Zobacz pełną wersję : Sigma 70-210 f/2.8 APO
Witam,
Próbowałem szukać w archiwum, ale jakoś nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, jeśli ją przeoczyłem wybaczcie :-)
Przymierzam się do zakupu jakiegoś jasnego tele, mam na oku dosyć starą Sigme 70-210 f/2,8, która podobno współpracuje ze starszymi Canonami typu D30, D60. Nie wiem natomiast czy będzie działać z 30D ?
No i tradycyjne pytanie o jakość optyczną do posiadaczy lub byłych użytkowników :-)
Pozdrawiam
Paweł,
Vresviik
18-05-2007, 14:27
z D60 działa,sprawdzałem z nowszymi nie.Optycznie calkiem przyzwoite szkło.Nie mam niestety sampli bo czysclilem dysk i wyrzycilem.
Dzieki za informacje !
No coz w tej sytuacji sample nie konieczne :)
Posiadam to szkiełko, nie działa z cyframi, ale mozna wyslac do sigmy i przerobia aby działała sam musze wkoncu sie zabrac i je wysłac.
Moge wrzucic pare sempli z 2,8 bo na 2,8 działa tylko z cyfra.
Posiadam to szkiełko, nie działa z cyframi, ale mozna wyslac do sigmy i przerobia aby działała sam musze wkoncu sie zabrac i je wysłac.
Moge wrzucic pare sempli z 2,8 bo na 2,8 działa tylko z cyfra.
Dzieki za odpowiedz :-)
Czyli nie ma mozliwosci zmiany przyslony ?
Pozdrawiam
Pawel,
Jest, ale jesli nie przerobisz bedzie err99. Po przerobieniu w serwisie sigmy bedzie wszystko cacy działać. Jutro do nich dzwonei dowiedzieć sie ile to bedzie trwało i kosztowało.
Jest, ale jesli nie przerobisz bedzie err99. Po przerobieniu w serwisie sigmy bedzie wszystko cacy działać. Jutro do nich dzwonei dowiedzieć sie ile to bedzie trwało i kosztowało.
OK, rozumiem :-)
Z niecierpliwoscia czekam na informacje.
Pozdrawiam
Pawel,
Dzwoniles moze ? Masz informacje na temat przerobki ?
Pozdrawiam
Pawel,
Ciagle gdy dzwonie do sigmy maja zajete... mam chyba pecha, ale bede probował...
Witam.
Od niedawna mam 350d z kitem. Myślę o kolejnym obiektywie, co chyba zrozumiałe :twisted: Rozważam zakup sigmy APO 2.8 Używanej bo na inne szkło mnie nie stać. Ale mam zagwózdkę: są dwie wersje 70-200 i 70-210 Ta druga zazwyczaj w wersji EX HSM. Ze zrozumiałych względów droższa, więc skłaniałbym się raczej ku pierwszej choć głośniejsza, wolniejsza i gorsze szkłą. Pytanie: czy 70-210 będzie mi bez problemów hulać z cyfrą (w niektórych aukcjach sprzedawcy zaznaczają, że jest tylko do analogów. Czy ktoś używa takiego połączenia (350 + 70-210 bez EX i HSM) i jakie są jego wrażenia?
Jestem zielony, więc upraszam o niewyzłośliwianie się na mojej ignorancji
implant99
11-10-2007, 14:08
Witaj,
Miałem kiedyś sigmę 70-210 odpiętą od analoga, tylko z gorszym światłem. Po podpięciu do cyfry przy próbie przymknięcia przysłony wyskakiwał error 99 i aparat się zawieszał. Na pełnej dziurze można było robić fotki. Czytałem że stare sigmy mają tę przypadłość i przeróbka elektroniki kosztuje około 300 pln.
BTW bardzo głośny i wolny AF miała.
Pytanie do kiedy są jeszcze stare, a kiedy już nowe. Tzn. czy dopiero od wersji 70-200 DG EX? Przy części opisów starszego (70-210) modelu była uwaga "współpracuje z canonami EOS także z cyfrowymi" niestety patrzyłem na niemieckim eBayu i niewiele więcej zrozumiałem :P A nie chciałbym wyrzucić kilkuset euro na przycisk do papieru :P (przy tej wadze zoom sigmy nadawałby sie idealnie)
Ja tez właśnie też chce kupić SIGMĘ 70-200/2,8 APO EX DG MACRO HSM (chyba wszystko udało mi sie wymienić ;] ) Zza granicy mozna ja już miec za śmieszne pieniądze, przy obecnym kursie dolara. Jednak bedzie to mój pierwszy lepszej klasy teleobiektyw. (Teraz używam Sigmy 70-300 APO).
Dlatego spieszę z pytaniem czy to aby na pewno dobry i rozsądny wybór. Podejrzewam że szybko nie przesiąde sie na cos jeszcze lepszego. Dlatego chciałbym aby sprzęt był jak najlepszej (w tej kategorii) jakości.
Podpiął bym go pod 30D. Ale może istnieje jakis inny, lepszy odpowiednik ? Nie ukrywam kusi mnie światło 2.8.
Witam.
Pytanie: czy 70-210 będzie mi bez problemów hulać z cyfrą (w niektórych aukcjach sprzedawcy zaznaczają, że jest tylko do analogów. (3ignorancji
Podobno chodzi tylko na pełnej dziurze, ale w serwisie za 150 zł podobno poprawiają tą niewielką ;-) niedogodność.
Pozdro
Podpiął bym go pod 30D. Ale może istnieje jakis inny, lepszy odpowiednik ? Nie ukrywam kusi mnie światło 2.8.
Porownaj sobie ta sigme z 70-200/f4 na np optyczne.pl, zwlaszcza wykresy rozdzielczosci, na niektorych ogniskowych jest lepiej, na niektorych gorzej, sigme przy 200 to trzeba jednak przymykac troszke i nic Ci z jej jasnosc...
Optycznie miedzy nimi roznic nie ma wielkich, ale sigma jest czarna 8) i podobno (nie mialem okazji porownac) lepiej wykonana, wazy dwa razy wiecej, AF dziala bardzo dobrze i szybko, w wersjach EX chyba sie nie zdarzaja przypadki FF/BF...
Rowniez kupielem ja ze wzgledu na niska cene za granica, ale powiem szczerze ze gdybym mial jeszcze raz cos w tych pieniadzach kupowac to zastanowilbym sie nad 70-200/f4 IS..
Ja tez właśnie też chce kupić SIGMĘ 70-200/2,8 APO EX DG MACRO HSM (chyba wszystko udało mi sie wymienić ;] ) Zza granicy mozna ja już miec za śmieszne pieniądze, przy obecnym kursie dolara. Jednak bedzie to mój pierwszy lepszej klasy teleobiektyw. (Teraz używam Sigmy 70-300 APO).
Miałem krótko co prawda S70-200, i powiem szczerze, jest bardzo zadowalająca. Co mi się nie podobało, na pewno działanie AF, dość że nie trafiał w punkt to dodatkowo głupiał w ciemniejszym pomieszczeniu. Być może było to wina mojej puszki, ale po podpięciu elki 70-200 problem ustał.
Oczywiście może być również tak, że egzemplarz który miałem w rękach był taki jaki był.
Silnik HSM w tym szkle raczej warty polecenia, ale przemyśl czy nie lepiej wziąć za kilka stówek więcej eLki.
Gdzieś mam nawet chyba z niego sample.
Pozdro
przegladałem te L-ki i zastanawia mnie jak bardzo widac róznice pomiedzy zwykłą a IS (oprócz ceny)
2100zł
http://allegro.pl/item277457657_canon_ef_70_200_mm_f_4l_usm_nowy_rat y_dos_24h.html
3500zł
http://allegro.pl/item280701464_canon_70_200_f_4_l_is_usm_nowy_stabi lizacja_.html
a może cały spór (między S a C ) rozstrzygnie kwestia podpiecia do telekonwertera (np x2) I tu juz widac ze jasniejszy będzie lepszy.
MartineZ.oom
11-12-2007, 00:02
przegladałem te L-ki i zastanawia mnie jak bardzo widac róznice pomiedzy zwykłą a IS (oprócz ceny)
Jeśli chodzi o jakość obrazowania to nie za bardzo widać, a jeśli chodzi o wygodę użytkowania, to przy IS bardzo widać. f/4 IS to najnowsze tele więc jest poprawione optycznie w stosunku do bez IS, ale nieproporcjonalnie do ceny.
Optycznie miedzy nimi roznic nie ma wielkich, ale sigma jest czarna 8) i podobno (nie mialem okazji porownac) lepiej wykonana, wazy dwa razy wiecej, AF dziala bardzo dobrze i szybko, w wersjach EX chyba sie nie zdarzaja przypadki FF/BF...
Rowniez kupielem ja ze wzgledu na niska cene za granica, ale powiem szczerze ze gdybym mial jeszcze raz cos w tych pieniadzach kupowac to zastanowilbym sie nad 70-200/f4 IS..
Na długim końcu Canon jest widocznie lepszy od Sigmy, widać różnicę gołym okiem. Być może na optyczne.pl dostali b. dobry egzemplarz.
Co do wykonania, na pewno Sigma nie jest lepiej wykonana od Elki,
Ja myślałbym raczej o L f2.8 a nie f4. W sumie do sportu 70-200 f4 będzie chyba bardzo dobrym rozwiązaniem, jednak idealnie było by kupić 2.8 IS ale to już spora kasa.
Co do FF/BF, egzemplarz który miałem niestety był wyposażony gratis we FrontFokusik, co tez mnie zniechęciło, ale usuwa to serwis Sigmy za free
i powiem szczerze, że jeszcze Elka jakoś tak ładniej chyba rysuje od rzeczonej Sigmy, kolor jakiś ładniejszy, ale jest droższa. Być może to tylko moje odczucie.
Jak zwykle, sporo dylematów przed zakupem :-)
pozdr.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przegladałem te L-ki i zastanawia mnie jak bardzo widac róznice pomiedzy zwykłą a IS (oprócz ceny)....
http://allegro.pl/item278266175_canon_ef_70_200_f_2_8_l_usm.html
zerknij na to np.
plyszczarz86
25-05-2008, 08:47
Witam
Szukałem na forum, ale informacje o tym obiektywie są bardzo ubogie. Myslałem wczesniej o sigmie 70-300, ale 210 tez mi wystarczy, a bardziej przyda mi się lepsze światło. Wiem, że ten obiektyw działa poprawnie ze starymi lustrzankami (d60) a z nowszymi tylko na pełnym otworze przysłony. Czy ktoś z forumowiczów miał to szkło podpięte do dslr-a, a moze na wet ma jakieś sample? Obiektyw jest w bardzo fajnych pieniądzach na allegro i dlatego patrze w jego strone. I druga sprawa to przeeróbka elektroniki w serwisie sigmy. Ile coś takiego kosztuje (na forum jest rozbiezność 150-300zł) i czy to jest naprawde skuteczne?
Pozdrawiam
Paweł
PS. prosze nie pisać postów typu doskładaj na eLke bo widać po mojej stopce czym robie zdjęcia i na eLke nie ma narazie widoków
plyszczarz86
26-05-2008, 10:30
Pan z serwisu Sigmy napisał, że ten obiektyw jest nieprogramowalny, pozatym nie jest juz produkowany i nie ma do niego dostępnych części więc nie są w stanie nic z nim zrobić. Także pewnie zrezygnuje z zakupu chociaż zakres ogniskowych fajny i światło swietne. Może Canon 70-210 3,5-4,5.
Pozdrawiam
Paweł
Tak, to dobre szkło. 70-210/3.5-4.5 to taka prawie elka z prawie stałym światłem. A USM piechotą nie chodzi.
o tym C 70-210 chodzą bardzo dobrze opinie, ale chyba też nie jest już produkowany?
myślę, że to sensowny zakup. jeżeli Twój najdłuższy obiektyw ma 80mm... osobiście zresztą nie wyobrażam sobie żyć bez 135
plyszczarz86
26-05-2008, 23:08
niestety narazie działam tylko na tym co mam, ale 80 zaczeło sie robić za krótko dlatego rozglądam sie za czymś dłuższym. A co sądzicie o C70-210/4
Na dłuższym końcu jest minimalnie jaśniejszy, ale jak z jego jakością optyczną? bo jest sporo tańszy do tego 3,5-4,5
Pozdrawiam
Paweł
mówisz o tej starej L-ce o konstrukcji flinta (czyt. obiektywu, w którym zmienia się ogniskową przez wyciąganie przedniej części tubusa a nie przez obrót pierścieniem)? jeżeli tak, to - z tego co słyszałem - jest wyjątkowo marna i nie warta nawet tych drobnych pieniędzy... ale z drugiej strony kiedyś korzystali z niej profesjonaliści... ciężko znaleźć o niej jakieś informacji w necie
Ja nie cały miesiąc temu od kumpla kupiłem Canon 70-210 3,5-4,5 USM. Szkło jest bajeczne, a jego koszt to 600zł, a na allegro można i za 500zł kupić. Kupiłem mimo że nie jest produkowane bo opinie o nim były w 99% pozytywne, poza samoczynnie wysuwającym się bagnetem gdy obiektyw skierowany jest w dół. Niby to można w łatwy sposób naprawić, ale ja nie ruszam żeby nie popsuć. Do tego fakt że zaczynam dopiero przygodę z fotografią to nie dużym kosztem mam jasny i dobrej klasy obiektyw :)
Tutaj zdjęcia z Auto Moto Show 2008 w Katowickim Spodku
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/IMG_1759_filtered.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/IMG_1795_filtered.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/IMG_1814_filtered.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/IMG_1850_filtered.jpg
http://i186.photobucket.com/albums/x202/silesia_invest/IMG_1929_filtered.jpg
Jak coś to mogę podesłać w większej rozdzielczości z EXIFem
odkopuję temat.
czy ktoś ma cokolwiek(schematy, instrukcje, listę części) do tej tytułowej Sigmy 70-210/2.8 APO
fabrykant
06-03-2015, 11:01
Odgrzewam temat w mikrofali (trzeba było ustawić timer na kilka minut). Napisało się spis wszystkich autofokusowych 70-210/2,8 i 70-200/2,8 Sigmy od czasów prehistorycznych, bo marketingowi Sigmy nie chce się robić takich rzeczy:
FOTODINOZA: Kompendium. Wszystkie stare i nowe Sigmy AF 70-210 f/2,8 i 70-200 f/2,8 (http://fotodinoza.blogspot.com/2015/03/kompendium-wszystkie-stare-i-nowe-sigmy.html)
RobertON
06-03-2015, 12:15
I za to Ci dziękujemy Dobry Człowieku :)
fabrykant
07-03-2015, 18:45
Bardzo jest mi miło i zapraszam. I przepraszam. I też dziękuję.