Zobacz pełną wersję : C-450D.......picture style ??
Czy orientujecie się w jakich proporcjach "podbić" parametry picture style w poszczególnych rodzajach obrazów ??
....................aby osiągnąć efekt lepszy niż przy ustawieniach "zerowych".
....................aby osiągnąć efekt lepszy niż przy ustawieniach "zerowych".
no dobra, ale co znaczy lepszy efekt?
bo to dla roznych fotografow ma rozne znaczenie
......chodzi mi o efekt, jakiego spodziewa się amator ! Prawdziwy fotograf będzie wiedzieć o co mi chodzi - a jak nie wie, tzn że jest takim samym amatorem jak ja !!! Więc jeśli można, to proszę o odpowiedzi - będę wdzięczny za ich udzielenie a nie zadawanie mi kolejnych pytań bezsensownie rozciągających poruszony przezemnie wątek.
sniper88
23-05-2008, 14:28
......chodzi mi o efekt, jakiego spodziewa się amator ! Prawdziwy fotograf będzie wiedzieć o co mi chodzi - a jak nie wie, tzn że jest takim samym amatorem jak ja !!! Więc jeśli można, to proszę o odpowiedzi - będę wdzięczny za ich udzielenie a nie zadawanie mi kolejnych pytań bezsensownie rozciągających poruszony przezemnie wątek.
Odrobina kultury by nie zaszkodzila:?
Co chcesz zrobic? Miec wiekszy/mniejszy kontrast, wieksza/mniejsza saturacje, ostrosc, jasnosc. Co?
Bo opcji "Lepsze zdjecie" nie ma...
bezsensowne jest pytanie bez odpowiedzi na skierowane do Ciebie pytania
Bez takich...bezsensowne to jest dlamnie np twoje pytanie.
Oczekujesz że ktoś ci napisze ile czego trzeba podbi lub ując?
A skąd pewnośc że np ustawienia zaproponowane przezemnie będą ci odopowiadac? To wszystko jest rzeczą gustu.
Ponadto ci którzy wiedzą dlaczego kupili Lustro a nie głuptaka to zdjęcia robią w RAWACH a tu te ustawienia nie mają żadnego znaczenia.
Więc moja sugestia jest taka:
1. Rób fotki w rawach a póniej na PC wyciagaj to co najlepsze z surowego produktu
2. Jak nie chcesz bawic się rawami to pobaw się troche tymi parametrami - zrób np wiele ujęc upatrzonego elementu lub miejsca i porównaj między sobą a na koniec wyciągnij wnioski które sa lepsze.
Skoro kupiłeś lustro tzn że chcesz się czegoś chyba nauczyc...a to nie polega na tym że kazdy ma ci mówic co masz zrobic:)
Pozdrawiam i życze więcej weny
sadaman : THX za odpowiedź. Oczywiście chcę się czegoś nauczyć i dziękuję za odpowiedzi w kwestii mojej edukacji. A jeśli komuś moje pytanie wydaje się bezsensowne, to proszę o zrozumienie, że jestem tylko amatorem a Wy wytrawni fotografowie możecie mi udzielić podpowiedzi (po to jest m.in. to forum). A jeśli ktoś nie ma dość cierpliwości, to dziękuję za jego wypowiedzi - forumowych mądrali i głupków jest tutaj aż za nadto, więc niech oni oszczędzą mi swoje uszczypliwości. Jeszcze raz z góry wszystkim dziękuję za rzeczowe odpowiedzi i oczywiscie zrozumienie mojej osoby :D sadaman - oczywiście do Ciebie jest kierowana 1-sza część mojej wypowiedzi !!
To ja spróbuję pomóc:
Kiedyś, jak trzaskałem JPG-i miałem na stałe ustawiony STANDARD z:
Sharpness: na +4 (lubię ostrość :) )
Contrast: na -4 (większy wg. mnie gorzej się potem modyfikowało i skóra w portretach wychodziła mniej gładka)
Saturation: na -1 (większy robił bajkowe kolory, a tych nie lubię. Przy tym ustawieniu skóra miała bardziej naturalny odcień)
Color Tone: na 0 (tu można sobie wyregulować temp. barwną. Oryginalna była wg. mnie OK).
To wszystko ...
Tomasz Golinski
23-05-2008, 19:54
Profi to sepia albo BW :P
Profi to sepia albo BW :P
sepia jest passe
ale B&W i kwadrat "siempre viven". jak Fidel :mrgreen: