Zobacz pełną wersję : Karta SDHC do 450D
pasożyt społeczny
23-05-2008, 11:45
Witam
Zapytuję użytkowników 450D. Jaką polecacie kartę do nowego canona? Zależy mi na czymś szybkim o pojemności 4GB - 8GB.
Ponieważ instrukcja o tym milczy, dla chętnych pytanie fakultatywne. Jaka jest maksymalna pojemność obsługiwanych kart?
Olszewski
23-05-2008, 12:35
Witam
Zapytuję użytkowników 450D. Jaką polecacie kartę do nowego canona? Zależy mi na czymś szybkim o pojemności 4GB - 8GB.
Ponieważ instrukcja o tym milczy, dla chętnych pytanie fakultatywne. Jaka jest maksymalna pojemność obsługiwanych kart?
http://allegro.pl/item365528845_sandisk_sdhc_extreme_iii_4gb_czytnik _20_mb_s.html - mam taką tylko że CF i jest szybka w moim odczuciu - szybszej JA nie potrzebuje.
lub
http://allegro.pl/item365987733__sandisk_karta_sdhc_8gb_extreme_iii_ czytnik.html
Pojemność wybierz sam. Jeśli chodzi o większe karty, to większych niż 8GB nie brałbym do 450D z racji na możliwość utraty danych...
Używam w swoim C-450D kartę: San Disk Extreme III SDHC o pojemności 4 GB. Po jej założeniu aparat mnie informuje, że jest na niej 3,78 GB wolnego miejsca - czyli jest to jej rzeczywista pojemność. Mieszczą się na niej 703 zdjęcia w podstawowym ustawieniu aparatu. Nie wiem jaka jest maksymalna pojemność obsługiwanych kart na tym aparacie, ale sądzę, że w/w podana ilość zdjęć jest przyzwoita dla amatorskiego wykorzystania lustrzanki (nie wiem jakie Ty masz potrzeby) - zawsze można dokupić zapasową kartę, co ja zresztą też uczyniłem. Obawiałem się raczej nagłego "padnięcia" używanej karty - jest to urządzenie, które jak każde inne może ulec awarii a wiadomo, że nie zawsze i od razu można nabyć zapasową. Sama karta nie budzi u mnie żadnych zastrzeżeń. Zapisuje szybciutko obrazy i także ich transfer na PC jest na przyzwoitym poziomie (zależy to też od tego jakim PC się dysponuje). Ponadto w zestawie był czytnik, co ułatwia pracę na kompie starszej daty. Niestety nigdy jej nie zapełniłem "na full" więc nie wiem jaki jest czas transferu "pełnego" przy pojemności 4 GB. Może ktoś z forumowiczów z ciekawości zmierzył taki czas ?? Ogólnie polecam !!
Olszewski
23-05-2008, 21:38
Używam w swoim C-450D kartę: San Disk Extreme III SDHC o pojemności 4 GB. Po jej założeniu aparat mnie informuje, że jest na niej 3,78 GB wolnego miejsca - czyli jest to jej rzeczywista pojemność. Mieszczą się na niej 703 zdjęcia w podstawowym ustawieniu aparatu. Nie wiem jaka jest maksymalna pojemność obsługiwanych kart na tym aparacie, ale sądzę, że w/w podana ilość zdjęć jest przyzwoita dla amatorskiego wykorzystania lustrzanki (nie wiem jakie Ty masz potrzeby) - zawsze można dokupić zapasową kartę, co ja zresztą też uczyniłem. Obawiałem się raczej nagłego "padnięcia" używanej karty - jest to urządzenie, które jak każde inne może ulec awarii a wiadomo, że nie zawsze i od razu można nabyć zapasową. Sama karta nie budzi u mnie żadnych zastrzeżeń. Zapisuje szybciutko obrazy i także ich transfer na PC jest na przyzwoitym poziomie (zależy to też od tego jakim PC się dysponuje). Ponadto w zestawie był czytnik, co ułatwia pracę na kompie starszej daty. Niestety nigdy jej nie zapełniłem "na full" więc nie wiem jaki jest czas transferu "pełnego" przy pojemności 4 GB. Może ktoś z forumowiczów z ciekawości zmierzył taki czas ?? Ogólnie polecam !!
Instrukcja 450D milczy w sprawie największej pojemności.
na 4GB mieści się 703 zdjęć, RAWów czy JPEGów?
Olszewski - JPEG-ów ....... co do ilości RAW-ów to nie sprawdzałem.
Czołgiem :)
Karty SD (nowsze: SDHC) sa tansze na ogol od CF-ek. Dlatego nie szczypal bym sie na Twoim miejscu i zainwestowal w karty Sandisk'a (UWAGA NA PODROBKI!! TYLKO SPRAWDZONE ZRODLO!!), serii Extreeme III :)
Nie sa super drogie, a pewnosc wyzsza, do tego maja bardzo przyzwoite transfery.
Jak sugeruja koledzy - lepiej kupic 2-3 karty o mniejszej pojemnosci, niz jedna duza. Jesli cos sie stanie z karta (po prostu padnie 'bo tak'), to zawsze czesc fotek bedziesz mial na drugiej (innej) karcie.
Poza tym - dobrym pomyslem jest nie zapisywanie karty do samego konca (dot. glownie CF, ale sam mialem taki problem z karta SD...), tylko jej wymiana, kiedy zostanie na karcie miejsce na kilkanascie zdjec.
Zdarzyc sie moze, ze jesli bedziemy probowac zapisywac do max pojemnosci karty, to dojdzie do utraty danych, poniewaz aparat szacuje pozostale miejsce (ilosc zdjec, ktore POWINNY sie jeszcze zmiescic) na podstawie wagi strzelanych fotek.
Co do zrzucania danych pozniej do kompa - ja kupilem za niecale 35PLN czytnik Hama, jakas wersja UDMA (V3), ktory pozwala kopiowac dane z predkoscia do 32MB/s. Praktycznie na moich CF Sandiska Extreeme III wyciagam srednie transfery 27-28MB/s :) Karta 4GB kopiuje sie do kompa ok 4min. :) (Po kablu z aparatu trwalo by to duuuuzo dluzej).
Co do max. pojemnosci - obecnie mozna dostac karty o pojemnosci max 16GB. Skoro aparat obsluguje 4GB i 8GB to napewno obsluzy takze 16GB - poniewaz to ten sam standard (adresowania).
Moja stara malpka miala obslugiwac do 1GB max. Praktycznie hulaly karty 2GB bez zadnego problemu :) Tak samo bedzie z Twoim 450D :)
Niemniej - bezpieczniej miec 2-4 karty niz 1 duza.
pasożyt społeczny
24-05-2008, 21:13
Dziękuję za odpowiedź. Skoro wszyscy polecają, to nabędę San Disk Extreme III. Zastanawiam się jeszcze nad pojemnością. W codziennym użytkowaniu 4GB powinno w zupełności wystarczyć, ale podczas dłuższych wyjazdów 700 zdjęć pachnie mi malizną. Wcześniej myślałem o 8GB, może jednak jak radzi Max78 zakupić tandem 4+4?
Goodram 150x ... 4GB SD
i wchodzi na nią 255 fotek w RAW w najwyższej rozdziałce i najmniejszej kompresji ...
ale to przy średnim założeniu ze RAW waży 12-13 MB (tak wylicza aparat) - a jak się foci lasy czy trawy to RAW'y i nawet 20 MB ważą ....
JPG coś koło 800 sztuk....
No i polska firma. ;-) Trzeba wspierać własną gospodarkę. ;-)
Olszewski
25-05-2008, 12:52
Dziękuję za odpowiedź. Skoro wszyscy polecają, to nabędę San Disk Extreme III. Zastanawiam się jeszcze nad pojemnością. W codziennym użytkowaniu 4GB powinno w zupełności wystarczyć, ale podczas dłuższych wyjazdów 700 zdjęć pachnie mi malizną. Wcześniej myślałem o 8GB, może jednak jak radzi Max78 zakupić tandem 4+4?
Zastanów się czy będziesz fotografował w JPEGu czy w RAWie, gdyż w RAWie zmieści Ci się o wiele mniej zdjęć niż w JPEGu, co może podczas wyjazdu zaowocować brakiem miejsca na karcie. Dlatego przemyśl to, jeśli będziesz robił w RAWie to weź 4+4GB jeśli jesteś zwolennikiem mniejszych kart. Ja mam 8GB CF gdyż w 40D na nim mieści mi się około 500RAWów, a czasami robiąc zdjęcia na uroczystości wolę nie spotkać się podczas ważnego momentu z komunikatem "Full CF". Myślę, że na początku rozwiązanie 4+4 będzie dla Ciebie dobre. Jeśli jednak drażniłoby Cię zmienianie kart (w przypadku RAWów, bo JPEGów zmieści się na niej dużo) rozważ taki zestaw jak ja mam 8+4 ;)
Goodram 150x ... 4GB SD
i wchodzi na nią 255 fotek w RAW w najwyższej rozdziałce i najmniejszej kompresji ...
ale to przy średnim założeniu ze RAW waży 12-13 MB (tak wylicza aparat) - a jak się foci lasy czy trawy to RAW'y i nawet 20 MB ważą ....
JPG coś koło 800 sztuk....
I bierz zdecydowanie Sandiska :)
No i polska firma. ;-) Trzeba wspierać własną gospodarkę. ;-)
Pod warunkiem że to dobra firma. Wolałbym dla własnego bezpieczeństwa Sandiska....
Nie wypada, żeby było pytanie o kartę, a nie było tego linka :-)
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9424
A ja na wyjazdach mam prawie zawsze laptopa ze sobą a robię tylko RAWy których na 4GB mieści mi się ok 400szt. Wieczorkiem siadam przy laptopku, przeglądam fotki i opróżniam kartę. Rzadko używam 2giej sztuki(również 4GB Extreme III).
Ale mam ją zawsze, szczególnie na ślubach gdzie wszystko może się zdarzyć...
Popełniłem 16GB SDHC PQI - działa, jest pojemna i nie muszę na krótsze wyjazdy targać laptopa ze sobą....
Witam
Czy wystarczy karta SD 2 GB z transferem zapisu 5Mb/s (koszt okolo 20 Kingston) pod wzgledem robienia zdjęc seryjnych. Myślałem kupić 4 x 2GB czy moze lepiej kupić 2 x 4GB z szybszym transefem (po 60zł każda)
PS> Przepraszam jeżeli napisałem nie w tym dziale co trzeba, to jest mój pierwszy post
Pozdrawiam
RafikBB
patric89
16-01-2009, 16:56
450d ma bufor więc nawet wolna karta może robić zdjęcia seryjne z prędkością 3,5kl/sek o ile nie włączymy redukcji szumów.
Ja mam chyba najtańszą karte Kingstona SD w swoim 450d i nie narzekam.
Kup coś z SDHC Sandiska a narzekać nie będziesz :!:
Dzieki za odpowiedzi
Kupilem 3 karty Kingstona 4GB SDHD te wolniejsze, trafilem w dobrej cenie ale za to "made in japan", były w tej cenie co 4GB te najszybsze tylk że "made in taiwan"
Pozdrawiam
RafikBB
adams_bart
28-01-2009, 14:05
ja póki co mam jednego Sandiska 4GB i jestem bardzo happy :)
nie mam żadnych zastrzeżeń :)
Merauder
28-01-2009, 14:56
Ja mam 4 GB SDHC Extreme III wersja 30mb/s.
Co ciekawe wersja Extreme III 20 mb/s tyle tylko, ze karta 2 GB wydawala mi sie lekko szybciej chodzic, byc moze ze wzgledu na to, ze miala mniejsza pojemnosc.
Dziękuję moderatorowi hołd dla niego udzielił wyczerpującej odpowiedzi a tyle się na szukałem pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze (najlepszy link jaki widziałem nie trzeba nic więcej)
myślę że podepnę się pod temat, więc :)
aktualnie mam zwykłą kartę kingstona i po wyłączeniu redukcji szumów mogę robić zdjęcia seryjne lecz czy po kupnie karty SDHC C10 będę mógł robić serie z ów redukcją?
to może tak: Ktoś mający 450-tke i np. kartę EXTREME bądź inną szybką kartę SDHC włączy ów redukcje szumu ( w C.Fn pozycja 4 Redukow. zakłóceń - High ISO) i zobaczy czy może robić zdjęcia seryjne. Z góry dzięki.
morlight
28-07-2011, 12:41
Rodzaj karty nie ma na to wpływu. To soft aparatu obrabia wstępnie plik i dlatego na trybie seryjnym z włączoną funkcją high iso, czy długi czas, zrobisz 2 czy 3 klatki z normalną prędkością, po czym aparat wyraźnie zwolni. Może to też zależeć od fotografowanej sceny ...
Czy 450D przeczyta karte 16GB ?
Czyta 16 GB bez najmniejszych problemów.
grzegorzki
09-03-2012, 05:35
to może tak: Ktoś mający 450-tke i np. kartę EXTREME bądź inną szybką kartę SDHC włączy ów redukcje szumu ( w C.Fn pozycja 4 Redukow. zakłóceń - High ISO) i zobaczy czy może robić zdjęcia seryjne. Z góry dzięki.
No popatrzcie dobrzy ludzie. Akurat mam 450-tke i karte Extreme III C6. Sumarycznie ilosc 'szczałów' podobna w serii 3-sekundowej, ale z redukcja zaklocen jakby 'szczelał' od poczatku rownomierniej. Bez redukcji zaczyna szybciej, ale po 3 'szczałach' zwalnia. Z dołu bardzo proszę.
Także mam 450 i Extreme III C6. U mnie przy wyłączonej po 2-ch szybkich wyraźnie zwalnia ale kolejne strzały są równomierne. Z kolei przy włączonej robi cały czas równomiernie - bez zwalniania (prędkość podobna do tej z 2-ch pierwszych klatek przy wyłączonej).
Taka sama sytuacja jest za równo przy 4 GB i 8 GB jak i 16 GB więc Sonao możesz tą ostatnią wielkość używać bez żadnych obaw.