Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 1V problem z dzwiękiem

Eldudinio
28-05-2008, 00:08
Witam

Mam drobne pytanko , sprowadziłem Canona 1V z USA (używanego) ,

wszystko działa

jak należy ale w manualu wyczytałem że aparat przy zmianie pozycji z

horyzontalnej na wertykalną powinien wydawać jakiś dzwięk , niby drobiazg

ale zastanawiam się czy nie napotkam większej ilosci niespodzianek. Czy

może

dzieje się tak tylko kiedy mamy zamocowany booster. Proszę*o rozwianie

moich wątpliwości. Pozdrawiam Serdecznie

dark4blade
28-05-2008, 07:47
Witam. W mojej, polskiej instrukcji jakoś nic nie znalazłem, a i przed chwilą kręciłem aparatem na wszystkie możliwe strony, i nic nie wydaje, żadnego dźwięku, probowałem przy rożnych ustawieniach z obiektywem i bez :D. Może coś nieuważnie przeczytałeś/przetłumaczyłeś?

Krzychu
28-05-2008, 08:00
Może to manual od jakiejś cyfry która ma kuleczkę od pionowej orientacji ?

FlatEric
28-05-2008, 09:31
Za przeproszeniem już analogowe EOSy generacji 5 z Eye Control miały czujniki orientacji, potem nawet analogowe trzysetki miały.
Ten dźwięk jest bardzo cichy - takie ledwo słyszalne stuknięcie vel cyknięcie wewnątrz aparatu, wynikające z ruchu tegoż czujnika. Przypuszczam, że w solidnej obudowie jedynki może być bardzo słabo słyszalny.

Pzdr

Grzesiu

bakulik
28-05-2008, 09:32
Może to manual od jakiejś cyfry która ma kuleczkę od pionowej orientacji ?

Analogi też miały taką kuleczkę, np. w EOSie 5... wyłączała sterowanie autofocusem przy użyciu oka (Eye Control) przy pionowych kadrach. :) Ale znalazł się na to hack. ;)

mate00sh
28-05-2008, 09:36
Potwierdzam, 50E też to miało. To nie jest taki dźwięk, jak przy np. ustawieniu ostrości przez AF, tylko mechaniczne stuknięcie (patent jest prosty jak konstrukcja cepa - w komorze siedzi metalowa kulka i w zależności jak ustawiony jest aparat zwiera dpowiednie styki).

Eldudinio
28-05-2008, 09:44
faktycznie coś jakby tam cyka tylko przez tą betonową obudowę :) słabo słychać , myślałem że jest to taki dzwięk jak z autofocusa. Dzięki za pomoc