Zobacz pełną wersję : Czy takie użycie lampy błyskowej ma sens?
slawek1972
25-05-2008, 21:00
Witam!
Byłem dziś na uroczystościach odbywających się na placu, światło dzienne, trochę chmurek, ale głównie słońce. Fotograf robił wszystkie zdjęcia z lampą błyskową, na lampie dyfuzor (taki zwykły, kawałek mlecznego tworzywa, tylko do rozpraszania). Zastanowiło mnie, że palnik lampy był odchylony pod kątem 45 stopni, ani razu lampa nie była skierowana na wprost. Fotografowani byli ludzie z odległości 4 - 5 metrów. Proszę o wyjaśnienie, czy takie użycie lampy ma sens? Według mnie światło lampy w takich warunkach od niczego się nie odbije, co innego na wprost, no ale może się mylę.
Pozdrawiam
Sławek
liquidsound
25-05-2008, 21:02
Chodzi o to ,ze gdy masz do dyspozycji korekcje lampy -2EV max, a masz lampe pokroju 420EX gdzie nie mozesz narzucic innej korecji to takie odchylenie zmniejsza troszke natezenie tego swiatla. Przynajmniej teoretycznie
Robson01
25-05-2008, 21:24
Ma sens - chodzi o błysk wypełniający.
pietro.s
25-05-2008, 21:28
jeśli była odchylona do góry i był wysunięty dyfuzor to chyba ten dyfuzor jednak odbijał światło w kierunku twarzy ?
slawek1972
25-05-2008, 21:32
jeśli była odchylona do góry i był wysunięty dyfuzor to chyba ten dyfuzor jednak odbijał światło w kierunku twarzy ?
To był taki dyfuzor: http://www.allegro.pl/item364991184_dyfuzor_lampa_canon_430_ex_430ex_jak _stofen.html
marekk_ok
25-05-2008, 21:38
Dyfuzor (bynajmniej model Omni-Bounce Sto-fen-a) tak ma iz powinien byc ustawiony pod katem 45 - wowczas rozpraszanie jest najlepsze.
Swiatlo napewno dociaralo do cieni pod oczami, dyfuzor napewno rozpraszal, ale czy nie zabardzo tego nikt poza Panem fotografem Ci nie powie. No ew osoby ktore widzialy te zdjecia. Taka rozmowa wydaje mi sie ze to bezsensowne gdybanie.
Tomasz1972
26-05-2008, 08:30
Tez tak ustawiam lampe w plenerze i jest lepiej niż przy ustawieniu na wprost.
slawek1972
26-05-2008, 12:01
Dzięki za wyjaśnienia. Zapytam przy okazji, w jakim trybie najlepiej wychodzą takie zdjęcia? To znaczy, czy można liczyć na automatykę aparatu i lampy (mam 430EX), czy trzeba sobie wszystko dobierać eksperymentalnie? Wiem, że to zależy od konkretnych warunków, ale tak w przybliżeniu?
liquidsound
26-05-2008, 12:04
M, resznie ustawiasz przyslone i migawke, lampa -2EV i jedziesz.
Tomasz1972
26-05-2008, 21:59
Najlepiej zdać się na automatykę , tryb Av, lampa na minus według uznań.
Przy krótkich czasach, na lampie oczywiście włączony HSS.
asdfasfd
26-05-2008, 22:08
M, resznie ustawiasz przyslone i migawke, lampa -2EV i jedziesz.
-2EV to nie jest trochę za dużo? Szczególnie jeżeli jest założony dyfuzor i lampa skierowana jest w górę. Niby działa E-TTL i wszystko sobie wylicza, ale z tego co wiem to lampa sama wchodzi w tryb "dopełnienia błyskiem" jeżeli EV przekracza jakąś wartość i obniża moc błysku. Oznacza to, że od obniżonej mocy błysku odejmuje się jeszcze 2EV i w ogóle błysk stanie się niewidoczny. Jeżeli się mylę (bo szczerze mówiąc to trochę zgaduję) to mam nadzieję, że ktoś kto wie na 100% mnie poprawi. Sam nie mogę teraz sprawdzić bo jedyne co aktualnie mam to 540EZ, a w tej jeszcze nie wprowadzili pomiaru E-TTL.
marekk_ok
27-05-2008, 09:05
-2EV to nie jest trochę za dużo? Szczególnie jeżeli jest założony dyfuzor i lampa skierowana jest w górę. Niby działa E-TTL i wszystko sobie wylicza, ale z tego co wiem to lampa sama wchodzi w tryb "dopełnienia błyskiem" jeżeli EV przekracza jakąś wartość i obniża moc błysku. Oznacza to, że od obniżonej mocy błysku odejmuje się jeszcze 2EV i w ogóle błysk stanie się niewidoczny. Jeżeli się mylę (bo szczerze mówiąc to trochę zgaduję) to mam nadzieję, że ktoś kto wie na 100% mnie poprawi. Sam nie mogę teraz sprawdzić bo jedyne co aktualnie mam to 540EZ, a w tej jeszcze nie wprowadzili pomiaru E-TTL.
Ile dac EV korekty przy zalozonym dyfuzorze to IMHO samemu nalezy pocwiczyc - tutaj automatyka aparatu/lampy sama to nie zrobi poprawnie.