opcję "Direct stream copy". Zapisujesz File-save as avi i nadaj plikowi nazwę, inną od oryginału.
Jeśli chcesz skompresować do np. divX/a, to musisz zainstalować do sytemu pełny kodek divX. Nie wystarczy filtr tylko do odczytu.
Mając ju żkodek, wybierasz w zakładce video-compression, z lewej strony masz kodeki, mówimy o divX, to poszukaj go, z prawej strony kliknij na configure i ustaw bitrate. Mając klatki w rozdzielczości 640x480 lepiej nie schodzić poniżej 2000 kbps.
Dźwięk póki co możesz zostawić bez zmian. W tej konfiguracji ustaw w zakładce audio "Direct stream copy", a w zakładce video "Full compression".
Na począek proponuję kodeka DivX3.1 alpha, nie jest wymagający i zawiera kodeka mp3 frauhoffera pro.
Chcąc skompresować audio trzeba najpierw zmienić próbkowanie z 11024 Hz na 44100Hz najlepiej stereo i 16 bit. Dopiero po tym można kompresować do mp3.
Tyle na początek, w razie problemów, pytaj.

jarhead
01-06-2008, 12:50
Pobrałbym tego codeka ale nie mogę znaleźć, a szukałem już chyba wszędzie. Narazie wychodzi mi obraz do ****- nic nie widać. Ale dźwięk jest spoko. Jest na to jakaś rada?? Po konwertowaniu plik zajmuje 300Mb, ale obraz jest totalnie do kitu. A filmik trwa tylko 6 minut. Co mogę z tym zrobić??

Juriko
01-06-2008, 19:54
DivX 3.1 alpha (http://dl19.chip.eu/downloads/d8b395a95d38a7a59dc193a2769a0164/4842e131/5910/311alpha.zip)
Nie było trudno go znaleźć. ;)
Piszesz, że po konwertowaniu obraz "ubikacjowy".To napisz czym konwertujesz i przy jakich ustawieniach. Spróbuj kodekiem z linku wyżej. Próbowałeś zapisać bez konwersji z ustawieniami "Direct stream copy"?

jarhead
01-06-2008, 21:49
Dzięki za pomoc. Jakoś się udało, choć nie wiem jak :lol: