PDA

Zobacz pełną wersję : C-450D.......picture style ??

Jago
23-05-2008, 10:49
Czy orientujecie się w jakich proporcjach "podbić" parametry picture style w poszczególnych rodzajach obrazów ??

ToSemJa
23-05-2008, 10:54
aby osiągnąć efekt... ?

Jago
23-05-2008, 13:44
....................aby osiągnąć efekt lepszy niż przy ustawieniach "zerowych".

akustyk
23-05-2008, 14:15
....................aby osiągnąć efekt lepszy niż przy ustawieniach "zerowych".

no dobra, ale co znaczy lepszy efekt?
bo to dla roznych fotografow ma rozne znaczenie

Jago
23-05-2008, 14:25
......chodzi mi o efekt, jakiego spodziewa się amator ! Prawdziwy fotograf będzie wiedzieć o co mi chodzi - a jak nie wie, tzn że jest takim samym amatorem jak ja !!! Więc jeśli można, to proszę o odpowiedzi - będę wdzięczny za ich udzielenie a nie zadawanie mi kolejnych pytań bezsensownie rozciągających poruszony przezemnie wątek.

sniper88
23-05-2008, 14:28
......chodzi mi o efekt, jakiego spodziewa się amator ! Prawdziwy fotograf będzie wiedzieć o co mi chodzi - a jak nie wie, tzn że jest takim samym amatorem jak ja !!! Więc jeśli można, to proszę o odpowiedzi - będę wdzięczny za ich udzielenie a nie zadawanie mi kolejnych pytań bezsensownie rozciągających poruszony przezemnie wątek.

Odrobina kultury by nie zaszkodzila:?

Co chcesz zrobic? Miec wiekszy/mniejszy kontrast, wieksza/mniejsza saturacje, ostrosc, jasnosc. Co?

Bo opcji "Lepsze zdjecie" nie ma...

trid
23-05-2008, 14:45

bezsensowne jest pytanie bez odpowiedzi na skierowane do Ciebie pytania

sadaman
23-05-2008, 14:59

Bez takich...bezsensowne to jest dlamnie np twoje pytanie.
Oczekujesz że ktoś ci napisze ile czego trzeba podbi lub ując?
A skąd pewnośc że np ustawienia zaproponowane przezemnie będą ci odopowiadac? To wszystko jest rzeczą gustu.
Ponadto ci którzy wiedzą dlaczego kupili Lustro a nie głuptaka to zdjęcia robią w RAWACH a tu te ustawienia nie mają żadnego znaczenia.
Więc moja sugestia jest taka:
1. Rób fotki w rawach a póniej na PC wyciagaj to co najlepsze z surowego produktu
2. Jak nie chcesz bawic się rawami to pobaw się troche tymi parametrami - zrób np wiele ujęc upatrzonego elementu lub miejsca i porównaj między sobą a na koniec wyciągnij wnioski które sa lepsze.

Skoro kupiłeś lustro tzn że chcesz się czegoś chyba nauczyc...a to nie polega na tym że kazdy ma ci mówic co masz zrobic:)
Pozdrawiam i życze więcej weny

Jago
23-05-2008, 15:08
sadaman : THX za odpowiedź. Oczywiście chcę się czegoś nauczyć i dziękuję za odpowiedzi w kwestii mojej edukacji. A jeśli komuś moje pytanie wydaje się bezsensowne, to proszę o zrozumienie, że jestem tylko amatorem a Wy wytrawni fotografowie możecie mi udzielić podpowiedzi (po to jest m.in. to forum). A jeśli ktoś nie ma dość cierpliwości, to dziękuję za jego wypowiedzi - forumowych mądrali i głupków jest tutaj aż za nadto, więc niech oni oszczędzą mi swoje uszczypliwości. Jeszcze raz z góry wszystkim dziękuję za rzeczowe odpowiedzi i oczywiscie zrozumienie mojej osoby :D sadaman - oczywiście do Ciebie jest kierowana 1-sza część mojej wypowiedzi !!

Viqy
23-05-2008, 17:13
To ja spróbuję pomóc:
Kiedyś, jak trzaskałem JPG-i miałem na stałe ustawiony STANDARD z:
Sharpness: na +4 (lubię ostrość :) )
Contrast: na -4 (większy wg. mnie gorzej się potem modyfikowało i skóra w portretach wychodziła mniej gładka)
Saturation: na -1 (większy robił bajkowe kolory, a tych nie lubię. Przy tym ustawieniu skóra miała bardziej naturalny odcień)
Color Tone: na 0 (tu można sobie wyregulować temp. barwną. Oryginalna była wg. mnie OK).

To wszystko ...

Tomasz Golinski
23-05-2008, 19:54
Profi to sepia albo BW :P

akustyk
23-05-2008, 20:50
Profi to sepia albo BW :P

sepia jest passe

ale B&W i kwadrat "siempre viven". jak Fidel :mrgreen: