Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Na ile pomoże [o ile] tutaj lampa ?

baranek_85
25-05-2008, 18:56
Witam Panów, Witam Panie...
Zdjęcie, do którego link znajdziecie w dolnej części postu zostało wykonane aparatem C400D ze standardowym kitem. Na dzisiejszym festynie w Bo'ness [Szkocja] miły Pan oferował możliwość zrobienia sobie zdjęcia z ptaszkami [do wyboru było kilka. Naprawdę nie było możliwości, aby dziewczyna która trzyma na ręku orła stanęła inaczej. Ostre słońce, bezchmurne niebo - jedna część twarzy oświetlona promieniami - druga w cieniu. W związku z tym moje pytanie. Na ile w takich sytuacjach pomoże lampa błyskowa ? Nie chodzi mi o tą standardową umieszczoną na body, ale profesjonalna taka jak np.SpeedElite 430 lub 580EX II. Proszę wziąść również pod uwage moją puszkę [Canon EOS 400D]. Ja sam nie mam zbyt dużego doświadczenia w fotografii, a większość z Was napewno nie raz zetknęła się z takim problemem.

Oto link:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/02fff6a4d8fe114d.html

Dziękuje

liquidsound
25-05-2008, 18:58
W tym przypadku i wbudowana swietnie sie nada. Ustaw korekcje ekspozycji na -2EV i powinno byc lepiej.

Krzychu
25-05-2008, 18:58
Pomoże całkiem skutecznie.

Teoysta
25-05-2008, 20:37
Najlepiej pomoze zlapanie dobrego kadru ;-)

baranek_85
25-05-2008, 20:57
Najlepiej pomoze zlapanie dobrego kadru ;-)
W zupełności się z Tobą zgadzam, jednak jak napisałem w poprzednim poście dziewczyna nie miała możliwości żeby ustawić się inaczej czy pójść w jakieś ciekawsze miejsce z tym "gołąbkiem". Sytuacja bez wyjścia. Zdjęcie takie lub żadne - stąd moje pytanie.

asdfasfd
25-05-2008, 21:17
Nie wiem jak daleko byłeś od fotografowanej osoby, ale podejrzewam, że wbudowana lampa błyskowa by tutaj bardzo dużo pomogła i zdjęcie wyglądałoby zupełnie inaczej.

Tutaj jest obrobione (jakoś świetnie to nie wygląda, ale zawsze trochę lepiej):
http://www.speedyshare.com/384692865.html

Żeby USUNĄĆ zdjęcie wejdź na ten link.
http://www.speedyshare.com/delete.php?url=384692865&urlpass=kunajadanaha

stratus
25-05-2008, 21:26
... ciekawe co gołąbek na to że mu lampką będzie się pstrykało po oczach :) osobiście nie znam zachowań bo nie robię ptaszków (poza metalowymi) ale przypuszczam że nie będzie zadowolony.

baranek_85
25-05-2008, 22:40
Nie wiem jak daleko byłeś od fotografowanej osoby, ale podejrzewam, że wbudowana lampa błyskowa by tutaj bardzo dużo pomogła i zdjęcie wyglądałoby zupełnie inaczej.

Tutaj jest obrobione (jakoś świetnie to nie wygląda, ale zawsze trochę lepiej):
http://www.speedyshare.com/384692865.html

Odległość zawsze jak największa od takich dziwadeł [mam od dziecka uraz psychiczny na punkcie skrzydlatych stworzeń z ostrym dziobem :grin: ] Ale to tak na marginesie :-)
Widzisz asdfasdf ... Nie pomyśl sobie że jestem przeciwnikiem obróbki cyfrowej itd., ale zawsze staram się dążyć do tego, aby zdjęcie było jak najlepsze z samego "strzału". Pytam o osobną lampke, dlatego, że w przyszłości chciałbym wejść w jej posiadanie. Często zdarzają mi się sytuację gdzie wbudowana jest zbyt słaba.

... ciekawe co gołąbek na to że mu lampką będzie się pstrykało po oczach osobiście nie znam zachowań bo nie robię ptaszków (poza metalowymi) ale przypuszczam że nie będzie zadowolony.

ja sam spazmów dostaje :roll:

asdfasfd
25-05-2008, 22:49
Nie pomyśl sobie że jestem przeciwnikiem obróbki cyfrowej itd., ale zawsze staram się dążyć do tego, aby zdjęcie było jak najlepsze z samego "strzału".

Wiadomo, ale jak już się "źle strzeli" to trzeba umieć je w miarę sensownie poprawić.

A co do lampy to odpowiedź jest prosta. Weź canona - nie mają zbyt dużego wyboru więc weź najlepszą na jaką możesz sobie pozwolić. Starsza 550EX też byłaby dobra, a przy okazji mocniejsza i tańsza.

Mellan
25-05-2008, 22:54
Widzisz asdfasdf ... Nie pomyśl sobie że jestem przeciwnikiem obróbki cyfrowej itd., ale zawsze staram się dążyć do tego, aby zdjęcie było jak najlepsze z samego "strzału".

Musisz zdać sobie sprawę, że nie masz wyjścia. To jest lustrzanka cyfrowa. Zdjęcie podlega czy chcesz, czy nie zdajesz sobie sprawy konwersji z RAW do jpeg. Może to zrobić canon za Ciebie w aparacie, Możesz to zrobić Ty. W galeriach jest mnóstwo przykładów, że użytkownik potrafi niejednokrotnie zrobić to lepiej niż software aparatu. Przemyśl to.

Teoysta
26-05-2008, 00:20
Ja mialem na mysli ustawienie osob w kadrze. Nad Pania ponad pol glowy ladnego tynku a ptaszek ma uciete nogi i ogon. Polecam pociwiczyc obserwowanie calego kadru w wizjerze. Blysk wypelniajacy, jasne, doswietli cienie pod oczami, jednak wyglada troche nienaturelnie, poza tym pierwsze slysze o fotogafowaniu ptakow z fleszem. asdfasfd, ma zupelna racje. Niewiadomo co zrobilby "golabek". Mozna bylo poprosic kogos o potrzymaniu chociazby rozlozonej gazety po Pani prawej, taki a`la ekran znacznie zmniejszylby kontrasty.