PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przyspieszyć Canona A720 IS ?

Maćkowiec
29-05-2008, 15:34
Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy, jestem także nowym posiadaczem Canona A720 IS

Mam do Was pytanie: Jak przyspieszyć mojego Canona A720 IS ?
Strasznie długo się namyśla, np. między kolejnymi zdjęciami albo gdy chce się od razu po zrobieniu skasować fotkę. Strasznie wolno robi też zdjęcia... Co zrobić aby od razu po naciśnięciu spustu zrobił zdjęcie? (żeby tak trzaskać w odpowiednich momentach) Teraz muszę przytrzymać spust do połowy i dopiero po chwili nacisnąć do końca żeby "pstryknął". Jak nacisnę od razu do końca to nie zrobi zdjęcia.

Proszę o odp.
Pozdrawiam
Maciek

checiu
29-05-2008, 15:58
bo aparat musi mieć trochę czasu na ustawienie ostrości

na szybkość działania mogą też mieć wpływ baterie - jeżeli nie są nowe, a Ty robisz zdjęcia z flashem to automatycznie się on dłużej ładuje,
przeglądanie zdjęć - może masz wolną kartę? Choć to nie powinno mieć wpływu

gwozdzt
30-05-2008, 08:02
Mam do Was pytanie: Jak przyspieszyć mojego Canona A720 IS ?
Strasznie długo się namyśla, np. między kolejnymi zdjęciami albo gdy chce się od razu po zrobieniu skasować fotkę. Strasznie wolno robi też zdjęcia...
wolno - szybko to sa pojęcia bardzo subiektywne. Czy masz porównanie do jakiegoś innego aparatu? Jaki aparat działa(ł) wg Ciebie szybko?

bo całkiem prawdopodobne jest, że Twój aparat działa jak należy, tylko Ty masz za duze oczekiwania wobec niego.

Co zrobić aby od razu po naciśnięciu spustu zrobił zdjęcie? (żeby tak trzaskać w odpowiednich momentach)
1) wyłączyć przedbłyski lampy (red Eye reduction)
2) wyłączyć AF i ustawić MF na przewidywaną odległość (w typowym użytkowaniu 1,5 metra załatwia sprawę)

albercikk
30-05-2008, 08:20
Włącz tryb zdjęć seryjnych to pomoże gdy chcesz wykonać kilka zdjęć następujących bezpośrednio po sobie.

P.S.Bawiłem się starszym modelem z serii a - a560 i nie miał on problemów z szybkością działania a na co dzień używam lustrzanek więc i wymagania co do prędkości działania mam wysokie, pradopodobnie problem tkwi w słabych, zużytych akumulatorach, zakup Aku Sanyo Eneloop i sprawdż jak na nich działa aparat.

Pozdrawiam

TomS
30-05-2008, 08:36
Nie wiem czy da się coś zrobić żeby po wykonaniu zdjęcia długo nie myślał tylko praktycznie od razu zrobić zdjęcie. Bawiłem się nim trochę ale mi się nie udało nic zrobić. A w tym aparacie mnie to trochę dziwi bo 710 IS niby model niżej a jednak jest trochę szybszy.
A i baterie nie mają tu nic wspólnego bo próbowałem na nowych, i starych.

Maćkowiec
30-05-2008, 22:06
mam akumulatorki SANYO (1700), Forever (2800), Encore (2700)
a kartę 2 GB SanDisk
Co możecie mi jeszcze poradzić żeby szybko strzelać foty ?

edycja

dzięki za rady!

pietro.s
30-05-2008, 22:54
może ustaw rozmiar zdjęcia i jakość, megapiksele zmień tak do 3MP a jakość np na full, może tez pomóc format karty?