Zobacz pełną wersję : Formatowanie AA...?
Witam
W instrukcji jest napisane aby sformatowac ladujac 3 razy i rozladowujac czy jest to potrzebne??
Gabriel
Po pierwsze formowanie nie formatowanie. Po drugie - tak, potrzebne by "ustalila" sie pojemnosc akumlatorkow tzn by wiedzialy na ile je stac - dlatego trzeba je w pelni naladowac (nawet dluzej niz w instrukcji o ile masz znosna ladowarke) 3 razy i tak samo w pelni rozladowac przed naladowaniem.
Tak jak pisałem już w innych postach, formatowanie AA, czy AAA, czy innych zalezy w jakiej technologi zostały wykonane akumulatory. najlepiej kupić litowo-polimerowe, i choc sa drogie to nie ma z nimi problemów eksploatacyjnych. Są trwalsze, i ożna je ładować kiedy się tylko chce. Nie trzeba czekać aż się rozładują do końca.
Czy ktos posiada instrukcje po polsku do ladowarki bc-900U?
Witam
W instrukcji jest napisane aby sformatowac ladujac 3 razy i rozladowujac czy jest to potrzebne??
Gabriel
Nie, jest to spisek producentów energii, by cię naciągnąć na dodatkowe koszty, powstałe podczas ładowania aku...
Dodatkowo podejrzewa się, że autor instrukcji wraz z drukarzem i producentem papieru są w tą aferę zamieszani.
A tak poważne: rozumiem, że to twoja pierwsza W ŻYCIU bateria. Więc niezależnie od tego czy jest to komórka, laptop, czy same akumulatory, proponuję stosować się do instrukcji.
Tak jak pisałem już w innych postach, formatowanie AA, czy AAA, czy innych zalezy w jakiej technologi zostały wykonane akumulatory. najlepiej kupić litowo-polimerowe, i choc sa drogie to nie ma z nimi problemów eksploatacyjnych. Są trwalsze, i ożna je ładować kiedy się tylko chce. Nie trzeba czekać aż się rozładują do końca.
No, chyba jednak nie zupełnie li-pol jest pozbawione efektu pamięciowego. Choć napewno jest on mniejszy. Za przykład podam telefon Nokia 6310i. Otóż, podczas normalnej eksploatacji, aku w niej trzymało prawie 10 dni. Natomiast, gdy zacząłem używać zestawu głośnomówiącego, czyli kilka razy dziennie była podłączana i odłączana, po jakimś czasie praca na akumulatorze spadła do trzech dni. Więc zalecałbym jednak ostrożność z tym doładowywaniem. Od tamtej pory nie doładowuję żadnych akumulatorów i problemu nie mam. Poprostu używam aż do wyłączenia się urządzenia i dopiero ładuję.
Kurde! Dopiero zauważyłem na jak starą wypowiedź napisałem swoją dywagację.
Ja to mam refleks...
Kurde! Dopiero zauważyłem na jak starą wypowiedź napisałem swoją dywagację.
Ja to mam refleks...
Ło matko! :oops:
tamte akumulatory już pewnie dawno trafił sz... :-)