Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Polar na EF-S 10-22mm

baranek_85
24-05-2008, 16:43
Witam forumowiczów, niedawno wszedłem w posiadanie obiektywu Canon EF-S 10-22mm 1:3.5-4.5 USM i mam związku z tym pytanie. Czy filtr polaryzacyjny B+W 77mm MRC CPL F-PRO to dobry wybór ? Może jest inny, który sprawdzi się lepiej na tym szkle ?

Dziękuje za pomoc

stratus
24-05-2008, 17:42
... to bardzo dobry wybór ale musisz sobie zdawać sprawę z tego jak szybko przy tak szerokim kącie zmienia sie polaryzacja. Niebo nie będzie równomiernie granatowe czy niebieskie w całym kadrze.

Kosmo
24-05-2008, 19:37
Wybór bardzo dobry Ja mam Heliopana i jestem bardzo zadowolony Jednak tak jak stratus wspomniał trzeba się troszkę nauczyć tym focić bo niebo potrafi byc fajnie pociachane

baranek_85
24-05-2008, 20:28
Oczywiście zdaje sobie sprawe z nierównego spolaryzowania na ultra szerokim kącie, jednak pozostaje jedna kwestia. Winietowanie. To nie jest wersja SLIM, ale F-PRO, których obudowy są ponoć cieńsze od poprzedników. Czy cieńsze są również od wersji SLIM ? Nie mogę znaleźć info na temat grubości tych szkiełek :/

RafalTK
24-05-2008, 20:46
Specyfikacja producenta co do kompatybilności filtrów:

http://www.schneideroptics.com/pdfs/filters/mounts.pdf

Dla pełnej klatki F-Pro nie będzie winietować od 24 mm,, wersje SLIM od 17 mm ... Myślę że w tym momencie odpowiedziałem Ci na pytanie - 10 mm x 1.6 = 16 mm ... jest obawa że nawet SLIM przy 16 mm może winietować, ale 17 mm to pewnie jakaś granica bezpieczeństwa, więc zakładam że SLIM jak znalazł :)

maver1ck
24-05-2008, 21:19
A może Marumi DHG albo WPC ?

Mają jedną zasadniczą zaletę - drugi gwint na normalny dekielek :)

Pozdrawiam

RafalTK
24-05-2008, 21:25
Też właśnie chciałbym zakupić polara na mojego C 10-22 ale jakoś nie mogę się zdecydować ...

W sumie już byłem przekonany do Hoya Pro1 Digital (wszystkie UV jakie mam to Hoya Pro1 Digital więc jakoś przylgnąłem do tej marki ;) ) ale jakoś nie zakupiłem i znowu mam klina. Niech się wypowie ktoś, kto używa jakiegoś polara na 10-22. Hoya to chyba najmocniejszy polar w obudowach typu SLIM?
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

baranek_85
24-05-2008, 21:43
Zdecydowałem się na wersje SLIM. Zamówiłem u chińczyka na ebay :-) Dzięki za pomoc

Sławek
24-05-2008, 21:52
Podobno ten Pro 1 Digital nie jest najlepszy.
Ale może najpierw pożycz sobie jakiegoś polarka i załóż bo możesz sie rozczarować. Ja jak założyłem na swoją Tokine 12-24 to zobaczyłem ciemną plamę na środku nieba a brzeg kadru zupełnie niespolaryzowany.Paradoksalnie słabszy filtr pewnie przyciemnił by niebo mniej ale różnica między środkiem a brzegiem nie była by tak duża.

stratus
24-05-2008, 23:00
... nie przesadzajmy z tym winietowaniem, robię zdjęcia tym UWA z polarem i jeśli występuje jakaś winieta to jak dla mnie na akceptowalnym poziomie, a raczej bym powiedział że trudno ją dostrzec.
Praktykowałem ze SLIMEM i nie polecam - brak gwintu to konieczność posiadania dodatkowego dekla bo oryginalnego od obiektywu nie założysz, a tak sie ten plastik wyrabia że łatwo go zgubić i po kilku miesiącach go sprzedałem. Ale jak to mówią jak sie nie przewrócisz to se nie poleżysz :)

Sławek
24-05-2008, 23:24
wiele zależy od kąta padania światła.
To zjawisko o którym pisałem to właściwie nie jest winieta a jej przeciwieństwo.
Brzegi jaśniejsze niż granatowe niebo w centrum.
Najlepiej to wychodzi na najszerszym kącie. Można to troche skorygować w ps.
ale właściwie całe niebo można poprawić więc....
Oczywiście odbić już tak łatwo w PS usunąć się nie da.

RafalTK
24-05-2008, 23:32
... nie przesadzajmy z tym winietowaniem, robię zdjęcia tym UWA z polarem i jeśli występuje jakaś winieta to jak dla mnie na akceptowalnym poziomie, a raczej bym powiedział że trudno ją dostrzec.
Praktykowałem ze SLIMEM i nie polecam - brak gwintu to konieczność posiadania dodatkowego dekla bo oryginalnego od obiektywu nie założysz, a tak sie ten plastik wyrabia że łatwo go zgubić i po kilku miesiącach go sprzedałem. Ale jak to mówią jak sie nie przewrócisz to se nie poleżysz :)

więc jakiego polara dokładnie używasz z 10-22 bo widzę że takowy też posiadasz ;) ? Możesz wrzucić zdjęcie nieba z polarem i bez ... Dokładnie taki sam kard jakbyś mógł. Po co mi to? Ano po to żeby się przekonać czy na tak szeroki kąt w ogóle jest mi potrzebny polar bo podobno efekty są dużo mniejsze niż na węższym kącie - nie wiem czy to prawda, tak mi tylko powiedziano w sklepie ...